109 találat a(z) katás egyéni vállalkozás cimkére

Egyszemélyes kft., katás egyéni vállalkozás járulékfizetés Kérdés

Egyszemélyes kft. (alanyi adómentes) ügyvezetője főállásban munkaviszonyban látja el a feladatát. Ugyanakkor egy másik, régebbi egyszemélyes kft.-ben (áfa adóalany) a társasági szerződés nem határozza meg a jogviszonyát, azaz (ha jól tudom itt) elláthatja feladatát munkaviszonyban is, és társas jogviszonyban is. Van egyéni vállalkozása is, amely már évek óta forgalmat nem bonyolít le, de élő vállalkozás, azaz nem szünetelő. Kérdés az lenne, hogy 2017. január 1-jétől az egyéni vállalkozás választhat-e kata adózási módot? Melyik után kell megfizetni a járulékot? Hogyan befolyásolja ez a többes jogviszony a járulékfizetést? Mivel kapcsolt vállalkozásokról van szó, valamilyen mértékben behat az egyik vállalkozás a többi bevételére? (Vannak-e speciális szabályok az adózásra, illetve az adó összegére, amiről ilyenkor tudni kell stb.)?

Katás egyéni vállalkozó szünetelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó – főállású és nem főállású – év közben hány alkalommal szüneteltetheti a tevékenységét? Hová, milyen módon kell bejelentéseit megtenni erről? Köszönöm válaszát.

Elhunyt katás vállalkozó Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Alanyi mentes katás egyéni vállalkozó – aki 2015-ben szüneteltette a tevékenységét –elhunyt. A szüneteltetés időtartama alatt értékesítette tárgyi eszközei egy részét. 1. A szüneteltetés ideje alatt jogosan tette-e ezt meg? 2. A tárgyieszköz-értékesítésből származó bevétele katás bevétel-e? A szüneteltető vállalkozó esetében 6 millió forint, vagy a nem szünetelő hónapok száma szorozva 500 ezer forint a bevételi felső határ? 3. Az értékesített tárgyi eszközök egy részét 5 évnél régebben szerezte be, egy részét 5 éven belül. Az előbbiekről áfa nélküli számlát állított ki, az utóbbiakról áfásat. Helyesen tette? 4. A katára való áttéréskor választotta az alanyi áfamentességet. Az 5 éven belül beszerzett tárgyi eszközök időarányos áfáját akkor nem fizette meg. Kellett volna? 5. A megmaradt tárgyi eszközöknek milyen adóvonzatuk van? 6. Amennyiben az özvegy – maga is egyéni vállalkozó, alanyi mentes katás, de más tevékenységi körrel – használni szeretné a megmaradt eszközöket (jármű, irodai berendezések), és emiatt választaná a férje vállalkozásának folytatását, ennek lenne adóvonzata, különösen a tárgyi eszközök vonatkozásában? Válaszát előre is köszönöm.

Gyetes egyéni vállalkozó katázása Kérdés

Ha valaki gyetet vesz igénybe három gyermek után, és 30 órás munkaviszonyban is dolgozik, és katás egyéni vállalkozó is szeretne lenni, főállásúként vagy mellékállásúként kell katát fizetnie?

Katás egyéni vállalkozás mellett családi gazda Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki bejelentkezett a katába, egyéni vállalkozóként 6622 biztosításközvetítéssel foglalkozik, mellette családi gazdálkodó is, ő a családi gazdálkodás feje. Ebben az esetben egyéni vállalkozóként a családi gazdálkodás tevékenységét is be kell jelenteni a 101E nyomtatványon, vagy egyéni vállalkozói tevékenységen kívüli tevékenységnek kell jelenteni a 0111-es tevékenységet (növénytermesztés) ugyanezen a 101E nyomtatványon, vagy maradhat az egyéni vállalkozás tevékenységei között a növénytermesztés is? Vállalkozói adószáma van és áfakörös.

Katás egyéni vállalkozás megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kata alá tartozó egyéni vállalkozó meg kívánja szüntetni a jelenleg szüneteltetés alatt álló vállalkozását. Kérem segítségét az alábbiakban: Az okmányirodai bejelentésen kívül milyen nyomtatványokat kell beadnia? A NAV felé milyen határidővel és milyen nyomtatványokon jelent? Iparkamara felé hogyan jelezzen? Iparűzési adóról évközi bevallást kell beadni, milyen határidővel? Egyéb hivatal felé kell-e bevallást benyújtania? Köszönöm!

Katás bevétel dollárban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Végezhető-e katás egyéni vállalkozás formájában az alábbi tevékenység? Heti 40 órás bejelentett munkaviszonnyal rendelkezem, emelett szeretnék egy webshopot üzemeltetni, ahol az általam készített szoftvert árusítanám. A szoftver letölthető a vásárlás után, de a licenszekért fizetnek a felhasználók. Az oldal vásárlói 99.99 százalékban külfüldiek, és elég sokan EU-n kívüliek. Az árak dollárban vannak megadva az oldalon, a fizetés Paypalon keresztül történik. Előzetes kalkulációm szerint nem érné el az éves bevételem a 6 millió forintot, és utánanézve, a kata vállalkozási forma tűnt a legmegfelelőbbnek. Eddig tapasztalatok alapján a vásárlók megoszlása: Belföldi vevők (vállalkozás és magánszemély együtt) 1 % EU-n belüli eladások: 29 % Közösségi vállalkozás: 30 % Közösségi magánszemély: 70% EU-n kívüli eladások (leginkább USA, India, Brazília, Oroszország) 70% EU-n kívüli vállalkozás 30% EU-n kívüli magánszemély 70% Válaszát előre is köszönöm!

