171 találat a(z) készpénz cimkére

A kormány kért valamit Varga Mihálytól, a cafetéria a tét Cikk

A kormány arra kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, vizsgálja meg a következő napokban, hogyan lehetséges készpénzesíteni a cafeteriát – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Cafeteria: a készpénzesítés hátrányaira figyelmeztetett a SZEF Cikk

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) azt kéri Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy a kormány őrizze meg a cafeteria szolgáltatás lényegét, és a SZÉP-kártyát bővítse további funkciókkal.

Szorongatja a NAV az UBER-sofőröket, noha kedvelhetné is őket Cikk

Sokat hallhattunk mostanában a taxis-uberes vitáról, arról azonban kevesebbet, hogy a NAV operatív osztálya vizsgálat alá vonta az összes Uber-sofőrt, aminek végeredménye majdnem minden ügyben 200 ezer forintos adóbírság lett. De ez csak a kezdet volt. Tapasztalatok szerint az operatív ellenőrzések után elrendelte az adóhatóság a korábban lefülelt Uber-sofőrök bevallásainak utólagos vizsgálatát is.

Szja-köteles-e? Kérdés

Magánszemély örökölt egymillió forint készpénzt 2015-ben, kell-e adót fizetni utána? Tisztelettel várom válaszukat.

Bt.-beltag halála esetén osztalékkövetelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt.-beltag meghalt – aki a volt férj –, a feleség a kültag. A bt. 2014. évi mérlegében – mely jelen esetben a hagyatéki tárgyalás alapja, igaz tevékenységet sem folytatott 2015. évben, tehát bankköltségen kívüli változás nem történt a bt.-ben – jóváhagyott osztalék lett előírva, könyvelve, határozat is beadva 2,5 millió forint értékben. Ez az összeg viszont a bt. rendelkezésére is állt, mivel a pénztárban volt ennyi készpénz. Hagyatéki tárgyalás során a kültag kéri az őt megillető 50 százalékot. A kérdéseim a következők lennének: Mi lesz a másik 50 százalékkal, mert egyik örökös, és a kültag sem akar beltag lenni, tehát nagy valószínűséggel végelszámolásra kerül sor. Ez a kötelezettség bt. részéről ottmarad, és a pénztárban is a fedezetéül szolgáló összeg. Viszont a beltag halála után – akinél minden papír, pénzeszköz volt – lakását az egyik örökös teljesen kipakolta. A másik örökös kérheti a rá jutó 25 százalékot? Mi lesz a bt. úgynevezett névértéke? Ugyanis a közjegyző, mint társasággal szemben fennálló követelésként jegyzőkönyvezte a kültag követelését. De ezt lenne miből kifizetni, ha nem más kezébe került volna a készpénz. Legjobb tudomásom szerint a tagság megszűnését követő 3 hónapon belül a kültagot ki kell fizetni. Ha nem lesz kifizetve, mert az ingatlan eladásából akarják, akkor mi a helyzet, meddig kell várni a kültagnak a pénzére? Mi lesz a sorsa annak a készpénznek, ami nem lesz meg? Elnézést a sok kérdésért, és remélem, érhető is voltam. Tisztelettel!

Osztalékfizetés készpénzben? Így lehetséges Cikk

Kifizethető-e az osztalék készpénzben, ha igen, hogyan kell azt könyvelni, és be kell-e jelenteni? – kérdezte olvasónk. dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Osztalék cégek között Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. "B" Kft. részére osztalékot fizet ki készpénzben. Régen benne volt a törvényben, hogy a kapott osztalék csak akkor minősül adómentesnek a fogadó félnél, ha átutalással történik a fizetés. Ezt most nem találom a törvényben. A két cég egymás között készpénzben rendezte az osztalékot. Lehet ez adómentes? Köszönöm válaszukat.

Korlátoznák a készpénzt – fékeznék a terrorizmust Cikk

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin) tegnapi brüsszeli ülésén a terrorizmus finanszírozásának kérdésében a tanácskozás egyik központi témája volt az 500 eurós bankjegy visszavonásának lehetősége.

Készpénzes tőkeemelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy korábbi kérdéshez kapcsolódnék: http://adozona.hu/kerdesek/2015_9_21_torzstoke_emeles_iet Kedves Nikolett! A kérdéshez kapcsolódóan felmerült, hogy a készpénzben történő tőkeemelés esetén a házipénztárba befizetett összegekre a Ctv. 30. § (5), illetve (5a) bekezdései alapján van-e a pénzforgalmi számlára történő utólagos befizetési kötelezettség? Kell-e utólag igazolni a cégbíróság felé ezen befizetés megtörténtét? Válaszát megköszönve, tisztelettel, Tulipán Anna

Készpénz átadása külföldi állampolgárnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amerikai állampolgár meghatalmazottjaként az ügyvédi adásvételi szerződésben rögzítettek szerint a vevők a számlámra utalták az örökölt, eladott ingatlan vételárát. Az amerikai eladónak nincs Magyarországon bankszámlája. A NAV ügyfélszolgálatán azt mondták, ha az eladó nem nyit magyar banknál számlát, vegyem ki a számlámról a készpénzt, és adjam át az eladó, külföldi állampolgárnak, aki a tervei szerint nyáron jön Magyarországra. Az ingatlanközvetítőnek már ebből a pénzből utaltam a jutalékát. Kérdésem: átadás-átvételi jegyzőkönyvvel, két tanúval megtehetem ezt, vagy közjegyző, esetleg ügyvéd közreműködése kell az átadáshoz? A tervezett átadásig leköthetem a számlámon lévő milliókat? Nem szeretnék adóvizsgálatot kiváltó adójogszabályt sérteni. Mit tanácsolnak?

Haláleseti kedvezményezett adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Az alábbi kérdésre szeretnék megnyugtató választ kapni: Amennyiben a bankban levő több milliós összegre (készpénz, lekötött betét, értékpapír stb... ) haláleseti kedvezményezett kerül megjelölésre, halál esetén kell-e adózni a kedvezményezettnek, amennyiben... 1. egyenes ági leszármazott a kedvezményezett 2. bármely magánszemély a kedvezményezett A banki alkalmazott tájékoztatása szerint, nem kell adózni egyik esetben sem. Szeretném megismerni az erre vonatkozó jogi alátámasztást. Köszönettel...

Import harmadik országból könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. Kínából vásárol árut interneten keresztül. A kapott számla tartalmazza az áru ellenértékét és a szállítási díjat. A kiegyenlítés (PayPalon keresztül) forintszámláról történik. A vámoltatást a speditőr végzi, aki átad számunkra egy határozatot, amiben megállapította a NAV a fizetendő vámot és áfát. Ezeket az összegeket készpénzben fizetjük meg az áru átvételekor. Hogyan történik a folyamat könyvelése (kontírozás)? Az áfabevallásban az előzetesen felszámított áfa alapjának mit tüntessek fel, hiszen a tényleges nettó érték nem egyezik meg a NAV által képzett áfaalappal?

Halasztott kp és utánvét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állásfoglalást szeretnék kérni az alábbi ügyben. Kis és nagykereskedelem. Áruszállítás. Az alapfelállás az az, hogy a forgalmazó kiszállítja az árut a kereskedőnek, aki (kereskedő) helyszínen készpénzben fizet a sofőrnek. Mivel a számla kiállítása és annak kiegyenlítése nem egy időben történik az alábbi megoldást szabályosnak tartják-e (a Számviteli politikában és azon belül a pénzkezelési szabályzatban természetesen részletesen szabályozva és leírva): A kiszállítás és a fizetés megtörténik október 11-én Számla kelte, telj. október 10, Fizetési határidő október 11. A sofőr a számla és az áru átadása után a számla 1. és 2. példányára ráírja, dátummal jelölve, hogy fizetve! A vevő a számlán ellenjegyzi az áruátvétel és a pénzátadás tényét. Kiszállítás után az elszámolás a következőképpen néz ki: a sofőr a pénztárosnak átadja a számlák ellenértékét (napi forgalmat) számlákkal alátámasztva. A házipénztár vezetője pénztárbevételi bizonylatot állít ki az összeg átvételéről, amelynek összege a házipénztárba kerül felvezetésre, mint bevétel - egy összegben (melléklet az x db számla). 1. esetben Fizetés módja: Halasztott Készpénz 2. eset Fizetés módja: Utánvét készpénben A két eset között az eltérés a fizetési mód megjelölésében van. Ezen megnevezéseket sokan nem ismerik és idegenkednek tőle. Kérdésünk: a fent leírtak megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak * számla kiállítás tekintetében * pénzátvétel - és a fizetési mód megjelölése tekintetében?

Pótbefizetés bt.? Kérdés

Az új Ptk 3:183 § értelmében a társaság pótbefizetés mellett döntene, a veszteségek fedezetére. A probléma csak az,hogy a nevezett társaság bt. Tiltja-e bármi is, hogy taggyűlési határozat alapján a bt.-tagok a tagi betétek arányában pótbefizetést eszközöljenek a lekötött tartalék terhére? A pótbefizetés pénztáron keresztül történne, itt figyelembe kell-e venni az 1 milliós készpénz értékhatárt, a NAV felé való bejelentéshez?

Házipénztár: lehetőségek, korlátok és veszélyek Cikk

Havi szinten mennyi lehet maximálisan a pénztár készpénzforgalma? Olvasói kérdésre Sinka Júlia okleveles adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close