188 találat a(z) közvetített szolgáltatás cimkére

Közvetített szolgáltatás számlázása Kérdés

A közvetített szolgáltatás számlázási követelményeivel kapcsolatos kérdésünk: cégünk szociális szolgáltatással, ezen belül házi betegápolással foglalkozik, azonban kizárólag külföldi megbízókat (betegeket) lát el. Ehhez alvállalkozók szolgálatait vesszük igénybe. A beteg felé kiállított számlánkban nehezen tudnánk nevesíteni az alvállalkozó által végzett munka arányát, hiszen a betegápolás nem hasonlítható a "vakolás, szigetelés, gipszkartonozás stb." kategóriához. A betegápolás az betegápolás. Ezen túlmenően, nem tartozik az ügyfelünkre, hogy a számla teljes összege vagy annak mekkora része képezi az alvállalkozó munkájának értékét, hiszen ezzel "kiadnánk" az árrésünket. Nem hinném, hogy ezt bármely vállalkozó készséggel megteszi. Kérdésünk: esetünkben sem elegendő csupán a közvetített szolgáltatás tényét feltüntetni, illetve miért kell feltüntetni egyáltalán, ha egyszer a megbízónk egyetértett az alvállalkozók közbeiktatásával?

Iparűzési adó: vigyázat, nem mindenki alvállalkozó, aki annak látszik! Cikk

Az iparűzési adó bevallása kapcsán fontos szerepet játszanak az alvállalkozói szerződések. Azonban nem mindenki alvállalkozó, aki annak látszik.

Közvetített szolgáltatás Kérdés

Egy szálloda szerződést köt egy fogászati szolgáltatásokat nyújtó társasággal. A szerződés szól egyrészt bérletről, tehát a szálloda egy a területén lévő üzlethelyiséget bérbe ad a társaságnak, másrészt a szálloda megbízza a társaságot azzal, hogy fogászati szolgáltatást nyújtson a vendégei számára. A társaság a szálloda részére fix összeget fizet az üzlethelyiség bérleti díjaként, valamint azért, hogy a szálloda vendégei részére végezheti a fogászati szolgáltatásokat. A vendégek felé a szolgáltatásokat a szálloda számlázná ki, azért, hogy a szálloda a vendégek felé egységes képet tudjon mutatni, plusz azért is, hogy a bevételek felett ellenőrzése legyen. A szálloda azon túl, hogy a vendégek részére a szolgáltatások díját kiszámlázza, más tevékenységet nem végez. Nem vállal semmilyen jogot, illetve kötelezettséget ezen túl a vendégek felé. A számlázás úgy történik, hogy a szolgáltatások díjának teljes összege a szálloda kasszájába érkezne, és a szálloda a beérkezett díjak összegéből vonná le a szerződésben megállapított díjat, amiben a felek megállapodtak. A fennmaradó összeget a szálloda kifizeti a társaság részére. Ebben az értelemben a saját nevében, de a saját és más javára is fellép. Ebben a formában ez közvetített szolgáltatásnak minősül-e, illetve a szerződésben ezt kell-e rögzíteni? Vagy elégséges annyit a szerződésbe foglalni, hogy a szolgáltatások díját a szálloda fogja kiszámlázni, ő jelenik meg a vendégek felé, minden szolgáltatásból eredő felelősség a társaságot terheli, az engedélyekkel is ő rendelkezik. A szállodának fel kell-e vennie a tevékenységi körei közé ezt a tevékenységet, vagy közvetített szolgáltatás esetén ez nem szükséges?

Áfa Kérdés

T. Szakértő! Van egy szálloda, amely szerződést köt egy fogászati szolgáltatást nyújtó céggel. A szerződés tárgya egyrészt bérlet (azaz bérbe ad egy helyiséget), másrészt ez a cég a szálloda vendégei részére fogászati, kifejezetten fogfehérítési szolgáltatást nyújt. A cég nyújtja a fogászati szolgáltatásokat, de a szálloda egységes imizsének megőrzése érdekében a szálloda fog megjelenni a vendégek felé, ő fogja a szolgáltatási díjakat kiszámlázni. Erre van-e lehetőség, illetve ez közvetített szolgáltatásnak minősül-e?

Közvetített szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Mikor egy cég közvetített szolgáltatást számláz, akkor a tevékenységi körében kell hogy szerepeljen az a tevékenységi kör? Ha engedélyhez, vagy szakképesítéshez kötött az a tevékenység, akkor nem okoz gondot, hogy ő ezekkel nem rendelkezik?

Közvetített szolgáltatás elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Olyan kérdésem lenne, hogy egy utazás-közvetítéssel foglalkozó cég, például egy "csomag" közvetítésénél, aminél kimondottan közvetítés van, és a repülőjegy+szállás is az utas nevére szól, ami a következő évi utazás, de az utazást nyújtó irodának még tárgyévben elutalt, elhatárolhatja-e a tételeket, vagy csak akkor, ha a számlák az utazásközvetítő nevére szólnak? Segítségét előre is köszönöm!

Közvetített szolgáltatás áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég saját nevében megrendelt 5 százalék áfatartalommal újságot. Elektronikai terméket forgalmazó cégről van szó, az újságterjesztés nem a tevékenységi köre. Ügyfelének továbbszámlázza ezt az újságot. Ebben az esetben az áfa marad 5 százalék? Köszönettel: Konte

Mentes közvetített szolgáltatás továbbszámlázása Kérdés

Ügyfelem szerződést kötött arra, hogy merendelőjének elintézi bizonyos krém nyílvántartásba vételét, és TID értékelését. Az eljárásért -megállapodás szerint -150 000 Ft-ot kap ügyfelem, és áthárít megrendelőjére minden egyéb - az eljárás során - felmerülő kiadást.Az eljárás végén kiszámlázásra került a 150 000 Ft+ 27 % áfa, valamint egy külön számlában továbbszámlázásra került az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet számlája, amely tartalmaz: Kozmetikai készítményekkel kapcsolatos nylvántartásba vételt, és TID értékelést. A számlán feltüntetett SZJ 75.11.1; a számla "Adókörön kívül" megjegyzéssel 0 % ÁFA-t tartalmaz. A szállító adószáma 2-es az áfa jogállásra vonatkozóan.Ügyfelemmel 27 % általános forgalmi adó felszámításával számláztuk tovább a OÉTI díját. Megrendelőnk az áfa alapját átutalta, és kérte a számla stornózását, és áfa nélküli továbbszámlázását. Vitánk lezárásához kérjük szakértésüket. Úgy ítéltük meg, hogy az eljárás bonyolításához szorosan hozzátartozik ezen díjak megfizetése ügyfelünk helyett; továbbá ilyen értékelést és nyílvántartásba vételt kizárólag az OÉTI végezhet, ügyfelemnek nincs hozzá jogosultsága. (Mind ügyfelem, mind a megrendelője "2-es" ÁFA alany.Válaszükast köszönöm: Szilasné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó 1 százalék kedvezménye

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló cseréje

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs