361 találat a(z) kiküldetés cimkére

Munkavégzés az EU más tagállamában: hol kell fizetni a tb-t? Cikk

A személyi jövedelmek adóztatása mellett társadalombiztosítási kötelezettségeket is befolyásolja, ha a magánszemély külföldön dolgozik. Általánosságban megállapítható, hogy szinte minden élőmunkát terhelő adónak és járuléknak alapja az a jövedelem, amelyet az szja-előleg megállapításánál figyelembe vettünk. Ez alól kivételt képeznek például azok a jövedelmek, melyek után a külföldön történő munkavégzés következtében Magyarországon részben, vagy egészben nem kell szja-előleget fizetni.

Svájci kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cég felkérést kap egy svájci cégtől, hogy Svájcban végezzenek el egy szolgáltatást. Az lenne a kérdésem, hogy ezekre a napokra a kiküldött munkavállalóknak meg kell-e adni a svájci minimálbért? A munkavállalókkal kapcsolatban kell-e valamilyen hivatalhoz bejelentést tenni? Illetve a magyar cégnek be kell-e valahova jelentkezni? Kell-e Svájcban adószámot kérni és ezzel számlázni? Függenek-e ezek attól, hogy ez a munka hány napot vesz igénybe? És hogy változik mindez, ha svájci magánszemély a megrendelő? Tisztelettel: Jancsó Katalin

Ügyvezető utazási költsége megbízás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvezető tartózkodási helye külföldön van. Az ügyvezetői teendőket megbízási szerződéssel látja el. A cég székhelye belföldön van. Kiküldetés miatt, és a cég ügyeinek intézése miatt gyakran utazik az ügyvezető. A kiküldetési költségek között a cég telephelye és az úticél között felmerült költségeket számolhatjuk el, ha jól gondolom. A tartózkodási hely és a cég telephelye közötti jegyek, saját gépkocsi költségek milyen jogcímen fizethetők ki az ügyvezetőnek és milyen feltételekkel? Munkába járásról csak munkaviszonyban beszélhetünk, ugye?

Nyugdíj, egészségügyi ellátás, családtámogatás: így készülünk a Brexitre Cikk

Törvényjavaslat-csomagot terjesztett be a kormány az Egyesült Királyság Európai Unióból történő megállapodás nélküli, rendezetlen kilépése esetén szükséges törvénymódosításokról, amelyek számos társadalombiztosítást, nyugdíjat és egészségbiztosítást, családtámogatást, és a megváltozott munkaképességű személyek jogosultságát érintő szabályt is érintenek; cikkünkben összegyűjtöttük a legjelentősebbeket.

Hány napot szabad? Kiküldetés vs. munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás Kérdés

Már sokadjára bújom át a jogszabályokat, de nem találtam a témában normális magyarázatot. Adott egy dolgozó, aki főként egy helyen dolgozik de az év meghatározó részében a cég többi telephelye, partnerei között ingázik, amit kiküldetésként szeretnénk elszámolni. A dolgozók kiküldetésben eltölthető napjainak számát az Szja törvény nem szabályozza. Külföldi kiküldetés esetében a 183 napot nem haladhatja meg. A munka törvénykönyvében találtam egy kitételt, melyben a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás alatt korlátozza a kiküldetésben eltöltendő napok számát. Mégpedig a limit 44 nap, amit kiküldetésben eltölthet a dolgozó. Viszont ezzel a szabállyal ütközik a külföldi kiküldetésben eltölthető 183 nap. Úgy sejtem, hogy van erre egy kiskapu, vagy enyhítő körülmény ami a 44 napos limitet feloldja, de nem találtam meg. Feltételezem, ha a munkaszerződésbe beleírjuk, hogy eltérünk a 44 naptól és ebbe a munkavállaló is belegyezik, akkor meg lehet hosszabbítani a kiküldetésben eltöltött napok számát. De itt találtam a következő csavart. Ha a munkaszerződésbe belefoglaljuk, hogy a dolgozó rendszeres jelleggel (44 napot meghaladóan) kiküldetésben lesz, akkor innentől ez lesz a munkaszerződésben foglalt munkavégzés helye. Hogyan számoljunk el így kiküldetést, ha a munkaszerződésben foglalt helyszínen dolgozik? Hiszen a belföldi kiküldetés az lehet, ha a munkavállaló időleges foglalkoztatása munkaszerződésben megjelölt állandó munkahelyétől eltérő helyen van. Előre is köszönöm a válaszukat!

