27 találat a(z) kedvezményezett átalakulás cimkére

Kedvezményezett átalakulás? II. Kérdés

Kedvezményezett átalakulás? Kérdés

Kivás cég szétválása Kérdés

Egyéni vállalkozó általi egyszemélyes kft. alapítása 2. Kérdés

Üzletrészek cserearányának meghatározása Kérdés

Beolvadás Kérdés

Kedvezményezett átalakulás – illetékfizetés Kérdés

Kiválás leértékeléssel – társasági adó Kérdés

Kedvezményezett átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy zrt. kft.-vé szeretne átalakulni úgy, hogy él a vagyonfelértékelés lehetőségével. A társaság belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak minősül. A társaság jegyzett tőkéje 100 M forint. A zrt.-nek két magánszemély tagja 50-50 százalék részesedéssel rendelkezik a zrt.-ben. A vagyonmérleg tervezett időpontja 2019.12.31., a végleges vagyonmérleg fordulópontja pedig 2020.06.30-ára tervezett. 1. Amennyiben az egyik magánszemély tulajdonos 20 százalék részesedését eladja a másik tagnak, 30 százalékát pedig egy harmadik magánszemély vagy társaság veszi meg 2020-ban, a végzés bejegyzése előtt, akkor ezzel az ügylettel a kedvezményezett átalakulásnak megfelel-e a társaság, avagy kell-e hogy a 2019.12.31-én fenálló tulajdoni struktúra fennálljon? Az átalakulásról szóló első döntés tartalmazza a részvényértékesítési szándékot, és ezen a napon meg is kötik a részvényre vonatkozó adásvételi szerződést . 2. Amennyiben a jegyzett tőkét le szeretnék csökkenteni pénzkivonással járó leszállítással (tényleges pénzkivonás nem lesz, hanem kompenzálásra lesz felhasználva a taggal szembeni követelésre) a 30-70 százalékos tulajdonosok az átalakulás során 3 M forintra, azt megtehetik-e, és ha igen, akkor ezzel az ügylettel a kedvezményezett átalakulásnak megfelel-e a társaság? (Ez a pénzkivonással járó ügylet bele számít-e a 10 százalékos korlátba ?) Válaszukat előre is köszönjük!

Kedvezményezett átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném az állásfoglalásukat: Egy egyszemélyes részvénytársaság átalakul egyszemélyes kft.-vé. A jegyzett tőkéje 100 M Ft. Az átalakulás során él a piaci értékre való felértékelés lehetőségével. Ingatlanjainak nettó értéke 200 M Ft, a piaci értékelés értéke 1000 M Ft. A számviteli értékcsökkenés és a társasági adó értékcsökkenés elszámolása megegyezik, nincs eltérés. 1. Ha az átalakulás kedvezményezett, akkor véleményünk szerint nem keletkezik sem a jogelőd zrt.-nél, sem a jogutód kft.-nél a 800 egység után társaságiadó-fizetési kötelezettség sem az átalakulás időpontjában, sem a későbbiekben a jogutódnál , amennyiben a Tao tv. 16. § (9)-(11) bekezdésekben foglaltaknak eleget tesz. Jól gondoljuk? 2. Jelen esetben, ha az alapító okiratban szerepel a nyilvántartási kötelezettségvállalás és ennek a vállalásának eleget is tesz, továbbá ezen választását bejelenti a jogelőd a bevallásában, továbbá pénzeszközt nem von ki, akkor véleményünk szerint ezen átalakulás megfelel a kedvezményezett átalakulásnak. Esetleg van még más feltétele? A Tao tv. 16. § (10) bekezdése szerint a jogelődnek be kell jelenteni az adóbevallásában a választását. Ezt a gyakorlatban pontosan hogyan, hol kell jelezni? 3. A jogelőd végleges vagyonmérlegének utolsó oszlopában megjelölt érték (piaci árra felértékelt) lesz a jogutódnál a számviteli törvény szerinti beszerzési érték, ez fog amortizálódni a könyvekben. A társaság továbbra is 2% amortizációt kíván alkalmazni mind a számviteli, mind az adó törvényben . Jól gondoljuk-e, hogy az adótörvény szerinti amortizációs alapra is választható az, ami a számviteli törvény szerintinél kötelezően a piaci érték lesz? Az amortizációs időszak 50 év lesz a Tao tv. szerint is? 4. Abban az esetben, ha az átalakulás során a 100 M Ft-os jegyzett tőkét leszállítják 3 M forintra, akkor a tulajdonos felé járó 97 M Ft jegyzett tőke kifizetése (kifizetési kötelezettsége) akadályát képezi-e a kedvezményezett átalakulásnak? Ha az átalakulás után valósul meg a tőkeleszállítás, akkor az már biztosan nincs visszamenőleg hatással a kedvezményezett átalakulás státusára. Jól gondoljuk? Megtisztelő válaszukat előre is megköszönjük.

Beolvadás 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! B Kft. (társaság) tagja 4 természetes személy 97-1-1-1 % tulajdoni aránnyal. C társaság egyszemélyes kft. természetes személy taggal. C társaságot a B társaságba kivánjuk beolvasztani. B társaság saját tőkéje 354 000 millió Ft, jegyzett tőkéje 6100 millió Ft, C társaság sajár tőkéje 143 000 millió Ft, jegyzett tőkéje 3900 millió Ft. C társaságnak ingatlanai, járművei vannak. Hogyan felelhetünk meg a kedvezményezett átalakulás előírásainak a beolvasztásnál? Köszönöm a választ.

Kedvezményezett átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy A cég, amely 100%-os tulajdonosa B cégnek. B cégből ingatlan és ingatlanon végzett beruházás a hozzá kapcsolódó hitelekkel és saját tőkével szemben átkerülnek a már létező, C cégbe, ahol így "A" cég 48%-os tulajdont szerez. "A" cég tulajdonosai ugyanazon magánszemélyek, mint "C" cég tulajdonosai. "A" cég az átadással nem szerez készpénzt. "C" cég tulajdonosi szerkezete a beolvadás után így néz ki: 48% "A" cég, 26% 1. magánszemély, 26% 2. magánszemély. "A" cég tulajdonosi szerkezete: 55% 1. magánszemély, 45% 2. magánszemély. "B" cég tulajdonosi szerkezete: 100% "A" cég. Kérdéseim: ez a kiválás-beolvadás kedvezményezett átalakulás-e, felmerül-e illeték- illetve áfakötelezettség, ebből a szempontból minek számít a bérelt ingatlanon végzett beruházás? Köszönettel: Jancsó Katalin

Átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy kft. 2019 első félévében kiválással át szeretne alakulni. A vagyonmérleg és vagyonleltár tervezet alapja a 2018. december 31-ei beszámoló lesz. A kft. 2019. januát 1-jétől választotta a kivaalanyiságot. Az átalakulás bejegyzését megelőző nappal megszűnik a kivaalanyisága. A bejegyzés napján már a Tao törvény hatálya alatt lesz. Ebben az esetben ha az egyéb feltételeknek megfelel, élhet-e a kedvezményezett átalakulás intézményével?

Kedvezményezett átalakulás Kérdés

Adott egy egyszemélyes kft. (önkormányzati tulajdon), mely az alapító döntése alapján átalakul zártkörűen működő részvénytársasággá. Az átalakulás folyamatában nincs átértékelés, nincsenek új tagok (csupán társasági formaváltásról van szó). Szeretném pontosan tudni, hogy mi a kedvezményezett átalakulás feltétele? Van-e erre vonatkozóan döntési előírás, közzétételi kötelezettség? Az átalakulás során létrejövő zrt. könyveiben a végleges vagyonmérlegben szereplő eszközök értéke (nettó érték) lesz az új bruttó érték? Újra indul az eszközök várható használati idő szerinti besorolása. Mivel a kedvezményezett átalakulás következményeként a TE-ök kezelése szakmai vitát váltott ki a könyvelő és a könyvvizsgáló között, kérem erre vonatkozóan a szakmai véleményüket, amennyiben lehet jogszabályi hivatkozással. Előre köszönöm a tájékoztatást.

Kedvezményezett átalakulás – adózásimód-váltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság társasági formaváltás kapcsán átalakul. A kft. társasági szerződése rögzíti, hogy a kedvezményezett átalakulás feltételei biztosítottak. A Tao. törvény értelmében a jogutód adóalapját úgy határozza meg, mintha az átalakulás nem történt volna meg. Mennyiben befolyásolja ezt az a tény, hogy a jogutód mint új adóalany kivát választ? Lehet ettől kedvezményezett az átalakulás? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék két gazdasági társaság között

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletnyitási kedvezmények

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó rezsiköltség-elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close