599 találat a(z) kapcsolt vállalkozás cimkére

Nonprofit kft. adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy nonprofit kft. és közhasznú nonprofit kft. választhatja-e a kisvállalati adót a társasági adó helyett? Ha választhatja, akkor az iparűzési adót számolhatja-e a kivaalap 120 százaléka alapján? Az áfában választhatja-e a pénzforgalmi elszámolást? Számít-e a fenti adóalapoknál, hogy a nonprofit kft. közhasznú-e vagy sem? Van-e a kivánál és az iparűzési adónál a közhasznúság miatt adóalap-kedvezménye? A nonprofit kft. 100 százalékos tulajdonosa egy forprofit kft. A kapcsolt vállalkozásról szóló bejelentést alakulástól kell megtenni, vagy az első kettejük között kötött szerződés keltétől? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Kapcsolt vállalkozás? Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2019-től bővült a kapcsolt vállalkozások fogalma. A kérdésünk az, hogy ha az egyik cégben 40%-os, a másikban 30%-os tulajdonos ugyanazon magánszemély, akkor a két cég kapcsolt vállalkozásnak tekinthető-e? Nincsenek a cégben közeli hozzátartozók, és az ügyvezető személye is különbözik. Köszönettel: KG

Kapcsolt vállalkozás fogalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az innovációs járulék és a társasági adó szempontjából kapcsolt vállalkozásnak minősül-e az alábbi tulajdonosi kör: "A" vállalkozás 2 tagja Édesapa és Édesanya 50-50 százalékkal. "B" vállalkozás 2 tagja Édesapa és Édesanya 2 közös gyermeke, vagyis Lánya és Fia 50-50 százalékkal. "A" vállalkozásban Édesapa, "B" vállalkozásban Fiú az ügyvezető és egy harmadik személy, aki egyik cégben sem tag. Kereskedelmi kapcsolat van a két társaság között. "A" vállalkozás által foglalkoztatottak létszáma meghaladja az 50 főt, viszont a"B" vállalkozás 10 fő alatt foglalkoztat. Kell-e innovációs járulékot fizetni "B" cégnek? Köszönöm válaszukat!

Cégvásárlás Kérdés

Van egy "A" Kft. (31 fő kivaelszámolás) és egy "B" Kft. (32 fő kivaelszámolás). "A" Kft. szeretné megvásárolni "B" Kft.-t. "A" Kft. 100 százalékos tulajdonosa egy magánszemély. Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e? Nem számláznak egymásnak, egész más a profiljuk. A munkavállalók száma meghaladja az 50-et. Maradhat-e mindkét kft. kivás elszámolásban? Köszönettel: Ács Zoltánné

Kiva – kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tavalyi, kivával kapcsolatos előadás során hallottam, hogy csak bemenetkor szükséges a kapcsolt vállalkozások adatait együttesen vizsgálni. Ha belépést követően kapcsolt vállalkozás tulajdont szerez a cégben, akkor szükséges-e ismét megvizsgálni a belépéskori árbevétel- és létszámfeltételeket? A NAV-tól azt a tájékoztatást kaptam, hogy igen, de nem kaptam jogszabályra utalást, ami alapján ez valóban szükséges. Előre is köszönöm a segítségüket! Üdvözlettel: Füzesi Katalin

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e, ezáltal bejelentési kötelezettséget von-e maga után, ha egy bt. bel- és kültagja egy család apa és anya tagja, illetve a közös gyermekük egyéni vállalkozó, és mind a bt.-nek, mind az egyéni vállalkozásnak ugyanaz a székhelye? Továbbá számlázhatnak-e egymásnak? Előre is köszönöm szépen a válaszát!

Innovációs járulék 1 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Innovációsjárulék-fizetési kötelezettség 2019.01.01-től hatályos szabályozásával kapcsolatban szeretném az állásfoglalását kérni. Az alábbi esetek kapcsolt vállalkozás fogalma szerinti minősítésében kérem a segítségüket: 1.) A és B vállalkozás természetes személyek révén kapcsolt vállalkozásnak minősülne, ha közös vagy szomszédos piacon folytatnák a tevékenységüket. A vállalkozás fagylaltot ad el, B vállalkozás virágokat értékesít (különböző piacon tevékenykednek). 2.) A és B vállalkozás természetes személyek révén kapcsolt vállalkozásnak minősülne, ha közös vagy szomszédos piacon folytatják a tevékenységüket. A vállalkozás fagylalttölcsért gyárt, B vállalkozás megveszi A vállalkozástól a tölcsért, és fagyizóban értékesíti azt. (Közös vagy szomszédos piacon tevékenykednek és gazdasági kapcsolatban állnak.) 3.) A és B vállalkozás természetes személyek révén kapcsolt vállalkozásnak minősülne, ha közös vagy szomszédos piacon folytatják a tevékenységüket. A és B vállalkozás is fagylaltot ad el az ország két különböző pontján, gazdasági kapcsolat nincs közöttük. (Közös vagy szomszédos piacon tevékenykednek, de nem állnak gazdasági kapcsolatban.) Köszönettel.

Üzletrész eladása kapcsolt vállalkozásba Kérdés

Ingatlantulajdonnal rendelkező cég üzletrészének 100 százalékos tulajdonosa egy belföldi cég. Az üzletrészt el szeretné adni kapcsolt vállalkozásának. Kell-e az eladással kapcsolatban illetéket fizetni?

Kapcsolt vállalkozási viszony megállapítása Kérdés

Egyszemélyes kft. és egy bt. két beltaggal, két kültaggal egy család tulajdonában, és ügyvezetése alatt áll. A kft. tulajdonosa és ügyvezetője az apa (képviselet módja önálló). A bt. egyik beltagja a feleség 37%-os tulajdonrésszel egyedüli ügyvezető (képviselet módja önálló). A két kültag a két közös lánygyermek 21-21% tulajdonrésszel. A másik beltag az egyik lány házastársa 21%-os tulajdoni résszel, aki az egyszemélyes kft.-ben az apa mellett ügyvezető (képviselet módja önálló). A bt.-ben a szavazati arányok a döntések meghozatalában azonos mértékűek (25% minden tagnak). A kft. és a bt. egymásban tulajdoni részesedéssel nem rendelkezik. A két vállalkozás kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a tao-törvény, a de minimis támogatás, a kkv-törvény és az innovációs járulék tekintetében? Segítségüket előre is köszönjük!

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Egy egyszemélyes nonprofit kft. tulajdonosa az ügyvezető édesanyja. Egy másik egyszemélyes kft. tulajdonosa és ügyvezetője a nonprofit kft. ügyvezetőjének a felesége. A nonprofit kft. és a másik kft. kapcsolt vállalkozás?

Kkv-beruházás, adóalap-csökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Kapcsolt vállalkozástól megvásárolt tárgyi eszköznél igénybe vehető-e a kkv-k adóalap-csökkentése a beruházás miatt? Ezekre az eszközökre már az a kapcsolt cég akitől most megvette, korábban szintén igénybe vette.

Innovációs járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. – több éve középvállalkozás –, tulajdonosi kör: apa 40% százalék, anya 15 százalék, gyerek1 15 százalék, gyerek2 30 százalék. "B" Kft. – kisvállalkozás –, tulajdonosi kör gyerek1 50 százalék, gyerek2 50 százalék. A két gyermek mindkét kft.-ben ügyvezető. Az "A" Kft. TEÁOR 5510 szállodai szolgáltatás, "B" Kft. fő tevékenysége TEÁOR 5510 lakó és nem lakóépület építés és mellette 6820 Saját tulajdonú ingatlan bérbeadása (a saját tulajdonú ingatlant munkásszállásnak bérbe adja az "A" Kft.-nek). A kkv törvény értelmében kapcsolódó vállalkozásnak kell tekinteni a két vállalkozást, a tulajdonosi részesedések miatt. A "B" Kft. az összeszámítás alapján középvállalkozásnak minősül, így a 1829 bevallás nyilatkozatánál középvállalkozást kell jelölni. Az innovációs járuléknál több cikkben olvastam, hogy akkor minősül kapcsolódó vállalkozásnak, ha tevékenységüket vagy egy részét az érintett piacon vagy egymással szomszédos piacokon folytatják. A két kft. Önök szerint a leírtak alapján kapcsolt vállalkozásnak minősül, és a "B" vállalkozásra is a középvállalkozási besorolás érvényes? Köszönettel: Hné

Egy és ugyanazon vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft. öt taggal. A tagok egyéni vállalkozók is egyben, illetve három tag egy másik kft.-ben is tulajdonos. A két kft.-nek egymásban nincs részesedése. Kérdésem, hogy a kft.-k és az egyéni vállalkozások egy és ugyanazon vállalkozásnak számítanak-e? Köszönettel: Kiss Anita

Kapcsolt viszony kft. és egyéni vállalkozó között Kérdés

Kapcsolt viszonyt jelentenek-e az alábbi jogviszonyok: 1.) Szerződéses kapcsolat a-b és a-c között, ahol (a) egy kft., tulajdonosa 51%-ban harmadik fél, 49%-ban XY, az ügyvezető XY, (b): XY egyéni vállalkozó és (c): XY feleség egyéni vállalkozó. 2.) Szerződéses kapcsolat a-b és a-c között, ahol (a) kft., tulajdonosa 49%-ban harmadik fél, 51%-ban XY, az ügyvezető XY, (b) XY egyéni vállalkozó, (c) XY házastárs egyéni vállalkozó. 3.) Szerződéses kapcsolat a-b és a-c között, ahol (a) egy kft., ahol a tulajdonos 100%-ban XY, az ügyvezető XY, (b) XY egyéni vállalkozó, (c) XY házastárs egyéni vállalkozó. 4.) Számlázás a-b között, ahol (a) XY egyéni vállalkozó, (b) XY egyéni vállalkozó házastársa.

Háromszögügylet kapcsolt vállalkozásnál Cikk

Háromszögügyletnek minősül-e az Adózóna olvasója által vázolt ügylet? Osztja-e a szállítási díj áfa szempontjából a termék sorsát? – kérdezte az Adózóna olvasója. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyerektartás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Lakásétterem

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlan tulajdonjogának átadása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close