52 találat a(z) közösségi értékesítés cimkére

Nagyon ráfázhat, ha nem ellenőrzi üzleti partnerét! Cikk

A közösségi termékkereskedelem az áfacsalások által leginkább fenyegetett terület, ezért ezekre az ügyletekre irányul a legnagyobb adóhatósági figyelem. A vállalkozások sokszor érezhetik ezt a figyelmet túlzónak, és még a jóhiszemű cégek is bajba kerülhetnek, ha a hatóság úgy ítéli meg, hogy nem tettek meg mindent az ügyletek jogszerűségének igazolására – írja a LeitnerLeitner adózásról érthetően blogjában Jancsa-Pék Judit.

Közösségi értékesítés eladói kiszállítással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem közösség területére értékesít egy mezőgazdasági gépet, melyet céges tehergépjárművével, illetve egy ahhoz kapcsolt utánfutóval saját maga fuvarozna ki. Ebben az esetben milyen okmányok szükségesek (cmr, szállítólevél, stb.), illetve érinti-e ez a fuvar az ekáert, ha a gépjármű össztömege nem haladja meg a 3,5 tonnát, de az utánfutóval, illetve a rajta lévő géppel együtt már igen?

Közösségi adómentes értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő értékesítés esetében kérdezném, hogy alkalmazható-e a közösségi adómentes értékesítés, ha a termék nem hagyja el Magyarország területét. Egy cseh társaságtól X Kft. (magyar cég) megrendel egy teherautót hűtővel együtt. A cseh társaság cégünktől megrendeli a hűtőt. A teherautóba Magyarországon mi beszereljük a hűtőt, és itt át is adja a teherautót a cseh cég a magyar X Kft.-nek. Mivel tőlünk a cseh cég rendelte meg az árut, és ő is fogja kifizetni, alkalmazható-e a közösségi adómentes értékesítés annak ellenére, hogy a termék nem hagyja el Magyarország területét? Köszönettel. Horváth Andrea

Áfaregisztráció Ausztriában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk webáruházat működtet. Szolgáltatásunkat Ausztria és Szlovákia területére is ki szeretnénk terjeszteni. Ehhez mindkét ország adóhatóságától egy úgynevezett regisztrációs számot kell igényelnünk. A regisztrációs szám birtokában fenti országokban (EU-s adószámmal nem rendelkező magánvevőkről van szó) az adott ország áfakulcsával számlázunk, és ezeket a tételeket az adott ország adóhatóságához valljuk, és fizetjük be. Az osztrák könyvelőiroda úgynevezett "szállítási határról lemondást" kér, mivel jelenleg úgy ítéljük meg, hogy a 35 000 eurós szállítási határt nem érjük el. Ehhez kapcsolódóan az a kérdésem, hogy a NAV-nál van-e erre vonatkozó bejelentési kötelezettségünk, illetve a szállítási határról lemondással csak azt vállaljuk, hogy minden, az osztrák vagy szlovák területre történő számlázást az adott országban kell bevallanunk és megfizetnünk? Válaszukat megköszönöm.

Szolgáltatásnyújtás dán állami intézménynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy korábban feltett kérdésemhez kapcsolódóan kérdeznék még: Egy belföldi cég szolgáltatást nyújt egy dán vállalatnak, amelyről kiderült, hogy nincsen, és nem is lehet közösségi adószáma, mert állami intézmény, és Dániában az állami intézményeknek csak azonosító számuk van. Ilyenkor a magyar áfaszabályok szerint kell kiállítani a számlát (áfásan), vagy pedig határon kívüli szolgáltatásnyújtásként számlázható? Köszönöm válaszukat, Attila

Közösségi bérmunka magyar alapanyagból Kérdés

Egy közösségi tagállambeli "A" cég terméket vásárol magyarországi "B" cégtől, a terméket pedig a magyarországi "C" céghez szállítja bérmunkára. Majd "C" cég – a bérmunka elvégzése után – a készterméket kiviszi Magyarországról “D” külső fuvarozó igénybevételével. Hogyan kell számláznia "B" cégnek "A" cég felé? Élhet-e a közösségi értékesítésekhez kapcsolódó fordított áfa alkalmazásával abban az esetben, ha a termék nem kerül ki azonnal az országból, csak a "C" társaság által a terméken elvégzett bérmunkát követően? Milyen igazolást kell bekérnie “B” cégnek a bérmunkáztató “A” cégtől, illetve a bérmunkát végző “C” cégtől ahhoz, hogy igazolhassa a közösségi adómentes értékesítés alkalmazását?

Befektetési arany jutalék Kérdés

Egy Magyarországon bejegyzett kft. befektetési arany értékesítési szolgáltatást fog közvetíteni közösségi adóalany (német cég) részére. A 2014. évre vonatkozó befektetési arany közvetítői jutalék értékét melyik áfabevallási soron kell feltüntetnie a kft.-nek? Az A60-as összesítő nyilatkozatban fel kell-e tüntetni a jutalék összegét? A német cégnek kiállított jutalékszámlán melyik paragrafust kell hivatkozásként feltüntetni az áfatörvényből? A számla kiállító és vevő cég közösségi adószámát fel kell tüntetni a számlán? Amennyiben magyar vagy külföldi nem adóalany magánszemélynek értékesít a kft. befektetési aranyat, akkor azt áfa szempontból hogyan kell kezelni? Várom mielőbbi válaszukat! Előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásbérlet – bérbeadó jogai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Kata – kapcsolt felek

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata – felvásárlási jegy

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close