11 találat a(z) közösségi ügylet cimkére

Különbözeti adózás áfaszabályai. II. rész: viszonteladók közösségi ügyletei Cikk

Az előző cikkünkben ismertettük, hogy milyen speciális szabályok vonatkoznak a viszonteladókra. A speciális helyzeten belül is speciális az, amikor a viszonteladó közösségen belül bonyolít le ügyletet.

Szolgáltatás áfája EU-n belüli és kívüli ügyletben Kérdés

NAV-tájékoztató az általános szabályok szerint adózó áfaalanyok közösségi ügyleteiről Cikk

Az általános szabályok szerint adózó áfaalanyok közösségi ügyleteiről szóló tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) január 23-án.

Közösségi ügyletek áfája Kérdés

Közösségi ügylet áfával Kérdés

Átalányadózó egyéni vállalkozó – szolgáltatásnyújtás külföldre Kérdés

Vagyonáthelyezés és értékesítés II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! https://adozona.hu/kerdesek/2019_9_4_vagyon_athelyezes_es_ertekesites_xex Hogyan számlázzuk helyesen, ha németországi vagyonáthelyezést követően olyan német vevőnek értékesítünk, aki rendelkezik francia érvényes EU-s adószámmal, és a termék szállítását is a francia telephelyére kéri? Ez német belföldi vagy közösségi mentes ügylet lesz? Köszönettel: Tné Ágnes

Egyéni vállalkozó közösségi ügylete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Német magánszemély 2019. június 1-jétől Magyarországra települ és egyéni vállalkozást indít. Korábban Németországban folytatott tevékenységét szeretné Magyarországon folytatni. (Németországi vállalkozását megszünteti.) Németországi cégtől ("A") fog alkatrészeket beszerezni, amelyeket németországi és olaszországi vállalkozásoknak értékesít. Az áru közvetlenül az "A" cégtől a végső német vagy olasz vevőhöz kerül kiszállításra. A fuvarozást az egyéni vállalkozó szervezi. Kérdések: kell-e az egyéni vállalkozónak német adószámmal, illetve közösségi adószámmal rendelkeznie? Áfabevallásban kell-e szerepeltetnie? Közösségi adatszolgáltatásra kötelezett-e? A Magyarországon ehhez a tevékenységhez igénybevett szolgáltatások számláinak áfatartalmát visszaigényelheti-e, amennyiben Magyarországon áfaalanyként bejelentkezik és nem alanyi adómentességet választ?

Katás vállalkozás közösségi ügylete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ismerősöm kérdését tolmácsolom: "Főállású katás (alanyi mentes) egyéni vállalkozóként jelenleg belföldi szolgáltatások nyújtásáért szoktam számlát kiállítani. Most lehetőségem nyílt arra, hogy EU-s országban lévő cég felé is számlázzak ugyanígy, egyelőre nem magas összegeket, de rendszeresen (a partner rendelkezik közösségi adószámmal). A magyarországival együtt egyelőre nem tervezem, hogy túllépném a katás éves keretösszeget. Az lenne a kérdésem, hogy ezek a bevételek okoznak-e további adóterheket nekem a katás havi fix adón felül, továbbá ez a közösségi szolgáltatásnyújtás beleszámít-e az alanyi adómentesség bevételébe (mivel nem járhatok el alanyi mentesként). Rendelkezem közösségi adószámmal. A szolgáltatás jellege webes grafika lenne. A munkákat saját gépemen, itthon végezném egy külföldi LTD, azaz kft részére, egyedi megbízások alapján. Ha a belföldi forgalmammal az alanyi mentesség bevételi határát nem lépem át, akkor csak azokban a hónapokban kell áfabevallást és összesítő jelentést benyújtanom az adóhatóságnak, melyekben a közösségi bevételem keletkezik, mivel alapesetben nem leszek áfakörös?" Előre is nagyon köszönöm a segítségüket! Köszönettel: Szabó Zsuzsanna

Közösségi ügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi beszerzéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni: Adott egy általános szabályok szerint adózó egyéni vállalkozó áfaalany. Szlovákiából szerez be gépcsomagot. Közösségi adóalanytól szerzi be a közösségi szabályoknak megfelelően, mindkét adóalany rendelkezik közösségi adószámmal. Beszerzési számlák átutalással kerülnek kiegyenlítésre, majd egy-két héten belül szállítják haza a gépcsomagot (használt traktor, pótkocsi stb...). A termék kiegyenlítését követően a magyar adóalany elkezdi hirdetni a beszerzett árut, annak ellenére, hogy az áruk folyamatosan kerülnek hazaszállításra. Előfordulhat, hogy a még Szlovákiában lévő árut szlovák közösségi adószámmal rendelkező adóalany megvásárolná. A termék már a magyar adóalany tulajdonában van, de még Szlovákiában az eladó telephelyén. Ez esetben a magyar adóalany eladhatja-e áfa felszámítás nélkül, közösségi adószám tulajdonában a szintén közösségi adószámmal rendelkező szlovák adóalanynak? Az áru mozgása ez esetben a közösség területén Szlovákiában történik. A magyar adóalany hogyan jár el kellő gondossággal, az ügyletnek milyen mellékletei kellene hogy legyenek (CMR bizonylat nem lenne, mert a szlovák vevő szállítja el Szlovákiából a magyar tulajdonú árut, illetve ez esetben ugye ekáer kötelezettség sincs ). A magyar adóalany részéről mikor továbbadja a szlováknak, kell-e valamit a számlára pluszban ráírni, és áfa nélkül lehet-e ez esetben számlázni a közösségi ügyletnek megfelelően. Köszönettel:

Áfa visszaigénylése közösségi ügyletnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. közösségi tagállamban vásárolt egy tehergépkocsit. Sajnos áfával együtt számlázták le nekik, és ki is lett fizetve. Vissza tudja-e igényelni a magyar kft. ezt az áfát valamilyen módon itthon? Várom a válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadózó egyéni vállalkozó bevételei

Lepsényi Mária

adószakértő

Személyijövedelemadó-bevallás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink