30 találat a(z) hiteltörlesztés cimkére

Hiteltörlesztés: fél évvel meghosszabbította az Országgyűlés a moratóriumot Cikk

Az Országgyűlés mai döntésével 2021. június 30-áig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak. A képviselők 166 igen szavazattal, egyhangúlag hagyták jóvá a pénzügyminiszter erről szóló javaslatát.

Százezreket érint a hiteltörlesztési moratórium folytatása Cikk

A legkiszolgáltatottabb emberek esetében hosszabbodik meg fél évvel a hiteltörlesztési moratórium, mert a kezdeti szakaszban is inkább a sérülékenyebb csoportok éltek a lehetőséggel – közölte Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: a moratórium bevezetésének köszönhetően 2000 milliárd forint maradt a lakosságnál.

Ingatlanértékesités Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy 2016-ban ingatlant vásároltam 11 000 000 forintért.Ennek az ingatlannak a megvásárlásához 10 000 000 forint jelzáloghitelt vettem fel. 2019-ben értékesítettem az ingatlant 21 000 000 forintért. Az értékesítésből befolyt összegből visszafizettem a jelzáloghitelem még fenn álló részét, és még ebben az évben 2019-ben vettem egy másik ingatlant 9 500 000 forintért. Kérdésem az, hogy a jövedelemadó számításánál figyelembe vehetem-e a hiteltörlesztést költségként? Van-e lehetőség az új ingatlan beszámítására, hogy kevesebb legyen a fizetendő adóm? Válaszukat megköszönve: Szűcs István

Felfüggeszti a legszegényebb országok adósságtörlesztését a G20 Cikk

A G20, a húsz legnagyobb iparosodott ország pénzügyminisztereinek a tanácsa szerdán megállapodott a legszegényebb országok hiteltörlesztési kötelezettségének a felfüggesztéséről május elejétől az év végéig.

Hiteltörlesztési moratórium: jelezni kell, ha valaki nem akar élni vele Cikk

Célszerű elektronikus úton jelezni, ha valaki nem akar élni a hiteltörlesztési moratóriummal – mondta Trencsán Erika pénzügyi szakértő ma az M1 aktuális csatornán.

Itt az új kormányrendelet a fizetési moratórium részletszabályairól Cikk

Sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a tőketartozást fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni – szögezi le a Magyar Közlönyben március 24-én kihirdetett, a fizetési moratórium részletszabályairól szóló 62/2020. számú kormányrendelet, amely a 47/2020. kormányrendeletben foglaltakat pontosítja. A fizetési moratórium lejártát követően a futamidő meghosszabbodik.

Koronavírus miatti hitelkönnyítés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Meglátásukat szeretném kérni az alább helyzetre vonatkozóan: A hitellel kapcsolatban annyi lenne a kérdés, hogy ingatlant bérlünk egy cégtől, akiknek sajnos felmondták a hitelüket kb. 3 éve. Azóta havi 400 000 forint a hiteltörlesztés, amelyből körülbelül 100 000 forint megy a tőkére, a többi kamat. Ez valahol 40–43 százalék között van. Ez a feltétele annak, hogy ne árverezzék el az ingatlant. Azonban most egy forintot sem fogunk tudni utalni a bérbeadó cégnek, így ők sem tudják elutalni a felmondott hitel részletét. Ezzel kapcsolatban semmiféle információt nem találtam a közlönyben, így tehát ha a pénzintézet úgy dönt, hogy hiába fizettük eddig az uzsora mértékű kvázi védelmi pénzt amivel megvédtük az ingatlant most erre nekünk semmiféle választ se megoldást nem fog adni a kormány. Fennállhat a veszélye, hogy emiatt elveszíthetjük az ingatlant?

Az MNB a lakossági hitelekre is törlesztési moratóriumot sürget Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a lakosság esetében is több intézkedést hozott a koronavírus-járvány miatt várható negatív gazdasági hatások ellensúlyozása érdekében. Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a lakossági ügyfelekkel szemben is alkalmazzanak törlesztési moratóriumot. Amennyiben a hazai bankok nem gondoskodnak a moratóriumról, az MNB felkéri a Kormányt, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést.

Babaváró hitel: vannak, akik már késnek a törlesztéssel Cikk

Szinte minden pénzintézet arról számolt be, hogy a hitelfelvevők közel fele már felfüggesztette a babaváró hitel törlesztését. Ugyanakkor már most vannak olyanok, akik késlekednek a törlesztőrészlettel.

Anyacég – hiteltörlesztés osztalékkal Kérdés

A cégcsoport három cégből áll ("A" Zrt. – értékesítés és árbevétel ebben a cégben van; "B" Kft. – eszközállomány van ebben a cégben, amit "A" cég bérel; "C" Kft. – tulajdonosokat tömörítő technikai cég, értékesítést nem végez, az "A" és a "B" tulajdonosa). 2017-ben a régi tulajdonos kiváltásának finanszírozására "C" Kft. hitelt vett fel, melynek törlesztése úgy történik, hogy "A" Zrt. osztalékot fizet "C" cégnek. A kérdésünk az lenne, hogy van-e valami más, kedvezőbb megoldás a hiteltörlesztésre?

Bérbeadó magánszemély jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély hitelre vásárolt ingatlanát bérbe adja. A bérbeadásból származó bevételből tételes költségelszámolás esetén levonható-e a hiteltörlesztések részét képező megfizetett kamat? Köszönettel: Jancsó Katalin

Munkabérből hiteltúlfizetés visszautalása Kérdés

Kérdésem a következő: egy munkavállaló a munkabérét a hitele törlesztésére kérte utalni minden hónapban, az OTP-hez. A hitel megszánt, és a bank a fennálló túlfizetést a cég bankszámlájára utalta vissza a munkavállaló bankszámlája helyett. A közlemény rovatba be is írták a munkavállaló nevét, és hogy a hitel túlfizetése miatti visszautalás. Ez a munkavállaló munkabére. Ebben az esetben mit kell tenni a kapott pénzzel? A cég utalja tovább a munkavállalónak? Előre is köszönöm a választ.

Hiteltörlesztés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. saját alkalmazottjának szeretné a meglévő lakáshitel-törlesztését átvállalni, adómentesen. Mik ennek a feltételei? Segítségét köszönöm. Ildi

Lakáscélú munkáltatói támogatás Kérdés

Magánszemélyek a munkáltatójuktól 5-7 éve az szja-törvény szerinti lakáscélú munkáltatói támogatást kaptak a maximális, 30 százalékos mértékig. A magánszemély a lakásvásárláshoz banki hitelt is vett igénybe, melynek futamideje több mint 10 év. E hitel törlesztéséhez kaphat-e ismételt munkáltatói támogatást a magánszemély? (Például 2010-ben vásárolt 10 millió forintért – a szabályoknak megfelelő – lakást a magánszemély. Ezt úgy fizette ki, hogy 3 millió forint szabályos munkáltatói támogatást kapott, és 7 millió forint banki hitelt vett fel 15 évre. E hitel havi törlesztéséhez 2018-ban – akár 100 százalékban – hozzájárulhat-e a munkáltató?)

Munkáltatói adómentes támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szeretne adómentes munkáltatói támogatást nyújtani munkavállalóinak. Munkavállaló 1-nél: Teljes felújítás történik, a falakig visszabontanak mindent, a munkavállaló teljes mértékben önerőből végzi a korszerűsítést, nem vesz fel hitelt. Adhatok-e adómentesen, közvetlenül a munkavállalónak támogatást? A fiatal házaspár az együtt költözésnél figyelembe vesz két tervezett gyermeket, így a méltányolható lakásigénynek megfelel az ingatlan. Mi történik akkor, ha nem születik meg mindkét gyermek, csak az egyik? Keletkezhet-e adófizetési kötelezettség később? A kiadásokat csak számlával lehet igazolni? Munkavállaló 2-nél: Új házat építenek, nem vesznek fel hitelt pénzintézettől, a méltányolható lakásigénynek megfelel az ingatlan. Nyújtható-e közvetlenül a munkavállalónak az adómentes támogatás? Ezek a támogatások mind a magánszemély, mind a cég részéről adómentesek? A munkáltatói adómentes lakáscélú támogatás csak hitel törlesztésére használható? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

COVID-beteg keresőképtelenségi kódja.

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close