599 találat a(z) kapcsolt vállalkozás cimkére

Katás számlázás kapcsolt vállalkozásnak Kérdés

Tisztelt Cím! Alanyi mentes katás egyéni vállalkozó (bankszámla nyitására nem kötelezett) üzletviteli tanácsadásról kiállított egy 1 490 000 Ft értékű készpénzes számlát egy magyarországi székhelyű társaságnak, mely társaságnak a férje az ügyvezetője. A leírtak alapján terheli-e valamelyik felet adatszolgáltatási kötelezettség vagy bármiféle szankció a számlázás miatt? A válaszukat előre is köszönöm!

Kiva alól kikerülés kapcsolt vállalkozás létszáma miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kiva alá tartozó kft., melyben tulajdonos- és ügyvezető-változás következett be. Az új többségi tulajdonos a kft.-ben egy olyan személy, aki egy részvénytársaság többségi tulajdonosa is. Ez a személy egyben a kft. ügyvezetője és a zrt. vezérigazgatója is. Véleményem szerint így a kft. kapcsolt vállalkozásának tekintendő a zrt. A zrt. átlagos statisztikai állományi létszáma önmagában meghaladja a 100 főt. A kiva létszámkorlátra vonatkozó szabálya így vonatkozik ránk és a kft. kivaalanyisága az újdonsült kapcsolt vállalkozásának létszáma miatt megszűnik? Mi tekintendő ilyenkor a kivaalanyiság megszűnése dátumának? A NAV felé a kapcsolt vállalkozásról szóló bejelentést a kft. és a zrt. első szerződéskötésével küldenénk csak be, ennek a dátumát kellene esetleg figyelembe venni a kivaalanyiság megszűnéseként? Mi a további teendőnk, milyen nyomtatványt kell használnunk a kiva alól kikerülés bejelentésére? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Kiva-kizárás kapcsolt vállalkozás miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kisvállalati adó választásához kapcsolódóan, a Tao-törvényben szabályozott kapcsolt vállalkozás fogalmának értelmezésével kapcsolatban az alábbi kérdésekkel fordulok Önökhöz: Adott egy házaspár, amelynek férfi tagja egy kft. (mikrovállalkozás) tulajdonosa az édesanyjával együtt 50-50 százalékban. A vállalkozás (1. vállalkozás) a kiva hatálya alá tartozik . A házaspár egy közös kft.-t kíván létrehozni 50-50 százalék tulajdoni arányban. A cégre (2. vállalkozás) szintén kiva szerinti adózást szeretnének választani. Választható-e a kiva szerinti adózás a 2. vállalkozásban (és kiesik-e az 1. vállalkozás a kiva hatálya alól), amennyiben a házaspár női tagjának szülei egy olyan középvállalkozásban (3. vállalkozás) rendelkeznek 50-50 százalék tulajdonrésszel, amelyek a mutatószámok alapján a kiva választásának értékhatárát meghaladják? Az 1. és a 2. vállalkozás nem állna szerződéses kapcsolatban a 3. vállalkozással. Ha a közeli hozzátartozók tulajdonjogát összeszámítjuk a vállalkozásokon belül, akkor a férfi tulajdonrésze az 1. vállalkozásban 100%, a 2. vállalkozásban 100%, harmadik vállalkozásban nincs tulajdonrésze. A Feleségnek az 1. vállalkozásban nincs tulajdonrésze, a 2. vállalkozásban 100%, a harmadik vállalkozásban szintén nincs tulajdonrésze. Kizárja-e az említett tulajdonviszony a kiva választását? Két cég a valóságban teljesen független viszonya kizárhatja-e a kedvező adó választásának lehetőségét? Köszönöm

Kapcsolt vállalkozás közös ügyvezetés alapján Kérdés

Magyarországon bejegyzett társaságnak 50-50 százalékban tulajdonosa két német családi alapítvány. A családi alapítványok alapítói személyükben megegyeznek a magyar társaság ügyvezetőivel. A társaság ügyvezetői önállóan jogosultak döntéshozatalra. A családi alapítványok alapítói életükben önálló és teljeskörű képviseletre jogosultak, és mentesülnek a német Ptk. 181. §-ának korlátozása alól. Kérdés: a Tao törvény 4. § 23. f. pontja alapján fennáll-e a kapcsolt vállalkozási jogviszony az ügyvezetés egyezőségére tekintettel a tulajdonos alapítványok és a magyar társaság között?

