37 találat a(z) közös költség cimkére

Ingatlan bérbeadása – 3 kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Az Szja tv. 17. § (3a) pontja szerint: Ingatlan bérbeadása esetén nem minősül bevételnek az ingatlan használatához kapcsolódó, más személy által nyújtott, e személytől vásárolt szolgáltatásnak (így különösen a közüzemi szolgáltatásnak) a bérbeadó által a bérbevevőre – az igénybevétellel arányosan -–áthárított díja. A fentiek alapján a bérlő által a tulajdonosnak megtérített társasházi közös költséget is lehet „nem bevételnek” tekinteni? 2. Az erdő művelési ágú mezőgazdasági ingatlan után egy összegben kifizetett, több évet illető bérleti díj is adómentes, ha a bérleti időszak meghaladja az 5 évet? 3. Az erdőbérleti díj összege igazodhat-e az erdőben évente kitermelt fatömeg nagyságához? Üdvözlettel: Pálkerti Norbert

Ingatlan-bérbeadás esetén a közös költség továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély bérbeadók esetén a 2019. januártól életbelépő szabályok alapján nem kell (vagy nem szabad) a rezsiköltséget továbbszámlázni. Kérdésem a következő: Nem kell, vagy nem szabad továbbszámlázni az ingatlan rezsiköltségét? Tehát a bérbeadó eldöntheti-e ezt a dolgot, vagy törvényi kötelezettsége van? Mi a helyzet a közös költséggel? Része-e a rezsinek, vagy külön kezelendő és kötelező a továbbszámlázása? Amennyiben kötelező továbbszámlázni, és a közös költség vízmérő hiányában víz-, és csatorna díjat is tartalmaz, akkor a víz-, és csatornadíjjal csökkentett közös költséget kell továbbszámlázni? Nagyon köszönöm!

Közös költség továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott Kft. ingatlan-bérbeadást számláz 27 százalék áfával. Kérdésem, hogy új bérlő esetén, ha szerződés alapján az első havi közös költséget, mint a birtokbavétel feltételeként megfizeti bérbeadó részére, úgy azt számláznia kell-e, illetve, ha igen, akkor ugyanúgy 27 százalék áfával vagy más módon? Későbbiekben a bérlő szerződés szerint közvetlenül a társasház részére fizeti majd a közös költséget. Válaszát előre is köszönöm szépen.

Bérleti díj + közös költség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egy magánszemélytől bérel ingatlant. A bérleti szerződésben rögzítésre került, hogy a bérleti díj 85 000 Ft, a közös költség pedig 5000 Ft, amit a bérlő kft. egyösszegben utal át a magánszemély részére. A közös költséget a magánszemély utalja tovább a társasház részére. A magánszemély 10%-os költséghányad alkalmazását választotta. Ebben az esetben az szja és eho alapja csak a 85 000 Ft-os bérleti díj, vagy a 90 000 Ft-os egyösszegű díj? Válaszát előre is köszönöm!

Közös költség továbbszámlázása Kérdés

Az alábbi linken található válasszal kapcsolatban szeretnék egy kérdést feltenni: http://adozona.hu/kerdesek/2014_4_24_Kozos_koltseg_kiszamlazasa_xto A közös költség továbbszámlázása esetén a közös költség összege lesz a bruttó összeg, vagy az lesz a nettó összeg, és arra számolódik rá a 27 százalék áfa? Köszönettel: Schnierer Ildikó

Közösköltség-tartozások: sok hátulütője van az új szabályoknak Cikk

A közösköltség-tartozás behajtásának nehezebbé válása további terheket róhat a többi tulajdonosra és a leendő lakásvásárlókra – hangsúlyozzák a Házfórum társasházszakmai fórum szakértői.

Társasház közös költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hatlakásos társasházban, amely adószámmal nem rendelkezik a lakók együttes hozzájárulása alapján 2000 forint/család közös költséget kell fizetni például a közös kerthelyiség locsolása, folyósó fűtése, karbantartás stb. miatt. A pénzt két lakó által kimondottan erre a célra megnyitott bankszámlára fizetik a családok. Kell-e ezután illetéket fizetni, illetve ha egy család időközben elköltözik, akkor kérheti-e visszamenőleg a költségek levonása után fennmaradó összeget, hiszen ha ő elköltözik, akkor a következő lakó szintén fizeti a közös költséget. Előre is köszönöm a válaszukat.

Közös költség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély vállalkozás részére adja bérbe lakóingatlanát. A közüzemi számlákat átíratták a bérbevevő nevére, melyet ez alapján elszámol. A közös költséget – a bérleti szerződésben leírtak szerint – a bérbevevő átutalással rendezi közvetlenül a társasház felé. Kérdésem az lenne, hogy ez esetben a közös költséget a magánszemély bérleti díjból származó bevételeként kell figyelembe venni? Ha igen, akkor van-e bármilyen megoldása annak, hogy ez után ne kelljen adózni, úgy mint az átíratott közüzemi számlák esetében, 10 százalék költséghányad választásával? Köszönettel:

Mikor kettős a társasház könyvvezetése, és mikor nem? Cikk

Társasházunk több mint 500 albetétes. Az éves közösköltség-előírás meghaladja az 50 millió forintot. Közös terület bérbeadásából nincs bevételünk. Kérdésem: kötelező-e a kettős könyvvezetés. Olvasónk kérdésére Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszol.

Társasház kettős könyvvezetése Kérdés

Társasházunk több mint 500 albetétes. Az éves közösköltség-előírás meghaladja az 50 millió forintot. Közös terület bérbeadásából nincs bevételünk. Kérdésem:kötelező-e a kettős könyvvezetés?

Társasházi közös költség továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknak egy társasházban van üzlethelyisége, melyet bérbe adtunk. Bérleti szerződésünk értelmében a felmerült költségeket továbbterheljük a bérlő felé. A társasházi közös költséget a lakógyűlés határozata alapján fizetjük. Kérdésem arra vonatkozik, hogy ezt a közös költséget hogyan tudjuk továbbhárítani a bérlőnk felé? A bérbeadásunk adóköteles tevékenység. Számlát kell kiállítanunk a költségről és az áfát felszámítani? Ez továbbszámlázott szolgáltatásnak minősül-e?

Új társasházi szabály: a tisztességesen fizetők húzhatják a rövidebbet Cikk

Megváltozott a közösköltség-hátralék biztosítékául szolgáló jelzálogjog bejegyzések eljárási rendje, ezután csak akkor lehet jelzálogjoggal biztosítani a társasházi közösköltség-tartozást, ha az elindított fizetési meghagyás jogerős és végrehajtható – közölte a Magyar Közös Képviselők Egyesülete (Makke) szerdán az MTI-vel.

Társasház adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk saját tulajdonú ingatlannal rendelkezik egy irodaházban. Az irodaházban a többi tulajdonos is társas vállalkozás. Az irodaház társasházi formában működik. A működési és fenntartási költségekről áfás számlát állít ki a tulajdonosok részére. A társasház adószáma alapján (2) az általános szabályok szerint állapítja meg az általános forgalmi adót. A számlázás alapja a tulajdonosokkal kötött megállapodás, valamint a ténylegesen felhasznált energia (áram, víz, gáz..stb.), illetve az egyéb karbantartási szolgáltatás. A közös költségekről, illetve a biztosítási díjról díjbekérőt kapnak a tulajdonosok a társasháztól. Ügyfelünk a saját tulajdonú ingatlanát bérbeadással hasznosítja, és a társasháztól kapott számlákban szereplő működési költségeket továbbszámlázza a bérlő felé. Kérem állásfoglalásukat arról, hogy a társasház által alkalmazott számlázás megfelel-e a vonatkozó jogszabályoknak. Tisztelettel: Balázs Józsefné Defter Kft.

Társasház – számlázás Kérdés

Társasháznak – aminek a közös képviselője vagyok – legalább 1/3-a önkormányzati tulajdonban van. Az önkormányzat a közös költségről számlát kér a társasháztól. Kérdésem: állíthat-e ki erről számlát a társasház? Ha nem, milyen számviteli bizonylatot adhat ki, amit a tulajdonos el tud számolni? Tisztelettel: közös képviselő

Bérelt iroda fűtési díja Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. székhelye (irodája) már több mint 10 éve az egyik tulajdonosától bérelt, soklakásos társasházban lévő lakásban van. A tulajdonos és a bérlő kft. a következő költségeket fizetik a lakás után a társasház számára: (1) közös költség – ezt a tulajdonos fizeti, (2) fűtési költség – ezt eddig a kft. fizette a társasház által a kft. nevére kiállított számlát helyettesítő okmány alapján, (3) a kft. feltételezett ügyfélforgalma alapján költségtérítés – ezt a kft. fizeti a társasház által a kft. nevére kiállított számlát helyettesítő okmány alapján. Az idei évtől kezdve a társasház a fűtési díjról nem állít ki számlát helyettesítő okmányt a kft. részére. Kérdésem, hogy a kft. fizetheti-e a fűtési díjat továbbra is, tehát, hogy készpénzes fizetés esetén a befizetési csekk igazoló szelvénye, illetve átutalás esetén a bankkivonat alapján a fűtési díj lekönyvelhető-e a kft. költségei között? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Honkongi szoftverszámla

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Külföldi napidíj mértéke

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ügyvezető megbízási jogviszony

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close