26 találat a(z) kiegészítő melléklet cimkére

Megjelent! Pénzügyi és számviteli zárás kiadvány Cikk

A könyvviteli zárlat minden évben – akár többször – ismétlődő feladat, mégis mindig kihívás elé állítja a szakembereket. A vállalkozás életében lezajló folyamatokat úgy kell a számvitel nyelvére lefordítani, hogy az adott eseményekről nem mindig lehet pontosan megállapítani, hogy azok milyen kategóriába tartoznak, melyik sorba írandók. Hogy valami karbantartás vagy felújítás, a társaság működése szempontjából mellékes, ám a könyvekben egyáltalán nem mindegy, hogy melyik szerepel.

Egyesületnél pályázati elszámolása Kérdés

Egyszerűsített éves beszámoló kiegészítő mellékletének minimális tartalma Kérdés

Beszámoló közzététele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan kérdésem lenne, hogy ha egy cégnek most beküldtük a 2018. évi beszámolóját, és egyszer már passziváltatva lett – módosítva lett, majd újra beküldve –, de a kiegészítő mellékleten az előző könyvelő neve szerepel rajta. Aki emiatt rendőrséggel fenyeget, ezért szeretnénk CSAK a kiegészítő mellékletben ezt kijavítani, azt hogy tehetnénk meg? Tavaly még lehetett beadni írásos nyilatkozatot erről... Nagyon fontos lenne! Köszönjük :)

Civil szervezet kiegészítő melléklete Kérdés

Tisztelt szakértő! Köszönöm válaszát! Az általam hivatkozott PK nyomtatványban, a 9. mellékletnél a fejlécben " kiegészítő melléklet" név szerepel. Azért ez így megtévesztő, mert ebből az következtethető ki, hogy ezzel teljesíthető a kiegészítő melléklet. Ezért kérdeztem rá, hogy tartalmában a vállalkozásoknál megszokott tagoltság tekintetében (itt kiegészítve a Ectv.-ben meghatározottakkal kiegészítve) külön is el kell készíteni. Köszönöm segítségét!

Civil szervezet kiegészítő melléklete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületnek elegendő-e a PK nyomtatvány használatával a kiegészítő mellékleti kötelezettségét teljesíteni, vagy egy ugyanolyan formátumú/tartalmú kiegészítő mellékletet kell készíteni, mint a vállalkozásoknak? Válaszát megköszönve.

Végrehajtói iroda beszámolója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy egy végrehajtói iroda letéti számláját kell-e szerepeltetni a mérlegében vagy esetleg a kiegészítő mellékletében? Továbbá azt szeretném még tudni,hogy a kiegészítő mellékletének adattartalmára vonatkozik-e speciális előírás vagy ugyanazokkal az információkkal kell elkészíteni, mint egy kft.-ét, bt.t-ét? Köszönettel

Számviteli beszámoló: új, kötelező teendők és módosítások Cikk

A cikk az Országgyűléshez T/625 számon benyújtott, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló törvényjavaslatban (javaslat) a számviteli törvény beszámolót érintő szabályainak módosítását tartalmazó javaslatokat mutatja be. A módosításokat első alkalommal általában a 2019. üzleti év beszámolójára kell alkalmazni, de számos kivétel lehetővé teszi a 2018. évi beszámolónál történő alkalmazást is, amelyet a cikkben jelzek.

Civil szervezet kiegészítő melléklete Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné Szakértő! Korábban feltett kérdésem a következő volt: Kettős könyvvitelt vezető közhasznú alapítvány egyszerűsített éves beszámolót készít (PK-142). Mit kell tartalmaznia a kiegészítő mellékletnek ebben az esetben? Kell-e tartalmaznia a számviteli törvény által meghatározott dolgokat, mutatókat részletesen, vagy csak a támogatások bemutatását? Válasza alapján nem teljesen világos számomra, hogy az Ectv. és a számviteli törvényben leírt kiegészítő melléklet tartalmi követelményeit is szerepeltetnem kell a civil szervezet kiegészítő mellékletében? Vagy csak az Ectv. szerinti dolgokat? Köszönöm válaszát.

Civil szervezet kiegészítő melléklete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kettős könyvvitelt vezető közhasznú alapítvány egyszerűsített éves beszámolót készít (PK-142). Mit kell tartalmaznia a kiegészítő mellékletnek ebben az esetben? Kell-e tartalmaznia a számviteli törvény által meghatározott dolgokat, mutatókat részletesen, vagy csak a támogatások bemutatását?

Árfolyam választása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A véleményét szeretném kérni a következő esettel kapcsolatban. Cégünk bevételének 70 százaléka exportból származik. Közösségen belüli értékesítés révén a kapott utalások euróban jelentkeznek a bankszámlaszámunkon. Mivel költségeink jelentős része forintos, így a kapott devizát szinte azonnal konvertáljuk a forintos bankszámlánkra. Az átváltáskor viszont jelentős árfolyamveszteség keletkezik, ami éves szinten az 1 millió forintot is eléri, ez viszont rontja az eredményünket. Az áfa szempontjából bejelentkeztünk az MNB árfolyam használatára és a számviteli politikánkban is ezt alkalmazzuk (Sztv. 60. § (5a)). Úgy vélem, hogy a mi helyzetünkben a számviteli törvény által biztosított lehetőséget kellene választanunk és áttérnünk a pénzintézet vételi árfolyamán történő értékelésre. (Az is igaz, hogy így a kimutatott árbevételünk csökkenni fog.) Mivel ezt az áfa megállapításakor nem lehet alkalmazni, a bevallásoknál továbbra is maradna az MNB árfolyama. A cég egyszerűsített éves beszámolót készít, ennek ellenére szükséges bemutatnia a kiegészítő mellékletében valamit, az áttéréssel kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm!

Végelszámolás – záró beszámoló tartalma Kérdés

Kft. végelszámolásának befejezésekor készített beszámolónak része-e a kiegészítő melléklet, illetve azt meg kell-e küldeni az OBR rendszerben közzétételre? Az OBR-en közzétett végelszámolást lezáró beszámolóhoz csatolni kell-e a vagyonfelosztási javaslatot?

Kiegészítő melléklet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyszerűsített éves beszámolót készítő vállalkozásnak a kiegészítő mellékletében be kell-e mutatnia külön a kezelésbe vett, önkormányzati vagyon részét képező eszközöket? Válaszát előre is köszönöm!

Beolvadás kiegészítő melléklete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beolvadó kft. a beolvadás napjával számviteli beszámolót készít. A kiegészítő mellékletben milyen sajátos tartalmat kell bemutatni ebben az esetben? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: SG

Saját tőke hiány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakra kérem szépen válaszukat. Egy kft. saját tőkéje a következőképpen alakult: 2007-ben: 3000 e, 2008-ban: 642 e, 2009-ben 2462 e, 2010-ben 2705 e, 2011-ben 3234 e, 2012-ben 3711 e, 2013-ban 2089 e, 2014-ben 1023 e, 2015-ben 1950 e, 2016-ban 1404 e. Mikor kell feltőkésíteni és mennyire? Mi lehet ennek a módja [pl. pótbefizetés, jegyzett tőke emelés, tagi kölcsön (jelenleg 4 millió Ft) elengedése, értékhelyesbítés alkalmazása]. A tagi kölcsön elengedése ,ha jól tudom, az eredménytartalékot növeli (tehát a későbbiekben csak osztalékként, adózva lehetne kivenni, illetve hogy illetékmentes). A kiegészítő mellékletben ezt a tőkehiányt/tőkerendezést kell mutatni? Köszönöm szépen.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Hipanyilatkozat – kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás ügyvéd számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close