17 találat a(z) kiskereskedő cimkére

Mellékállású egyéni vállalkozó Kérdés

Kereskedelem kis- és nagyker Kérdés

Meghibásodott garanciális termékek bizonylatolása + áfakérdés Kérdés

Jótállás 2021-től Kérdés

Piaci kiskereskedelem – kézi nyugta Kérdés

Lakossági vásárlás Kérdés

Tisztelt Partnerünk! Kiskereskedő vállalkozó pénztárgépet használ, valamint készletei nyilvántartására számlázó programot. Minden ügyfélnek számlát bocsát ki, aki készpénzes fizető, azt a pénztárgépbe nyugtával beütik, és ha számlát kér kiállítják, ha nem kér, akkor egy opció szerepel a számlázó programban "Lakossági vásárló". Ezt használva tudja a készletet azonnal kezelni, valamint a napi pénztárjelentését elkészíteni, és a pénztárgép forgalma igy tud egyező lenni mindig számolhatóan a saját és az elszámoltatás miatt is, minden egyező. A napokban volt egy NAV-próbavásárlás. A kereskedő a pénzt elvette, a pénztárgépbe a nyugtát beütötte, megkérdezte, hogy kérnek-e számlát, a válasz az volt, hogy nem, ezért a lakossági opcióval kinyomtatott számlát adták át az ügyfélnek. Aki ezek után igazolta magát és közölte, hogy az eljárásuk nem felel meg a törvényi előírásoknak, mert a nyugtaadási kötelezettség adását elmulasztották. Lefotózták és leírták jegyzőkönyvben, hogy minden bevétel rendezetten a pénztárgépbe beütésre történt, de a nyugta a vállalkozó példányához került betűzésre. Ezért az adási kötelezettség elmulasztását tartalmazza a jegyzőkönyv. Kérdés: ez ténylegesen kimeríti az adási, vagy a vállalkozó csak a nyugta "átadási" kötelezettségét mulasztotta így el. A számlázó rendszer megbízható, viszont jóhiszeműen használták így. Most azóta a nyugtást ugyan úgy lakosságiként rögzítik, de a számla helyett a nyugtát adják oda annak a vevőnek, aki nem nevesíti önmagát. Mekkora hibát vétett?

Utalvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyártó termékvásárláshoz kötött akciót hirdet nagykereskedőn keresztül. Aki teljesíti az akció feltételeit, utalványt kap ajándékba. A gyártó leszámlázza a megrendelt árut és az ajándékutalványt a nagykereskedőnek. Az utalvány 2 forint plusz áfa összeggel szerepel a számlán. Az utalvány tényleges értéke a számlából nem derül ki. (Például Mol-utalvány tankolásra használható, Media Markt utalvány műszaki cikk vásárlására.) A nagykereskedés továbbszámlázza a kiskereskedő felé az akciós árut és az utalványt, változatlan értékben. Kérdéseim: 1. Ha a gyártó megfizette a vásárolt utalványok után az adót, a nagykereskedőnél vagy a kiskereskedőnél keletkezik-e adófizetési kötelezettség a kapott utalvány után? 2. Ha a gyártó nem fizette meg az adót, csak továbbszámlázta az utalványt, abban az esetben kinek van adófizetési kötelezettsége? A nagykereskedő valószínű, hogy nem adózik, mivel csak továbbszámlázza változatlan értékben az utalványt. Köszönettel várom válaszát.

Pénztárgép/ügynöki készpénzbevétel kapcsolata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: Kiskereskedelmi egységgel (így pénztárgéppel) rendelkező vállalkozás termékeit (telefonos/e-mailes) megrendelés útján is -az ország minden pontjára- értékesíti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a központi ügyintézés helyén összekészítik egy bizonyos országrész cégeitől kapott megrendeléseket, azzal egyidejűleg kiállítják a készpénzfizetési számlákat, s a vállalkozás ügynöke kiszállítja azokat. A pénzt ő veszi át az adott helyszíneken. Viszont ez az ügynök sok esetben csak napokkal később (jellemzően péntekenként) ér vissza a központba, s a valóságban a pénz csak akkor kerül be a pénztárgépbe. A kérdésem az lenne, hogy mi van ilyenkor a pénztárgépbe ütési kötelezettséggel, életszerű-e az, hogy az X darab készpénzfizetési számla összegei azon a pénteken lesznek beütve a gépbe? Illetve egyáltalán ez esetben kötelező a pénztárgépbe történő beütés? Válaszát előre is megköszönve tisztelettel maradok!

Pénztárgép-kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a 4729 Egyéb élelmiszer kiskereskedelmi tevékenység pénztárgépköteles-e? Köszönettel: Vallerné Klári

Kiskereskedők a NAV célkeresztjében júniusban! Cikk

Új kiemelt ellenőrzési területet jelölt meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ahol június 4-étől a revizorok fokozott jelenlétére számíthatnak a vállalkozások.

Őstermelő Kérdés

Tisztelt szakértő. Már ebben a témában tettem fel kérdést, de újabbak merültek fel. Az őstermelő levendulát termel, melyet feldolgoz süteménynek, lekvárnak. Ezeket hogyan és kiknek,milyen formában értékesítheti? Csak végfelhasználónak, illetve 40 kilométeres körzetben kiskereskedőnek? Van egy egyszemélyes kft.-je, annak is eladhatja, s a kft. hogyan és kinek adhatja tovább? Remélem, érthetően írtam, hogy mit szeretnék tudni. Várom válaszát. Üdvözlettel Huéber Józsefné.

Pénztárgépköteles tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy cég kiskereskedelmi tevékenységet végez, de csak átutalásos számlát állítanak ki, akkor értelemszerűen nincs szükség pénztárgépre. Ennek megerősítését, illetve cáfolását kérném. A vevő néhány esetben nem utalással, hanem a bankba befizetéssel teljesít. Válaszát köszönöm.

Fogyasztói árak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiskereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozó számára 2013. évben a fogyasztói árakró, illetve azok változásairól kellett-e valamilyen nyilvántartást vezetni, ha igen, mi a konkrét jogszabályi háttér? Köszönettel.

Vasárnapi zárvatartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyfelem TEÁOR száma: 478901, egyéb áruk piaci kiskereskedelme. Jelenleg dinnyét árul. Tavasszal anyák napjára virágot, ősszel pedig halottak napjára koszorút szokott árulni. Nincs sem üzlethelyisége, sem állandó árusító helye. Minden időszakban a város más-más pontjain kipakoló jelleggel árul, egyszerűsített foglalkoztatottakat alkalmaz. Az a kérdésem, hogy rá is vonatkozik-e a vasárnapi zárvatartási rendelet, vagy ő vasárnap és fizetett ünnepen egyszerűsített foglalkoztatottal (nem közeli hozzátartozó) dolgozhat-e? Válaszát előre is köszönöm. Erdélyiné

Árukészlet-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki jelenleg kiskereskedelmi tevékenységet folytat (vegyesbolt) megszünteti kereskedelmi tevékenységét, és értékesíti árukészletét. A vevő egy bt., ahol a bt. beltagja az egyéni vállalkozó férje. Ebben az esetben eladhatja-e nyilvántartási értéken (haszon nélkül) az árukészletet, illetve mire kell figyelni az értékesítés során?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Végelszámolás befejezése elutasító végzés esetén

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tagi munkavégzés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs