25 találat a(z) járulékkötelezettség cimkére

NAV: megjelent az egyéni vállalkozók szja- és járulékkötelezettségéről szóló információs füzet Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján 2023. augusztus 11-én megjelent az egyéni vállalkozók szja- és járulékkötelezettségéről szóló információs füzet.

Külföldről származó megbízási és felhasználói díj: különbségek az adó- és járulékfizetési kötelezettségekben Cikk

A külföldről érkező önálló tevékenységből származó jövedelmek bevallásakor a magánszemélynek számos adózást érintő összefüggésre kell figyelnie. Az alábbi írásunkban a megbízási díj és a felhasználói díj utáni adókötelezettség bevallásában kívánunk segítséget nyújtani.

Egyszemélyes kft. – járulékkötelezettség Kérdés

Ekho adózás magánszemélyként Kérdés

Ügyvezető járulékkötelezettsége Kérdés

Társas vállalkozó járulékkötelezettsége Kérdés

Elmaradt munkabér megtérülése 10 év után Kérdés

Magánszemélyként kérdezem: volt munkáltatómtól az elmaradt munkabérem nagy részét váratlanul most sikerült behajtanom ingatlan-végrehajtás által. A munkabér a 2008-2009-re terjedő időszakra vonatkozik, 2008-ra még beadtam adóbevallást, mintha kaptam volna fizetést, 2009-re már nem. A szolgálati időm és nyugdíjalapom az ONYF-el történt adategyeztetés szerint rendben van. A munkáltatót 2012-ben kényszertörléssel megszüntették. Ezek után van-e adó- és járulékbefizetési kötelezettségem és ha igen, hogyan tudom teljesíteni azt 10 év elteltével?

Többes jogviszony Kérdés

Öregségi nyugdíjas tiszteletdíja Kérdés

NAV: az őstermelők járulékkötelezettségéről Cikk

A NAV pénteken közzétette az őstermelők járulékkötelezettségével kapcsolatosan leggyakrabban feltett kérdéseket és az azokra adott válaszait.

Munkaviszony jogellenes megszüntetése Kérdés

Tisztelt Cím! Ügyfelemet, egy oktatással, vizsgáztatással foglalkozó kft.-t a volt munkavállalója beperelte munkaviszony jogellenes megszüntetése és elmaradt vizsgáztatási díjak megfizetése miatt. A bíróság a napokban hozta meg az ítéletét, a munkavállalónak a munkaviszony jogellenes megszüntetése miatt kompenzációs átalánykényt állapított megy egy összeget. A munkavállalót a kft. műszaki szakoktatóként alkalmazta munkaviszony keretében. Az eljárás során vita volt a két fél között, hogy ebbe a munkakörbe beletartozott-e a vizsgáztatás vagy sem. A kft. – a bíróság indoklása szerint – nem tudta bizonyítani, hogy ezt a tevékenységet is el kellett volna végeznie a munkavállalónak az adott munkakörön belül, így a bíróság kötelezte a volt foglalkoztatót az elmaradt vizsgáztatási díjak megfizetésére is. Kérdéseim a következők. Ez a két kifizetés járulék- és adóköteles-e? A bíróság késedelmi kamatok megfizetésére is kötelezte a foglalkoztatót. Ha adó- és járulékköteles a két kifizetés, akkor késedelmi kamatokkal növelten kell majd az adót és a járulékokat megállapítani? Válaszukat előre köszönöm!

Nyugdíjas járulékkötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek két tulajdonosa van. Az egyik tulajdonos nyugdíjas, a másik pedig nappali tagozaton egyetemi hallgató. Mindketten ügyvezetők is. Kérdésem az, hogy a nyugdíjas ügyvezetőnek van-e kötelező járulékfizetési kötelezettsége, illetve mindkét ügyvezetőt kell-e jelenteni a 08-ason havonta, vagy beadhatom az NY-es adatszolgáltatást? Válaszát köszönöm.

Kkt. ügyvezetője Kérdés

Egyéni vállalkozói jogviszonyban (aktív) a járulékokat az érvényes szabályok szerint fizető személy lehet-e kkt. ügyvezetője? Amennyiben nem vesz fel jövedelmet, van-e járulékkötelezettsége?

Társas vállalkozó közterhei Kérdés

1.) Kft. ügyvezetője heti 40 óra, tehát teljes munkaviszonyban van a kft.-ben. Ugyanakkor egy másik kft.-nek is tagja és megbízásos jogviszonyban TÉRITÉS NÉLKÜL látja el az ügyvezetői teendőit (szervezés alatt lévő vállalkozás a második). Ez esetben renben van-e, hogy a második kft.-ben nincs semilyen járulékkötelezettége? 2.) Amennyiben a második kft.-ben olyan megállapodása lenne, hogy társas vállalkozóként látja el az ügyvezetést, akkor milyen járulékkötelezettség terhelné?

Tanulóként adószámos magánszemély Kérdés

Nappali tagozatos egyetemi tanuló adószámos magánszemélyként végez idegenvezetést, amire számla ellenében havonta kap bizonyos összegeket, ezek meghaladják a minimálbér 30 százalékát. Kérdésem, hogy neki milyen járulékokat és adót kell fizetnie? Köszönettel: Miklós

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pontgyűjtési kérdés

Nagy Norbert

adószakértő

Csed – átalányadózó vállalkozás alkalmazottal

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1