493 találat a(z) járulékfizetés cimkére

Társaságtulajdonos személyes közreműködés nélkül Kérdés

Társas vállalkozó foglalkoztatása a saját cégében, diákszövetkezeten keresztül Kérdés

Kft.-ben tagi jogviszonyban fizetendő járulék Kérdés

Egészségügyi szolgáltatási járulék – USA-beli állampolgár Kérdés

Társas vállalkozó járulékfizetése július 1-jétől Kérdés

Minimum járulékalap 07.01-től Kérdés

Megbízási jogviszony Kérdés

Minimum járulékkötelezettség júliustól: gubancos a törvényi szabályozás Cikk

A július 1-jétől hatályba lépő új Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) négy biztosítotti kör esetében ír elő minimum járulékfizetési kötelezettséget: az egyéni és társas vállalkozók, a munkaviszonyban álló dolgozók, illetve az egyházi személyek és a mezőgazdasági őstermelők vonatkozásában. Igaz utóbbi kettőnél talán kicsit erőltetett a párhuzam, de a fizetendő járulék – jövedelemtől függetlenül – a minimálbérhez kötődik.

Őstermelő járulékfizetése most és július 1-jétől Cikk

Mezőgazdasági őstermelő járulékfizetési kötelezettségével kapcsolatban kérdezett olvasónk, dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

Ügyvezető 2 órában Kérdés

Ügyvezető társas vállalkozásban, bértámogatás-igénylés és megszűnt 36 órás munkaviszony Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Egy kft. tagja ügyvezetői tevékenységet is végez, de nem munkaviszonyban, hanem mint társas vállalkozó, és ebben a kft.-ben van eladói munkakörben 8 órás, heti 40 órás munkaviszonyos szerződése. A járvány miatt – mivel nincs bevétele a cégnek – a napi 8 órás munkaidőt le kellett csökkenteni napi 3 órásra. A kft.-ben dolgozó összes dolgozóval is ez történt, mivel a cég anyagi helyzete így is két hónapra ad fedezetet a kötelezettségek teljesítésére. A 70%-os bértámogatást is igényelte a cég. A gondom az ügyvezetői (társas vállalkozói) tevékenységgel van, mivel nincs meg a 36 órás munkaviszony. Amennyiben megkapják a dolgozók a bértámogatást, és az ügyvezetőnek nincs meg a 36 órás munkaviszonya, milyen járulékfizetési kötelezettség keletkezik? Mivel nem adóelkerülés a cél, hanem az életben maradás, mit kell tenni, hogy a társas vállalkozó után ne kelljen megfizetni a minimálbér után a kötelező járulékokat, vagy ebben a helyzetben egyáltalán kell fizetni járulékokat? Az ügyvezetőnek van egy másik bt.-je ahol beltag, és mivel nincs 36 órás munkaviszonya, akkor ott meg kell fizetnie a minimálbér után a járulékokat? (Az sem működik, mivel nincs bevétele.) Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Tagi jogviszonyos fodrász Kérdés

Tisztelt szakértő! Kft. tulajdonosa, tagi jogviszony után fizeti a járulékot, március 11. óta nem nyitott ki. Áprilisra is a bérminimum után kell járulékot fizetnie?

Átalányadózó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megerősítésre lenne szükségem. Vállalkozói jövedelem szerint adózó egyéni vállalkozó, akinek van mellette 36 órás munkaviszonya, és nem vesz ki havonta jövedelmet a vállalkozásából, akkor a vállalkozásában már nem fizeti meg a járulékokat. Ha van jövedelme, akkor pedig a tényleges jövedelem után fizet járulékot. Átalányadózó egyéni vállalkozó esetében, ha van a vállalkozás mellett 36 órás munkaviszony, és a vállalkozásban is van bevétel, ahol a 40% költséghányadot alkalmazza, akkor – függetlenül a 36 órás munkaviszonyától – ugyanúgy az átalányban megállapított jövedelme után fizetnie kell a járulékokat havonta? Tehát havi szinten meg kell állapítania a bevételét, és azután havonta járulékbevallást készíteni, és járulékot fizetni? Jól értelmezem? És ha a járulékminimumnál kevesebb a havi bevétele a vállalkozásnak, vagy ha több, akkor is a tényleges bevétele után fizeti a járulékokat? Előre is köszönöm szakmai eligazításukat! Kiss Beáta

Csökkentett munkaidős foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy egy dolgozó munkaidejét csökkentik a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatás igénylése miatt, a dolgozó egy másik kft.-ben ügyvezető, 36 órát meghaladó munkaviszony mellett, a munkaidő-csökkentés miatt hogyan alakul a járulékfizetése a kft.-ben, ahol ügyvezető? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Rajnics Andrea

Bt.-beltagság melletti munkaviszony óraszámainak csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Adott egy munkavállaló, aki eddig heti 40 órában dolgozott munkaviszonyban egy cégnél. Ennek a munkavállalónak azonban van egy jelenleg nem működő bt.-je, ahol ő a beltag. A jelenlegi helyzetben, mivel kevesebb a munka, március 1-jétől heti 30 órára, április 1-jétől heti 20 órára csökkentették a heti munkaóráit. Ez be is lett jelentve a NAV felé a 1041-es nyomtatványon. Mi a helyzet ilyenkor a bt.-beltagságával, keletkezik-e ott fizetési kötelezettsége saját magára vonatkozóan? A bt-nek évek óta nincs bevétele. Köszönöm szépen a válaszát, a segítségét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás 5 % áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfa hatályán kívüli tétel továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Tárgyi eszköz eladása alanyi adómentes bt.-nél

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close