Kata – kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni. Egyik cég ügyvezetője katásként folytat egyéb tevékenységet. Tiltja-e bármi, hogy ezt a katás tevékenységet ő beszámlázza abba a cégbe, ahol ő ügyvezető? Az ügyfélnek van egy főállása (orvos), mellette ügyvezető ebben az adott vállalkozásban, valamint mellékállású katás, amiben orvosi tevékenységet folytat.

Kapcsolt vállalkozási viszony Kérdés

Tisztel Adózóna! Kapcsolt vállalkozásnak számít-e az egyéni vállalkozó (férj) és az A kft.? Az A kft. szerkezete: 50-50 százalékban tulajdonos az egyéni vállalkozó felesége és a feleség édesanyja. Ügyvezető a feleség. Válaszukat előre is köszönöm! üdv. Bálint Eszter

Pénztáros, aki nem munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk (továbbiakban: ÜGYINTÉZŐ Kft.) főtevékenysége mellett, a tulajdonosi körbe tartozó kapcsolt vállalkozások (továbbiakban KAPCSOLT Kft. teljes körű gazdasági és pénzügyi ügyintézését, könyvelését végzi. Kérdésem: 1. Lehet-e az ÜGYINTÉZŐ Kft. alkalmazásában álló dolgozó a KAPCSOLT Kft.-ben pénztáros? 2. Lehet-e az ÜGYINTÉZŐ Kft. alkalmazásában álló dolgozó a KAPCSOLT Kft.-ben pénztárellenőr? 3. Elláthatja-e a pénztárosi feladatokat olyan magánszemély, aki nem az adott társaság munkavállalója? Válaszát előre is köszönöm!

Kapcsoltság vizsgálata – kiva Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kivabelépés kapcsán vizsgáljuk "A" vállalkozásunk adatait. A kérdésem az, hogy ha "A" vállalkozásnak leánya "B" vállalkozás és "B" vállalkozás ügyvezetője még további 3 cégben is ügyvezető, akkor csak "A" és "B" adatait kell összegeznünk, vagy mind az 5 céget figyelembe kell venni? Válaszát előre is köszönöm!

Innovációs járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kell-e innovációs járulékot fizetni a következő kapcsolt vállalkozásoknál? "A" vállalat anyavállalat , amely "B" leányvállalat 100 százalékos tulajdonosa, egyben "C" vállalat szintén 100 százalékos tulajdonosa. "B" és "C" leányvállalat között nincs sem tulajdonlási sem üzleti kapcsolat. Az "A" anyavállalat és "B" leányvállalat kapcsolódása alapján nem kellene innovációs járulékot fizetni, a "A" anyavállalat és "C" leányvállalat kapcsolatában sem. Az "A" anyavállalatnak azonban a konszolidáció alapján kell innovációs járulékot fizetni. Ez azt jelenti, hogy mindkét leányvállalatának is függetlenül attól, hogy önálló anya-leány kapcsolat alapján nem kellene járulékot fizetnie?

Transzferár-nyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság kapcsolt vállalkozási jogviszonyban áll B és C társasággal. B társaság év közben beolvad C társaságba. Hogy kell elkészíteni a transzferár-nyilvántartást a tárgyévre? - Külön B és C társaságra a beolvadás előtti időszakra és utána a beolvadás utáni időszakra külön már csak a C társaságra, - B társaságra külön a beolvadásig, C társaságra a teljes évre együtt - vagy csak a C társaságra készül transzferár-nyilvántartás teljes adóévre, mivel a beolvadást követően jogutódként működik? Köszönöm válaszát!

