21 találat a(z) immateriális javak cimkére

Licence amorizációja, K+F elszámolása Kérdés

Cégalapítás költségei az alapítónál Kérdés

Értékcsökkenés megváltoztatása Kérdés

Immateriális javak tao szerinti értékcsökkenése Kérdés

Visszatérés a katáról a társasági adó hatálya alá Cikk

A 2021-es változások miatt több kata szerint adózó vállalkozás mérlegeli a társasági adó hatálya alá történő visszatérést. A cikk ennek kapcsán a tárgyi eszközök és immateriális javak társasági adóalapot csökkentő értékcsökkenésére tér ki.

Vírusirtó-előfizetés Kérdés

Számviteli változások az adócsomagban Cikk

A kormány a T/13258 számon október 13-án benyújtotta az adótörvények módosításra vonatkozó javaslatait. Cikkünkben a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény javasolt változtatásait foglaltuk össze.

Kriptovaluták a magyar számvitelben és a társasági adózásban Cikk

A kriptovaluta digitális eszköz, mely a gazdasági életben jelen van, sokan használják, bányásszák, kereskednek vele, ennek ellenére a kriptovaluta-elszámolásra jelenleg még nincs semmilyen kötelező érvényű előírás hazánkban és az EU-ban sem. A vállalkozások azonban, amennyiben kriptovaluta kerül a birtokukba, nem hagyhatják figyelmen kívül ezeket a számviteli beszámolóikban.

Jogdíjbevétel taoalap-csökkentő tétel átmeneti szabály 1/4. Kérdés

A cég 2015-ben fejlesztett, aktívált egy vállalatirányítási rendszert. Ez nem minősül bejelentett immateriális jószágnak. A cég a rendszer felhasználói jogait folyamatosan értékesítette, több partner részére is, az értékesítés most is folyik. A cég eddig nem érvényesített jogdíj címén taoalap-csökkentő kedvezményt. A Tao tv. 2018. évi hatályos átmeneti rendelkezései a 2016.06.30-át megelőzően szerzett, előállított immateriális javakra lehetővé teszik a 2021.06.30-ig záruló adóév végéig a 2016.06.30-ig hatályos alapcsökkentő szabályok (Tao tv. 7. § (1) c, e, vagy s, pontjaiban lévő) alkalmazását, ha ezeket az adózó az immateriális jószágra 2016.06.30.-ig alkalmazta, vagy 2016.01.01– 2016.06.30. között jogosult lett volna erre. 1. Ha a cég 2016.06.30-ig nem élt a kedvezménnyel, de 2016.01.01–2016.06.30. közti időszakban értékesített felhasználói jogokat az általa 2015. évben aktivált immateriális javakból, akkor a 2018. évi felhasználói jog (licenc) értékesítéseire alkalmazható-e a 2016.07.15-én hatályos régi szabály 7. § (1) s, szabály (Tao alapcsökkentő tétel)? („s) a kapott jogdíj alapján az adóévi adózás előtti (továbbiakban AE) eredmény javára elszámolt bevétel 50 százaléka, figyelemmel a (14) bek.-ben foglaltakra,” „(14) Az adózó az (1) bek. s) pontjában foglaltakat, választása szerint alkalmazza. Az adózó által az AE eredmény csökkentéseként elszámolt összeg nem haladhatja meg az AE nyereség 50 százalékát.” (továbbiakban „régi szabály”)? VÉLEMÉNYEM SZERINT IGEN. Kérem válaszukat.

Megvásárolt vevőkör további sorsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2009-ben egy másik cégtől "megvásárolta" a vevői körét. Ezt immateriális javak között aktiváltuk 3 év alatti értékcsökkenés elszámolásával (szerződés szerint). 2012-ben számoltunk rá el utoljára értékcsökkenést. Azóta is az immateriális javak között tartjuk nyilván. A korábban átvett vevői kör közül vannak még, akik jelenleg is vevők, de többen már időközben megszűntek. Mi a teendő az immateriális javak között kimutatott összeggel? A cég megszűnéséig szerepeltetni kell, vagy mikor, milyen összegben lehet esetleg kivezetni?

Újraéledő adóverseny: Magyarország lehet az egyik nyertes Cikk

Szigorította a szellemi termékekkel (immateriális javakkal) kapcsolatos kedvezmények igénybevételére vonatkozó nemzetközi szabályokat nemrégiben az OECD adóelkerülést nehezítő akcióterve. A magyar adórendszerbe mintegy fél éve átültetett változtatások és a vonzó adózási környezet együttes hatására több külföldi cégcsoport dönthet úgy a közeljövőben, hogy hazánkba telepíti kutatás-fejlesztési (k+f) központját – véli a Niveus tanácsadó cég.

Védjegy bejelentés Kérdés

Az alábbiakban kérném a segítségüket: Egy kft. a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyeztette a cégnév és céglogó tulajdonjogát. Ezért 2x74 800 forintot fizetett. A kérdésem az, hogy ezt a védjegyet a fenti összegben az immateriális javak között kell-e szerepeltetni? Elszámolható-e rá értékcsökkenés? Milyen mértékben stb.? Összességében van-e valami speciális szabály a cégnél a védjegy elszámolásának tekintetében? Előre is köszönöm a segítségüket.

Verziókövetési díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem cége SAP ügyviteli rendszerben dolgozik. Negyedévente verziókövetési díjat fizetnek. Ezt hozzáaktiválhatom az ügyviteli rendszerhez az immateriális javak közé, vagy igénybe vett szolgáltatásként kell elszámolni? Válaszukat előre is köszönöm.

Webáruház létesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyógyszertárat működtető bt. webáruházat létesít. Az immateriális javak között szellemi termékként vagy vagyoni értékű jogként kell nyilvántartani? Figyelembe vehető-e a bekerülési értéke kisvállalkozók beruházási adóalap-kedvezményeként a társaságiadó-alap megállapításakor? Köszönettel: Ván Iroda Kft.

Alapitás-átszervezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. jelentős részlegbővítést végzett, új szakembereket kellett felvennie, új alvállalkozói vannak egy multi projekt elvégzéséhez. Az ehhez kapcsolódó költségeket ki akarjuk mutatni a mérlegben, és nem egyösszegben szeretnénk elszámolni. Hogyan kell ezt lepapírozni, mi legyen a számviteli bizonylata annak, hogy a költségek összértéke bekerült az immateriális javak közé? Köszönöm szépen a válaszát! Tisztelettel, Hadusovzkyné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs