8 találat a(z) kedvezményezett részesedéscsere cimkére

Kedvezményezett részesedéscsere adózása Kérdés

Kedvezményezett részesedéscsere Kérdés

Kedvezményezett részesedéscsere szabályai – példákkal Cikk

Írásunkban az Szja tv. szerinti kedvezményezett részesedéscserével kapcsolatos, legfontosabb előírásokat foglaltuk össze.

Kedvezményezett részesedéscsere Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esettel kapcsolatosan szeretnék felvilágosítást kérni. Adott egy belföldi magánszemély, aki 100%- ban tulajdonosa A és B belföldi vállalkozásoknak. Az A cég jelentős hitelt vett fel, azonban tevékenységénél fogja nem tudja önmagában kitermelni a hitel törlesztő részleteit, ezért finanszírozásra szorul a B cégtől. Tekintve, hogy eddig ez kölcsönök formájában valósult meg, szerkezeti átalakításon gondolkodunk, mely során A cég 100%-os tulajdonába kerülne a B cég, ezzel egyidejűleg, cserébe a B cégért, A cégben a jegyzett tőke megemelésre kerülne. A végső kép úgy nézne ki, hogy a magánszemély 100%-ban birtokolná A céget, A cég pedig 100%-ban birtokolná B céget. Megvalósítható lehet-e ez az ügylet kedvezményezett részesedéscserével ? Köszönettel: Lázár Veronika

Ingatlannal rendelkező társaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mit jelent, hogyan kell meghatározni, hogy egy társaság ingatlannal rendelkező társaságnak minősül-e? Ha igen, szükséges-e erről bejelentést tenni a NAV felé? Felmerülhet-e illetékfizetési kötelezettség ingatlannal rendelkező társaságnál a következő esetben? A társaság tagjai: feleség 80 százalék, férj 4 százalék, gyermekük 16 százalék. A férj megvásárolja a feleségétől és a lányától az üzletrészeket, és 100 százalékban tulajdonossá válik. Hogyan lehet az illetékfizetést elkerülni? MIt jelent a kedvezményezett részesedéscsere?

Kedvezményezett részesedéscsere a társasági adóban Cikk

Átalakulásnál, egy-egy cégcsoport struktúrájának megváltoztatásakor a felek rendszerint előnyben részesítik a közösségi szabályozáson alapuló, de természetesen a magyar társasági adójogba is implementált kedvezményezett ügyletek valamelyike szerinti eljárást. Cikkünkben a kedvezményezett részesedéscsere egyes specialitásaival foglalkozunk.

Kedvezményezett részesedéscsere - szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az szja törvény 77/A (7)-(9) bekezdéseiről a következőket szeretném kérdezni. Magánszemély maga alapította cégnek az üzletrészét ruházza át kedvezményezett részesedéscserével. Az átruházáskor a cég értéke alapján nagyobb az átruházott üzletrészeknek az értéke, mint azok névértéke, így nagyobb az átruházáskor megszerzett értékpapír értéke, mint az átruházott értékpapír "megszerzésére fordított" érték. Ugye ez a különbség szja alapot képez a 77/A (1) alapján? A 77/A(7) szerint, ha pénzösszeget is kap a magánszemély a csere keretében, akkor az árfolyamnyereség (a) pont), a pénzösszegen kívüli rész, azaz a kicserélt értékpapírok estében a megszerzéskori és a csere szerinti értékkülönbözet szintén árfolyamnyereség, de válaszható az adómentesség is [(b) pont]. Ezt jól értelmezem? Az Szjatv 77/A (8) alapján a magánszemély választhatja azt, hogy ez az összeg adómentes, ez esetben a kifizetőnek van adatszolgáltatási, a magánszemélynek nyilvántartási kötelezettsége. Ez azt jelenti, hogy az adatszolgáltatás nyomán a következő évben mégis keletkezik adófizetés a magánszemélynél? Mely szja szakasz alapozza meg? Ha erre nem a válasz, akkor mikor és mely szja szakasz alapján keletkezik majd erre - a megszerzéskori és a csere értékkülönbözetére - a jövedelemre adófizetési kötelezettsége a magánszemélynek? A nyilvántartási kötelezettségnél "megszerzési érték+pénzösszeg" szabály [77/A (8) b)] miatt a következő értékesítésekor a pénzösszeg ismét adóalap lehet? Köszönöm!

A társasági adóra már az idén ható nyári törvénymódosítások Cikk

Az Országgyűlés július 4-én fogadta el az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2014. évi XXXIII. törvényt és a reklámadóról szóló törvény (2014. évi XXII. törvény) módosítását. E törvények több, a társasági adózást érintő változást tartalmaznak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánvállalkozói tevékenység megszüntetésekor számlázás 2.

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Cégkapuletöltés-igazolás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tbj. szerinti külföldiség igazolása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs