45 találat a(z) közeli hozzátartozó cimkére

500 kilométer a sógornő autójával Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét abban, hogy ha alanyi adómentes egyéni vállalkozó és a házastársa nem rendelkezik saját tulajdonú személygépkocsival, de el szeretné számolni a vállalkozásában költségként a havi 500 kilométert, megteheti-e ezt a sógornője tulajdonában, a sógornő nevén lévő autóra? A sógornő közeli hozzátartozónak minősül? Az autóra, ha kölcsönadási szerződést kötnek, akkor elszámolható a 500 kilométer? Köszönöm a segítséget?

500 km gépkocsi költségátalány Kérdés

Két kérdésem lenne: 1. Egyéni vállalkozó az édesanyja tulajdonában lévő személygépkocsit használja, elszámolható-e a kilométer szerinti gépkocsi költségátalány adómentesen? 2. Egyéni vállalkozó az élettársa édesanyjának a tulajdonában lévő személygépkocsit használja, szintén az kilométer átalány adómentessége a kérdés.

Bakik és kérdőjelek a csoportos adóalanyiság szabályaiban Cikk

Az ősszel elfogadott és a 184. Magyar Közlönyben kihirdetett 2018. évi LXXXII. törvény a társasági adóalanyok között nevesíti a csoportos társaságiadó-alanyt, de a létesítéséhez kapcsolódóan rendelkezéseket tartalmaz az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) is. A rendelkezések helyenként ellentmondanak, másutt értelmezésre szorulnak. A cikk azokat a kérdéseket fogalmazza meg, ahol a végrehajtás problémásnak tűnik.

Közeli hozzátartozó részére történő értékesítés Kérdés

A társaság az ingatlanát a tulajdonos gyermeke részére piaci ár alatt értékesíti. Áfaköteles ügyletről van szó. Milyen adóvonzata van a piaci ár alatti eladásnak? Köszönettel: Papp Éva

Ingatlan bérbeadás katázás mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném kérni a tanácsát. Ügyfelem katás egyéni vállalkozó, amely mellett magánszemélyként ingatlant – amely ügyfelem tulajdonában van – is ad bérbe. Az alanyi mentes határba mindkét bevétel beleszámít, amely határt ügyfelem hamarosan túllépi. Ennek kapcsán azt szeretném kérdezni, hogy átadhatja-e a bérbeadást férjének vagy fiának, illetve ha igen kell-e hozzá a haszonélvezet? Köszönöm szépen válaszát. Tisztelettel, Bakonyi Eszter

Ilyen járművek után számolhatók el a költségek 2018-tól Cikk

2018. január 1-jétől változott a saját tulajdonúnak minősülő jármű fogalma a költségelszámolás szempontjából. Ismertetjük, mit jelent ez a gyakorlatban.

Katás bt. megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A katás bt. beltagja a kisadózó. Köthet-e a bt. 0 forintos megbízási szerződést a beltag közeli hozzátartozójával? Amennyiben nem, milyen formában foglalkoztathatja a közeli hozzátartozóját? Válaszát köszönöm. Tisztelettel Tulogdi Mária

Közeli hozzátartozó repülőjegye II. Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! A közeli hozzátartozó repülőjegye kérdésemre adott válaszát köszönöm. Most abban kérném segítségét, hogy személyi jellegű egyéb kifizetésként pontosan milyen jogcímen történhet az elszámolás, amely alapján tao szempontjából elismert költségnek minősíthető a repülőjegy? A számviteli törvényt tanulmányozva nem találok olyan jogcímet, amely az említett gazdasági esemény kapcsán alkalmazható lenne. A számviteli törvény 3. § (7) bekezdés 3. pontja hosszasan sorolja, nevesíti, hogy mit számolhatunk el személyi jellegű egyéb kifizetésként. Ugyan természetes személy részére juttatott kifizetésekről rendelkezik, de a felsorolás – értelmezésem szerint – arra enged következtetni, hogy munkaviszonnyal kapcsolatos juttatásokról van szó. Hivatkozik a KSH-előírások szerinti egyéb munkajövedelemre, szociális költségre. A KSH foglalkoztatottakkal kapcsolatban kér adatszolgáltatást. Az állományba nem tartozók részére adott juttatásoknál a munkáltatónál egyszeri, eseti megbízási szerződéssel munkát végzőkről, segítő családtagról, egyéni vállalkozóról, társas vállalkozás egyéb foglalkoztatottnak minősített dolgozó tulajdonosáról kell adatot szolgáltatni. Az szja-törvény közeli hozzátartozó részére nyújtott juttatásoknál is munkáltató-munkavállaló viszonylatban rendelkezik. A taotörvény adománnyal, segéllyel kapcsolatban említi a közeli hozzátartozót. Előre is köszönöm a segítségét. Tisztelettel: Fülöp Borbála

Költségtérítés, ha más az autó tulajdonosa és üzembentartója Cikk

A gépkocsi hivatali célú használatánál gyakori, hogy az autó tulajdonosa és az üzembentartó nem ugyanaz a személy, az is lehet, hogy a szülő, az anyós vagy az após. Ki fizeti a cégautóadót, adható-e adómentes költségtérítés. Olvasói kérdésre adott válaszában Surányi Imréné okleveles közgazda a 2018-tól hatályba lépő módosításokra is kitért.

Kapcsolt vállalkozástól kapott evás bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bevételi nyilvántartást vezető evás bt.-nek tulajdonosai anya és egyik fia. Olyan kft.-től szerzett bevételt a cég, amelynek többségi tulajdonosa az anya másik fia. Jól értelmezem-e, hogy a bt. és a kft. kapcsolt vállalkozásnak minősülnek, és ezért ez a bevételt kétszeresen adózik az evában? Válaszukat előre is köszönöm!

Kapcsolt vállalkozások-e? Iránytű a kérdés eldöntéséhez Cikk

Közeli hozzátartozó cégtulajdonosok társaságai gyakran vannak üzleti kapcsolatban egymással. Két olvasói kérdés apropóján Erdős Gabriella adószakértő válaszai alapján ismertetjük, mikor minősülnek a vállalkozások kötelékeik alapján kapcsolt vállalkozásnak.

Kölcsön nem közeli hozzátartozótól Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély, de nem közeli hozzátartozó (például nagynéni) adhat-e kölcsönt cégnek úgy, hogy nem tart igényt kamatra? Vagy ez esetben is kötelező a cégnek kamatot fizetnie, amely a jegybanki alapkamat + %-a? Cégünk ingatlant kíván megvásárolni, de a tulajdonosok nem tudnak a cégnek kölcsönt nyújtani, ezért gondoltunk olyan külső forrásra, amely nem pénzintézethez köthető. Előre is köszönöm a válaszukat. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

A feleség egyéni vállalkozó. Van egy A nevű kft., amelyben 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik, a férjéé a másik 50 százalék. A feleség ebben a kft.-ben az ügyvezető. Van egy B nevű kft., ahol a férj rendelkezik 50 százalékos tulajdoni résszel, a másik 50 százalék a fiuké. Ebben a kft.-ben a férj az ügyvezető igazgató. Van a három vállalkozás között gazdasági kapcsolat. Kérdésem: kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e? Köszönöm a válaszukat!

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Egyéni cég tagja (tulajdonrésze 100 %) egy bt.-nek is tagja, melyben közeli hozzátartozókkal összeszámított tulajdonrészük, illetve befolyásuk együttesen 48,59 százalék. Fennáll-e kapcsolt vállalkozási jogviszony az egyéni cég és a bt. között, illetve a bt. és az egyéni cég között? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Pauer József /[email protected]/

Közeli hozzátartozó ingatlanának bérbeadása Kérdés

(A) testvér (B) testvér részére a tulajdonában lévő lakóingatlant ingyenesen kölcsön adja, (B) testvér az ingatlant ezek után úgy hasznosítja, hogy bérleti díjért bérbe adja. Szabályos ez így? (B) testvér másik városba költözik, ahol lakást bérel saját részre. Szabályok szerint a bérleti díjjal csökkentheti a lakáskiadásból származó jövedelmét (90 napon túli mindkét szerződés). Amennyiben az első bekezdésben lévő eset szabályos, az abból származó jövedelmét is csökkentheti a bérelt ingatlan bérleti díjával? Amennyiben több lakóingatlant is bérbe ad az adott városban (ahonnan elköltözött), ezek a jövedelmek összeadhatók és szembe állíthatók a másik városban fizetett bérleti díjjal? Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas önellenőrzés

Széles Imre

tb-szakértő

Telephely után fizetendő társasági adó

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close