Kata – kapott támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekkel fordulok Önhöz: Katás egyéni vállalkozó pályázni szeretne a későbbiekben. Az a kérdés merült fel, hogy ha a pályázaton nyer, akkor vissza nem térítendő támogatást fog kapni. Ez beleszámít a 6 millió forint bevételbe? Ha meghaladja a 6 millió forintot, akkor az áfakörbe is belép? Akkor is a folyósítás évében kell elszámolni, ha azzal a feltétellel kapja a támogatást, hogy 100 százalékban adott dolgokra el kell majd költeni bizonyos időn belül (több évre vonatkozóan). Ha ezt nem teljesíti, akkor visszafizetési kötelezettsége van! Ha beszámít a folyósítás évében, akkor a 6 millió forint feletti rész 40 százalékát be kell fizetni? És akkor mit kellene tennünk adózás szempontjából, ha a támogatás feltételeit nem teljesíti a vállalkozó, és visszafizetési kötelezettsége keletkezik? Válaszát előre is köszönöm. Mihamarabbi válaszukat megköszönve, maradok tisztelettel.

Katás egyéni vállalkozás megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozásom megszüntettem. Megmaradt 100.000 forint értékű leltárkészletem. Ezt az összeget az szja-bevallás melyik sorában kell szerepeltetnem? Szíves válaszát előre is köszönöm.

Nők 40 nyugdíj meletti katás vállalkozás Kérdés

Szeretném megkérdezni, hol találom meg a jogszabályi hátterét annak, hogy ha valaki a nők 40 éves nyugdíja mellet kiváltja a katás egyéni vállalkozást, nem kell figyelembe vennie a kereseti korlátot? A kereseti korlátot mi szabályozza: a tb-törvény vagy az szja-törvény, illetve hol kereshető ez me? Köszönöm előre is a választ.

Ügyvezető megbízási szerződéssel és egyéni vállakozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nonprofit kft. ügyvezetői teendőit megbízási szerződés keretében látom el. A kft.-nek nem vagyok tagja. Vállalhatok-e ebben a kft.-ben katás egyéni vállalkozóként könyvviteli szolgáltatást és adminisztrációs tevékenységet? Válaszukat előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel: V. Ildikó

Kata megszüntetése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kata alá tartozó egyéni vállalkozó vagyok. 2015. szeptember elsejével főállású, heti 36 órát meghaladó munkajogviszonyt létesítek. Ennek megfelelően egyéni vállalkozásomat mellékfoglalkozásban kívánom folytatni. Szeretném tudni, hogy mi a feladatom a kata megszüntetése érdekében?

Nappali tagozatos hallgató Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nappali tagozatos hallgató vagyok, katás egyéni vállalkozást szeretnék indítani. 50 ezer vagy 25e ezer forint lesz a fizetendő katám?

Járulékfizetés kata mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy egy társas vállalkozás (kft.) tagja, aki nem ügyvezető, csak tag a kft.-ben, helyesen jár-e el, ha egyéni vállalkozással is rendelkezik, és ott kata adózást választott, és saját maga után főállású katásként fizet? A tag semmilyen más jogviszonnyal nem rendelkezik, kizárólag az egyéni vállalkozása és a kft.-ben lévő tagsága van, utóbbiban a személyes közreműködésére tekintettel bruttó 10 ezer forint illet meg havonta tagi kivétként. Tudunk arról, hogy ha ügyvezető tag lenne a kft.-ben, akkor itt kellene megfizetnie maga után a teljes járulékot, nem viselkedhetne úgymond mellékállásúként a kft.-ben, hiába tölt ott kevesebb időt esetleg, mint az egyéni vállalkozásban. Emiatt merült fel a kérdés, hogy így a tag jogosan érezheti-e magát főállású kisadózónak, hogy nem ügyvezető a kft.-ben? Változna a kérdésemre adott válasza, ha elérné a kft.-ből származó juttatása a minimálbér 30 százalékát? Továbbra sem megbízási díjról, hanem tagi kivétről van szó.

Rokkantnyugdíj mellett kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy amennyiben egy 80 százalékos rokkantnyugdíjas magánszemély kiváltaná az egyéni vállalkozói igazolványát (amennyiben ez egyáltalán lehetséges) és katás lenne, elveszítené-e a rokkantsági járadékát? Ha igen, akkor tisztelettel kérnék segítséget, hogy milyen vállalkozási formát választhat, hogy számlaképes legyen, amennyiben ez bármilyen formában lehetséges. Köszönettel és tisztelettel: Király Anita

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózásba való visszalépés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink