28 találat a(z) illetőségigazolás cimkére

Egyezményes országból érkező külföldi előadó adója, tb-je Cikk

Magyarországon szervezett nemzetközi konferenciára külföldi előadót hívtunk meg, aki a konferencián előadást tart. Az előadó származása szerinti országgal Magyarországnak van kettős adózást kizáró egyezménye. Az előadó költségei fedezetére pénzbeli juttatásban részesül. Kérdéseim: 1.) Önálló tevékenységből származó bevételként értelmezhetjük az előadó tevékenységét? 4.) Ha hoz illetőségigazolást, jól gondolom, hogy ez esetben a jövedelem szerzési helye külföld (szja-törvény 3. § (4), ezért szja-t nem kell levonni, azonban tb-fizetési kötelezettség így is fennáll (Tbj. 27. § (1) b) bc)), valamint szocho-fizetési kötelezettség is (szocho-törvény 1. § (3))? 2) Ha nem hoz illetőségigazolást és nem is nyilatkozik, akkor ez befolyásolja a levonandó adót, járulékot? A magyar szabályokat alkalmazva a költséghányad levonás utáni jövedelemből le kell vonni az szja-t? Továbbá, ha a juttatás összege meghaladja a napi minimálbér 30 százalékát, akkor tb és szocho- fizetési kötelezettség keletkezik? Olvasónk kérdéseire Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Egyezményes országból érkező külföldi előadó Kérdés

Nem egyezményes országból érkező külföldi előadó Kérdés

Illetőségigazolás Kérdés

NAV: megjelent az adóhatósági igazolásokról szóló információs füzet legfrissebb változata Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján 2023. július 20-án megjelent az Adóhatósági igazolásokról szóló információs füzet legfrissebb változata.

Kettős adózás Kazahsztán Kérdés

Megbízási szerződés szerb állampolgár részére Kérdés

Külföldi adóügyi illetékességű személy adózása Kérdés

Postafiókcégek célkeresztben: folytatja az EU az adóelkerülés elleni harcot Cikk

A nemzetközi adózás világában az utóbbi időben a legtöbb figyelem a globális minimumadó körüli fejleményekre szegeződött. Ugyanakkor, ezzel párhuzamosan az Európai Unió a már korábban megkezdett adóelkerülés elleni törekvéseit is igyekszik folytatni. Az Unió fókuszában ezúttal a valós gazdasági jelenléttel nem rendelkező társaságok, az úgynevezett "postafiókcégek" állnak.

Osztalékfizetés küföldi magánszemélynek Kérdés

Thaiföldi adóalany Magyarországról származó osztalékjövedelme Kérdés

Hong Kong-i cég, magyar adószám igénylés Kérdés

Román állampolgár magyarországi megbízási szerződéssel Kérdés

Tisztelt cím! Román állampolgárságú magánszemély távmunkát végez magyarországi cégnek, megbízási szerződéssel. 1. Hogy kell bejelenteni és számfejteni? A munkavállaló Romániában biztosított és ott szeretné megfizetni az adót is. 2. Ilyenkor a kettős adózástatás elkerüléséről szóló egyezmény lép életbe? Illetőségigazolást kértünk. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Harangozó Marianna

Külföldi magánszemély járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi magánszemélynek (nem uniós országbeli) fizetett megbízási díj után kell-e járulékot fizetni, ha az abból származó jövedelme meghaladja a minimálbér 30 százalékát, és csak az illetőségről szóló írásbeli nyilatkozatával rendelkezünk? Köszönöm válaszát!

Külföldi magánszemély osztaléka Kérdés

A NAV levelében a 1808 bevallással kapcsolatban felhívta a figyelmet, többek között az alábbiakra: „…a külföldi magánszemélyek részére kifizetett osztalék összegét magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként kell bevallani, így azt a 1808M-06 lap 364-365. soraiban ne tüntesse fel; …. „ Kérdésünk ezzel kapcsolatban, hogy a külföldi magánszemély részére kifizetett osztalékot minden esetben a fentiek alapján kell beállítani a bevallásba? Még abban az esetben sem kell M lapot kitölteni, ha a magánszemélynek van adóazonosító jele, és rendelkezik a külföldi illetőségigazolással? Hogy érinti ez a K-s éves adatszolgáltatást? Mikor kell ezt benyújtani? Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Hipabevallás mentesség esetén

Szipszer Tamás

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás és számviteli, adózási teendők

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink