137 találat a(z) jutalék cimkére

Jutalék fizetése külföldi magánszemély részére Kérdés

Romániai jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar közösségi adószámmal rendelkező katás egyéni vállalkozó 2017 óta hálózatépítéssel foglalkozik a Forever Living Products nevű vállalkozás partnereként. A magyar Forever Living Products Kft.-nek havi jutalékot számláz, az itthoni tevékenysége után. A vállalkozónak vannak olyan magyarországi partnerei, akik Romániában is tudtak partnereket beszervezni. A Forvever Living Products vállalkozás szabályzata révén, a Romániában beszervezett tagok után is jogosult úgynevezett bónusz kifizetésre a magyar egyéni vállalkozó. A romániai Forever cég illetőségi igazolást kérve 5% adót kíván a bevételéből levonni, illetőség igazolás hiányában pedig 16%-ot vonna le. A kifizetendő összeg 2017, 2018, 2019 évek tevékenysége után jár, 2020-ban kérnénk ki az összeget, egyéni vállalkozói jövedelemként szeretnénk elszámolni. Jogos-e a román fél részéről az adólevonás? Ha igen, akkor ez később ezen adó visszakérhető-e román adóhatóságtól? Kérem ismertesse az ide vonatkozó adózási szabályokat is.

Airbnb házigazda-meghívási jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem mint magánszemély részt vett az airbnb házigazda-meghívási programjában. A programról leírás itt található: https://www.airbnb.hu/help/article/1129/a-h%C3%A1zigazdamegh%C3%ADv%C3%A1si-program-felt%C3%A9telei-h%C3%A1zigazda-megh%C3%ADv%C3%A1sa Az airbnb házigazda-meghívási programja lehetővé teszi, hogy a kiválasztott, meghívott és arra jogosult tagok pénzt keressenek (lásd a lenti Fizetés szakaszt) új házigazdáknak az airbnb-re történő meghívásával (a továbbiakban: „meghívott házigazdák”), mely házigazdák első alkalommal hoznak létre hirdetéseket vagy aktiválnak meglévő hirdetéseket, és sikeresen bonyolítanak le foglalásokat. Az minősül „teljesített” foglalásnak, amelyet a meghívott házigazda elfogadott, a vendég pedig kifizetett, és sem a vendég, sem a meghívott házigazda nem mond le a tervezett érkezési idő előtt vagy után. Ügyfelem e program keretében kb. 900 ezer forint értékben szerzett jutalékot. A segítségét szeretném kérni, hogy ez pontosan milyen jövedelemnek számít és milyen adóteher vonatkozik rá. A leírásban megtalálható, hogy kérésre az airbnb számlát állít ki. Bizonylatot nem kapott róla a magánszemély, csak az utalás jött át meghívási bónusz jogcímen. Kb. 400 USD egy-egy ilyen összeg. Segítségét előre is köszönöm.

Ingatlanértékesítés – foglaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság az ingatlana értékesítésre szerződött egy másik gazdasági társasággal. A szerződéskötéskor a vevő kifizette a szerződés szerinti foglalót az eladónak. A vevő nem tudott teljesíteni, elállt a vételtől, ezért az eladónál maradt a foglaló. Az lenne a kérdésem, hogyan kell elszámolni a foglaló értékét az eladónál és a vevőnél? Az ingatlant eladó társaság a szerződéskötéskor kifizette az ingatlanközvetítőnek a teljes közvetítői díjat. A meghiúsult ingatlanértékesítési ügylet és a jutalék kifizetése ugyanazon évben történt. A vevőnél maradt foglalóérték magasabb mint az ingatlanértékesítőnek kifizetett jutalék. Kérdésem, van-e, lehet-e társaságiadó-vonzata az ingatlan teljes vételárára kifizetett jutaléknak? Válaszukat köszönöm.

Közvetlen költség Kérdés

Egy nonprofit gazdasági társaság által működtetett színház a következő évadban színpadra állított előadásainak előző évben felmerült közvetlen költségeit a mérlegben a készletek között szerepelteti. Kérdésként merül fel, hogy a következő évi produkciók jegyeladásaihoz kapcsolódó jutalék része lehet-e a készlet bekerülési értékének, vagy a felmerülés évében kell költségként elszámolni?

Külföldi jutalék adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Én az Etoro nevű Cipruson, Izraelben és az Egyesült Királyágban bejegyzett cégtől kapok havi jutalékot. Az Etoro egy online kereskedési platform, ahol részvényekkel, valutákkal és sok más eszközzel lehet kereskedni. Én a platformon befektetők pénzét menedzselem hasonlóan mint egy bróker, de nem az ügyfelektől, hanem az Etorotól kapok érte jutalékot, amennyiben sikeres vagyok. A jutalékról semmilyen okmányt vagy papírt nem kapok, még egy e-mail-t sem és a pénzt sem a számlámra, hanem az Etoro accountomban helyezik el, nekem kell kikérnem a számlámra, amely amúgy egy londoni székhelyű banknál van. A kérdésem pedig az lenne, hogy kell-e adót fizetnem, bár gondolom igen, de akkor mi után? Hogyan igazolom, ha esetleg kérné a NAV?

Sorsjegy-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó megveszi a Szerencsejáték Zrt.-től a sorsjegyeket, amelyeket azonnal kifizet (NEM bizományos értékesítés). A Szerencsejáték Zrt. elszámolási bizonylattal átadja a sorsjegyeket, majd azonnal önszámlázás formájában számlázza a jutalékot, és az elszámolási bizonylat végén a sorsjegyek eladási árából levonva, megállapítja, hogy mennyi az egyéni vállalkozó által fizetendő összeg. Mit és hogyan kell az egyéni vállalkozónál könyvelni (az egyéni vállalkozó eredményébe számít-e a sorsjegyekből befolyt bevétel illetve kiadás)? A sorsjegy eladásakor az ellenértéket be kell ütni a pénztárgépbe? Amennyiben a vásárló nyer, akkor azt a pénztárgépben milyen jogcímű kifizetésként kell rögzíteni (csak 5000 forint alatti nyereményt fizethet ki az egyéni vállalkozó, a szemközti lottózóban váltható ki az efölötti nyertes összeg. Nap végén a lottózó által kifizetett összeget átadja az egyéni vállalkozónak.)? Hogyan könyvelendő? A kapott összeget szerepeltetni kell a pénztárgépben?

Végleges pénzeszközátadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy újonnan alakult kft. szoftverfejlesztési célokra 10-20 millió forint összeget kapna egy másik vállalkozástól, magánszemélytől. Ezt a pénz soha nem kell visszafizetni, esetleg a megvalósult szoftver értékesítéséből bizonyos mértékű jutalék kifizetésére kerülhet. sor, de még ez sem biztos. Az lenne a kérdésem, hogy milyen szerződéskötés szükséges ehhez az ügylethez? A pénzt átvevőnek milyen kötelezettségei vannak ezután a pénzeszköz után? Áfa, illeték, tao, elhatárolás stb.? Hogy kell ezt az ügyletet a pénz átvevőjénél könyvelni és kezelni? Köszönöm mielőbbi szakértői válaszukat! Tisztelettel: Turnené Piroska/Comp-Sys Kft.

Ügynöki jutalék Németországból Kérdés

Tisztelt Hölgyem Uram! Érdeklődni szeretnék, hogy magyar nyugdíjasnak hogyan kell adóznia Németországból származó jutalék után (kereskedelmi szerződés megkötésében való közreműködés)? Milyen dokumentumokat kell kiállítani ilyen esetben? Amennyiben szükséges, cégen keresztül is megoldható a számlázás. Ilyenkor hogy történik az adózás? Hogyan jár jobban a nyugdíjas, ha Németországból kapja a pénzt, vagy magyar cégen keresztül? Köszönöm a választ!

Jutalék adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! MLM rendszerből havi, illetve heti rendszerességgel kapott jutalék adózásában kérném segítségét. Adott egy egyéni vállalkozó, közösségi adószámmal nem rendelkezik, nem áfás, a vállalkozói tevékenységi körében nem szerepel az a tevékenység, mely után jutalékot kap, magánszemélyként végzett tevékenységként sincs bejelentve. A svéd cég, akitől a jutalékot kapja, a magánszemély nevében állít ki számlát nettó jutalék összegről (a magánszemély adóazonosító száma szerepel a számlán). Kérdéseim: 1. A magánszemély élhet-e kijavítási kérelemmel, bejelentheti-e magánszemélyként végzett tevékenységként visszamenőleg, és akkor önálló tevékenységből származó jövedelemként kell-e leadóznia, megfelelő-e a cég számla kiállítási mechanizmusa? 2. Végezheti-e adóazonosító számmal a tevékenységet, amennyiben igen, milyen módon kell leadóznia a jutalékot? Köszönettel

Bruttó összegből áfa levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy bruttó összegből lehet-e áfás jutalékot levonni? Ezt mely rendelet szövege szabályozza?

Airbnb-jutalék elszámolása kft. esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk kft. formában működik, kivás, alanyi adómentes, EU-adószámmal rendelkező cég. Magyarországon lévő, magyar magántulajdonban álló szálláshelyeket hirdet és foglal a lakástulajdonosok nevében az airbnb internetes felületén, az airbnb-vel és a lakástulajdonosokkal kötött megállapodás alapján. Az airbnb társaságunk nevére küldi meg az áfa nélküli jutalékszámlát, amely összeget a szálláshelyfoglalás értékből azonnal levon, és az így csökkentett összeget utalja át a lakástulajdonosoknak. Társaságunk a jutalék utáni összeget havonta bevallja és megfizeti a NAV-felé és benyútja a 16A060-as adatszolgáltatást. A lakástulajdonosok felé társaságunk kiszámlázza a társaság jutalékát, a megállapodás szerint, alanyi adómentes számlával. Arra vonatkozóan szeretném a véleményét kérni, hogy mi történjék az airbnb-jutalék összegével, hogyan kell ezt a társaság könyvelésében rögzíteni, továbbá, mint közvetített szolgáltatást, ki kell-e számlázni a lakástulajdonosok felé, alanyi áfamentes számlával? Ezt hogyan kell lekönyvelni? Köszönöm szíves segítségét, üdvözlettel: Józsa Ibolya

Számlázás – technikai kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., amely jutalék ellenében pénzek szétosztását (bankon keresztül utalja tovább) végzi magánszemélyek részére. Az adott kft. felé havonta egy alkalommal egy másik cég (orvosi cég) utal egy összeget, melyet a cég által csatolt lista, bizonylat alapján magánszemélyek részére tovább kell utalnia. Tulajdonképpen ezért a közvetítői tevékenységért jutalékot kap. Kérdésünk a számlázással kapcsolatos: az egy összegben megkapott pénz nem a továbbutaló cég tulajdona, hanem csak egy rajta átfolyó tétel? Ami a cég nem tényleges árbevétele, az az elvégzett munkájáért kapott jutalék. Hogyan számlázzuk ki az ügyletet? Csak a jutalékot kell számlázni? A pénzt továbbító cég az elosztásra átutalt pénzösszegről, plusz a jutalékról kér a kft.-től számlát. Ha erről állítunk ki számlát, akkor tulajdonképpen a kft.-n átfolyó tételből is árbevétel lesz. Mi lesz a ráfordítás? Arról ugyanis nem lesz számla, csak banki átutalásnál tudom a magánszemélyek részére folyósított pénzt ráfordításra könyvelni. Ebben kérném szakértői állásfoglalását. Üdvözlettel: Ötletmozaik Könyvelő Kft.

Vevőszerzési kupon (jutalék) Kérdés

Egy vállalkozás a saját vevői részére adott értékű vásárlás után szeretne adni olyan kupont, amelyet a kupont kapó vásárlója továbbadhatna más vállalkozás számára, amely azt ingyenesen levásárolhatná. Az tudná felhasználni a kupont, aki még nem vásárolt a kupon kibocsátójánál. Ezt nyilvánosan meghirdeti, mindenki számára azonos feltétellel elérhető. Elképzelésünk szerint a következőképpen könyvelnénk: 1/ Kupon átadás T 86 Egyéb ráfordítás - K 45 Rövid lejáratú kötelezettség + K 467 fizetendő áfa 2/ Áru értékesítés T 31 Vevők - K 91 árbevétel + 467 fizetendő áfa 3/ Kuppon elfogadás T 45 Rövid lejáratú köt. - K 311 vevők + T fizetendő áfa csökkenés Alkalmazható-e a vázolt módszer ? Előre is köszönöm válaszukat. Sándor Józsefné. Adóreform Kft.

Üzletágátruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi szolgáltatással (tárgyi mentes tevékenység) foglalkozó cég megszünteti egyik vidéki telephelyét, az ott található gépeket értékesítené egy hasonló vállalkozásnak. A szolgáltatás keretén belül az orvosok küldik a betegeket a céghez, így az orvosokkal van szerződés a későbbi jutalékelszámolás miatt. Konkrétan ezeket a szerződéseket nem adja át a cég, illetve azt sem határozza meg, hogy milyen új megállapodás szülessen, a doktorok adatait viszont átadná, és a gépek üzemeltetéséhez is segítséget nyújtana az eladástól számított 3. évben. Milyen ügyletnek minősül ez az áfa rendszerében? Tárgyieszköz-átadás, vagy ez már üzletág-átruházás? Illetve lehet-e külön kezelni a tárgyieszköz-átadást, és az egyéb szolgáltatásokat?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close