1667 találat a(z) járulék cimkére

Jogviszonyváltozások járványhelyzetben: íme két példa Cikk

A járvány miatt kialakult gazdasági helyzet sok vállalkozás számára szükségessé teszi a jogviszonyok újragondolását, különös tekintettel az egyéni és társas vállalkozásokra. Ennek legfontosabb szempontjaira két példán keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet.

Bér, támogatás – kinek mi marad a zsebében? Cikk

Az utóbbi időben számos kérdés utalt arra, hogy a veszélyhelyzetben kihirdetett kormányrendeletekben foglalt rendelkezések miként érintik a munkavállalók és a munkáltatók terheit.

Ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. ügyvezetője tag is a kft.-ben, öregségi nyugdíjas lett. Ha továbbra is marad ügyvezető, de nem kap érte juttatást, akkor kell-e fizetni utána bármiféle járulékot? Segítségét köszönöm: Ildi

Katás bt. végelszámolna Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jelenlegi helyzetben egy katás bt.-nek visszamondták az eddigi szerződéseit, és mivel mint bt. szünetelésre nincs lehetősége, megszüntetné a cégét. A végelszámolás kezdő időpontja május 1-je lenne. A bt. beltagja lenne a végelszámoló, de neki nincs máshol heti 36 órát meghaladó munkaviszonya, a bt.-ben fizette az 50 ezer forintos katát. Ha ő lesz a végelszámoló, és a cég visszakerül a tao hatálya alá a végelszámolási időszakra, akkor neki, mint bt.-beltagnak és mint végelszámolónak, keletkezik járulékfizetési kötelezettsége a bt.-ben? Köszönöm szépen a segítséget!

Biztosított mezőgazdasági őstermelő járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! 10 éve családi gazdaságban folytatjuk tevékenységünket. Egy vezető, a feleség (nyugdíjasok) és két felnőtt gyermek. Tavaly földterületünk 2/3 részét értékesítettük. A fennmaradó részt bérbe adtuk családi okok miatt, így 2019. évben árbevételünk nem volt. 1 fő családtag továbbra is őstermelőként lenne biztosított, mivel az árbevétel 0 volt, a járulékbevallásban a magasabb összegű befizetést vállalnám. A kérdésem az lenne, hogy van-e erre lehetőségem és a minimálbér összege után fizetendő járulékoktól magasabb összeg megfizetését kell-e vállalnom, vagy kevesebb is választható? Köszönöm válaszát.

Vállalaton belüli áthelyezés – járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretnénk tanácsot kérni. Japán anyavállalat kirendelte a munkavállalóját munkavégzésre a magyar leányvállalatához, projekttámogatásra. A kirendelés ideje 3 év volt, vállalaton belüli áthelyezésről szóló összevont engedéllyel rendelkezik a munkavállaló. Azonban a magyarországi projekt tovább tart, mint 3 év, szükség van meghosszabbítani az engedélyét, de vállalaton belüli áthelyezés keretében 3 év a maximum kérhető időtartam, az idő letelte után munkavállalási célú összevont engedéllyel van lehetőség a munkát folytatni. A munkavállaló után továbbra is a japán anyacég fizetné a járulékokat, a biztosítást. Így, az új helyzetben magyar munkáltatói oldalról milyen járulékfizetési kötelezettségváltozás léphet fel, keletkezik-e biztosítási jogviszony, az szja-levonás mellett terheli-e a magyar céget járuléklevonási, szociálishozzájárulásiadó-, szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettség? Nagyon köszönöm előre is a válaszát.

Ügyvezető adó- és járulékfizetése a kereskedelemben Kérdés

T. Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy olyan kft.-nek, ami olyan tevékenységet folytat, ami nem szerepel a kivételek között a járulékfizetés szempontjából, és az üzletet 15 órakor be kell zárni, a nyitvatartás 3 órával kevesebb, valamint az egyéb korlátozások miatt a bevétel minimális, milyen járulékkedvezmény, vagy mi vonatkozik rájuk. A kft.-ben két tag van, eddig mindkettő dolgozott tagi jogviszonyban. A bevétel nem fedezi a járulékfizetést sem. köszönöm válaszukat

Munkabérből levont járulékokra fizetési halasztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a vállalkozás (kivás kft.) nem tartozik egyik kedvezményezett körbe (koronavírus kormányrendeletek) sem, akkor lehet kérni a 1. március bérekből levont járulékok és szja, 2. béren kívüli juttatások utáni szja és szocho, 3. negyedéves kiva, 4. havi áfa NAV felé történő elutalásának halasztását? Esetleg részletfizetés kérését? Előre is köszönjük a választ!

Járulék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdéssel fordulnék Önökhöz: A 47/2020. (III.18.) Kormányrendelet 4. §-a szerint a turisztikai, vendéglátóipari, szórakoztatóipari, szerencsejáték, filmipari, előadóművész, rendezvényszervező és sportszolgáltatást nyújtó ágazatokban működő gazdasági egységekben, 2020. március, április, május és június hónapokra a foglalkoztatott a) munkavállalók esetében a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, b) munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, azzal, hogy annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot. Cégünk főtevékenysége: 5629, tehát a törvényi feltételeknek megfelelünk. Kérdésem az lenne, hogy a most, március hónapban végrehajtott, januárig visszamenőleges béremelés esetén a januári és februári hónapokra számfejtett béremelés összegére is jár-e a járulékkedvezmény, mivel a márciusi bérrel fizetjük ki, vagy nem, mivel a vonatkozási hónapok március előttiek. Köszönöm előre is a választ! Üdvözlettel.

Biztosított őstermelő Kérdés

Ha a biztosított őstermelő előző évi bevétele 0 forint és nem vállalja a magasabb összegű járulékfizetést, nem kell negyedévente 2058-as bevallást benyújtania 0 adatokkal, – akkor honnan érzékeli a rendszer, hogy van biztosítása? A 0 forint bevétel 8 millió forint alatt van. Ismerjük az előző években ezzel kapcsolatos dilemmákat, de az eddigi ismereteinkhez viszonyítva változott-e valami? Ennek esetleg nem az lesz a következménye, hogy be kell jelentkezni 1011-es nyomtatványon egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére? Válaszukat köszönettel várom! Hajnal Árpádné könyvelő

Katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérném segítségét. Egy társaság ügyvezetését a tulajdonos munkaviszonyban látta el. Jelenleg a kft. nem működik, bevétele nem keletkezik, megszüntetni nem tudja. Munkavégzés a katás egyéni vállalkozásában történik. Itt fizeti meg az 50 ezer forintot, még a társas vállalkozásában napi 2 órás munkaviszony után fizeti a járulékokat. Kérdésem, hogy jól jártunk-e el? Köszönettel:

Kártérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk fagyasztott zöldség-gyümölcs előállításával, forgalmazásával foglalkozik. Több élelmiszerláncnak is szállítunk. Egy vásárló levélben megkereste cégünket, azzal hogy az egyik üzletben vásárolt termékünk minősége nem volt megfelelő. Szeretnénk a vásárlót kártalanítani. Milyen módon tehetjük meg? Ha a termék áránál többet szeretnénk visszafizetni (például a termék ára 1000 forint, és mi 2000 forintot fizetnénk vissza a vásárlónak – a kellemetlenség kompenzálására – keletkezik-e adó- és járulékfizetési kötelezettsége akár a magánszemélynek, akár a cégünknek? Ha igen, kinek, mit kell fizetni? Válaszukat köszönöm.

Öregségi nyugdíjas járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyszemélyes kft. (amely 2014-ben alakult bt.-ből kft.-vá), ahol a tag és egyben ügyvezető öregségi nyugdíjas lett. Az alapító határozatban nincs aláhúzva, hogy ő hogyan végzi az ügyvezetőségét (megbízási/munkaviszony). A tag orvos és munkát végez, kérdésem az, lehet-e úgy számfejteni, hogy csak az szja-t fizeti meg? Van, aki azt mondja, hogy mivel egyszemélyes a kft., csak tagi jogviszony lehetséges, munkaviszony nem. Ebben kérném az állásfoglalását, hogy lehet-e járulékot optimalizálni vagy sem. Várom mielőbbi válaszát. Köszönettel.

Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Milyen járulékfizetési kötelezettség terheli a munkáltatót, ha a munkavállalója rokkantsági ellátásban részesül, azonban a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt már betöltötte, de kérése szerint továbbra is a rokkantsági ellátást folyósítják számára?

Őstermelőség melletti kft. tagi jogviszony Kérdés

Feleségemmel mindketten őstermelők vagyunk, mellette alkalmazotti jogviszonyunk nincs. Feleségem két kft. 100 százalékos tulajdonosa, melyekben én vagyok az ügyvezető, ezt én ingyenesen, ellenszolgáltatás nélkül végzem. 2019-ben az adóalapba beszámító bevételem 4 561 744 Ft volt, ebből támogatás 1 035 372 Ft. Feleségem bevétele 3 302 783 Ft, melyből 1 177 245 Ft a támogatás. Kérdésem, hogy melyikünknek milyen jogcímen mennyi járulék-, illetve adófizetési kötelezettsége van. Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi adókedvezmény 2.

Lepsényi Mária

adószakértő

T1041

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close