510 találat a(z) jövedelem cimkére

K&H: nem mozdulnak a pénztárcák – havonta 190 ezer forint jut a fiataloknak Cikk

A korábbi évekre jellemző növekedés után megtorpanás látható a fiatalok jövedelmében a K&H ifjúsági index szerint. Az idei első negyedévben átlagosan nettó 190 ezer forintos személyes jövedelemről számoltak be a 19–29 évesek. A fiatalok nettó jövedelme egy évvel ezelőtt emelkedett a 180 ezres szint fölé és azóta nagyságrendileg ezen a szinten maradt. Jelentős eltérés látható a nemek között: a férfiak személyes jövedelmének átlaga 220 ezer forintot tett ki, a nőké viszont csak 156 ezret – derül ki a K&H sajtóközleményéből.

Kamatjövedelem után magánszemélyeket terhelő adókötelezettségek Cikk

A kamatjövedelem az egyik leggyakoribb típusú passzív jövedelemforrás jelenleg Magyarországon, mely a magánszemélyekre és a társaságokra egyaránt jellemző. Kamatjövedelemnek minősül többek között a bankbetétekre, takarékbetétekre kötött szerződés alapján jóváírt kamat, a magyar államkötvények/kincstárjegyek kamata, és az egyes biztosítói kifizetésekből származó jövedelmek.

Örökös hiányában felosztott összeg adózása Kérdés

Így számoljuk az öregségi nyugdíjat és az alapjául szolgáló havi átlagkeresetet 2024-ben: példákkal Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi nyugdíj összegének kiszámítási módszere 2024-ben sem változott. A nyugdíj összegét továbbra is két tényező határozza meg: az elismert szolgálati évek (egész évek, a törtidőszak figyelmen kívül hagyásával) és a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset, a nyugdíjalap. A nyugellátás összege a havi átlagkereset összegének a megszerzett szolgálati időhöz rendelt százaléka.

Megjelent a márciusi VálaszAdó Cikk

2024. január 1-jén életbe lépett az italcsomagolások új visszaváltási rendszere, az úgynevezett kötelező visszaváltási díjas rendszer (DRS). Márciusi VálaszAdónk egyik írásában az ehhez kapcsolódó áfa-, illetve számviteli előírás-változásokat mutatjuk be.

Adóhatósági igazolások – új információs füzetet adott ki a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kérelemre adóhatósági igazolást állít ki.

Ingatlanértékesítésből és a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelmek adózása – új információs füzetet adott ki a NAV Cikk

A NAV friss információs füzetében az ingatlanértékesítésből és a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem adózásáról olvashat. A jövedelem és az adó megállapításáról a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) 59-64. §-ai rendelkeznek.

Jövedelem felhasználása Kérdés

Rokkantsági ellátás: mutatjuk, hogyan lehet újraszámíttatni, ha valaki sokat keresett mellette tavaly Cikk

A rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátás alapja a havi átlagjövedelemnek – a komplex felülvizsgálat eredményétől függő – meghatározott százaléka. Ha valaki az ellátás mellett korlátlanul folytatható keresőtevékenységéből a múlt évben magasabb jövedelmet szerzett, mint amekkora jövedelem alapján eredendően megállapították a rokkantsági ellátását, újraszámíttathatja azt, noha ehhez kerülő út vezet.

Ingatlanértékesítésből származó jövedelem bevallása 2024-ben Cikk

Minden esztendőben sok kérdés vetődik fel az ingatlanértékesítésből származó jövedelem megállapításával kapcsolatosan. Miként kell kiszámítani a jövedelem összegét, mi lesz az ingatlan megszerzésének dátuma, milyen költségek érvényesíthetők, mely esetekben lehet adómentes a jövedelem?

Külföldi szakmai vendégelőadó Kérdés

Érdekességek a képzett járulékalapokkal összefüggésben Cikk

A biztosított a társadalombiztosítási járulékot a járulékalapot képező jövedelem alapján fizeti meg, ugyanakkor a járulékalap – a szó hétköznapi értelmében – egyáltalán nem (vagy ettől eltérő összegben) jelent jövedelmet a számára. A következőkben e „képzett” járulékalapokkal foglalkozunk.

Gyedjogosultság Kérdés

Átalányadózó évközi átlépése szja hatálya alá Kérdés

Járulék átvállalása: amikor a foglalkoztató vagy más fizet a kötelezett helyett Cikk

A járulékfizetési kötelezettség fő szabály szerint a biztosítottat terheli, a foglalkoztató adófizetés révén vesz részt a társadalombiztosítási kiadások finanszírozásában. Ugyanakkor vannak olyan élethelyzetek, amikor a biztosított helyett a foglalkoztató fizeti meg a járulékot (is), akár a jogszabály erejénél fogva, akár pedig önkéntes döntéssel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink