45 találat a(z) külföldi jövedelem cimkére

Szja-bevallás kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmazott szja-bevallásában hogyan kell, és kell-e szerepeltetni azt, hogy az alkalmazotti bevételén túl egy USA-beli online kiadónál saját könyvet adott ki, s a könyv értékesítéséből származó bevételt forintban az illető a bankszámlájára utalással megkapta. Abban az esetben, ha vontak le belőle adót, illetve, ha nem, mi a teendő? Köszönöm!

Külföldi jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély 2015-ben 180 napnál rövidebb ideig vállalt munkát külföldön (nem kiküldetésben). Ezt követően itthon is keletkezett bevétele. Kérdésem: az adóbevallásban fel kell-e tüntetni a kinti jövedelmet és a kint megfizetett adót? Ha igen, akkor magas szja-fizetési kötelezettsége kelezkezik. Köszönöm válaszát.

Dubajban szerzett jövedelem adózása Kérdés

Egy magyar állampolgár tavaly tartósan Dubajban élt. Ottani cégétől rendszeres fizetést kapott. Emellett Magyarországon is szerzett bérjövedelmet. Kérdésem, hogy a 2015. évi szja-bevallásban be kell-e vallani a Dubajból származó jövedelmet? Ha igen, kell-e és hogyan adózni ezen jövedelem után Magyarországon? Üdvözlettel várom válaszát.

Adóbevallás Kérdés

Szlovákiában szerzett jövedelmet hogyan kell szerepeltetni a 1553-as adóbevallásban annak az ügyfélnek, akinek előtte Magyarországi munkahelye volt? Várom a segítségét.

Szja – ingó értékesítés külföldön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar lakcímmel rendelkező, magyar állampolgár magánszemély Olaszországban, olasz bizományos igénybevételével saját szokásos használati jellegű vagyontárgyait értékesíti állandó, de nem rendszeres jelleggel (éves szinten a 600 ezer forint bevételt meghaladja). Az egyes vagyontárgyak bevételét a magánszemély magyarországi bankszámlájára utalják. Kérdések: 1. A magyar szja hatálya alá tartozik-e a fenti tevékenység, ez alapján van-e adófizetési kötelezettsége? (A magyar-olasz adóegyezmény 22. cikk (1) bekezdése szerint Magyarországon kell adóznia, de a (2) bekezdés e tekintetben nem egyértelmű. Hiszen a gyakorlatban a tevékenység úgy működik, hogy a magyar állampolgár olasz bizományos cég útján, olasz tévében hirdeti meg a vagyontárgyait, amelyeket többnyire olasz állampolgárok vesznek meg.) 2. Üzletszerűnek minősül-e a fenti tevékenység? Az eset összes körülménye az, hogy a magánszemélynek jelentős mennyiségű olyan vagyontárgya van, amelyet nem használ, ezért azokat folyamatosan eladja (de nem azért szerezte azokat, hogy eladja). 3. Ha éves szinten a 600 ezer forintos értékhatárt átlépi a bevétel, illetve üzletszerűnek minősül a tevékenység, akkor van-e egyéb adófizetési kötelezettsége? Bízom benne, hogy hamarosan tudnak válaszolni, mert a kérdés elég sürgős lenne. Segítségüket előre is köszönöm!

Külföldi "honorárium" adózása Magyarországon Kérdés

Tisztelt Adózóna! Először leírom az esetet, majd a kérdéseket. Az egyik ügyfelünk speciális nemzetközi nevelőszülőként dolgozik. Ez azt jelenti, hogy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket nevel fel egy német alapítványon keresztül. Most két éve van nála egy jelenleg 15 éves kamasz, portugál származású fiú, aki luxemburgi állampolgár. A luxemburgi gyámhatóság kiemelte a családból, s eltávolította az országból, hogy a családja ne találhassa meg. S mindeztközpontilag, egy német alapítványon keresztül van koordinálva. Most ügyfelünk neveli a kamaszt egészen 18 éves koráig, s beszoktatja a mindennapos életbe. Ezek a gyermekek olyan szinten hátrányosak, hogy analfabéták, s még az angol WC használata is problémát jelent számukra. Tehát ennyi a történeti rész. Ettől a német alapítványtól kap ügyfelünk havonta költségtérítést, amit számlákkal kell igazolnia, így ezzel további teendőnk nincs. S kap "honorárium"-ot. Ilyen közleménnyel jön havonta az átutalás. A honorárium nem adózik Németországban. A felek között szerződés van. A honorárium mértéke évi 16 800 euró. Kérdések: 1.) Számítanak-e valamit adózás tekintetében a fent leírt körülmények? Hátrányos helyzet, családból való kimentés, elrejtés, stb... 2.) A honorárium milyen jellegű juttatásnak minősül? 3.) Milyen módon kell adózni utána, s milyen adóterhei vannak.? 4.) Kell-e vállalkozás hozzá? Amennyiben szükséges még információ, akkor majd a komment részben meg tudjuk beszélni. Előre is köszönöm szíves válaszát. Üdvözlettel, Kálmán Csaba

Külföldről származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi magánszemély rendelkezik egy itthon levédett márkanévvel, amelyet Romániában vásárolnának meg tőle. Azt az értesítést kaptuk tőlük, hogy levonnának 10 százalék szja-t. Kérdésem: helyes-e ez így, és milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségei keletkeznek ebből a jövedelemből a magánszemélynek? Válaszát előre is köszönöm.

Magyar járulék külföldi jövedelem esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben az EU több országában párhuzamosan munkaviszonyban álló természetes személy Magyarországon minősül biztosítottnak, és erről A1-es igazolással is rendelkezik (külföldön ezáltal nem tartozik a társadalombiztosítás hatálya alá), akkor a külföldi keresményei után is meg kell fizetnie a magyar járulékokat? Köszönettel.

Külföldi osztalékjövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Román cég 20 ezer euró adózás utáni eredményt ér el. Ennek a román cégnek – egyszemélyes kft. – alapítója/ügyvezetője én vagyok, magyarországi adórezidensként. Az lenne a kérdésem, hogy milyen adókat, és mikor kell megfizetnem Magyarországon, milyen bevallást kell benyújtani, és mikor? Válaszát köszönöm!

Online póker Kérdés

2014. évben internetes kártyajátékon nyert összeg adóköteles jövedelemnek számít-e? A nyeremény külföldi forrásból származik.

Külföldi jövedelem bevallása Kérdés

A magánszemély 2012.05.29-től 2012.12.31.-ig ausztriában dolgozott magyaroszági vállalat kölcsönadta.Itthon is kapta a bérét, valamint az osztrák vállalattól is.A kiadott igazolás alapján a magyar jövedelem bevallásával nincs gondom, viszont az osztrákkal igen.bruttó 12 000 eurót kapott a magánszemély, 1300 euro adó került levonásra.Az igazoláson szerepel mindez havi bontásban.A forintra átváltást havonta el kell végezni? A bevételszerzést megelőző hónap 15.-én érvényes MNB árfolyammal? És utána összeadva beirom a 1253 44. sorba???Mást sort nem kell kitölteni????

Külföldi jövedelem Kérdés

Milyen árfolyamon tegyük be a bevallásba a külföldi jövedelmet?

Mikor jár adókedvezmény az országhatáron átnyúló tevékenységet folytató magánszemélyeknek? Szakértői Kommentár

Új szabályok vonatkoznak 2013. január 1-jétől a külföldi illetőségűek Magyarországon, illetve a belföldi illetőségűek külföldön folytatott tevékenységéből származó jövedelmének adójából érvényesíthető kedvezményekre (adóalap-kedvezményre, adókedvezményre, adó feletti rendelkezési jogosultságra). Mit kell tudni erről?

Szlovákiában megszerzett jövedelem adózása Kérdés

1. Kérdés:Magyar állampolgár Szlovákiában munkát vállal, de 183 napnál többet nem tölt el kint. Szlovákiában a bér után adózik. Mivel Magyarországon is van jövedelme, ezért azután itthon is kell adóznia. A szlovákiai jövedelem után Magyarországon adózni fog, vagy csak az szja-bevallásban feltünteti valahol ezt a nettó bért? 2. Kérdés: Magyar illetőségű magánszemély Szlovák cége nyereségéből származó bevételt hazahozná Magyarországra. Elvileg ott nem kell külön adózni, hogy a tag kivegye, mindössze a nyereség után adóznak a cégek 23%-ot. Magyarországon adózni kell utána és ha igen mennyit? Az szja-bevallásában ezt fel kell tüntetni?

Mennyi adókedvezmény jár külföldi jövedelem után? Cikk

Kibővítette az Országgyűlés az adóamnesztiában részesülők kedvezményeit, miután a tavaly megnyitott lehetőség nem keltette fel eléggé a jövedelmüket külföldön tartók érdeklődését.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tárolási díj áfatartalma

Bunna Erika

adótanácsadó

Ingatlanhasznosítás Horvátországban

Bunna Erika

adótanácsadó

Folyamatos szolgáltatás angol adóalanynak

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink