16 találat a(z) közösségi adóalany cimkére

Láncügylet Kérdés

Közösségi adóalany felé számla kiállítása Kérdés

Mérnöki szolgáltatás teljesítés helye Kérdés

Alanyi mentes egyén vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes, kata szerint adózó egyéni vállalkozó digitális műholdvevők telepítésével foglalkozik, amely szolgáltatást belföldön nyújtja belföldi magánszemélyek részére. Az elvégzett szolgáltatás ellenértékét azonban nem a magánszemély, hanem a műholdas szolgáltatást nyújtó cég téríti meg az egyéni vállalkozó által havi rendszerességgel kiállított számlája alapján. A szóban forgó cég közösségi adóalany. A kérdésem egyrészt az lenne, hogy a fent leírt szolgáltatás tekinthető-e ingatlanhoz kapcsolódónak, továbbá szükséges-e áfabevallás, illetve közösségi összesítő nyilatkozat (A60) benyújtása? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Közösségi adóalanytól érkező áfás számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező, németországi székhelyű adóalanytól kaptunk olyan számlát, ami 27% áfát tartalmazott. A számla szoftverfrissítésről szól. A számlán az eladó közösségi adószáma van feltüntetve, "magyar" adószám nincs. A vevő közösségi adószáma nem szerepel a számlán. A NAV-adatbázisban rákerestem a cégre, de nem volt találat. Kérdésem az, hogy milyen alapon számolta fel a magyar áfakulcs szerinti áfát a német cég és kérdés, hogy ezt vissza tudjuk-e igényelni? Üdvözlettel: Kaszab Éva

Névjegykártyakészítés-szolgáltatás számlázása közösségi partner részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adóalany (érvényes közösségi adószámmal rendelkezik, székhelye Ausztria) részére szeretnénk névjegykártyát kiszámlázni (szintén érvényes közösségi adószámmal rendelkező adóalanyként szerkesztés, nyomtatás). Belföldön ezt egyéb igénybe vett szolgáltatás címén számoljuk el, megerősítését kérném, hogy közösségi partner részére történt névjegykártya-értékesítés esetén is szolgáltatásként és a közösségi adóalany részére nyújtott szolgáltatás szabályai szerint, áfamentesen tehetem meg a szolgáltatás kiszámlázását. Válaszát előre is köszönöm.

Közösségi adóalanytól igénybevett szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! A problémám a következő: belföldi adóalanyként szeretnék egy angol cégtől szolgáltatást igénybe venni (egy általuk fejlesztett applikáció használatával). Azonban a szolgáltató nem rendelkezik közösségi adószámmal, tájékoztatásuk szerint azért, mert Angliában csak akkor adja ki az adóhatóság a közösségi adószámot, ha egy bizonyos forgalmat realizált. Mivel a nevezett cég itt még nem tart, így csak angol adószámmal rendelkeznek. Ebben az esetben mire számíthatunk, hiszen közösségi adóalanytól igénybe vett szolgáltatás esetén szükséges a társaság EU adószámának megfelelően adatszolgáltatást tenni, csakhogy ilyen nincs. Ezek szerint az angol társaság angol forgalmi adóval jogosult csak részünkre számlát küldeni? Vagy ez esetben is számlázhat adó nélkül, amely Magyarországon "import szolgáltatás"-ként fog adózni? Nagyon várom válaszukat! Köszönöm!

Közösségi szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Cím! Az alábbiakban kérném segítségüket: Belföldi áfaalany, aki rendelkezik érvényes közösségi adószámmal, belföldön építésiengedély-köteles munka során összeszerelési munkát végez. Ezen adóalany megbízója közösségi adószámmal rendelkező EU tagállami adóalany. Kérdésem, hogy belföldi áfaalany milyen számlát állít ki a közösségi adóalany mint megbízója részére? Az ingatlan Magyarországon található. Ingatlan révén számlázhat-e a belföldi adóalany közösségen belüli szolgáltatást? Válaszukat előre is köszönöm.

Közösségi adóalany magyarországi képviselete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy közösségen belüli adóalany – aki termékértékesítést végez – Magyarországon telephelyet bérel, mert előfordul, hogy a magyarországi vevő nem tudja az általa vásárolt árut raktározni, akkor kötelező-e a külföldi adóalanynak Magyarországon adószámmal vagy pénzügyi képviselettel rendelkeznie? (Milyen jogszabály hely(ek) rendelkeznek ilyen esetben a szabályszerűségről?) Ha ily módon történik a közösségen belüli beszerzés, akkor ugyanúgy számlázhat-e a külföldi adóalany – magyar adószám nélkül – közösségen belüli termékértékesítést? Illetve problémát okoz az áru kétszeri mozgatása is, az ekáerszám igénylése miatt: 1. Árumozgatás történik a közösségi adóalany országhatáron túli telephelye és a Magyarországon bérelt telephelye között. 2. Majd egy későbbi időpontban, a bérelt telephely és a magyar vevő telephelye között is történik árumozgatás. Mi a szabályszerű módja, a fent említett termék beszerzéshez kapcsolódó számlázásnak és ekáerszám igénylésének? Válaszát előre is köszönöm.

Áruminta beszerzése közösségi adóalanytól Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi adómentes adóalany közösségi adóalanynak közösségi szolgáltatásnyújtást - ügynöki tevékenységet - végez. Ezen tevékenysége keretében árumintákat szerez be a külföldi cégtől, melyet értékesíteni nem akar, de nem is tudná, mivel az fizikailag értékesítésre alkalmatlan. A közösségi adóalany cég közösségi beszerzésként számlázta az árumintát nulla százalékos adókulccsal. Kérdésem, hogy meg kell-e ezután fizetnie a magyar áfát a magyar félnek, hiszen azt, mivel alanyi mentes, nem tudja levonni, és nem is kívánja tovább értékesíteni a terméket. Üdvözlettel várom válaszát.

Kata – külföldi szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás, alanyi mentes bt. külföldi, közösségi adóalanynak nyújt marketing szolgáltatást. Kell-e közösségi adószámot kérnie, illetve áfabevallást benyújtania? Ebben az esetben a bt. az általános szabályok szerint adózik-e, és a külföldi szolgáltatás után felszámított áfa beállítható-e befizetendőbe és levonhatóba is? Válaszát előre is köszönöm!

Határon átnyúló szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi áfa-adóalanyok (mint megbízó és mint kivitelező) engedélyköteles építési ingatlan felújítására kötöttek eseti vállalkozói megbízási szerződést. Mindkét adóalany rendelkeznek közösségi adószámmal. A kivitelező az építményhez közvetlenül kapcsolódó, villanyszerelési munkák elvégzését vállalta. A munkavégzés helye Románia (Kolozsvár, Cluj-Napoca). A kivitelező nem rendelkezik a munkavégzés helye szerinti országban telephellyel. A munkavégzés ideje körülbelül 3 hét. A kérdésem: milyen áfakulccsal kell a számlát kiállítani? Ha nem tartalmaz áfát a szolgáltatás, akkor a 2007. évi CXXVII. törvény 142. § szerint kell adózni, vagy az Áfa tv. területi hatályán kívüli szolgáltatáskén kell a számlát kiállítani?

Uniós használt autó beszerzés ÁFA Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy német közösségi adóalanytól használt személygépkocsit vásárolt. Társaságunknak is van közösségi adószáma. Sajnos a német fél a számlát csak késve bocsátotta rendelkezésünkre, és most derült ki, hogy a vételár 19%-os mértékű német forgalmi adót tartalmazott. Mi ilyenkor a teendő? A magyar áfát már nem kell megfizetnünk, ha a németet megfizettük? Vagy be kell vallanunk és meg kell fizetnünk a magyar áfát a nettó (vagy a bruttó, német áfát tartalmazó?) vételár után? És ebben az esetben mit tehetünk a német áfával? Visszakérhetjük a német adóhatóságtól? Vagy az eladónak kellene számlakorrekciót csinálnia és az áfát visszafizetnie részünkre? Válaszát előre is köszönöm.

Fuvarozás közösségi adóalanynak Kérdés

T. Cím! Áfás egyéni vállalkozó végez szállítási tevékenységet Miskolcról Ózdra szlovák cég megrendelésére. Ez a tevékenység áfás (27 százalék) vagy közösségi szolgáltatásnyújtás (áfamentes)?

Sportrendezvény 1. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi probléma megoldásához kérjük a segítségét: Egyik ügyfelünk Magyarország területén belül egy sportrendezvényt szervez, a rendezvény egy játékos sportvetélkedőről szól. A játék Magyarországon belül különböző helyszíneken zajlik. A rendezvényre a résztvevők nevezési díjjal tudnak jelentkezni (összege: 200 000 Ft), amely tartalmazza a rendezvénnyel kapcsolatos összes költséget (szállás, borkóstolás, különböző feladatok teljesítése, étel-ital, 10 000 Ft értékben voucherszolgáltatás, amelyet a rendezvény ideje alatt a versenyző a kijelölt állomáshelyeken levásárolhat). A nevezési díj, amit a résztvevők fizetnek, tartalmában nem a rendezvényre (sport) való belépést biztosítja, hanem a részvételt. A résztvevő csapatok komplex szolgáltatást vesznek igénybe, tehát a résztvevők maguk a játékosok. A rendezvény nem kimondottan sportvetélkedő, mivel a csapatok az ország különböző területeit járják be több napon keresztül, ahol logikai és sportjátékokban vesznek részt. A rendezvényen való részvételt biztosítja a nevezési díj, belépőjegyet nem szednek, a rendezvény zártkörű, nézők nincsenek. Kérdéseink: 1. A rendezvényen közösségi adóalanyok (közösségi adószámmal rendelkeznek) is részt vesznek. Ebben az esetben az áfatörvény 37. §-a alapján értelmezhető-e a szolgáltatás? 2. Ha közösségi adóalany részére ezt a szolgáltatást térítésmentesen nyújtjuk, akkor ebben az esetben az áfa fizetésére ki a kötelezett? Válaszukat előre is köszönjük!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő járulékfizetés

Széles Imre

tb-szakértő

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close