11 találat a(z) közétkeztetés cimkére

Ne feledkezzen meg róla: ma van az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetési határideje! Cikk

Az élelmiszerlánc szereplők többsége számára július 31-e a 2020. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletének befizetési határideje. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy az összeget a hivatal elkülönített fizetési számlájára kell utalni.

Közeledik az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási határideje Cikk

Megnyílt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján az élelmiszerlánc-felügyeleti díj elektronikus bevallási felülete. A 2020-as bevallásokat 2020. május 31-éig kell benyújtania az élelmiszerlánc szereplők többségének. Az országos járványhelyzetre tekintettel ugyanis – a Kormány rendelkezése alapján – a vendéglátás, a közétkeztetés és a turisztika ágazatokban érintett cégek esetében 2020. szeptember 30-ára módosul a határidő, olvasható a Nébih oldalán.

Felfüggesztették egy közétkeztetési cég működését Cikk

A hét elején tapasztalt tömeges rosszullétekkel összefüggésben felfüggesztették Lábatlanban az oktatási és nevelési intézményekbe ételt szállító cég működését – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal csütörtökön az MTI-vel.

Vevő neve a számlán – közétkeztetési ellátás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Általános iskola vagyunk. Az egyik szülő munkáltatója szívesen kifizeti a gyermek étkeztetési számláját, ha a cég nevére írjuk a számlát. Állítása szerint mint cafeteria, de mint tudjuk, iskolai ellátás nem lehet cafeteria. Ezt meg is beszéltük, de az a kérés, hogy ne törődjünk vele, állítsuk ki a cég nevére a számlát. Helyesen tesszük-e, ha a tanuló szülőjének kérésére a gyermek neve helyett a cég nevére állítjuk ki a számlát?

Közétkeztetés, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ismert tény, hogy a közétkeztetés (SZJ 55.52.) nem tartozik a kedvezményes (5%) áfamérték alá. Mégis felmerült bennünk a következő kérdés. Önkormányzati tulajdonú nonprofit kft. biztosítja egy gimnáziumban a közétkeztetést. Viszont a gimnázium éttermében nem kizárólag diákok étkeznek, hanem külsősök is nagy számban vannak. Külsős étkező például a tanár is, de számos – a közelben lakó, vagy dolgozó –, az iskolához semmilyen módon nem kapcsolódó étkező is nap mint nap felkeresi az éttermet. Esetükben sem merülhet fel a kedvezményes adómértékű szolgáltatás? Köszönöm válaszát!

Általános forgalmi adó – közétkeztetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném a segítségét. Vendéglátással foglalkozó társaság szerződést kötött egy általános iskolával, hogy ebben a tanévben az iskola konyhájának felújítása miatt a tanulók étkeztetését a kft. éttermében fogják megoldani. A kft. az ételeket a közétkeztetésre vonatkozó előírásoknak megfelelően készíti el. Az étkezés meghatározott időintervallumban történik a kft. éttermében. A gyerekeknek felszolgálók tálalják fel az ételt, illetve a felszolgálók szedik le az asztalokról az étkezés után a tányérokat, evőeszközöket. Felmerül az áfa kérdése, hogy ebben az esetben lehet-e a kedvezményes, 18 százalékos kulccsal számolni, vagy a közétkeztetésre vonatkozó 27 százalékos kulcsot lehet alkalmazni a számlázás során? Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Simonné

Bérelt konyhában közétkeztetés Kérdés

Egy bt. bérel egy konyhát és azt üzemelteti. A helyi önkormányzattal a közétkeztetésre szerződése van, óvoda-iskola. Az étel elszállítása 500 m-en belül történik.Ebben az esetben milyen százalékos az áfakulcs? A környékbeli vállalkozások dolgozói a kialakított ebédlőben étkeznek helyben, illetve ételhordóban elvitelre is vásárolnak, ebben az esetben milyen áfakulcsot alkalmazzunk?

Fel van adva a lecke: áfakulcs étteremben, menzán, diszkóban Cikk

Bonyolult előírások szabályozzák, hogy milyen esetekben alkalmazható januártól kedvezményes áfakulcs ételre, italra. Erre utal a KSH, a NAV és az NGM alábbiakban közölt közös tájékoztatója is.

Teljesítés időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérnénk a segítségét. Egy iskola a közétkeztetését külsős céggel oldja meg, nincs saját konyhája. Az étkeztetéssel foglalkozó cég a tényleges adagszámokat mindig a következő hónapban számlázza ki, a teljesítés időpontjának az előző hónap utolsó napját megadva. Kérdésünk, hogy 2016-tól a teljesítés időpontja a fizetési határidő lesz, vagy az elszámolási időszak utolsó napja marad? Segítségét előre is köszönjük!

Étkeztetés szabályai 2015-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! TÁMOP.3.1.3 pályázati támogatásból gyermek/diák+kísérő étkeztetést finanszíroznánk. Az étkezést vállalkozói szerződés alapján biztosítaná egy gyermekétkeztetéssel/közétkeztetéssel foglalkozó vállalkozás azoknak a külsős diákoknak, akik az iskolánkban – szintén az említett projekt keretében – vennének részt képzésen. Mivel ezeken a napokon a saját intézményükben lemondják az étkezést, és a mi intézményünkben sem igényelünk normatívát, annak eldöntésében kérném a szíves segítségüket, hogy ebben az esetben adókötelesnek minősül-e a számukra biztosított étkeztetés, amelynek költségét a vállalkozó által kiállított számla alapján kívánjuk elszámolni a támogatás terhére?

Közétkeztetés: 5 százalékos áfakulcsot javasolnak Cikk

A VIMOSZ (Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége), mint a közétkeztetési szakma meghatározó érdekképviselője azzal a javaslattal állt elő, hogy 2014-től a közétkeztetés (gyermek és ifjúsági, kórházi, munkahelyi és szociális étkeztetés) áfakulcsát a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékos kedvezményes forgalmiadó-kulcsba sorolják át - írja a tőzsdefórum.hu.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Árfolyamnyereség és tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Térítés nélküli eszközátadás, nyilatkozat

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close