Unión belüli kiküldetés adózási szabályai Cikk

Az utóbbi években jelentősen megváltozott a magyar társaságok munkavállalóinak külföldön történő munkavégzése. Míg korábban jellemzően a külföldi vezetők jöttek Magyarországra kiküldetés keretében dolgozni, addig napjainkban szinte gyakorlattá vált a magyar munkavállalók hosszabb-rövidebb munkavégzése a határainkon túl.

Belföldi kiküldetés, napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy belföldi egyéni vállalkozó, aki fuvarozással is foglalkozik. A fuvarozás álltalában építkezéseken belül történik, értem ez alatt, hogy egy új beruházásnál, építkezésnél anyagot mozgat. Például útépítésnél egyik helyről a másikra hordja a földet az építkezésen belül. Esetleg a Tüzépről anyagot hoz vagy a mart aszfaltot elszállítja az út felújítása során. A kérdés az lenne, hogy a sofőrök, akik napi 8 órát dolgoznak, kaphatnak-e adómentesen 3000 forint napidíjat? Köszönöm.

Kiküldetés, napidíj elszámolása visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozóként fuvarozást végzek. A belföldi napidíjat és a külföldi kiküldetési díjat elszámolhatom-e saját részemre visszamenőleg? Ha elszámolható visszamenőleg, akkor adóéven belül vagy korábbi évekre is? Megtisztelő válaszát köszönöm!

Magyar székhelyű társaság az EU-ban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar székhelyű társaság adminisztrációs feladatok végzésére szerződést köt nem uniós székhelyű társasággal. A feladatokat magyar állampolgár végezné, aki munkaviszonyban lenne a magyar vállalkozásnál, de életvitelszerűen az adott országban tartózkodik. Bérét a magyar vállalkozás fizetné. Kérdésem, a magyar adózási szabályok vonatkoznak-e a munkavállaló foglalkoztatására, vagy vannak speciális szabályok, amit figyelembe kell venni?. Üdv. Takácsné Anci

Határon átnyúló szolgáltatás – Ausztria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar székhellyel rendelkező cég, Ausztriában végez építőipari (villanyszerelési) munkáltatokat. A munkavállalók Magyarországon laknak, tehát a két ország között ingáznak minden nap. A munkaszerződésükben a munkavégzés helyének megjelölése: a változó munkahely. Milyen főbb dolgokra kell figyelni ebben az esetben? Kiküldetésnek számít? Kell-e és mennyi napidíjat fizetni? Adózni melyik országban kell a munkavállalónak? Egészségbiztosítási járulék fizetése hol történik? Köszönettel: Ján-Kiss Katalin

Német munkavállaló – párhuzamos munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy külföldi (német) állampolgárt szeretnénk itthon mint munkavállaló alkalmazni úgy, hogy közben megmarad a német biztosított jogviszonya (anyavállalati kiküldetés). Hogy érvényesülnek itt a párhuzamos munkavégzésre vonatkozó szabályok? Ebben esetben is szükséges a TAJ szám igénylése? TAJ szám nélkül hogyan tudom munkavállalóként bejelenteni a magyar céghez? Magyarországi béréből csak szja-levonási kötelezettség van? Válaszát előre is köszönöm!

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több munkavállalónkat ausztriai munkára rendelték ki. A munkáltató fizeti a szállást és az utazást is. Emellett mennyi napidíjat szükséges adni? A napidíj teljes mértékben adó- és járulékköteles, csak a bizonylat nélkül elszámolható rész lehet a 30%, de maximum 15 Euro/nap – ezt jól értelmezem? Köszönettel.

Kiva adóalap napidíj esetén Kérdés

Társaságunk a munkavállalók külföldi kiküldetésére napidíjat fizet. Ennek 15 EUR adómentes része beleszámít-e a kisvállalati adó alapjába?

Így lehet megtéríteni a tanácsadók, üzletkötők útiköltségét Cikk

Szaktanácsadással foglalkozó társaság hogyan tudja megtéríteni az ország egész területére utazó munkatársai útiköltségét? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Céges ingatlan dolgozói használata Kérdés

Egy cég dolgozói rengeteget vannak kiküldetésen, szerelési munkákat végeznek, így sok a szállásköltsége a cégnek. Ha a cég vásárol egy lakást, és ott szállásolja el a dolgozóit (onnan mennek a környező munkákat elvégezni), keletkezik-e járulék- vagy adófizetési kötelezettsége a munkáltatónak, és ha igen, milyen? Hétvégén esetleg bérbe is adná az ingatlant, hogy ne álljon üresen. Természetesen ezt már számlával tenné. Előre is köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Táppénzjogosultság vége

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs