• NĂ©vtelen kĂ©rdezĹ‘
Hozzászólások 0

Kedvezményezett részesedéscsere - szja

Tisztelt Szakértő! Az szja törvény 77/A (7)-(9) bekezdéseiről a következőket szeretném kérdezni. Magánszemély maga alapította cégnek az üzletrészét ruházza át kedvezményezett részesedéscserével. Az átruházáskor a cég értéke alapján nagyobb az átruházott üzletrészeknek az értéke, mint azok névértéke, így nagyobb az átruházáskor megszerzett értékpapír értéke, mint az átruházott értékpapír "megszerzésére fordított" érték. Ugye ez a különbség szja alapot képez a 77/A (1) alapján? A 77/A(7) szerint, ha pénzösszeget is kap a magánszemély a csere keretében, akkor az árfolyamnyereség (a) pont), a pénzösszegen kívüli rész, azaz a kicserélt értékpapírok estében a megszerzéskori és a csere szerinti értékkülönbözet szintén árfolyamnyereség, de válaszható az adómentesség is [(b) pont]. Ezt jól értelmezem? Az Szjatv 77/A (8) alapján a magánszemély választhatja azt, hogy ez az összeg adómentes, ez esetben a kifizetőnek van adatszolgáltatási, a magánszemélynek nyilvántartási kötelezettsége. Ez azt jelenti, hogy az adatszolgáltatás nyomán a következő évben mégis keletkezik adófizetés a magánszemélynél? Mely szja szakasz alapozza meg? Ha erre nem a válasz, akkor mikor és mely szja szakasz alapján keletkezik majd erre - a megszerzéskori és a csere értékkülönbözetére - a jövedelemre adófizetési kötelezettsége a magánszemélynek? A nyilvántartási kötelezettségnél "megszerzési érték+pénzösszeg" szabály [77/A (8) b)] miatt a következő értékesítésekor a pénzösszeg ismét adóalap lehet? Köszönöm!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close