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kapcsolt vállalkozásnak számít az alábbi "A" és "B" cég? "A" cégben ügyvezető XY személy és tulajdonos is, 29 százalékban. "B" cég tulajdonosai XY személy, valamint XY személy gyermekei és a felesége. Az ügyvezető XY személy felesége. Közös ügyvezetés nem áll fenn, hiszen két különböző személy "A" és "B" cég ügyvezetője. Ugyanakkor "A" cégre ügyvezetőként gyakorol döntő befolyást XY személy, "B" cégre pedig többségi befolyása van a családja révén.

Kapcsolt vállalkozás kft., illetve egyéni vállalkozás között Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetben kérem segítségét a kapcsoltság megítélésében: "A" Kft.: tulajdonosa a férj és a feleség 50-50%-os arányban, mindketten ügyvezetők. Egyik felnőtt fiuk a "B" Kft. 100 %-os tulajdonosa, másik felnőtt fiuk egyéni vállalkozó. Ki kivel van kapcsolt vállalkozói viszonyban?

Kapcsolt vállalkozás, rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kapcsolt vállalkozás, ahol egyik cégben sem érik el a 25 főt, így nem rehab kötelezettek. Kérem, erősítsen meg benne, hogy nem kell összevonni a létszámot attól, hogy kapcsolt a vállalkozás, hiszen ott számít bele a létszámba, ahol a járulékok megfizetésre kerülnek. Köszönettel

Áfa meghatározása továbbszámlázáskor Kérdés

Tisztelt Szakértők! Alábbi ügyben kérjük szíves szakértelmüket. „A” és „B” cég kapcsolt vállalkozás. Mindkét cég társaságiadó-alany, az áfatörvény általános szabályai hatálya alá tartozó belföldön nyilvántartásba vett adóalany, és jogállásuk szerint adó fizetése mindkettőjüktől követelhető. Ingatlan értékesítése szempontjából „B” cég nem választotta az áfa törvény 88. § szerinti fizetési kötelezettséget. „A” cég rendelkezik egy ipari ingatlannal, „B” cég ezen ingatlan egy részét bérli, a bérelt ingatlanon több mint két éve végzett felújítást, melynek költségeit könyvelésében „idegen ingatlanon végzett beruházás”-ként tartja nyilván. „B” cég ezt az „idegen ingatlanon végzett beruházás”-i értéket át kívánja számlázni az ingatlantulajdonos ”A” cég felé. Helyesen jár el a „B” cég, ha erről a számlát normál adózás szerint, 27 százalék áfakulccsal terhelten állítja ki, nem pedig az áfatörvény 142. § szerinti fordított adózási ügyletként? Kérjük, a helyes eljárás részletes ismertetését. Segítő szakértő válaszukat előre is köszönjük.

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségek kérek annak megállapításában, hogy A. és B. vállalkozást kapcsolt vállalkozás kell-e tekintenem? A. társaság, magyarországi kereskedelmi cég, négy tulajdonossal. A tulajdonosok jegyzett tőke aránya: X. tag 52% amerikai magánember, Y. tag 25% belföldi magánember, Z. tag 12,5% belföldi magánember, ZS. tag 12,5% belföldi magánember. B. társaság, Romániában bejegyzett, szintén kereskedelemmel foglalkozó cég. A tulajdonosok jegyzett tőke aránya: 51% Romániában élő magyar magánember, 49% A. társaság. A társaságokban a szavazati arány a jegyzett tőke mértékével azonos. Kereskedelmi kapcsolatuk egyirányú: A. társaság értékesít B. társaságnak. Köszönettel: Kácsorné Surányi Éva Audit SK Kft

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tevékenységi kör bővítése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Áfa – önellenőrzés

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi utas áfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close