164 találat a(z) közalkalmazott cimkére

Elismert közalkalmazotti jogviszony megállapítása besoroláshoz Kérdés

Jogi állásfoglalást szeretnék kérni az alábbiakban felsorolt adatok alapján. Az elismert közalkalmazotti jogviszony tartamának megállapítását kérném közalkalmazotti bérbesoroláshoz, új közalkalmazotti bér megállapításának hatálya: 2019.09.01- Igazolt munkaviszony: 1983-1984. munkaviszony 1 hónap 18 nap 1985.09.01-2006.08..30. közalkalmazotti munkaviszony 2006.11.24-2011.06.20. kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó 2011.06.21-2019.08.30. munkaviszony Válaszukat előre is köszönöm.

Közalkalmazott nyugdíjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ominózus közalkalmazott 2019. április 19-én betölti a 64. életévét. Öregségi nyugdíjba kíván vonulni. Felmentési ideje 2 hónap + 1 hónap. Az érdekel, hogy a felmentési idő mikor kezdődik? 3 hónappal a születésnapja (2019.április 19.) előtt, vagy április 20-án? Azaz a felmentési időt mikor kell kiadni? Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt vagy utána? Az ez évi időarányos szabadság kiadásának/kivételének mi a szabálya? Ha szabad kérnem gyorsaságot! Köszönöm Tisztelettel!

Nyugdíj alapját képező jövedelem Kérdés

Egy közalkalmazott 2013-ban a munkaviszonya mellett más, nem önálló tevékenységből származó jövedelemhez is jutott, melyből levonták a nyugdíjjárulékot is. Figyelembe kell-e venni a nyugdíj alapját képező jövedelemként a munkáltatói igazolás szerinti egyéb jövedelmet? Ha ezt a munkáltatói igazolás ellenére sem számítják be a nyugdíjalapba, akkor mikor kezdődik a levont összeggel kapcsolatos visszaigénylés adójogi elévülése? Kérem, hogy válaszát szíveskedjen tételes joghellyel alátámasztani! Előre is köszönettel: egy közalkalmazott.

Milyen teendői és jogosultságai vannak egy öregségi nyugdíjba készülő közalkalmazottnak? Kérdés

1956 márciusában született munkavállaló 2020 szeptemberében éri el az öregségi nyugdíjkorhatárt, 5 év nappali tagozatos.egyetem és 41 év folyamatos közalkalmazotti jogviszonyt követően. Mikortól mehet ténylegesen nyugdíjba, mikor kezdődik a felmentési ideje, ebből mennyit kell ledolgoznia? A felmentési idő beleszámít-e a munkaviszonyba? Megkezdhető-e a felmentési idő a korhatár betöltésének napját megelőzően? Kérem, hogy válaszát szíveskedjen tételes joghelyekkel alátámasztani! Előre is köszönettel: egy közalkalmazott.

Nyugdíjba vonulás időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg a nők negyven éves nyugdíja előtti felmondási időmet töltöm 2018.12. 29-éig, közalkalmazottként. Ha nyugdíjazásomat 2018. 12. 30-ától kérem, akkor rám a 2018-as vagy a 2019-es nyugdíjszabályok vonatkoznak-e? Egy nemrégiben megjelent cikkük szerint sokkal kedvezőbb, ha 2019-ben kérném a nyugdíjazásomat. Mit javasol, hogyan járjak el, hogy számomra a legkedvezőbb legyen? Meg kell-e szüntetnem a másik munkáltatónál a munkaviszonyomat? Köszönettel: Kovácsné

Klinikai főorvosok pótszabadságáról döntött a Kúria Cikk

A klinikai főorvos felperesek a munkakörüket érintő egészségkárosító kockázat miatt 50 munkanap pótszabadság kiadására kérték kötelezni az egészségügyi intézményt. Fennáll-e a jogszabályban meghatározott egészségkárosító kockázat, jár-e pótszabadság? A Kúria határozott.

Több ezer közalkalmazott tüntetett Tunéziában béremelésük befagyasztása miatt Cikk

Több ezer közalkalmazott vett részt az egész országra kiterjedő általános sztrájkban Tunéziában csütörtök, hogy az alapvető termékek árának emelkedése és a béremelések befagyasztása ellen tiltakozzanak.

Szocho-kedvezmények: további pontosítások az adócsomaghoz Cikk

Kiegészítéseket és pontosításokat terjesztett be 2018. november 6-án az egyes adótörvények uniós kötelezettségekhez kapcsolódó, valamint egyes törvények adóigazgatási tárgyú módosításáról szóló T/2931. számú törvényjavaslathoz az Országgyűlés gazdasági bizottsága. A következőkben a bizottság a szocho-kedvezményekkel összefüggő javaslatait ismertetjük.

Vita a jutalomról – közalkalmazotti jogviszony vagy sem? Cikk

A 40 éves jubileumi jutalomhoz a munkáltató a közalkalmazotti jogviszony igazolását kéri a dolgozótól. Közalkalmazotti jogviszonynak számít a kérdésben megjelölt időszak vagy sem? – érdeklődött az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Részmunkaidő magasabb beosztású vezető esetén Kérdés

Tisztelt Címzett! A Kjt. 23/B paragrafusa alapján a munkavállaló gyermekének három éves koráig – három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek öt éves koráig – kérheti a részmunkaidős foglalkoztatást, melyet a munkáltató köteles biztosítani. Kérdésem, hogy a Kjt. 23/B § (8) bekezdés értelmében alkalmazható-e ez magasabb beosztású vezető (igazgató munkakör) esetében? Alkalmazható-e úgy, hogy a dolgozó már kérte fizetés nélküli szabadsága megszüntetését, a szabadságának kiadását, jelenleg 8 órás jogviszonyban szabadságát tölti, és határozott időre szóló vezetői kinevezéssel rendelkezik. Lehet-e közalkalmazott magasabb beosztású vezetőt részmunkaidőben foglalkoztatni? Válaszukat előre is köszönöm.

Nyugdíj melletti munka: járulék, kereseti korlát 2019-től Cikk

A nyugdíj mellett munkát vállalók, jövedelmet szerzők közül ki mentesül 2019-től a járulékfizetés alól, és ki nem? Kire vonatkozik továbbra is a kereseti korlát, kire nem? Ismertetjük.

OKJ képzés alapján közalkalmazott besorolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi probléma megoldásához: A pénzügyi csoportvető 54-es OKJ képesítéssel rendelkezik, 2016-ban szerezte meg a bizonyítványát. A másik kolléga 2018-ban szintén 54-es OKJ számú pedagógiai asszisztensi végzettséget szerzett. Kérdésem, hogy "D" vagy "E" kategóriába kell besorolni őket a Kjt. szerint? Köszönöm szíves válaszát!

Közalkalmazott külföldi munkaviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi két kérdésben szeretném a segítségét kérni. 1. Közalkalmazott (pedagógus) 1996-ban szerezte a diplomáját. Ezután egy évet dolgozott óvodában, majd több évig külföldön, nem közalkalmazotti munkaviszonyban. Fizetési fokozatának megállapításánál melyik munkaviszony számítható be? A Kjt. 87. §-a szerint a megfelelő végzettség megszerzése után a teljes idő számít, bármilyen munkakörben is foglalkoztatták, így a külföldi munkavégzést is figyelembe vehetjük? 2. Fizetési fokozat/besorolás megállapításához a tb-kiskönyv/igazolvány bejegyzését is elfogadhatjuk, vagy valamilyen rendelet, törvényi hivatkozás ezt tiltja, és esetleg csak a munkakönyv és/vagy nyugdíjfolyósító igazolása vehető figyelembe? Köszönöm segítő válaszát!

Gazdasági igazgató bérezése Kérdés

Polgármesteri hivatal által kinevezett gazdasági vezető közalkalmazotti jogviszonyban alkalmazott. A bér összetétele: besorolási alapbér (250 ezer forint) + munkáltatói döntés alapján további 250 ezer forint), ez az össz bruttó bér. Kérdésem, hogy a munkáltatói döntés alapján kapott bér számfejtése megoldható úgy, hogy azt ne az államkincstár számfejtse? Gondolok itt megbízási díjra vagy van más jellegű kifizetési lehetőségre. Remélem, érthető a kérdésem megfogalmazása. Várom mihamarabbi válaszukat. Tisztelettel Siposné

Közalkalmazott besorolása Kérdés

T. Szakértő! Szeretném segítséget kérni az alábbi probléma megoldásához: A segédkönyvtáros OKJ képesítéssel (52-es azonosítószámú, 2013 előtt 54-es azonosítószámú) rendelkező, könyvtárban dolgozó közalkalmazottat milyen fizetési osztályba lehet besorolni? Ez a végzettség felsőfokú szakképesítésnek minősül-e? Ha nem, akkor hogyan értelmezhető a 150/1992. (XI. 20.) kormányrendelet (Kjt. vhr.) 1. sz. mellékletének 5.4. sora, miszerint a segédkönyvtáros az OKJ szerinti segédkönyvtáros szakképesítés alapján kizárólag „E” fizetési osztályba sorolható?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3