13 találat a(z) közérdekű adat cimkére

Kúriai döntés: mi minősül közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatnak, és mi nem? Cikk

Egy friss döntésében (BH2024.111.) a Kúria azt vizsgálta, hogyan lehet megállapítani, hogy egy adat közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatnak minősül-e. Cikkünkben az ügy lényegét mutatjuk be.

Közérdekű adat kiadásáról döntött a Kúria Cikk

A Kúria tájékoztatót közölt honlapján közérdekű adat kiadása iránt indított perben hozott döntéséről (ügyszám: Pfv.IV.21.194/2023.).

Kúriai döntés közérdekű adat kiadásáról Cikk

A Kúria honlapján tájékoztatót tett közzé a Pfv.IV.21.124/2023. számú, közérdekű adat kiadása iránt indított perben hozott döntéséről.

Egyesületek adati közérdekűek Kérdés

Kúriai döntés lélegeztetőgép-adásvételi szerződések közérdekű adatainak kiadása ügyében Cikk

A felperes a keresetben a Külügyminisztériumtól 2020 márciusában, kórházi intenzív ellátásra alkalmas lélegeztetőgépek és arcmaszkok adásvételével kapcsolatos szerződések közérdekű adatainak kiadását kérte. Az ügy a Kúriáig jutott.

Közérdekű adat az önkormányzatok költségvetési tervezete is Cikk

Konzultációs kérelem érkezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) arról, hogy közérdekű adatként kikérhető-e az önkormányzatok belső munkaanyagként előkészített költségvetési tervezete.

Közérdekű adatokat igényelne? Erre kell számítania Cikk

Bő egy hónapja, hogy törvény rögzíti: a közérdekű, illetve a közérdekből nyilvános adatokra mennyi ideig kell várni, illetve milyen egyéb előírásokra kell figyelemmel lenni. A szabályozást az alábbiakban mutatjuk be.

Minisztériumokat marasztalt el a NAIH közérdekű adatok kiadásának elmulasztása miatt Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állampolgári bejelentést kapott több tárca vonatkozásában azt illetően, hogy azok a jogszabályok hatásvizsgálati anyagait mint közérdekű anyagokat nem bocsátották az igénylők rendelkezésére. A hatóság az érintett tárcákat jelentésben marasztalta el.

Ab: a határidő meghosszabbításával nem sérült a közérdekű adatok megismerésének joga Cikk

2018. május 25. napja óta a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályokat a 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) tartalmazza. A közérdekű, illetve a közérdekből nyilvános adatokhoz való hozzáférés szabályozására ugyanakkor megmaradt a 2011. évi CXII. törvény (Infotv.). A kormány több kormányrendeletben eltéréseket vezetett be a közérdekű adatok megismerhetőségével kapcsolatosan. A kormányrendeletek szabályait az Alkotmánybíróság előtt is támadták, mely beadványt az Alkotmánybíróság (AB) az alábbi indokokkal elutasította.

Közérdekű adat-e, mennyit keresnek a köztulajdonban álló vállalatok munkavállalói? Cikk

Közérdekű adatigénylés érkezett egy köztulajdonban álló vállalathoz. Az adatigénylés a kft. 2020. évi szervezeti, illetve személyzeti rendszerére vonatkozóan az egyes munkakörökhöz tartozó bérek, illetve egyéb jogcímen nyújtott juttatások bruttó összegére vonatkozott. Ennek jogszerűségét vizsgálta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, cikkünkben összefoglaljuk a felügyeleti hatóság megállapításait.

Közérdekű adatok: szigorodtak a nyilvánosságra vonatkozó szabályok Cikk

Február 22-étől kezdődően a közérdekű adatigénylésre vonatkozó általános 15 napos válaszadási határidő 45 napra módosul, ami az eddigi 15 nap helyett további 45 nappal meghosszabbítható, ha valószínűsíthető, hogy az adat kiadása a közfeladat ellátását veszélyezteti.

Megváltoztak az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánosságának szabályai Cikk

2018. május 25. napja óta a személyes adatok védelmére vonatkozó előírásokat a 2016/679. számú Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) tartalmazza. A közérdekű, illetve a közérdekből nyilvános adatokhoz való hozzáférés szabályozására ugyanakkor megmaradt a 2011. évi CXII. törvény (Info. tv.). Mindkét norma rendelkezéseit május 5-étől átmenetileg jelentősen módosította a 179/2020. kormányrendelet. A szabályozást az alábbiakban mutatjuk be.

Felcsútnak ki kell adnia a támogatási adatokat Cikk

A mai napon a Kúria hatályában fenntartotta a Főváros Ítélőtábla azon jogerős ítéletét, amelyben kötelezte a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítványt a 2013. január 1. és 2015. november 26. között kapott úgynevezett Tao-támogatás felhasználására vonatkozó adatok (köztük az e tárgyban kötött szerződések) kiadására.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Megbízási díj

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink