23 találat a(z) kölcsönzés cimkére

A nap kérdése: személygépkocsi kölcsönzésével foglalkozó katás egyéni vállalkozónak kell-e cégautóadót fizetni? Cikk

Katás egyéni vállalkozó személygépkocsi-kölcsönzéssel foglalkozik. Kell-e cégautóadót fizetnie? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Személygépkocsi-kölcsönzés Kérdés

Értékpapír kölcsönzése Kérdés

Katás vállalkozó, székbérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozó (fodrász) bérel egy üzlethelyiséget és szeretné, ha mellette egy kozmetikus is dolgozna. Ehhez az eszközöket (kezelőágy, kozmetikai gépek) a katás vállalkozó (fodrász) biztosítja. A kozmetikus jogosultsága kizárólag az eszközök használatára vonatkozik. Ez ilyen formában nem minősül ingatlan-bérbeadási tevékenységnek? Elegendő, ha a katás vállalkozónak a tevékenységi köreibe fel lett véve az Egyéb gép, tárgyi eszköz kölcsönzése (773901), hogy számlát tudjon kiállítani a kozmetikus részére? Ez év júliusától minden számlát le kell jelenteni a NAV felé, hogyan kell a számlát kiállítani, milyen TEÁOR alatt? Köszönettel

Foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cégcsoport egyik "A" nevű vállalkozása főállásban több alkalmazottat foglakoztat. Szezonálisan évi 2-3 hónapot "A" cég 2 alkalmazottja a csoport B nevű vállalkozás gépeivel dolgozna. Nem szeretnénk az "A" cégben a munkaviszonyukat megszüntetni erre az időre és B cégben újat létrehozni, kvázi a munkaerőt szeretnék "bérbe adni". Csupán erre az időre fizetett bérköltség terheit szeretnénk B cégünknek átszámlázni, szolgáltatás formájában. Munkaügyi szempontból hogyan lehet kivitelezni a fenti esetet? Szükséges-e munkaszerződést módosítani? Kell-e 1041-es bejelentésen bármit is módosítani?

Munkaerő bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" vállalkozás gépet, ingatlant, munkaerőt ad bérbe"B" vállalkozásnak. "B" vállalkozás bérleti díjat fizet ezért a "csomagért". A munkaerőt lehet ilyen módon bérbeadni? Helyesebb lenne esetleg a munkaerő-kölcsönzés megoldása? Milyen feltételei vannak a munkaerő-kölcsönzésnek? Egy adóellenőrzésnél milyen következményei lehetnek egy hibás szerződésnek, amennyiben helytelen a munkaerő bérbeadása és helyesebb lenne a munkaerő-kölcsönzés konstrukció? Köszönöm válaszukat!

Munkaerő-kölcsönzés Kérdés

Tisztelt Szakértő, abban kérném a segítségét, hogy adott munkavállaló egy kölcsönbeadó cégnél van főállásban és egy másik cégben pedig alkalmi munkákat vállal. Ha a munkaerő-kölcsönző cégtől foglalkoztatjuk az adott munkavállalót munkaidőkeretben és nagyon meg vagyunk vele elégedve, akkor lehetséges-e az, hogy alkalmi munkásként is ugyanezen személyt foglalkoztassuk szintén mint kölcsönzött munkaerőt. Tehát A cégből 10 hónapra kölcsönözzük, kb. 3 nap alatt ledolgozza a munkaidejét, akkor B cégtől alkalmisként ugyanez a személy kölcsönözhető, mialatt az A cégtől történő kölcsönzés nem zárul le? Köszönettel

Németországi és ausztriai munkaerő-kölcsönzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretnék önöktől állásfoglalást kérni. Egy magyarországi kft. főtevékenysége „Egyéb épületgépészeti szerelés”. Egyéb tevékenységek között szerepel a munkaerő-kölcsönzés. Ausztriába és Németországba szeretne munkavállalókat kölcsönözni, üzemben történő betonelemek gyártásához. A kölcsönzés időtartama várhatóan 5-6 hónap lesz. Ausztriában fiókteleppel rendelkezik, Németországban csak az szja befizetéséhez szükséges adószámmal bír. Mind a két esetben rendelkeznek A1-es nyomtatvánnyal. Hol lesz az adó- és járulékfizetési kötelezettség az Ausztriába illetve és Németországba kölcsönzött munkavállalók esetében? Tisztelettel Koller Gábor

Munkaerőkölcsönzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pontosítanám nemrég feltett kérdésemet. Két cégünknek ("A" és "B") az ügyvezetését ugyanazon két személy látja el. A két cég nem áll egymás tulajdonában, résztulajdonában és az anyavállalat sem közös. Az egyik (legyen 1-es számú) ügyvezető munkaviszonyban áll "A" cégben, természetesen innen kapja a bérezést és a járulékok is innen kerülnek megfizetésre, a másik cégben díjazás nélkül látja el munkakörét. Az "A" cég tevékenységei között szerepel a munkaerőkölcsönzés. Kérdésem az lenne, hogy az 1-es számú ügyvezető kölcsönbe adható-e "munkaerőkölcsönzés" címszó alatt "B" cégnek?

Ügyvezető igazgató kölcsönzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik cégünk ügyvezető igazgatói tevékenységét kölcsönvenné a másik cégünk. A kölcsönbe adó cég fizetné a munkabért és az összes járulékot, majd ezeket kiszámlázná a kölcsönbe vevő cégnek. Az ügyvezető igazgató a kölcsönbe vevő cégnél végezné a munkát. Kérdésem az lenne, jól gondolom, hogy lehet ezt munkaerő-kölcsönzésnek tekinteni és az áfatörvény 142. § c) pontja szerint kezelni? Válaszát előre is köszönöm!

Csökkenő megrendelések – reagált egy elbocsátási hírre az Opel Szentgotthárd Cikk

A megrendelések volumenének csökkenése miatt az Opel Szentgotthárd Kft. csökkentette a munkaerőkölcsönzés keretében foglalkoztatottak számát, a létszámcsökkentés azonban nem érinti a szentgotthárdi motorgyár saját dolgozóit – erősítette meg az MTI-nek pénteken a társaság szóvivője.

Kölcsönzött munkaerő és tanuló a rehabilitációs hozzájárulásnál Cikk

Kinél kell figyelembe venni a rehabilitációs hozzájárulásnál szükséges létszámszámításnál a kölcsönzött munkaerőt, illetve mi a szabály a szakképzőiskolai tanulóra? Olvasói kérdésekre Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

Kevés a dolgozója? Legyen képben, hogyan alkalmazhat többet! Cikk

Sok magyarországi vállalkozás küzd manapság munkaerőhiánnyal. Érdemes áttekinteni azokat a jogviszonybeli lehetőségeket, amelyekkel a munkaerő-szükséglet kielégíthető úgy, hogy se a foglalkoztatott személy, se a munkaügyi felügyelet ne találjon fogást a vállalkozáson.

Személygépkocsi-kölcsönzés – cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 5 napra kölcsönzött egy személyautót. Erről alanyi adómentes számlát kapott. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a mi cégünknek fenn áll-e cégautó adó fizetési kötelezettsége?

Online pénztárgép – szabadidős, sporteszköz-kölcsönzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Újonnan alakult társaság szabadidős, illetve sporteszköz kölcsönzése tevékenységet végez (sörbicikli-kölcsönzés, melyhez italszolgáltatás is társul). A jegyzőnél bejelentett tevékenység kiskereskedelem, formája mozgóbolt. A tevékenységet különböző településeken végzik tetszőlegesen kiválasztott területen például falunap, városi programhelyszín. Kérdésem, hogy pénztárgéphasználatra kötelezett-e, illetve a nyomdai úton előállított, sorszámozott menetjegyeket milyen módon tudná felhasználni a vételár tekintetében? Amennyiben pénztárgéphasználatra kötelezett lenne, akkor a pénztárgéphasználatot számlaadással váltaná ki. Ebben az esetben a nyomdai úton előállított menetjegyekről köteles lesz számlát kiállítani? Tevékenységi körei 7721 szabadidős, sporteszköz-kölcsönzés, 4725 ital-kiskereskedelem, 5630 italszolgáltatás, 5610 éttermi mozgó vendéglátás. Tisztelettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs