190 találat a(z) jutalék cimkére

Franchise-jog könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. franchise-szerződést kötött egy másik céggel. A szerződés megkötésekor egyszeri díjat számlázott ki a franchise-jog átvevőjére. Ez az összeg több millió forint. A szerződésnek megfelelően havonta rendszeresen kisebb összeget számláz ki, melynek nagyságát az átvevő forgalmának százalékában határozzák meg. Kérdésem az lenne, hogy mit írjunk a havi rendszerességgel kiállított számlákra ( használati díj vagy franchise-díj vagy forgalmi jutalék)? A másik kérdésem, hogy a franchise-jogot átvevő költségként elszámolhatja-e ezeket a számlákat? Mi franchise-díjat írtunk a havonta kiállított számlákra, és az átvevő könyvelője ezeket a számlákat is aktiválni akarja. Köszönöm.

FLP forgalmazó könyvelési kérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő! FLP termékeket népszerűsítő kft-.nél merült fel a következő kérdés: A társaság FLP termékbemutatókat rendez, ahol vevőket keres a termékek megvásárlására. Az árut az FLP értékesíti, viszont jutalékot kap az említett kft. A termékbemutatók alkalmával elég sok termék elfogy "bemutató termék" -ként. Ez azt jelenti, hogy a potenciális vevők kapnak ezekből a termékekből, kvázi ingyen, hogy kipróbálhassák, és személyes tapasztalatot gyűjthessenek a rendelés előtt. Jól gondolom-e, hogy ha a bemutató termékek ingyenesen kerülnek átadásra, akkor ez térítés nélküli átadás, és így áfaköteles, esetleg felmerül-e a természetbeni juttatás és annak adókövetkezményei? Mi a helyzet akkor, ha ezeket a termékeket jelképes összegért értékesíti az ügynök kft.? Kérem szíves állásfoglalásukat.

Befektetők védelme: minden költséget be kell mutatniuk a bankoknak Cikk

Januártól minden költséget be kell mutatni a befektetési szolgáltatóknak szerződéskötéskor az ügyfélnek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélye kell a határidős energia- vagy szén-dioxid-kvóta kereskedéshez, és befektetővédelmi aggályok esetén az MNB megtilthatja egyes, különösen kockázatosnak ítélt tőkepiaci termékek forgalmazását – nyilatkozta az MTI-nek Szeniczey Gergő, a jegybank ügyvezető igazgatója.

Megvonhatja a munkáltató a speratív jövedelmet? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Biztosítótársaságnál jutalékért dolgozó fizetésének egy részét speratív jövedelemként kapja meg. Ezért a dolgozó korábban megdolgozott. Amikor aktuálissá válik a kifizetés, megvonhatja-e akár csak egy részét is a munkáltató? Válaszát előre is köszönöm!

Katás – jutalék Kérdés

Katás egyéni vállalkozó kaphat-e jutalékot (számla alapján) ugyanazon társaságtól a munkavállaló, ahol könyvelő munkát végez munkaviszonyban?

Adománygyűjtés adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Cégünk szeretne létrehozni egy weboldalt, amit azért üzemeltetnénk, hogy művészeket, alapítványokat támogatni tudjanak a magánszemélyek, cégek. Az adományt gyűjtők adatait, ismertetőit ingyenesen feltehetnék a honlapunkra, de az adományként felajánlott összegek hozzánk folynának be. Ezzel havonta elszámolnánk úgy, hogy levonva a mi jutalékunkat, a többi összeget átutalnánk a művészeknek, alapítványoknak. Ezt az idegen pénzt, hogyan könyveljük le a saját cégünkbe? Mi lenne ennek a tételnek a szabályos kontírozása? A jutalékról gondolom mi kiállítjuk az áfás számlánkat és ennek az összegével csökkentjük a továbbutalandó összeget. Felmerült egy olyan kérdés is, hogy mi lenne a szabályos megoldása annak a tranzakciónak, ha például egy művész feltesz a honlapra például 3 kategóriát a támogatási lehetőségekről. 1000 Ft támogatás, 5000 Ft támogatás (de ezért már rámehet a művész honlapjára és letölthet valami kis rajz segédletet magának), 10.000 Ft támogatás (ezért már letölthet magának az adományozó egy kis könyvecskét). Ezeket hogyan kellene (ki kell-e) az adományozó felé számláznunk? Ha igen, akkor áfásan-e? Vagy van valamilyen megoldás arra, hogy ezt ne kelljen számláznunk? Nagyon szépen köszönjük a válaszát!

Utalvány utáni jutalék áfája II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi tevékenységet folytató cégnek szerződése van az utalványokat forgalmazó céggel étkezési-, ajándék-, e-utalványok elfogadására, beváltására. Elszámoláskor a visszaváltott utalványok értéke után százalékos mértékű jutalékról a forgalmazó cég áfás számlát állít ki. Kérdésem, hogy a forgalmazó cég által kiszámlázott jutalék áfáját áfatörvény szerint a kereskedelmi cég visszakérheti-e? Köszönettel!

Utalvány utáni jutalék áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi tevékenységet folytató cégnek szerződése van az utalványokat forgalmazó céggel étkezési- ,ajándék-, e-utalványok elfogadására, beváltására. Elszámoláskor a visszaváltott utalványok értéke utáni százalékos mértékű jutalékról a forgalmazó cég áfás számlát állít ki. Kérdésem, hogy az visszaváltott utalványok utáni jutalék áfája a kereskedelmi cégtől visszakérhető-e? Köszönettel!

Szállásközvetítés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szállásközvetítéssel foglalkozó kft. jutalékot számláz a magánszemély megrendelők felé. A megrendelők a szállás díját közvetlenül a szállásadónak fizetik ki, a szállásadó számlája alapján, a szállásadó bankszámlájára. A fenti módszer helyett szabályos-e az alábbi? A megrendelő a szállásközvetítő kft.-nek fizeti a jutalékot és a szállásdíjat is. A szállásdíjat a szállásközvetítő kft. továbbutalja a szállodának. A számlázás menete a következő lenne: a közvetítő kft. csak a jutalékot számlázza ki a megrendelő felé, a szállás díját továbbra is a szálloda számlázná a megrendelőnek. A szállásdíjat a közvetítő cég továbbutalná a szállodának, számla közöttük viszont nem lenne, hiszen a közvetítő cég csak közvetít, más nevében, más javára jár el. Ez leegyszerűsítené a folyamatot, mivel a magánszemély megrendelőnek nem kellene kettő felé fizetnie, egyszer a jutalékot a közvetítőnek, egyszer a szállodának a szállásdíjat. A kérdés azért is fontos, mivel a közvetítő kft. alanyi adómentes, és így az árbevétel tekintetében nem mindegy, hogy csak a jutalékot vagy a szállásdíjjal növelt jutalék összegét számlázza a megrendelőnek. Kérem segítségüket abban is, hogy a továbbutalt, közvetített szállásdíj bizonylatolása hogyan történjen. Köszönettel, Királyné Trieber Anikó

Külföldről származó jutalék adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar magánszemély külföldi cégnek (holland) segített magyarországi gépeladásaiban, így a külföldi cég a magánszemély számlájára – szóbeli megállapodásuk alapján – jutalékot utalt. Ez a tevékenysége nem rendszeres, adószámot nem kért hozzá. A megállapodásról semmilyen irat nincs a birtokában, és valószínűleg nem is fog kapni. Kérdésem, hogy ez a jutalék milyen jövedelemnek számít, illetve a magánszemélynek adózni kell-e utána, amennyiben igen, milyen adók és járulékok terhelik a jövedelmet, illetve mikor kell bevallani, megfizetni? Köszönöm válaszát.

Kata – számlázás az USA-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Találtam az oldalukon több ezzel foglalkozó kérdést is a keresőt használva, kezd összeállni a kép, mégsem vagyok 100 százalékig biztos a dolgomban, és sokszor a könyvelők is ellentmondanak egymásnak. Jelenleg két amerikai céggel állok kapcsolatban, akik internetes vásárlók közvetítéséért százalékos jutalékot fizetnek. Tevékenységemet az interneten végzem, különböző weboldalakat üzemeltetek. A következő hónaptól várható folyamatos, havi jutalékfizetés az amerikai cégektől. Ezeknek a cégeknek nem szükséges számlát írnom, a jutalékot USD-ben átutalják magyarországi bankszámlára magánszemélyeknek is, azonban a magyar törvények szerint mivel rendszeres, jövedelemszerzésre irányuló tevékenység csak vállalkozás kereteiben végezhető, így másodállású katás egyéni vállalkozó lennék. Erre a tevékenységre mi a legpontosabb TEÁOR? Áfára alanyi mentességet kérnék, azonban az USA számla tudomásom szerint ebbe nem tartozik bele. Tehát havonta nullás áfabevallást kell készíteni akkor is, ha alanyi áfamentes vagyok? A számlán az áfatörvény hatályán kívüli szöveget elég magyarul írni vagy angolul is kell valami? Ha forintszámlára érkezik az USD-ben érkező tétel, akkor lehet a bank által forintra váltott összeget beírni a vállalkozás nyilvántartásába, vagy egyéb MNB-s árfolyamot kötelező használni? Válaszait előre is köszönöm!

Utazásszervezés-közvetítés jutalék számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi probléma megoldásában kérem a segítségét! Utazásszervező iroda milyen teljesítési dátummal fogadhat be jutalék számlát a közvetítő irodától? A teljesítési dátum az utas visszaérkezésének, vagy a hátralék kifizetésének a dátuma? Mi lehet a kiállítás dátuma? Problémás-e az áfa-bevallás kapcsán, ha például a számlát januárban állítja ki és júliusi teljesítést ír rá? Ebben az esetben a részvételi díj hátraléka júniusban kerül átutalásra az utazásszervező felé, csak a jutalék összege marad a közvetítőnél. A közvetítő a júliusi bevallásába fogja beállítani a fizetendő áfát. Helyes így, vagy a számlát júniusban, a hátralék kifizetésekor kell kiállítani júniusi teljesítéssel? Mi a helyzet, ha a közöttük lévő szerződésben az alábbiakról állapodtak meg: Szerződés kivonat: 3.2. …….Utazásközvetítő a pénzügyi elszámoláson feltüntetett jutalékról a foglalás visszaigazolását követő 3 napon belül jutalékszámlát állít ki, melyet eljuttat Utazásszervezőnek……. 4.1. Utazásközvetítőt az Utazásszervező számára közvetített, megvalósult utazási szolgáltatások után ügynöki jutalék illeti meg. ……… A jutalék akkor és olyan mértékben esedékes, amikor és amilyen mértékben az utazási szerződés létrejött és az utazásszervező teljesítette azt, vagy teljesítenie kellett volna. Segítségét köszönöm!

Jutalék fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Horgász egyesületünk büféjét vállalkozó üzemelteti, aki emellett értékesíti a napijegyeket is. Jutalékot szeretnénk neki fizetni a kiadott darabszámok után. A kérdésem, hogy kell-e erre külön szerződést kötni és milyen adótartalommal számlázhatja felénk a jutalékot? Köszönöm válaszát!

Lottózó könyvelése Kérdés

Kedves Szakértő! Cégünk most nyitott egy lottózót. Totót, lottót, sorsjegyeket árusítunk + különböző cikkeket, édességet, üdítőt. Kérdésünk a következő lenne: hogyan könyveljünk helyesen? Be kell-e ütni a pénztárgépbe ezeket a termékeket, így viszont nem a valós bevételt kapjuk, mivel jutalékos számlát kapunk. Vagy külön kassza kell ezeknek a termékeknek? Most így kezeljük, nem ütjük a pénztárgépbe csak az áfás termékeket, üdítőt, stb., a sorsjegyet, lottót, külön kezeljük. Megvan a bevétel, levonva belőle az esetleges nyeremények kifizetése, a megmaradt összeget befizetjük a bankba a Szerencsejáték Zrt. részére. Mi lenne a helyes elszámolás, könyvelés, ehhez kérnénk szíves segítségüket.

Kaparós sorsjegy értékesítése Kérdés

Sziasztok! Cégünk (kft.) a Szerencsejáték Zrt.-n keresztül lottót és egyéb kaparós sorsjegyeket forgalmaz. A sorsjegyek postai úton érkeznek, utánvéttel. A zrt. a pénzügyi elszámolásról rendeléskor elszámolási bizonylatot állít ki. Számla csak a jutalékról készül, ami pénzügyi teljesítést nem igényel. Az értékesítésről milyen bizonylatot állítok ki? Mert nem kell pénztárgépet használnom. A cégünknél hogyan kell könyvelni ezeket a gazdasági eseményeket?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kényszertörlés megszüntetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ingatlanértékesítés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs