619 találat a(z) kapcsolt vállalkozás cimkére

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Adott egy ügyvédi iroda (ami 100%-osan egy személy tulajdona) és a tulajdonos az iroda vezetője is. Ez a személy egy másik gazdasági társaságban ügyvezető igazgató (de nem tulajdonos). Ez az ügyvédi iroda és a gazdasági társaság kapcsolt vállalkozás avagy nem? Köszönöm a választ előre is!

Kapcsolt vállalkozás megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kapcsolt vállalkozások megítélése szempontjából szeretném kérni a segítségét. "A" társaság tulajdonosi szerkezete: 38% "B" magánszemély, 31% "C" társaság, 31% "D" társaság. Álláspontunk szerint a társaságnál többségi befolyással egyik tulajdonos sem rendelkezik. Kérdésem, hogy a kapcsolt vállalkozási jogviszony megállapításához a cégben lévő "C" és "D" társaság tagok tulajdonosi körét vizsgálni szükséges? Ha igen, milyen mélységig? A magánszemély és egyenes ágbeli rokonainak részesedése más cégekben mikor és hogyan adódik össze? Köszönettel: Szombati Imréné

Műemléki ingatlanok adóalap-kedvezménye, II. rész. Vásárlás, önellenőrzés Cikk

Cikksorozatunk második részében a műemléki ingatlannal, a nyilvántartott műemléki értéknek minősülő ingatlannal, illetve a helyi egyedi védelem alatt álló ingatlannal (a továbbiakban együtt: műemléki ingatlan) kapcsolatos beruházás, karbantartás, felújítás adóalap-kedvezményének gyakorlati alkalmazása során felmerülő egyes kérdéseket válaszolunk meg: vásárlás mint beruházás, több ütemű beruházás, önellenőrzés.

Kapcsolt vállalkozás meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem kapcsolt vállalkozás meghatározásával kapcsolatos. Van A Kft., amiben a férj 25%-ban tulajdonos, B egyéni vállalkozás (az árbevétel meghaladja 150 millió forintot), terméket értékesít A-nak, tulajdonos a férj felesége. A-nak kapcsolt vállalkozása-e a B? Van a C Kft., amiben az egyik tag 30%-ban tulajdonos. D Kft. szolgáltatást végez C-nek. D Kft. tulajdonosa a C Kft. tagjának a fia. C-nek kapcsolt vállalkozása-e D?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Egy egyéni vállalkozó (anya) és egy társaság tulajdonosa (apa) nem házastársak, de van egy közös gyermekük. Lehetséges-e kapcsolt viszony a közös gyermekre, mint harmadik személyre vagy bármi egyébre tekintettel az egyéni vállalkozás és a cég között az alábbi esetek valamelyikében? a.) Az apa 50%-ban tulajdonos egy kft.-ben (a másik 50% nem rokoné), ahol ügyvezető (egyedül), és személyesen is közreműködik; b.) Az apa 50%-ban tulajdonos egy bt.-ben (a másik 50% nem rokoné), ahol beltag, ügyvezető (egyedül), és személyesen is közreműködik; c.) Az apa 50%-ban tulajdonos egy bt.-ben (a másik 50% nem rokoné), ahol kültag, ügyvezető (egyedül), és nem személyesen közreműködő. A kérdésemet szeretném kiterjeszteni azokra az esetekre is, amikor az apának 50%-ot meghaladó részesedése van. Másik kérdésem a kapcsolt vállalkozásokra előírt bejelentési kötelezettségre vonatkozik. A tulajdonosi kölcsönnel kapcsolatban a NAV a korábbi években telefonon azt a tájékoztatást adta, hogy az nem tartozik a bejelentési kötelezettséggel érintett ügyletek körébe, mára azonban már ide sorolják. Hogyan kellene eljárni abban az esetben, ha az első kölcsönnyújtás már 2003-ban megtörtént, és a.) a kölcsönzés alkalmanként ma is előfordul; b.) a pénzkölcsönzés utoljára 2016-ban történt. Előre is köszönöm válaszukat. Üdvözlettel: Szalay Veronika

Nonprofit kft. adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy nonprofit kft. és közhasznú nonprofit kft. választhatja-e a kisvállalati adót a társasági adó helyett? Ha választhatja, akkor az iparűzési adót számolhatja-e a kivaalap 120 százaléka alapján? Az áfában választhatja-e a pénzforgalmi elszámolást? Számít-e a fenti adóalapoknál, hogy a nonprofit kft. közhasznú-e vagy sem? Van-e a kivánál és az iparűzési adónál a közhasznúság miatt adóalap-kedvezménye? A nonprofit kft. 100 százalékos tulajdonosa egy forprofit kft. A kapcsolt vállalkozásról szóló bejelentést alakulástól kell megtenni, vagy az első kettejük között kötött szerződés keltétől? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Kapcsolt vállalkozás? Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2019-től bővült a kapcsolt vállalkozások fogalma. A kérdésünk az, hogy ha az egyik cégben 40%-os, a másikban 30%-os tulajdonos ugyanazon magánszemély, akkor a két cég kapcsolt vállalkozásnak tekinthető-e? Nincsenek a cégben közeli hozzátartozók, és az ügyvezető személye is különbözik. Köszönettel: KG

Kapcsolt vállalkozás fogalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az innovációs járulék és a társasági adó szempontjából kapcsolt vállalkozásnak minősül-e az alábbi tulajdonosi kör: "A" vállalkozás 2 tagja Édesapa és Édesanya 50-50 százalékkal. "B" vállalkozás 2 tagja Édesapa és Édesanya 2 közös gyermeke, vagyis Lánya és Fia 50-50 százalékkal. "A" vállalkozásban Édesapa, "B" vállalkozásban Fiú az ügyvezető és egy harmadik személy, aki egyik cégben sem tag. Kereskedelmi kapcsolat van a két társaság között. "A" vállalkozás által foglalkoztatottak létszáma meghaladja az 50 főt, viszont a"B" vállalkozás 10 fő alatt foglalkoztat. Kell-e innovációs járulékot fizetni "B" cégnek? Köszönöm válaszukat!

Cégvásárlás Kérdés

Van egy "A" Kft. (31 fő kivaelszámolás) és egy "B" Kft. (32 fő kivaelszámolás). "A" Kft. szeretné megvásárolni "B" Kft.-t. "A" Kft. 100 százalékos tulajdonosa egy magánszemély. Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e? Nem számláznak egymásnak, egész más a profiljuk. A munkavállalók száma meghaladja az 50-et. Maradhat-e mindkét kft. kivás elszámolásban? Köszönettel: Ács Zoltánné

Kiva – kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tavalyi, kivával kapcsolatos előadás során hallottam, hogy csak bemenetkor szükséges a kapcsolt vállalkozások adatait együttesen vizsgálni. Ha belépést követően kapcsolt vállalkozás tulajdont szerez a cégben, akkor szükséges-e ismét megvizsgálni a belépéskori árbevétel- és létszámfeltételeket? A NAV-tól azt a tájékoztatást kaptam, hogy igen, de nem kaptam jogszabályra utalást, ami alapján ez valóban szükséges. Előre is köszönöm a segítségüket! Üdvözlettel: Füzesi Katalin

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e, ezáltal bejelentési kötelezettséget von-e maga után, ha egy bt. bel- és kültagja egy család apa és anya tagja, illetve a közös gyermekük egyéni vállalkozó, és mind a bt.-nek, mind az egyéni vállalkozásnak ugyanaz a székhelye? Továbbá számlázhatnak-e egymásnak? Előre is köszönöm szépen a válaszát!

Innovációs járulék 1 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Innovációsjárulék-fizetési kötelezettség 2019.01.01-től hatályos szabályozásával kapcsolatban szeretném az állásfoglalását kérni. Az alábbi esetek kapcsolt vállalkozás fogalma szerinti minősítésében kérem a segítségüket: 1.) A és B vállalkozás természetes személyek révén kapcsolt vállalkozásnak minősülne, ha közös vagy szomszédos piacon folytatnák a tevékenységüket. A vállalkozás fagylaltot ad el, B vállalkozás virágokat értékesít (különböző piacon tevékenykednek). 2.) A és B vállalkozás természetes személyek révén kapcsolt vállalkozásnak minősülne, ha közös vagy szomszédos piacon folytatják a tevékenységüket. A vállalkozás fagylalttölcsért gyárt, B vállalkozás megveszi A vállalkozástól a tölcsért, és fagyizóban értékesíti azt. (Közös vagy szomszédos piacon tevékenykednek és gazdasági kapcsolatban állnak.) 3.) A és B vállalkozás természetes személyek révén kapcsolt vállalkozásnak minősülne, ha közös vagy szomszédos piacon folytatják a tevékenységüket. A és B vállalkozás is fagylaltot ad el az ország két különböző pontján, gazdasági kapcsolat nincs közöttük. (Közös vagy szomszédos piacon tevékenykednek, de nem állnak gazdasági kapcsolatban.) Köszönettel.

Üzletrész eladása kapcsolt vállalkozásba Kérdés

Ingatlantulajdonnal rendelkező cég üzletrészének 100 százalékos tulajdonosa egy belföldi cég. Az üzletrészt el szeretné adni kapcsolt vállalkozásának. Kell-e az eladással kapcsolatban illetéket fizetni?

Kapcsolt vállalkozási viszony megállapítása Kérdés

Egyszemélyes kft. és egy bt. két beltaggal, két kültaggal egy család tulajdonában, és ügyvezetése alatt áll. A kft. tulajdonosa és ügyvezetője az apa (képviselet módja önálló). A bt. egyik beltagja a feleség 37%-os tulajdonrésszel egyedüli ügyvezető (képviselet módja önálló). A két kültag a két közös lánygyermek 21-21% tulajdonrésszel. A másik beltag az egyik lány házastársa 21%-os tulajdoni résszel, aki az egyszemélyes kft.-ben az apa mellett ügyvezető (képviselet módja önálló). A bt.-ben a szavazati arányok a döntések meghozatalában azonos mértékűek (25% minden tagnak). A kft. és a bt. egymásban tulajdoni részesedéssel nem rendelkezik. A két vállalkozás kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a tao-törvény, a de minimis támogatás, a kkv-törvény és az innovációs járulék tekintetében? Segítségüket előre is köszönjük!

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Egy egyszemélyes nonprofit kft. tulajdonosa az ügyvezető édesanyja. Egy másik egyszemélyes kft. tulajdonosa és ügyvezetője a nonprofit kft. ügyvezetőjének a felesége. A nonprofit kft. és a másik kft. kapcsolt vállalkozás?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vendéglátó egység nyitása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Garázskapucsere

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó szja-bevallása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close