117 találat a(z) külföldi kiküldetés cimkére

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Központi költségvetési intézményünk munkatársai több napos külföldi kiküldetésen (konferencián, szakmai rendezvényen) vesznek részt. A napidíjhoz és egyéb kifizetéshoz kapcsolódik kérdésem. Közalkalmazotti jogviszonyban lévő munkavállalóinkra melyik szabályozás, rendelet érvényes a napidíjra vonatkozóan? Maximálva van az adható napi összeg nagysága? A külföldi napidíj összege is étkezéshez kapcsolódik, vagy egyéb költségre is adható, felhasználható (igazolás nélküli 30 százalékos költséget figyelembe véve, számlás kiadásokat helyesen kezelve). A külföldön való tartózkodás, munkavégzés során – a bérükön és az esetleges napidíjon felül – jár-e valamilyen egyéb kifizetés még számukra (pótlék, készenléti díj, túlóra, kiegészítés), amit a munkáltatónak még ki kell fizetnie? Amennyiben intézményi személygépkocsival, gépkocsivezető szállítja őket, neki szabályosan mit kell kifizetni? Fáradozását, segítségét megköszönve, várom szíves válaszát! Üdvözlettel.

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk jelentős exportforgalmat bonyolít, ami miatt szükségessé vált, hogy a munkavállalóink külföldre utazzanak az üzleti partnereinkhez tárgyalásra, megrendelések lebonyolítására és egyéb hivatalos ügyekben. Kérdésem, hogy helyes-e az az eljárás, amely szerint a munkavállalók 1 napra 30 eurót kapnak, ebből 15 euró bizonylat nélkül elszámolható adómentesen napidíjként, 15 euróval pedig a cég nevére kiállított számlákkal (szálloda, utazás...stb.) elszámolnak?

Külföldi kiküldetés/szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Ügyfelem munkavállalóját egy szakmai rendezvényre külföldi kiküldetésre küldi. A rendezvény 4 napos, de a munkavállaló két hétig marad külföldön, a többi napra szabadságot vesz ki. A szállásról kiállított számla a két hetes időtartalmat foglalja magában és a repülőjegy is úgy lett véve, hogy a kiküldetés és szabadság időtartalmát is magában foglalja. Azt szeretném megtudni, hogy mi számolható el költségként, és mit kell kifizettetni a munkavállalóval vagy ha a munkáltató nem fizetteti ki a magánhasználat költségét, akkor munkabérként milyen összeget kell leadózni? A repülőjegy árát hogyan kell megosztani, mivel ha csak szakmai lett volna a kiküldetés akkor is ki kellett volna fizetni az egész összeget. Ráadásul volt már rá példa, hogy a kiküldetés azért tartalmazott szabadságot is, mert a charter járat sokkal olcsóbb volt. Köszönettel: Kauker Zsoltné

Külföldi kiküldetés: mikor adómentes az utasbiztosítás? Cikk

Milyen adófizetési kötelezettség terheli a külföldi kiküldetésben lévő munkavállaló részére kötött utasbiztosítást – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Külföldi kiküldetés – szállásköltség, munkabér Kérdés

Tisztelt Adózóna! Külföldi kiküldetés esetén, amennyiben a munkavállalók szállásköltsége a bizonylaton a munkavállaló nevére szól, nem pedig a munkáltató nevére az adómentesen elszámolható? Iletve a kiküldetés ideje alatt (azokra a napokra) az itthon kapott munkabér során átlagbért kell számolni a munkavállaló részére, és, ha igen, akkor ennek az elszámolása hogyan történik? Köszönöm előre is válaszukat.

Külföldi kiküldetés - utasbiztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk 2016-ban előreláthatóan többször is külföldi kiküldetésen fog részt venni. Vállalkozásunk úgy döntött, hogy egész évre szóló utasbiztosítást köt a számára. Milyen adófizetési kötelezettséggel jár ez mind a munkavállaló, mind a munkáltató részéről? (A biztosítás összege körülbelül 45 ezer forint.) Köszönöm válaszát.

Napidíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi vagy belföldi kiküldetés esetén a napidíj alapja a munkavállaló napi bruttó bére? Ennek a 30 százalékát kell viszonyítani a 15 euróhoz külföldi kiküldetés esetén? Köszönöm!

