11 találat a(z) járuléktartozás cimkére

Szja-visszatérítés Kérdés

Az egészségügyi szolgáltatási járulékról 2. Cikk

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetéséről és az ehhez kapcsolódó ellátásokról szóló cikksorozatunk második részéből megtudhatja, mikortól kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, milyen különleges szankció merül fel járuléktartozás esetén, valamint, hogy milyen gyakori kérdések adódnak az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés körében.

Őstermelők nyugdíja: így kell számolni, sokan hoppon maradnak Cikk

A mezőgazdasági őstermelő fogalmával első ízben 1997-ben találkozhattunk, az szja-törvény határozta meg, ki tartozik ebbe a körbe. Az említett időpont óta közel negyed évszázad telt el, így egyre többen vannak azok, akik szolgálati idejük, illetve a nyugdíjuk alapjául szolgáló jövedelmük meghatározó részét mezőgazdasági őstermelőként szerezték. Ezzel párhuzamosan nem kevesen szembesülnek azzal, hogy a számukra megállapított ellátás adott esetben az átlagnyugdíjnál is jóval alacsonyabb. Cikkünkben ennek néhány jellemző okát vesszük sorra.

Tajszám érvénytelenítése: 55 ezren a veszélyzónában, kérjenek méltányosságot! Cikk

Március 10-én kevesebb mint 55 ezer adózó tartozása haladta meg az egészségügyi szolgáltatási járulék hat havi mértékét – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára Hohn Krisztina LMP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére. Felhívta a figyelmet arra, hogy az érintettek fizetési könnyítést, akár a teljes tartozás elengedését is kérhetik a NAV-tól.

Megszűnő tajszámok: szankciómentesen március 10-éig rendezhető a hátralék Cikk

A tavaly nyáron hatályba lépett új társadalombiztosítási törvény rendelkezései szerint február 12-étől érvénytelenné válik a taj-száma annak, aki legalább 6 havi egészségügyi szolgáltatási járuléktartozást halmozott fel. Az adóhatóság nyilvántartása szerint jelenleg több mint 75 ezer adózó érintett, ők március 10-ig kaptak haladékot tartozásuk rendezésére, olvasható az Andersen Magyarország elemzésében.

NAV: február 12-éig még rendezhető a járuléktartozás Cikk

Február 12. után érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele annak, akinek az egészségügyi szolgáltatási járulékból több mint hathavi, 48 ezer forintot meghaladó tartozása van, de addig a járuléktartozás még rendezhető – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

Biztosítási jogviszony járulék nem fizetés esetén II. Kérdés

Elévült adótartozás kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság nagy összegű, több adónemben (köztük áfa, levont szja és járulék is) fennálló tartozását 2016. január 1. dátummal a NAV elévült követelésként leírta, amely az adófolyószámlán megjelent, erről külön tájékoztatást nem küldött. Kérdésem az lenne, hogyan kell ezt könyvelni, le kell könyvelni egyéb bevételként, és a társasági adót utána megfizetni? Hogyan kell kezelni a munkabérből levont járulék- és adótartozást? A munkavállalókat érinti-e, hogy a bérükből levont járulékokat csak bevallotta a cég, de meg nem fizette? Válaszukat előre is köszönöm.

Járuléktartozás elévülése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi probléma megoldásában kérném a véleményét. Egyéni vállalkozóról van szó, aki 2009. november óta heti 36 órás munkaviszony mellett vállalkozott. Ez azért fontos, mert azóta járulékfizetési kötelezettsége nem volt. A vállalkozást évekig szüneteltette, majd 2014-ben megszüntette. Viszont komoly tartozása volt, 2007. 12. 31-én 1 millió 700 ezer forint, ami 2008. végére már 2 milió 62 ezer forint lett. Ekkor kapott pótlékmentes részletfizetési kedvezményt. Egészen 2011. 04. hóig fizette is a részleteket, azóta nem. A mostani állapot szerint 1 millió 234 ezer forint a tartozása, melyből a késedelmi pótlék 568 ezer forint. Mit javasol, van esély az elévülésre? Ha nincs, mit kérhetek, méltányosság, újabb részletfizetés? Köszönöm szépen a segítségét!

Áfáról átvezetés járulékra, van-e késedelmi pótlék? Kérdés

Tisztel Szakértő! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni. A visszaigényelhető áfa a negyedik negyedévben meghaladja az egymillió forintot, a beszerzések ki vannak fizetve, kiutalást nem, hanem átvezetést kértünk a járuléktartozás rendezésére, így a kiutalási idő (illetve esetünkben az átvezetési határidő) 75 nap. Helyesen gondolom-e, hogy az Art. 167. § (1) bekezdése alapján késedelmi pótlékot nem számolnak fel az addig fennálló járuléktartozásra? Esetleg jobban járunk, ha kis összegre kiutalást kérünk, mert akkor 45 nap a határidő, és ez elegendő idő ahhoz, hogy ne legyen tartozás a járulékszámlán. Megtisztelő válaszát előzetesen is megköszönöm.

Nyugdíj egyéni vállalkozó Kérdés

Egyéni vállalkozó a nők kedvezményes öregségi nyugdíjjára jogosult lenne. Sajnos a NAV felé tartozása van több adónemben, nemcsak járulékban. Kérdésem az lenne, hogy a folyószámlán lévő összes tartozását ki kell egyenlítenie ahhoz, hogy nyugdíjba mehessen? Van lehetőség arra, hogy csak a járuléktartozását rendezze, és ha igen, melyek ezek a járulékok?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Végelszámolás befejezése elutasító végzés esetén

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tagi munkavégzés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs