17 találat a(z) közigazgatás cimkére

ÁSZ: van még mit javítani az elektronikus közigazgatásban Cikk

Nagy lépés történt a digitális állampolgárság kiteljesedése felé, viszont hiányosságok is tapasztalhatók a stratégiai tervezésben és a felhasználóbarát szempontok egységes érvényesülésében – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elektronikus közigazgatási ügyintézés fejlesztése érdekében tett intézkedések értékelését célzó ellenőrzést követően. A számvevőszéki megállapítások egy része már az ellenőrzés folyamatában hasznosult.

Saját ígéretét cáfolja a kormány, több mint 2600 fős létszámleépítést rendelt el a közigazgatásban Cikk

A köztisztviselők eltávolítása már meg is kezdődött. A kormány egy titkos, úgynevezett 4000-es kormányhatározatban a minisztériumoknál és háttérintézményeiknél összesen 2614 álláshely megszüntetését rendelte el – derül ki az Országgyűlés előtt levő jövő évi költségvetéshez pénteken benyújtott úgynevezett fejezeti indokolásokból, írja a nepszava.hu.

Szakszervezeti tisztségviselő Kérdés

66 millió eurós programmal segíti az EU az Ukrajnával folytatott, határokon átnyúló együttműködést Cikk

Az Európai Bizottság pénteken elfogadta a határokon átnyúló együttműködést támogató, úgynevezett Interreg NEXT Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna programot, amelynek keretében több mint 66 millió euró áll rendelkezésre az Ukrajnával folytatott, határokon átnyúló együttműködés céljaira – közölte a bizottság pénteken, tájékoztatott az MTI.

Márciustól változik a közigazgatási bíráskodási struktúra: felgyorsulhat az adó- és más közigazgatási perek lefolyása Cikk

2022. március 1-jétől a Kúria tehermentesítése érdekében bevonják a Fővárosi Ítélőtáblát a közigazgatási ítélkezésbe. Az átalakítással a 2020. április 1. előttihez hasonló szervezeti-hatásköri struktúra áll vissza, amely a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő ügyvédei szerint magával hozhatja az adó- és más közigazgatási perek lefolyásának felgyorsulását. További fontos változás, hogy az új rendszerben a Kúriának újra felülvizsgálati hatásköre lesz a kétfokú közigazgatási perekben.

Itt vannak az adatok a III. negyedévi beruházásokról Cikk

2021 III. negyedévében folytatódott a beruházások 2020 IV. negyedévében kezdődött bővülése, a Covid–19-járvány által súlyosan érintett 2020. III. negyedévhez képest 12,4 százalékkal nőtt a volumen. Ehhez leginkább a feldolgozóipar járult hozzá. A fejlesztések folytatódó felfutása a vállalkozásoknak volt köszönhető, esetükben 22 százalékkal nőtt a volumen az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított beruházási teljesítmény az előző negyedévhez viszonyítva 1,8 százalékkal bővült, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

A közigazgatásban elrendelt létszámstop nem vonatkozik az egészségügyi intézményekre Cikk

Az egészségügyi intézményekre nem vonatkozik a közigazgatásban elrendelt létszámstop – közölte az egészségügyért felelős államtitkár egy budapesti szakmai konferencián pénteken.

Mire készül a Kúria? Darák Péter válaszol Cikk

Interjút adott a Kúria elnöke az InfoRádiónak 2018. július 5-én. Dr. Darák Péter az “Aréna” című műsorban az közigazgatási bíráskodás átalakítására vonatkozó kérdésre válaszolva kifejtette, a Kúria mindent megtesz annak érdekében, hogy az alkotmányos átalakulás sikeresen, a közigazgatási bíráskodás értékeinek megőrzése mellett gördülékenyen megtörténhessen – szemlézi az interjút honlapján a Kúria.

Így lehet majd egyszerre pótolni minden elveszett iratot Cikk

Az Idomsoft Zrt. vezette konzorcium fejleszti több mint 5,4 milliárd forintból a három fő közigazgatási nyilvántartási rendszercsoportot idén év végéig. A Nemzeti Adatvagyon Szolgáltatásfejlesztés (NAVASZ) projekt a Széchenyi 2020 programban uniós támogatással valósul meg – jelentette be Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára mai sajtótájékoztatóján.

Dicsérte az adóhivatali átalakítást a miniszter Cikk

Sikeres a közigazgatás 2010-ben elkezdett átalakítása, az átlagemberek és a vállalkozások számára is gyorsabbá vált az ügyintézés – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter hétfőn Hódmezővásárhelyen.

Enyhébb szankciók jöhetnek a közigazgatási szabályszegésekért Cikk

Előbb figyelmeztetés, csak azt követően lehet büntetni, legyen szó bármilyen közigazgatási eljárásról – ezt tartalmazza a Lázár János által előterjesztetett javaslat. A parlament egy teljesen új, egységes törvényt alkotna a közigazgatási szabályszegések szankcionálásáról – írja a zoom.hu.

Már az ellenőrzések során eldőlhetnek a későbbi adóperek Cikk

Jelentős változásokra kell felkészülniük a hazai vállalkozásoknak: 2018. január 1-jén lépnek életbe az új közigazgatási perrendtartási szabályok, amelyek a vállalatok adópereinek kimenetelét is befolyásolhatják. Az új rendszerben az érintetteknek már az adóellenőrzés első pillanatától kezdve szem előtt kell tartaniuk az esetleges peres eljárás szempontjait – hívják fel a figyelmet az EY Magyarország szakértői.

Munkavédelmi képviselő közigazgatási szervnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy kb. 300 főt foglalkoztató közigazgatási szerv esetében hány munkavédelmi képviselőt kell választani? Az Mt. 237. §-ában meghatározott számokat kell figyelembe venni? Ha igen, miért? A munkajogi védelmi szabályokat lehet alkalmazni a Kttv. hatálya alá tartozó közszolgálati tisztviselő esetén? Ha igen, miért?

A NAV is beszáll, gyorsan intézhető 91 ügytípus Cikk

Július elsejétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megyei és fővárosi igazgatóságain is lehet regisztrálni a rendelkezési nyilvántartásba, amelynek segítségével kilencvenegy közigazgatási ügytípus elintézésére adhatók elektronikus meghatalmazások.

Mától kötelező az elektronikus kapcsolattartás Cikk

Péntektől kötelező az elektronikus kapcsolattartás az újonnan induló polgári, gazdasági, munkaügyi és közigazgatási bírósági peres ügyekben a jogi képviselővel eljáró felek, a gazdálkodó szervezetek, a közigazgatási szervek és a bíróságok számára – olvasható az Országos Bírósági Hivatal (OBH) honlapján.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink