238 találat a(z) kölcsön cimkére

Különbözeti adózás közösségen belül Kérdés

Elévült kötelezettség Kérdés

Gépvásárlás Kérdés

Részvényértékesítás kötelezettségmegváltással Kérdés

A mai naptól olcsóbbak a személyi kölcsönök Cikk

A THM-plafonról szóló rendelet és az alapkamat-csökkentés miatt július elsejétől legfeljebb 5,75 százalék lehet a személyi kölcsönök teljes hiteldíjmutatója 2020 végéig. A Bank360.hu megvizsgálta, mit jelent a csökkenés a törlesztőrészletekre nézve.

Tulajdonosoknak adott céges kölcsön kamata, könyvelése, elengedése Cikk

A cég a tulajdonosnak (kft. és 50 százalékban tulaj) adott kölcsön az előző évben. Ekkor az adott kölcsön után szükséges kamatot felszámolni? Ha igen, akkor milyen mértékűt? Milyen könyvelési mechanizmust kell alkalmazni? Illetve mi történik akkor – mindkét fél szempontjából a következő évben vagy később –, ha a cég ezt a követelését elengedi? Olvasói kérdésre dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó válaszolt.

Tulajdonosok számára adott kölcsön Kérdés

Német-francia javaslat az uniós újrainduláshoz Cikk

Félbillió euró összegű újjáépítési alapot javasol a német és a francia kormány a következő többéves keretköltségvetés részeként, amiből kölcsönök helyett vissza nem térítendő támogatásokat juttatnának ambiciózus reformprogramok ígéretéért cserébe a koronavírus-járvány által leginkább sújtott tagállamoknak és régióknak. A kezdeményezést hétfő este jelentette be a német kancellár és a francia köztársasági elnök, jó egy héttel az Európai Bizottság javaslatának bemutatása előtt, írja a Bruxinfo.

Szenior kölcsön programot kezdeményez a nyugdíjas szövetség Cikk

A jelenlegi öregségi nyugellátásukkal azonos összegű szenior kölcsönt kezdeményez a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület az átlagnyugdíj összegénél alacsonyabb havi ellátásban részesülők számára.

A veszélyhelyzet miatt módosultak a babaváró támogatás szabályai Cikk

A kormány a 144/2020. kormányrendeletében a családok és nyugdíjasok védelme érdekében számos intézkedésről döntött. Cikkünkben a babaváró támogatást érintő rendelkezéseket mutatjuk be.

100 milliárd eurós uniós szolidaritási alap a munkahelyek megőrzésére Cikk

Az Európai Unió 100 milliárd eurót biztosít a munkahelyek és vállalkozások fenntartása érdekében, a támogatást a tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában vehetik igénybe.

Tagi kölcsön kamat adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tagi kölcsön kamatának adóügyi értelmezésében kérném állásfoglalását, mert nem teljesen egyértelmű számomra. Egy zrt. magánszemély egyedüli főrészvényese (100 százalékos tulajdonos) kölcsönt folyósít a zrt.-nek 7 százalék kamat kikötéssel. Az egyszemélyes tulajdonos semmilyen kapcsolatban nem áll a zrt.-vel (nem munkavállaló, nem tisztségviselő), csupán osztalék kifizetése történt eddig részére. Amennyiben a zrt. kamatot fizet a kölcsön után, kifizetéskor milyen adót, járulékot kell levonnia a magánszemélytől, és milyen adó, járulék terheli a zrt.-t? Ha a magánszemélyt szochofizetés terheli, arra vonatkozik-e a felső korlát? Köszönettel: Mónika

Fizetési előleg vagy kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Cégünk dolgozója 300 ezer forint fizetési előleget szeretne kérni. Ezt azonban úgy kérné, hogy 6 havi részletben legyen az aktuális havi fizetéséből levonva, azaz havi 50 ezer forint. Van erre lehetősége a cégnek? Vagy ez inkább már kölcsön? Ha kölcsön, azt a cég a saját dolgozójának adhatja (szabad felhasználásra, nem lakásvásárláshoz) kamatmentesen? Mi lenne a legjobb megoldás? Köszönjük szépen a segítségét!

Személyi jövedelemadó Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Sok-sok éve kölcsönt adott az egyik magánszemély egy másik magánszemélynek. Az adós a kölcsönnek csak egy részét fizette vissza, amit ügyleti kamatként számoltak el. A kölcsönadó engedményezési szerződést kötött egy harmadik személlyel. A követelés értékét az adós ellen közben folyó végrehajtási összegben állapították meg (azaz késedelmi kamat és meg nem fizetett tőkerész), ám a valódi eladási (engedményezési) ár ennél sokkal alacsonyabb lett (hiszen nem biztos, hogy be tudják hajtani a követelést az adóson). Keletkezik-e a kölcsönadónál adóköteles jövedelem? Az engedményezési ár és az évek alatt kifizetett kamat meghaladja a kölcsönadott tőkét, de kevesebb, mint a végrehajtási követelés. Köszönöm a segítséget.

Egyéni vállalkozó eszközei kölcsönfedezet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó (katás, alanyi áfamentes) kölcsönből vásárolt, kizárólag termelési célú eszközöket, ahol a kölcsön visszafizetésének zálogai maguk az eszközök voltak. A vállalkozó nem tudja a kölcsönt visszafizetni, így a termelőeszközök a kölcsönnyújtó tulajdonába kerülnek. Van-e bármilyen áfa-, illetve illetékfizetési költelezettsége a vállalkozónak vagy a kölcsönnyújtónak?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close