599 találat a(z) kapcsolt vállalkozás cimkére

Kapcsolódó vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. évi innovációs járulékkal kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. "A" vállalkozás: 7 magánszemély tulajdonos: - 1-es 2-es tulajdonos férj és feleség: 22, 23%, 11,11% részesedéssel, - 3-as, 4-es tulajdonos szintén férj és feleség: 22,23%,11,11 % részesedéssel, - 5-ös, 6-os, 7-es tulajdonos szülő,-gyermek kapcsolatban vannak: 22,22%, 5,55%, 5,55%-os tulajdonrésszel "B" vállalkozás: az "A" vállalkozás 22,22 részesedésű magánszemély tulajdonosai egyenként 33,33%-os részesedésű tulajdonosai "B" vállalkozásban. Az ügyvezetést "B" vállalkozásban nem a tulajdonosok végzik. ."A" vállalkozás mutató számai alapján évek óta innovációs járulék fizetésére kötelezett. "B" vállalkozás csak akkor lenne kötelezett, ha kapcsolódó vállalkozás lenne "A" vállalkozással a tulajdonosi szerkezet alapján. Kérdésem az lenne, hogy megvalósul ez a tulajdonosi szerkezet alapján? Hu, remélem érthetően tudtam leírni. -:)))) Várom szíves válaszát. Köszönettel: Havasi Györgyi

Családi vállalkozások kapcsolata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy egy kérdést tisztázzak. Van két kft. Az egyik az édesapa tulajdonában van, a másik a fia tulajdonában. Tulajdonosi átfedés a két társaság között nincsen. Számlázhat-e ebben az esetben az egyik cég a másiknak? Egyirányú számlázásról van szó, apa által nyújtott szolgáltatást venne igénybe a fia. Ez kapcsolt vállalkozásnak minősül-e?

Kkv-törvény szerinti besorolás, innovációs járulék II. Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! Köszönöm szépen gyors válaszát. A partner- vagy kapcsolódó vállalkozás megállapítására szeretnék visszatérni. Abból a tényből adódóan, hogy a különböző cégek a holding 100 százalékos tulajdonában vannak, ezáltal partner- vagy kapcsolódó vállalkozásnak minősülnek-e? Ezen túlmenően a tőkeérdekeltségi, illetve a szavazati arányok nem ismertek. Partnervállalkozások vagy kapcsolódó vállalkozások a holding cégei? És a kkv-törvény mely pontja alapján? Előre is nagyon köszönöm a segítségét.

Követeléselengedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég tévesen tárgyi adómentesen értékesített vevői felé (magánszemélyek és kft.-k) terméket (kriptovalutát), amelyről később kiderült, hogy áfásan kell számlázni. A kiállított számlákat a cég helyesbítette, az áfát önellenőrizte és megfizette. A vevőivel szemben így a könyvelésben követelése mutatkozik (az áfa értékében), amit el kíván engedni. Kérdésem, hogy ez az elengedett követelés – amely tehát magánszemélyekkel és nem kapcsolt vállalkozásokkal szemben áll fenn – növeli-e az adóalapot a társasági adóban? Köszönettel.

Kapcsolt vállalkozás? Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Építőiparban tevékenykedő katás egyéni vállalkozásom van jelenleg. Könyvelőm javaslatára egyszemélyes kft. alapításán is gondolkodom, melyben főállású munkaviszonyom lenne. A katás egyéni vállalkozást megtartanám, amibe azokat a szolgáltatásokat vinném, amik kevesebb anyagköltséggel járnak és ebben 1-2 alkalmazott is be lenne jelentve. A magasabb költségű munkákat a kft.-vel vállalnám. Ahhoz, hogy a nagyobb gépek értékcsökkenését ne veszítsük el, egyéni vállalkozásom eladná ezeket a kft.-nek. Ez kifogásolható lenne esetleg a NAV oldaláról, feltételezve, hogy kapcsolt vállalkozásként kezelik?

Kapcsolt vállalkozások alkalmazottai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vendéglátással foglalkozó társaság telephelyén van egy étterem, eddig ez volt a fő tevékenységi köre. Az udvarán van egy különálló épület, amiből egy cukrászdát alakított ki. A cukrászda működésére egy másik kft.-t hozott létre. A tulajdonosi kör a cukrász kivételével ugyanaz, így kapcsolt vállalkozás. A cukrászda épületét felszereléssel együtt az étterem fogja bérbe adni, piaci áron. (Minden eszközt az étterem vásárolt meg.) Az étterem régóta működik, van takarítónője, mosogatónője stb. Milyen lehetőség van arra, hogy ezek az emberek a cukrászdában is takarítsanak, mosogassanak? Bele lehet írni a bérleti szerződésbe, hogy a takarítást és a mosogatást a bérbeadó cég végzi, vagyis az a bérleti díj része? Így legálisan lennének a cukrászdában egy ellenőrzés esetén a takarítók vagy a mosogatók? Előre is köszönöm.

Innovációs járulék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van két kft., melyekben ugyanaz a három magánszemély tag rendelkezik részesedéssel. Tehát a tulajdonosok személye teljesen megegyezik, s ugyanazon 40-40-20% részesedésmegosztással. Mind magánszemély, s nem közeli hozzátartozók. Kérdés: a két cég egymás partnervállalkozásai? Össze kell számítani a határértékeket, s emiatt mondjuk, ha az egyik cégben 45 fő dolgozott, a másikban csupán 10, akkor mindkét cég innovációs járulék fizetésére lesz kötelezett?

Személyautó-bérbeadás, kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfaalany egyéni vállalkozó személyautót vásárolna, kizárólag bérbeadás céljából. Ebben az esetben az áfa levonhatóvá válik. A bérbevevővel kapcsolt vállalkozási jogviszonyban van. Kérdésem az, hogy milyen nyilvántartással kell alátámasztania az egyéni vállalkozónak, hogy a bérbeadás ténye megvalósul, és jogosan vonja le az áfát? A kapcsolt vállalkozás miatt van-e valamilyen speciális szabály a számlázással kapcsolatosan, vagy egyéb tekintetben? Cégautóadó-fizetési kötelezettsége kinek keltkezik? Válaszukat előre is köszönöm.

A NAV fokozott ellenőrzésére számíthatnak a kapcsolt vállalkozások Cikk

A LeitnerLeitner értesülései szerint idén várhatóan háromszor annyi célzott ellenőrzést végez majd az adóhatóság az egymással tulajdonosi vagy közös irányítási kapcsolatban álló – úgy nevezett kapcsolt – hazai és multinacionális vállalkozások körében, mint korábban.

Kapcsolt vállalkozás megítélése Kérdés

Egy zrt. vezérigazgatója V. A. magánszemély, aki kizárólag vezető tisztségviselő a zrt.-ben (vezérigazgató), a társaságnak nem tagja, részvényese. A zrt.-ben többségi befolyással nem bír, más társaságnak nem vezető tisztségviselője. Ugyanez a magánszemély tagja C Kft.-nek. A C Kft.-nek tagjai V. A. lánytestvérei, férjeik, V. A. felesége. A közeli hozzátartozók részesedését egybe kell számítani. Azonban a férjek és felesége nem minősülnek közeli hozzátartozónak. A közeli hozzátartozók szavazatainak összeszámításával közvetetten sem bírnak többségi befolyással az alábbi esetben? Tulajdonrészek C Kft-ben: V. A. 10% Vné D. A. (feleség) 27,5% K.H 10% ( V. A. lánytestvére) és férje K. I. 27,5%, aki a C Kft. egyedüli ügyvezetője is. V.N. ( V. A. lánytestvére) 25% (férje nem tagja a C Kft.-nek). Hiszen a testvérek 10%+10%+25% = 45% tulajdoni részesedéssel bírnak? (Ami nem éri el az 50%-ot összesen sem?). V Kft., amelynek egyedüli tagja és ügyvezetője V. B. (Édesapa) kapcsolt vállalkozási viszonyban van-e C Kft.-vel? A zrt. kapcsolt vállalkozási viszonyban va-e a C Kft.-vel, illetve V Kft.-vel? Amennyiben a C Kft. és V Kft. között fennáll a kapcsolt vállalkozási viszony a fent részletezettek szerint, mire kell figyelni, milyen részesedési arányokat célszerű kialakítani annak elkerülésére? Köszönettel: Czigányné Tóth Katalin

Helyi adó sávos számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknak van egy 100%-os tulajdonában álló leányvállalata. Első ízben fordul elő, hogy a leányvállalat árbevétele meghaladja az 500 millió forintot, ezért sávos adószámítás szükséges, és mivel kapcsolt vállalkozás, az anyavállalat adataival összevontan kell a számítást elvégezni. A törvényből számomra nem teljesen világos a helyi adó alapjának kiszámítása a leányvállalatnál. Az anyavállalat árbevétele 2400 millió Ft, elabé 1950 millió Ft, a leányvállalat árbevétele 950 millió Ft, elabé 910 millió Ft. Válaszát előre is köszönöm.

Cég vásárol céget Kérdés

Munkáltatóm "A" Kft. Az ügyvezető egyben 100%-os tulajdonosa is "A" Kft.-nek. "B" Kft.-ben 30% tulajdonrésszel rendelkezik. "B" Kft.-től "A" Kft. megvásárolja a 70% tulajdonrészt. Lehet-e mindkét cégben ügyvezető ugyanaz a személy? "B" Kft. alvállalkozója lesz "A" Kft.-nek. Ez kapcsolt vállalkozás? "B" Kft.-ben eszközök, tehergépkocsik vannak. A vételárban külön kell szerepeltetni az eszközöket? Mert gondolom, ezekre áfát kell fizetni, és mi van az eszközök vételárán felüli vételárral áfa vonatkozásban? A vételár várhatóan magasabb lesz a cég valódi értékénél, ezzel mi a teendőm? Mire kell különös gondot fordítanom az ügylet könyvelése során? Köszönöm előre is a segítségüket!

Transzferár-nyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk kapcsolt vállalkozásban áll egy másik kft.-vel! Transzferár-nyilvántartást kell készítenünk, amit eddig meg is tettünk, egy külsős könyvvizsgálóval. Az interneten megpróbáltam utánajárni, hogy a nyilvántartást készítő ki lehet, köti-e valami végzettséghez. Az egyik társaság alkalmazottjaként, mérlegképes könyvelő, illetve adótanácsadói végzettséggel elkészíthetem a nyilvántartást? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Fedor Krisztina

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft. ügyvezetője, aki egyéni vállalkozó. Az egyéni vállalkozó és családtagjai részesedése összesen a kft.-ben 33%-ot tesz ki. Az egyéni vállalkozó kapcsolt vállalkozás-e a kft.-vel? Köszönettel: Kiss Anita

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Cím! Az alábbi kérdés megválaszolásában kérem szíves segítségüket. 2019.01.01-től bekerült a Tao törvény kapcsolt vállalkozásokról szóló 4. § 23. g) pontjába az alábbi rendelkezés: g) * az a)-c) alpontban foglaltaktól függetlenül akkor is létrejön a kapcsolt vállalkozási viszony a 11. pont, az 53. pont és a 8. § (1) bekezdés f) pontja alkalmazásában, ha az adózó és más személy viszonylatában legalább 25 százalékos közvetlen vagy közvetett szavazati jog részesedés, vagy legalább 25 százalékos közvetlen vagy közvetett tőkerészesedés, vagy legalább 25 százalékos nyereségrészesedés áll fenn, azzal, hogy ezen rendelkezések alkalmazásában az f) alpontban foglaltak teljesülését nem kell vizsgálni, A Tao törvény 53. pontja az adózás szempontjából különálló adózó fogalmát ismerteti, mely szerint: 53. * adózási szempontból különálló adózó: olyan adózó, amely nem tagja összevont (konszolidált) éves beszámolót készítő vállalatcsoportnak, nem áll kapcsolt vállalkozási viszonyban más személlyel és külföldön nem rendelkezik telephellyel; Ennek értelmezéséhez kérnénk szíves segítségüket. Az illetéktörvény alapján (ami a tao törvényre hivatkozik) kapcsolt vállalkozás a 25% részesedés, vagy ezt a részesedést csak az adózási szempontból különálló adózó jogállásánál (ha jól értem a vállalkozások közötti kamat tao módosítása kapcsán) kell vizsgálni? Köszönettel, Laczkó Mónika

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyerektartás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close