106 találat a(z) katás egyéni vállalkozás cimkére

Gyetes egyéni vállalkozó katázása Kérdés

Ha valaki gyetet vesz igénybe három gyermek után, és 30 órás munkaviszonyban is dolgozik, és katás egyéni vállalkozó is szeretne lenni, főállásúként vagy mellékállásúként kell katát fizetnie?

Katás egyéni vállalkozás mellett családi gazda Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki bejelentkezett a katába, egyéni vállalkozóként 6622 biztosításközvetítéssel foglalkozik, mellette családi gazdálkodó is, ő a családi gazdálkodás feje. Ebben az esetben egyéni vállalkozóként a családi gazdálkodás tevékenységét is be kell jelenteni a 101E nyomtatványon, vagy egyéni vállalkozói tevékenységen kívüli tevékenységnek kell jelenteni a 0111-es tevékenységet (növénytermesztés) ugyanezen a 101E nyomtatványon, vagy maradhat az egyéni vállalkozás tevékenységei között a növénytermesztés is? Vállalkozói adószáma van és áfakörös.

Katás egyéni vállalkozás megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kata alá tartozó egyéni vállalkozó meg kívánja szüntetni a jelenleg szüneteltetés alatt álló vállalkozását. Kérem segítségét az alábbiakban: Az okmányirodai bejelentésen kívül milyen nyomtatványokat kell beadnia? A NAV felé milyen határidővel és milyen nyomtatványokon jelent? Iparkamara felé hogyan jelezzen? Iparűzési adóról évközi bevallást kell beadni, milyen határidővel? Egyéb hivatal felé kell-e bevallást benyújtania? Köszönöm!

Katás bevétel dollárban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Végezhető-e katás egyéni vállalkozás formájában az alábbi tevékenység? Heti 40 órás bejelentett munkaviszonnyal rendelkezem, emelett szeretnék egy webshopot üzemeltetni, ahol az általam készített szoftvert árusítanám. A szoftver letölthető a vásárlás után, de a licenszekért fizetnek a felhasználók. Az oldal vásárlói 99.99 százalékban külfüldiek, és elég sokan EU-n kívüliek. Az árak dollárban vannak megadva az oldalon, a fizetés Paypalon keresztül történik. Előzetes kalkulációm szerint nem érné el az éves bevételem a 6 millió forintot, és utánanézve, a kata vállalkozási forma tűnt a legmegfelelőbbnek. Eddig tapasztalatok alapján a vásárlók megoszlása: Belföldi vevők (vállalkozás és magánszemély együtt) 1 % EU-n belüli eladások: 29 % Közösségi vállalkozás: 30 % Közösségi magánszemély: 70% EU-n kívüli eladások (leginkább USA, India, Brazília, Oroszország) 70% EU-n kívüli vállalkozás 30% EU-n kívüli magánszemély 70% Válaszát előre is köszönöm!

Kata – kapott támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekkel fordulok Önhöz: Katás egyéni vállalkozó pályázni szeretne a későbbiekben. Az a kérdés merült fel, hogy ha a pályázaton nyer, akkor vissza nem térítendő támogatást fog kapni. Ez beleszámít a 6 millió forint bevételbe? Ha meghaladja a 6 millió forintot, akkor az áfakörbe is belép? Akkor is a folyósítás évében kell elszámolni, ha azzal a feltétellel kapja a támogatást, hogy 100 százalékban adott dolgokra el kell majd költeni bizonyos időn belül (több évre vonatkozóan). Ha ezt nem teljesíti, akkor visszafizetési kötelezettsége van! Ha beszámít a folyósítás évében, akkor a 6 millió forint feletti rész 40 százalékát be kell fizetni? És akkor mit kellene tennünk adózás szempontjából, ha a támogatás feltételeit nem teljesíti a vállalkozó, és visszafizetési kötelezettsége keletkezik? Válaszát előre is köszönöm. Mihamarabbi válaszukat megköszönve, maradok tisztelettel.

Katás egyéni vállalkozás megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozásom megszüntettem. Megmaradt 100.000 forint értékű leltárkészletem. Ezt az összeget az szja-bevallás melyik sorában kell szerepeltetnem? Szíves válaszát előre is köszönöm.

Nők 40 nyugdíj meletti katás vállalkozás Kérdés

Szeretném megkérdezni, hol találom meg a jogszabályi hátterét annak, hogy ha valaki a nők 40 éves nyugdíja mellet kiváltja a katás egyéni vállalkozást, nem kell figyelembe vennie a kereseti korlátot? A kereseti korlátot mi szabályozza: a tb-törvény vagy az szja-törvény, illetve hol kereshető ez me? Köszönöm előre is a választ.

Ügyvezető megbízási szerződéssel és egyéni vállakozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nonprofit kft. ügyvezetői teendőit megbízási szerződés keretében látom el. A kft.-nek nem vagyok tagja. Vállalhatok-e ebben a kft.-ben katás egyéni vállalkozóként könyvviteli szolgáltatást és adminisztrációs tevékenységet? Válaszukat előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel: V. Ildikó

Kata megszüntetése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kata alá tartozó egyéni vállalkozó vagyok. 2015. szeptember elsejével főállású, heti 36 órát meghaladó munkajogviszonyt létesítek. Ennek megfelelően egyéni vállalkozásomat mellékfoglalkozásban kívánom folytatni. Szeretném tudni, hogy mi a feladatom a kata megszüntetése érdekében?

Nappali tagozatos hallgató Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nappali tagozatos hallgató vagyok, katás egyéni vállalkozást szeretnék indítani. 50 ezer vagy 25e ezer forint lesz a fizetendő katám?

Járulékfizetés kata mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy egy társas vállalkozás (kft.) tagja, aki nem ügyvezető, csak tag a kft.-ben, helyesen jár-e el, ha egyéni vállalkozással is rendelkezik, és ott kata adózást választott, és saját maga után főállású katásként fizet? A tag semmilyen más jogviszonnyal nem rendelkezik, kizárólag az egyéni vállalkozása és a kft.-ben lévő tagsága van, utóbbiban a személyes közreműködésére tekintettel bruttó 10 ezer forint illet meg havonta tagi kivétként. Tudunk arról, hogy ha ügyvezető tag lenne a kft.-ben, akkor itt kellene megfizetnie maga után a teljes járulékot, nem viselkedhetne úgymond mellékállásúként a kft.-ben, hiába tölt ott kevesebb időt esetleg, mint az egyéni vállalkozásban. Emiatt merült fel a kérdés, hogy így a tag jogosan érezheti-e magát főállású kisadózónak, hogy nem ügyvezető a kft.-ben? Változna a kérdésemre adott válasza, ha elérné a kft.-ből származó juttatása a minimálbér 30 százalékát? Továbbra sem megbízási díjról, hanem tagi kivétről van szó.

Rokkantnyugdíj mellett kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy amennyiben egy 80 százalékos rokkantnyugdíjas magánszemély kiváltaná az egyéni vállalkozói igazolványát (amennyiben ez egyáltalán lehetséges) és katás lenne, elveszítené-e a rokkantsági járadékát? Ha igen, akkor tisztelettel kérnék segítséget, hogy milyen vállalkozási formát választhat, hogy számlaképes legyen, amennyiben ez bármilyen formában lehetséges. Köszönettel és tisztelettel: Király Anita

Ügyvédi iroda átalakulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvédi iroda szeretne átalakulni: - egyéni ügyvéddé és a - kata szabályai alapján adózni. Gondolom, ez teljes mértékben egyéni vállalkozóként való működést jelent, melyhez nem kell vállalkozói igazolvány. Kérdésem lenne, hogy ezt "egy menetben" megteheti-e? Kettős könyvvitelt alkalmazott, erről kellene egyszeresre áttérni? Átalakulási mérleget - melyet, ha jól gondolom, nem nyújtok be sehova -, melyik könyvelés alapján kell elkészíteni? Kettős vagy az egyszeres, szja alapján? Kettős tűnik kézenfekvőnek, de akkor hogyan nyitok az egyéni vállalkozásban? Mik lehetnek ezen átalakulás esetén a buktatók, melyekre figyelni kell? Válaszát előre is köszönve, tisztelettel: Gubányiné Kati

Szépségszalon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni. Van egy szépségszalon, és úgy alakult, hogy a bérbeadó csak 1 ember nevére akarja kiadni a helyiséget, csak 1 darab számlát hajlandó kiállítani havonta. Jelen esetben a fodrásznak, aki katás egyéni vállalkozó. A szalonban van műkörmös és kozmetikus is. Mindegyikőjük katás egyéni vállalkozó. Azt tudom, hogy ingatlan-bérbeadás esetén nem lehet az egyéni vállalkozó katás. Milyen megoldás létezik, hogy a körmös és a kozmetikus is jogosan legyen a szépségszalonban? Köszönöm előre is a segítséget!

Egyéni vállalkozó év közben katás lett Kérdés

Kérdésem bevallásra vonatkozik. Ha az egyéni vállalkozó április 1-jétől katás lett, az első negyedévről kell-e bevallást leadni, vagy elég majd 2016 februárjában az 53-as nyomtatványon az első negyedévről, a 2015. április 1-jétől kezdődő időszakról pedig a katás nyomtatványon?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfatörvény kiléptetés értelmezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Bt. kilépő taggal történő elszámolás adózása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Társas vállalkozói jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31