480 találat a(z) jövedelem cimkére

Kamatkedvezményből származó jövedelem (KIVA/TAO) Kérdés

Külföldről kap jövedelmet? Ezekre figyeljen a 2022. évi szja-bevallásban Cikk

A Magyarországon adózók széles köre számára már 2017. óta megkönnyíti az év végi szja-bevallás elkészítését a NAV azon gyakorlata, hogy az adóhatóság elkészíti az éves adóbevallásuk tervezetét. Ez kényelmet és jelentős adminisztrációs könnyítést jelent, azonban számos esetben – így különösen akkor, ha a jövedelem külföldről származik – előfordulhat, hogy a NAV egyáltalán nem, vagy nem teljeskörűen rendelkezik a jövedelemadatokkal, így könnyen előfordulhat, hogy a személyi jövedelemadó kiszámításával, befizetésével és bevallásával kapcsolatos teendőket a magánszemélynek önállóan kell megtennie. Felmerülhet a kérdés, hogy ezzel kapcsolatban mire érdemes figyelni, tekintettel a közelgő 2022. évi szja-bevallási határidőre.

NAV-tájékoztató: ilyen kötelezettségei vannak, ha magánszemélyként használt cikket értékesített Cikk

Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy a jellemzően a saját, használt termékeiket (például gyermekruhát, egyéb ruhaneműt) értékesítő magánszemélyek nincsenek tisztában azzal, hogy ezen értékesítésekkel kapcsolatban terheli-e őket adókötelezettség, és ha igen, pontosan mi. A tájékoztató a legfontosabb szabályokat veszi sorra, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján.

Megdöbbentő különbségek vannak a fiatalok jövedelmei között Cikk

Negyvenezer forinttal, több mint 28 százalékkal közel 182 ezer forintra nőtt a 19–29 évesek átlagos személyes jövedelme a K&H ifjúsági index felmérés friss adatai szerint. A fiatalok jelentős része továbbra is kénytelen megelégedni kisebb összeggel: 10-ből 4-en kevesebb, mint 100 ezer forint jövedelemre tesznek szert egy hónap során, miközben 11 százaléknak minden hónapban több mint 400 ezer forint a bevétele.

Adó, mentesség, költség ingóságok értékesítésekor Cikk

A személyi jövedelemadó-bevallás 2022. évi tervezetének elfogadásakor – adókötelezettség esetén – bevallás-kiegészítési kötelezettsége van a magánszemélynek, mivel az ezzel kapcsolatos adatokról a NAV-nak nincs információja. Ingóságok értékesítése során a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) 58. §-a alapján kell a magánszemélynek megállapítania a jövedelmét, kivéve, ha ezt a bevételt egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként szerzi meg.

Kínából származó jövedelem Kérdés

Legyőzte az infláció a bérek emelkedését: kevesebb marad megtakarításra Cikk

Bár az átlagfizetések meredek emelkedőn vannak, az infláció miatt kevesebb jut a takarékoskodásra a K&H összeállítása szerint. A pénzintézet felmérése szerint a múlt év utolsó negyedében 3 millió forintot tett ki az érintettek megtakarítása, amely 12 százalékos éves növekedésnek felel meg, szemben az egy évvel korábbi 20 százalékos emelkedéssel. A felmérés szerint a megkérdezett háztartások jövedelme 2022 utolsó negyedévében megközelítette a 494 ezer forintot, ami 10 százalékos emelkedést jelent éves szinten, 2020 azonos időszakához viszonyítva pedig majdnem 20 százalékos többletnek felel meg.

Megbízási szerződés, igazolás kiadása Kérdés

A kisnyugdíjasoknak 8 százalékkal, a gazdagoknak 19 százalékkal nőtt a nyugdíjuk Cikk

A Bankmonitor nyugdíjszakértői kiszámolták, mekkorát nőttek tavaly a különböző jövedelmi csoportokba tartozó nyugdíjasok bevételei. Az eredmények elkeserítőek: éppen a legalacsonyabb nyugdíjak növekedtek a legkevésbé, míg az igazán magas nyugdíjakra messze infláció feletti emelés rakódott.

Rokkantsági ellátás melletti részmunkaidős munkavégzés Kérdés

Amerikai jövedelem Kérdés

Tulajdonosoknak ajándékozott saját részvény adózása Kérdés

Személyi kedvezmény Kérdés

Az Adózóna válaszol: dolgozói ajándékok adózása Cikk

Munkaviszonyból származó jövedelemnek számít-e az ajándék? Mit érdemes szem előtt tartania a munkáltatónak a dolgozó részére adott ajándék esetében adófizetési kötelezettség szempontjából? Horváthné Szabó Beáta adószakértőt hallhatják.

Mobilkészülék vásárlása Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs