599 találat a(z) kapcsolt vállalkozás cimkére

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Egy kft. tulajdonosai férj és feleség 50-50%-ban. Mindketten ügyvezetőként szerepelnek a társasági szerződésben, személyesen a férj vesz részt a kft. irányításában, a feleségnek van egyéni vállalkozása, melyben dolgozik. Az a kérdésem, hogy ha a feleség vásárolna a kft.-től tárgyi eszközt, ez kapcsolt vállalkozási ügyletként szerepelne-e? Válaszukat előre is köszönöm.

Kapcsolt vállalkozásnak számít-e? Kérdés

Egy középvállalkozás tulajdonosi szerkezete jelenleg 2 belföldi magánszemély 50-50%-os megoszlásában van. A vállalkozás a tulajdonosi szerkezet megváltoztatását tervezi. 20%-kal egy 3. magánszemély szállna be, akinek többségi befolyása van egy kft.-ben – közeli hozzátartozó kapcsolat áll fenn a jelenlegi egyik tulajdonossal. További 20%-kal szállna be egy 4. magánszemély, akinek többségi tulajdonlása van egy nagyvállalatban – rokoni viszony áll fenn a jelenlegi másik tulajdonossal. A két eredeti tulajdonos tulajdonrészei 30-30%-ra csökkennének. Az új tulajdonosi szerkezet alapján kapcsolt vállalkozásnak fognak-e minősülni? Miután magánszemélyként szereznek tulajdonrészt, a transzferár-nyilvántartás fog-e rájuk vonatkozni? Valamint a folyó, illetve lezárt uniós forrású fejlesztések összeadódnak-e? Megtisztelő válaszukat ezúton is nagyon köszönjük! Üdvözlettel, Kiss Anna

Katás számlázása Kérdés

Kedves Szakértő! Katás, nyugdíjas egyéni vállalkozó egy kft. egyik ügyvezetője. A kft.-nek nem tulajdonosa. Számlázhat-e a lft.-nek mint katás egyéni vállalkozó ügyviteli szolgáltatást? Válaszát előre is köszönöm.

A kapcsolt vállalkozás értelmezése kiva választása esetén Kérdés

A 2012. évi CXLVII. tv. (Kiva tv.) a 2. § 9. pontjában a kapcsolt vállalkozás fogalmát a Tao. tv. 4. § 23. pontjára hivatkozva határozza meg. Nyilván ezt a fogalmat kell alapul venni a Kiva tv. 16. § 3. bek. alkalmazása során, a bevétel- és létszámadatok egybeszámítása alkalmával is. A jogbizonytalanságot az okozza, hogy 2019. január 1-jétől a Tao. tv. 4. § 23. pontja további g) ponttal egészült ki, bővítve ezzel a kapcsolt vállalkozás fogalmát. A kereszthivatkozások szövevényét tovább fokozza a beiktatott 53. számú pont, amely az "adózási szempontból különálló adózó" fogalmát definiálja. Kérdés: helyes-e az a jogértelmezés, amely a kiva választhatóságát csak a Tao. tv. 4. § 23. pont a)–f)-ig terjedő alpontjai alapján tartja szükségesnek vizsgálni? Ha igen, akkor nem volna-e célszerű a Kiva tv. 2. § 9. pontját ennek megfelelően módosítani, kiegészíteni? Keszthelyi László

Kapcsolt vállalkozás fogalmának értelmezései – 2. rész Cikk

2019-től a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerint a kapcsolt vállalkozás fogalmát nem minden esetben azonosan kell értelmezni.

Kapcsolt vállalkozás az adózásban 2019 – példákkal Cikk

2019-től a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerint a kapcsolt vállalkozás fogalmát nem minden esetben azonosan kell értelmezni. A szabályok alkalmazásakor háromféle kapcsolt fogalom különböztetendő meg.

Éves beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! A számviteli törvény 9. § (2) bekezdése szerinti határértékeket kapcsolt vállalkozások tekintetében (anya-lánya) egybe kell-e számítani? A 117. § (1) bekezdése szerinti értékeket összesítve nem érik el a szervezetek. Előre is köszönöm válaszát!

Kapcsolt vállalkozás meghatározása Kérdés

Kíváncsi Fülöp tulajdonosa „A” cégnek 70 százalékban (Kérdező Pál 30 százalékban). Kíváncsi Fülöpnek van egy másik cége „B” is, amiben 100 százalékban tulajdonos. Az „A” cég társasági szerződésében leírják, hogy a többségi tulajdonos Kíváncsi Fülöp, de az ő szavazatának aránya csak 30 százalék (Kérdező Pál rendelkezik a szavazati aránynak a 70 százalékával). „A” és „B” cég között folyamatos gazdasági kapcsolat van. A kérdésem az, hogy ebben az esetben „A” és „B” cég kapcsolt vállalkozásnak tekintendő-e? Azaz kapcsolt vállalkozásnál a tulajdonosi arányt vagy a szavazati (befolyásolási) arányt kell figyelembe venni? Válaszukat előre is köszönöm.

Tao tv. 4. § 23. g) értelmezése Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) 2019. 01. 01-jétől hatályos 4. § 23. (kapcsolt vállalkozás) g) pontjának értelmezésében kérnénk a segítségüket. Ugyan a g) a rendelkezései valóban csak a 4. § 11. pontra, a 4. § 53. pontra és a 8. § (1) bekezdés f) pontjára vonatkoznak, de nekünk a törvény megfogalmazásából úgy tűnik, hogy kvázi mindenki „különálló adózó”, aki nem tagja vállalatcsoportnak és még nem kapcsolt vállalkozás, így pedig az a)-c) pontbeli esetekben a többségi befolyás helyett 25%-ot kell alkalmazni (ráadásul a nyereségrészesedést is nézni kell), ami elég jelentős változás a kapcsolt vállalkozás definíciójában. Helyesen értelmeztük ezt az új rendelkezést (4. § 23. g) pont)? Segítségüket nagyon köszönjük! Üdvözlettel: Molnár Tibor

Kapcsolt vállalkozás II. Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_1_30_Kapcsolt_vallalkozas_txd Tisztelt Erdős Gabriella! A fenti URL kódon megadott válaszát nagyon szépen köszönöm. A család szeretné úgy átalakítani a cégstruktúrát, hogy ne álljon fenn a kapcsolt viszony. Ehhez kérném szépen a megerősítését, hogy az alábbi esetben függetlennek tekinthetők-e a társaságok. „X” Kft tulajdonosai: „b” és „d” magánszemélyek, „a” és „c” csak ügyvezetők maradnak „b” és „d” mellett. „Y” Kft. tulajdonosa: „c”-né A szociális szövetkezet tagjai: „a”-né „a”-né fia „e” férje „f” férje cigány önkormányzat két független magánszemély. Köszönöm szépen a segítségét! Vágner Emília

Kapcsolt vállalkozás – kölcsön kamata Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következő kérdésre kérjük a válaszukat: egy magyar kft. fióktelepet nyitott Szerbiában. Az első évben a kft.-nek kölcsön formájában meg kell finanszíroznia a fióktelep működését. Kérdés: kell-e a kft.-nek ez után a kölcsön után kamatot számítania, ha igen, ennek mértéke szabályozott-e. Válaszukat köszönjük!

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Cégünk február közepétől 51 százalékot vásárol meg a szomszédos kft.-ből. Üzleti kapcsolatban állunk már több éve. Az 51 százalékos tulajdonszerzés kapcsán kapcsolt vállalkozás leszünk-e, vonatkozik-e ránk a transzferár-nyilvántartás kötelezettsége, illetve mit értünk az 50 milliós határ alatt? Ez a határ cégenként vonatkozik vagy össze kell számítani (például 50-50 millió, vagy 20-30 millió)? Vonatkozik-e ránk a létszám és árbevétel összeszámítása (például iparűzési adó kiszámításánál).

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott két kft, „X” és „Y”. „X” Kft. tulajdonosai: a, b, c, d magánszemélyek. A négy magánszemély egymásnak testvérei, valamennyien 25 százalékban tulajdonosai a cégnek. „Y” Kft. tulajdonosai: a-né, b-né, c-né és d-né, vagyis az előző négy fiútestvérnek a feleségei. Itt is 25-25 százalék a tulajdonosi részesedés. A hölgyek egyébként nem közeli hozzátartozói egymásnak. Kérdésem, hogy a két vállalkozás kapcsoltnak tekinthető-e? Van még a „képben” egy szociális szövetkezet is, amelynek jelenleg 8 tagja vagy: a-né, (igazgatósági tag) b-né, (igazgatósági tag) c-né, d-né, (igazgatósági tag) e (a, b, c, d, f testvére) f (a, b, c, d, e testvére) e férje a Cigány Önkormányzat. Valamennyien egyenlő 12,5 százalékos tulajdonosi részesedéssel. Kérdésem ugyanaz, hogy fennáll-e a kapcsolt viszony valamelyik céggel? Köszönöm szépen a segítséget! Vágner Emília

Kapcsolt vállalkozások: bt. és egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi esetre nézve kérem a segítségüket és megerősítésüket: Adott egy katás bt. és egy katás egyéni vállalkozás. A katás bt. katás beltagja és az egyéni vállalkozó egyenesági rokonsági viszonyban vannak. A két vállalkozás között egyetlen tranzakció történik, egy darab tárgyi eszközt ad bérbe a bt. az egyéni vállalkozónak. Ügyfélkörük ugyan azonos, de egymás között nem történt semmilyen számlázás vagy egyéb tranzakció. Kérdésem az lenne, hogy a kapcsoltsággal és az egybeszámítással kapcsolatosan milyen teendői vannak a két vállalkozásnak? Véleményem szerint az egyetlen bérbeadással kapcsolatos tranzakciót a bt.-nek be kell jelentenie a NAV-nak 15 napon belül. A kapcsoltsági viszony miatti egybeszámítás pedig nem releváns és nincs teendő, mert nem megrendelő-megbízott viszonylatban áll fenn a kapcsolt viszony. Válaszukat nagyon várom, segítésüket előre is köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A feleség katás egyéni vállalkozó szeretne lenni. A férj 100 százalékban tulajdonos és ügyvezető egy kft.-ben. A feleség adminisztrációs szolgáltatást számlázna a férj kft.-jének és egy másik cégnek. A férj és feleség vállalkozása kapcsolt vállalkozásnak tekinthető-e?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyerektartás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close