15 találat a(z) kártérítési felelősség cimkére

Munkáltató kártérítési felelőssége – döntött a Kúria Cikk

Kinek kell bizonyítani, hogy a munkavállaló egészségkárosodása a munkáltatónál fennállott munkaviszonyával összefüggésben alakult ki? Mikor van a munkáltatónak kártérítési felelőssége és kötelezettsége, és mikor mentesül ezek alól? Cikkünk egy kúriai döntés elemzésével válaszol a fent feltett kérdésekre.

Dolgozóra továbbhárított közlekedési bírság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk eszközhasználati szabályzatában rögzítve van, hogy a céges gépkocsikat terhelő közlekedési bírságokat a társaság megfizeti a hatóságnak, de az autót vezető, a szabálysértést elkövető dolgozó kártérítési felelősséggel tartozik a társaság felé a bírság erejéig. A kifizetett bírságokat a társaság ezért kiszámlázza a dolgozónak, és annak értékét a következő munkabérből levonja. A társaság által megfizetett, valamint a továbbterhelt tétel adójogi megítélésével kapcsolatban is több kérdés felmerül: 1. Meg kell-e növelni a taoalapot a bírság összegével (feltételezve, hogy az jogerős határozaton alapul)? Helyes-e egyéb ráfordításként könyvelni a bírságot, a továbbterhelést pedig egyéb bevételként? Vagy az lenne a helyes, ha dolgozókkal szembeni követelésként könyvelnénk a kifizetett bírságot, amit a munkabérből történő levonás majd kiegyenlít? Köszönettel.

Munkáltatói felelősség: kollégiumi véleményt fogadott el a Kúria Cikk

Kollégiumi véleményt fogadott el a Kúria a munkáltató kártérítési felelőssége összegszerűsége tekintetében. A kollégiumi vélemény megalkotását joggyakorlat-elemző csoport munkája előzte meg. A szakértői grémiumot dr. Tallián Blanka, a Közigazgatási-Munkaügyi Kollégium tanácselnöke vezette – írja honlapján a Kúria.

Munkavállaló kártérítési felelőssége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy munkavállaló, aki azonnali felmondást adott be indoklással, amit viszont a munkáltató elutasított, mert nem megalapozott. Erről tértivevényes levél ment a munkavállalónak, akit a beadott felmondása óta nem lehet elérni. A munkahelye egy szolgáltató egység. Ezzel a magatartással kimeríti a súlyos gondatlanság miatti károkozást. A munkáltatónak ilyen esetben milyen lehetősége van a kártérítés terén? Munkabér vagy távolléti díj, valamint hány hónapról lehet szó és nettó vagy bruttó kártérítési összegről? Valamint ezt megteheti, ha nincs munkajogi perbeli határozat? Üdvözlettel: Pajcsics Eszter

Fegyelmi és kártérítés együttes alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló gondatlanságból kárt okozott egy felügyelete alá tartozó berendezésben. A munkáltató gyors vizsgálat lefolytatását követően jogszerű eljárásban munkaköri kötelezettség vétkes megszegése miatt írásbeli figyelmeztetésben részesítette. A berendezés megbontásánál derült ki, hogy abban jelentős anyagi kár keletkezett. Kérdésem, hogy a fegyelmi határozattal párhuzamosan munkajogi kárigény érvényesíthető-e a munkavállalóval szemben.

Munkavállaló kártérítési felelőssége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknak környező településeken vannak üzletei.A gépkocsivezető alkalmazott az áru kiszállításával egyidejűleg 2-3 naponta az üzletben dolgozó alkalmazottól napi pénztárjelentés aláírásával (annak 1 példány átvételével) átveszi az előző napok bevételeit, majd az ügyvezető részére továbbítja. Az ügyvezető jelezte, hogy 1 napi bevétel a pénztárjelentéssel hiányzik. A söfőr alkalmazott állítja, hogy csak 2 napi bevételt adott át az eladó. A hiányzó nap pénztárjelentésének tömbben maradó példánya nem igazolja a sofőr aláírását, mivel azon az előző nap átütött aláírása szerepel. Az Mt. 179. § (1) szerint a munkavállaló köteles a kárt megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható. Milyen lehetősége van a munkáltatónak a kár megtéríttetésére, melyik dolgozóval szemben (vagy mindkettővel), és milyen módon? 25 000 Ft kárról van szó, de nem szeretnénk, ha ebből gyakorlat válna. Köszönöm válaszát!

Munkavállaló kártérítési felelőssége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi kft. sofőr dolgozója a céges kisteherautóval koccanásos balesetet szenvedett munka közben. A koccanás során a rendőrség megállapította, hogy ő volt a hibás. A munkáltató mekkora kártérítésre kötelezheti ilyen esetben? Casco nem volt az autón, csak sima biztosítás. Válaszát előre is köszönöm! Gy. F.

Kártérítéssel kapcsolatos kérdés Kérdés

Ha a zárt udvaromról kirepülne egy labda a közútra és ennek következtében az arra jövő gépjárműben kár keletkezne, terhel-e kártérítési felelősség mint az ingatlan tulajdonosát Várom segítő válaszukat, köszönöm

Leégett a bérelt ingatlan. A kárfelelősségről a Kúria döntött Cikk

A felperes 2001. július 1-jén bérbe vett a II. rendű alperes tulajdonában és az I. rendű alperes vagyonkezelésében lévő ipartelepen egy üzemcsarnokot. A területen 2007. június 20-án tűz ütött ki, amelynek során a felperes által bérelt épület teljes egészében leégett, a helyszínen lévő felperesi árukészlet pedig megsemmisült.

Felmond, kirúgják a munkahelyéről? Sokat bukhat, ha erre nem figyel Cikk

Bár a munka törvénykönyve (Mt.) nem tartalmaz részletes szabályokat a munkakör-átadási és -elszámolási kötelezettséggel kapcsolatban, a kérdés semmiképpen nem elhanyagolandó. Ha a munkavállaló a munkakörét nem az előírt rendben adja át, az jogellenes munkaviszony-megszüntetésnek minősül.

Kártérítés vadásztársaság esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vadásztársaság alapszabályzata minden tagja számára 4 nap társadalmi munkát ír elő az alapszabályzatban meghatározott célok megvalósítása érdekében. Az elmúlt évben több tag nem teljesítette ezt a kötelezően elrendelt 4 nap társadalmi munkát, ezért a vadásztársaságnak külső munkaerőt kellett bevonni. Ezek a tagok kötelezhetőek-e kártérítés (vagy pót tagdíj) megfizetésére, mivel nem teljesítették az alapszabályzatban meghatározott kötelezettségüket, és ezzel anyagi kárt okoztak a vadásztársaságnak? A tagok által fizetett kártérítés minősülhet-e a cél szerinti tevékenység bevételének, és ezáltal társasági adó szempontjából adómentes bevételnek? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Vezető tisztségviselő kártérítési felelőssége Cikk

Meghatározott esetekben a vezető tisztségviselő a jogi személlyel egyetemlegesen felel a harmadik személynek okozott kárért – írja elő az új Ptk. Vannak helyzetek, amikor korlátozható ez a felelősség.

Munka törvénykönyve: visszalépések sora Cikk

Január 1. napján az új Munka törvénykönyv teljes terjedelmében hatályba lép, a munkavállalók számára több, érdekeiket jelentősen sértő rendelkezés teljes körű alkalmazására mostantól kerülhet sor.

Júliustól a teljes kárt kifizettethetik a dolgozóval Cikk

Az új Mt. a munkavállalói kártérítési felelőséget mint sok minden mást a polgári jogi szabályokhoz közelíti. A munkavállaló amennyiben a munkavégzés során kárt okoz, ha egyébként nem úgy járt el ahogy ez az adott helyzetben elvárható, köteles a kárt megtéríteni. A kár bekövetkeztét, illetve az okozati összefüggést a munkáltatónak kell bizonyítania.

Az MSZP négymillió munkavállaló szabadságáért aggódik Cikk

Az MSZP szerint a munkavállalók döntő többségének kevesebb bérért kell majd többet dolgoznia a munka törvénykönyve új koncepciójának életbe lépése után.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet áfa változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs