27 találat a(z) jogelőd cimkére

Különválás IFRS II. Kérdés

Jogelőd nevére szóló számla Kérdés

Elhatárolt veszteség figyelembevétele a 2021. évi társaságiadó-alapnál Cikk

Mikori elhatárolt veszteség milyen feltételekkel, hogyan, meddig, milyen hányadban vehető figyelembe az adóalapban? Érvényesíthető-e a jogelőd elhatárolt vesztesége? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adott válasz hasznos lehet a 2021. évi társasági adó megállapításakor is. Cikkünkben nem foglalkozunk a mezőgazdasági ágazatban alkalmazható rendelkezésekkel, illetve azon adózókkal, amelyek tevékenységükre tekintettel nem alkalmazhatják a veszteségelhatárolást.

Kedvezményezett átalakulás Kérdés

Szétválás esetén jogutód társaság áfa-visszaigénylése Kérdés

Beolvadás – tárgyi eszköz értékcsökkenése tao szerint Kérdés

Jogutódnál jogelődnél keletkezett előleg beszámítása Kérdés

Üzletrészek cserearányának meghatározása Kérdés

Kedvezményezett kiválás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., melyben 24-51-10-15% tulajdoni hányadokkal rendelkeznek a tagok. Kiválással szeretnének új céget alapítani, mely során a jogelődben lévő ingatlan a jogutód társaságba kerülne át. A jogelőd gazdasági társaságban 10%-os részesedéssel rendelkező tag sajnos nemrégiben meghalt. Kérdésem, hogy az újonnan létrejövő gazdasági társaság alakulása megfelel-e a tao és osztaléktörvény szerinti kedvezményezett kiválásnak, akkor ha a jogelőd társaságból csak három tag lesz tagja az új társaságnak úgy, hogy megtartják a 24-51-15% tulajdoni részesedésüket, és a 10%-os (sajnos elhunyt tag helyett) tulajdoni résznek olyan személy lesz a tulajdonosa, aki a jogelőd társaságnak nem tagja? Lehet-e úgy kedvezményezett a kiválás, hogy csak három tag alkotja az új társaság tulajdonosi körét? (Bár így már nem tud megmaradni 24-51-15%) arány? Köszönöm a választ.

Jogutódlás esetén követendő munkajogi és tb-szabályok Cikk

Ha a munkavállaló(k) tovább foglalkoztatására jogutódlás keretében az átvevő munkáltatónál kerül sor, akkor a jogutódlás kapcsán adott munkajogi és társadalombiztosítási szabályokat kell alkalmazni. Az alábbiakban az átadó és átvevő munkáltató munkajogi kötelezettségeit, és jogutódnál foglalkoztatott munkavállalók bejelentésére és egészségbiztosítási pénzbeli ellátásának megállapítására vonatkozó szabályokat ismertetjük.

Munkáltatóváltás: a jogelőd és a jogutód teendői Cikk

Olvasónk egy speciális munkajogi helyzetet vázolt fel, amelynek kapcsán több kérdése is felvetődött. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Filmalkotás támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértó! Támogató 2018. évre tao-kedvezményt kíván igénybe venni. 2018 évben a támogatott részére teljesítette a támogatás összegét, és kifizette a kiegészítő támogatás összegét is. Megkezdte a többlépcsős eljárást a filmirodánál, nevezetesen beadta a filmalkotásokra nézve a támogatásra jogosultság megállapítása iránti kérelmeket. A támogatott értékesíteni kívánja a filmjogokat, így a támogatott jogutódja lesz a filmelőállító. A jogutódlást a filmirodánál a jogelőd és jogutód támogatott bejelenti. A költségellenőrzési eljárást és a támogatási igazolás kiállítása iránti eljárást már a jogutód támogatott fogja kezdeményezni. A filmirodánál a jogutódlás átvihető. A jogelőd és a jogutód egymással elszámolnak a támogatás összeg tekintetében. A kérdésem az, hogy a támogató jogosult-e a tao-kedvezmény igénybevételére, ha a támogatást a jogelőd támogató részére folyósította, azaz annak, aki nem szerez a végén igazolást. Illetve van-e valami különleges eljárás vagy kitétel ezen ügyletet tekintve. Válaszát várva, köszönettel!

Szabályzatok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átalakulás folytán létrejött cég esetében a jogelőd cég számviteli szabályzatai elfogadhatóak a jogutód cég szabályzataiként? Válaszát előre is köszönöm!

Cégátalakulások adózási következményei Cikk

A cégcsoportok átszervezésének kedvelt eszköze az átalakulás, egyesülés, szétválás (továbbiakban átalakulás), mely cégműveletekhez ugyanakkor számos adózási jogkövetkezmény kapcsolódhat, melyeket célszerű figyelembe venni az előzetes adótervek felállításakor. Jelen cikkben ezeket az adóhatásokat szeretném adónemenként bemutatni.

Veszteségleírás a társasági adóban 3. rész – szervezeti változások Cikk

Átalakulás, egyesülés, szétválás esetén első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy egyszerű a szabályozása a jogutód által a jogelődtől „megörökölt” veszteség felhasználásának: amekkora arányban a jogutód részesedik a jogelőd vagyonából a végleges vagyonmérleg szerint, akkora arányban jogosult a jogelőd még nem használt elhatárolt veszteségének felhasználására.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

15 Ft/km vagy 30 Ft/km?

Lepsényi Mária

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs