393 találat a(z) kft. ügyvezetője cimkére

Kétszemélyes kft.-ben kisebbségi jogok II. Kérdés

Tisztelt Nagy András Zoltán Ügyvéd Úr! Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát korábbi kérdéseimre: https://adozona.hu/kerdesek/2019_2_22_ketszemelyes_kftben_kisebbsegi_jo_unp Ezen a vonalon továbbmenve az alábbiakban kérjük segítségét. a) Ügyvezető visszahívása a kisebbségi tulajdonos (b tag, 20%) által: amennyiben b tag végigmegy az Ön által leírt úton, és sikerül a taggyűlést összehívnia, akkor jól gondoljuk-e, hogy ha az ügyvezető visszahívásáról való szavazás napirendi pont, akkor a tag (tulajdonrész: 80% és egyedüli ügyezető) azon nem szavazhat, és b tag vissza tudja hívni? b) Cselekvésképtelenség beállása "a" tag (egyedüli ügyvezető) esetén: tud-e előre rendelkezni bárhol ilyen esetre (nyilatkozat, társasági szerződés, egyéb szerződés stb.) valamilyen módon (például, hogy ilyen esetben automatikusan b tag legyen az ügyvezető vagy egyéb)? b2) amennyiben "a" tag mint egyedüli ügyvezető cselekvőképtelen lesz, de a cégben van cégvezető, akkor a cégvezető hívhat-e össze taggyűlést, elősegítve ezzel a gyorsabb ügymenetet és új ügyvezető kinevezését? Segítségét előre is köszönjük!

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

A kft.-ben két tulajdonos van, az egyik 10, a másik 90 százalékban. A 10 százalékos tulajdonos egyben az A Kft. ügyvezetője is. B Kft. 100 százalékos tulajdonosa az "A" Kft.-ben 10 százalékos tulajdonnal rendelkező tagnak a lánya. B Kft. ügyvezetője nem tulajdonos, alkalmazott ügyvezető. "A" és "B" Kft. között üzleti kapcsolat van. Ez kapcsolt vállalkozás-e?

Saját jogú nyugdíjas ügyvezető egyszemélyes kft.-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tagja, aki saját jogú nyugellátásban részesül, az alapító okirat szerint évek óta munkaviszonyban látja el az ügyvezetői és egyéb feladatait is. Ez 2019. január 1. után is így lesz, tehát nem tagként működik közre, ezért – véleményem szerint – nem minősül kiegészítő tevékenységűnek. 2019. januártól kell utána egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni? Nagyon köszönöm!

Saját jogú nyugdíjas munkaviszonyban Kérdés

Egyszemélyes kft. ügyvezetője vagyok, a társasági szerződés szerint megbízással, díjazás nélkül. 2019. január 1-jétől saját jogú nyugdíjasként munkaviszonyban is szeretnék dolgozni. Szükséges-e ezt a társasági szerződésben rögzíteni?

Tartósan beteg az ügyvezető: így kaphat rokkantsági ellátást Cikk

Utazásszervezéssel foglalkozó egyszemélyes kft. ügyvezetője munkaviszonyban látja el feladatát. 2018 januárjától beteg, jelenleg is kórházban van. A táppénz lejárata után, a rokkantsági ellátás megállapításánál mi a teendő a kft.-ben meglévő munkaviszonyával és tagságával kapcsolatban? – kérdezte olvasónk. Széles Imre társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Ügyvezető járuléka Kérdés

Egy kft. tulajdonosa száz százalékban egy másik kft. A társasági szerződés szerint az ügyvezető (akinek nincs részesedése egyik kft.-ben sem) feladatait megbízási jogviszonyban látja el. Az ügyvezetőnek máshol nincs munkaviszonya. Helyes-e, ha megbízási díjként 25 ezer forintot fizetnek, míg a tényleges működést nem kezdi meg a cég, vagy van olyan kötelezettség, hogy a minimálbér alapján kell járulékot fizetni? Előre is köszönöm.

Kft. ügyvezetője katásként a saját cégének számláz Cikk

Egy kft.-nek két nyugdíjas tagja egyben katás egyéni vállalkozó is, és beszámláz a saját cégének. Az egyik tag mint katás vállalkozó megbízási szerződés alapján ügyvezetői feladatokról állít ki számlát a cége felé. A másik tag – szintén megbízási szerződés alapján – ügyviteli feladatokról állít ki számlát mint katás vállalkozó a saját kft.-jének. Egyik tag után sem fizet semmilyen járulékot vagy adót a kft. Rendben van ez járulékfizetés és adózás szempontjából? Nem merülhet fel a színlelt szerződés kérdése? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Kft.-ügyvezető katásként a saját cégének számláz Kérdés

Egy kft.-nek két nyugdíjas tagja egyben katás egyéni vállalkozó is, és beszámláz a saját cégének. Az egyik tag mint katás vállalkozó megbízási szerződés alapján ügyvezetői feladatokról állít ki számlát a cége felé. A másik tag szintén megbízási szerződés alapján ügyviteli feladatokról állít ki számlát mint katás vállalkozó a saját kft.-jének. A kft.-ben ezeket a számlákat az 52 Igénybe vett szolgáltatások közé könyvelik, és egyik tag után sem fizetnek semmilyen járulékot vagy adót a kft.-ben. A kft.-nek van rajtuk kívül más ügyvezetője is. Rendben van ez járulékfizetés és adózás szempontjából? Nem merülhet fel a színlelt szerződés kérdése? Az ügyvezetői és az ügyviteli feladatokat nem részletezik a megbízási szerződések. Kérdés: mennyiben felelnek meg ezek így a katatörvényben előírt munkaviszonytól való elkülönülési feltételeknek?

Ügyvezető jogviszonya személyes közreműködés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétszemélyes kft. többségi tulajdonosa a cég ügyvezetője és egyben egyetlen dolgozója (kozmetikus) is heti pár órában. Költség- és járulékminimalizálás szempontjából milyen jogviszonyban kell/érdemes bejelenteni az illetőt? Az eddigi gyakorlat alapján heti 5 órás munkaviszonyban van bejelentve a T1041-es nyomtatványon, mint ügyvezető (FEOR: 1210), és a munkaszerződése kitér arra is, hogy személyes közreműködés keretében a kozmetikusi munkát is ellátja ebben az időben. Ez így megfelel-e a jogszabályoknak? Várom mielőbbi válaszukat! Tisztelettel: Emese

Társas vállalkozó ügyvezetőjének bejelentése Kérdés

Egyszemélyes kft. tagjának, aki az ügyvezető is, van máshol 36 órát meghaladó munkaviszonya, jövedelmet nem vesz ki. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben a 1041-es nyomtatványon be kell őt jelenteni?

Főállású anya ügyvezetőként Kérdés

Főállású anya kft. ügyvezetője is egyben. Meg kell-e fizetnie legalább a minimálbér után a bérterheket, vagy elég csak a közreműködése ideje alapján? Ez körülbelül napi két óra, kis cégről van szó.

Katás egyéni vállalkozó, kft.-tag ügyvezetői státuszának megítélése Cikk

Katás egyéni vállalkozó egy kft. tagja és ügyvezetője is egyben. Helyes-e az, hogy egyéni vállalkozóként 50 ezer forintot fizet, a kft.-ben semmit? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Ügyvezetés, személyes közreműködés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem több részből áll, igyekszem tagolni. 1) Ha egy kft. tagja heti 40 órában, munkaviszonyban személyesen közreműködik a cég tevékenységében, és a későbbiekben emellett az ügyvezetést is el kell látnia, akkor máshol főállású társas vállalkozónak fog minősülni ügyvezetőként? Amennyiben igen, akkor ha később már nem működik közre személyesen, csak ügyvezet, azt teheti-e munkaviszonyban, ha a társasági szerződés engedi? 2) Ha a cég tagja jelenleg 8 órás munkaviszonyban ügyvezető, akkor minek minősül, ha egyidejűleg személyesen is közreműködik? Ez megoldható-e egy 8 órás munkaviszonnyal, munkaszerződés-módosítással, kapcsolt munkakörrel, például úgy, hogy 6 órában ügyvezet és 2 órában személyesen közreműködik, a T1041-en a magasabb óraszámú Feorral bejelentve? Vagy kettő külön munkaszerződés, illetve T1041 kell hozzá, esetleg mindkét megoldás jó?

Kft. ügyvezetője számlázhat-e betegállománya alatt? Kérdés

Ügyfelem egy kft. ügyvezetője, baleset érte, és így táppénzen van. A táppénzes állomány ideje alatt számlázhat-e, ha alvállalkozóval végezteti el a felvállalt munkát? Alkalmazottja nincs. Előre is köszönöm a válaszukat.

Társas vállalkozás gyet mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a véleményét kérni a következő kérdésben. Társas vállalkozóként látom el az általam tulajdonolt kft. ügyvezetői feladatait, ahol személyesen közreműködök. Mindemellett a három gyermekem után gyermeknevelési támogatásban (gyetben) részesülök. Ebben az esetben vonatkozik-e rám a minimumjárulék-fizetési kötelezettség, vagy a tényleges tagi kivét után kell megfizetnem a járulékokat? Segítségét előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31