Külföldi kiküldetés napidíjának kifizetése külföldi pénznemben Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Ügyfelem munkavállalóját havonta általában két-három napra külföldön történő munkavégzésre kötelezi. Azt szeretném megtudni, hogy a külföldi napidíjat külföldi pénznemben kifizetheti-e a munkavállaló részére? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Külföldi kiküldetéskor kell-e úti jelentést készíteni? Cikk

Külföldi kiküldetés költségeinek elszámolásához kötelezően szükséges-e az úti jelentés megléte? Abban az esetben, ha a vállalkozás vezetője a kiutazó, kinek kell beszámolnia az úti jelentéssel? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Úti jelentés külföldi kiküldetés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi kiküldetés költségeinek elszámolásához kötelezően szükséges-e az úti jelentés megléte? Abban az esetben, ha a vállalkozás vezetője a kiutazó, kinek kell beszámoljon az úti jelentéssel? Köszönettel.

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gázolajszámla, úthasználatidíj-bizonylat, reptéri taxiszolgáltatás számla, szállásdíjszámla: A számlák rendes külföldi áfás számlák nem közösségi beszerzések, de csak olyan számlát tudnak adni külföldön, amire nem írják rá a cég nevét (nincs is hely a számlán erre). Hogyan lehet ezeket a tényleges kiadásokat elszámolni Magyarországon? Hogyan lehet a külföldi áfás számlákból az áfát visszaigényelni Németországból, Ausztriából? A bt. munkája miatt kell külföldre utazni a bt. beltagjának, aki személyesen közreműködik a cégben, és ehhez repülőjegyet kell vásárolni. A repülőjegyre nem írták rá a cég nevét, csak az utazó beltag magánszemély neve szerepel rajta. Hogyan lehet ezt a tényleges költséget Magyarországon elszámolni? Külföldi kiküldetés esetén a bt. beltagjának (aki személyesen közreműködik a cégben és beltag is, végzi a külföldi munkát) lehet-e valamilyen formában napidíjat fizeni? A külföldi kiküldetés napidíjának milyen tb- és adózási vonzata van? A külföldi kiküldetés költségelszámolására milyen szabályok vonatkoznak?

Külföldi kiállítás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy cég, akinek a találmányát Németországban kiállították. Rendelkezik magyarországi számlákkal is, de Németországban nem voltak hajlandóak számlát adni sem a tankolásról, sem a kiállítási belépőről. Elszámolhatóak-e ezek a költségek? A cég tulajdonosának, aki nyugdíjas ügyvezető, milyen napi bért kell számfejteni (van-e erre vonatkozólag valamilyen összeghatár), és hogyan számfejtsük?

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiegészíteném a kérdésemet: (http://adozona.hu/kerdesek/2015_6_4_Kulfoldi_kikuldetes_maximalis_ido_ujc) Ha harmadik országban van a kiküldetés akkor is ezek az időtartamok és fizetési kötelezettségek vannak? Előre is köszönöm válaszát!

Cégautóadó külföldön bérelt személygépkocsi után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás külföldi kiküldetésben lévő alkalmazottja számára négy napra, mondjuk május 4. és május 7. között személygépkocsit bérelt. A személygépkocsi bérleti díját és a felhasznált üzemanyagért fizetett összeget májusi teljesítési dátummal költségként elszámolta a vállalkozás. Kérdéseim a következők: 1. Kell-e cégautóadót fizetni a fenti személygépkocsi-bérlet után? 2. Ha igen, melyik hónapra kell elszámolni? Hogyan értelmezhető ebben az esetben a Gjt. azon szabályozása, hogy a hatósági nyilvántartásban nem szereplő (külföldi rendszámú) személygépkocsi után az adókötelezettség annak a hónapnak az első napján keletkezik, amelyet megelőző hónapban a személygépkocsi után költséget számoltak el [Gjt 17/C. § (4)]? Az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amelyben a személygépkocsi után a tulajdonos vagy a használó utoljára számolt el költséget [Gjt 17/C. § (5)]. Ennek alapján a fenti esetben az adókötelezettség június 1-jén keletkezik és május 31-én szűnik meg, vagyis az adóköteles időszak negatív. Válaszát előre is köszönöm.

Külföldi kiküldetés maximális időtartama Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató munkavállalóját kiküldi külföldre kiküldetési rendelvénnyel dolgozni egy ottani projekten. Ez egy évben többször is előfordul. Van maximális éves időtartama ezeknek a kiküldetéseknek? Köszönöm válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jegyzett, de be nem fizetett tőke feltöltése eredménytartalékból

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Gépjárműadó beszámítása cégautóadóba

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink