165 találat a(z) hipa cimkére

Kósa szembemegy az EU-val? Cikk

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere vezényletével módosította a városi közgyűlés a helyi adókról szóló rendeletét. Ezentúl a kutatásra és fejlesztésre (K+F) fordított költségek a helyi iparűzési adó (hipa) 80 százalékáig számolhatóak el. Eddig efféle kedvezmény nem volt. A fideszes politikus szerint nem sértenek uniós jogot. Az adószakértő ezt másként látja.

Kósa a hipáról és a gazdaságpolitika hiányáról Cikk

A magyar sajtóban megjelent hírekkel ellentétben álláspontunk szerint a kutatás-fejlesztést folytató vállalkozások számára nyújtott adókedvezmény nem ellentétes az uniós joggal – közölte sajtóközleményében Kósa Lajos, Debrecen polgármestere.

Csökkenhet az iparűzési adó Gyöngyösön Cikk

Akár egy-másfél százalékkal is csökkenhet az Apollo Tyres működése nyomán az iparűzési adó mértéke Gyöngyösön - írta pénteken a Heves Megyei Hírlap.

Nőtt az iparűzési adót fizető vállalkozások száma Nyíregyházán Cikk

Tavaly Nyíregyházán mintegy 6,8 milliárd forint helyi adót fizettek be, 18 százalékkal többet a megelőző évinél, nőtt az iparűzési adót fizető vállalkozások száma, összesen 4,44 milliárd forintot fizettek be a cégek ezen a címen a város költségvetésébe - közölte Csabai Lászlóné, a város polgármestere az önkormányzat keddi sajtótájékoztatóján.

A kormány keresi az EU-konform megoldást a hipára Cikk

Magyarországon szükség van adócsökkentésre, s erre megvan a reális lehetőség - mondta Veres János pénzügyminiszter hétfőn; konkrétumokat nem árult el, csak annyit, hogy az arányok és az adózási gyakorlat megváltoztatásával kívánnak forrást teremteni az adócsökkentésre.

Iparűzési adó: megszűntek a kedvezmények Cikk

A helyi iparűzési adó alóli mentességek, kedvezmények a közösségi jogharmonizáció követelményei miatt 2007. december 31-jével megszűntek. Így 2008. január 1-jétől azok a vállalkozások is kötelesek az iparűzési adót megfizetni, amelyek korábban kedvezményt vagy mentességet kaptak a helyi önkormányzatoktól – figyelmeztet a PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevele.

Budapest: 185 milliárd forint iparűzési adóból Cikk

Tavaly a tervezettnél csaknem 20 milliárd forinttal több, mintegy 185 milliárd forint iparűzési adó folyt be a fővárosban - tudta meg az MTI városházi forrásokból pénteken.

Csökken az iparűzési adó Kecskeméten Cikk

Kecskeméten az iparűzési adó 2008-tól, négy év alatt, a jelenlegi 2 százalékról 1,6 százalékra csökken. A helyi adórendelet módosításáról Kecskemét közgyűlése csütörtöki ülésén döntött.

Mi lesz velük: különadó, hipa- és értékalapú ingatlanadó? Cikk

Néhány napja megszavazták ugyan a 2008-as adócsomagot, de továbbra sem lehet tudni, hogy meddig lesz még különadó, illetve, hogy a helyi iparűzési adó és az értékalapú ingatlanadó megfér-e majd egymás mellett - mutattak rá a szakértők, a PricewaterhouseCoopers mai napon megrendezett konferenciáján.

A hipa, az adócsökkentés és a tanácsadók felelőssége Cikk

Az iparűzési adó (hipa) bevezetéséről a helyi adóról szóló törvény alapján és keretei között az önkormányzat dönt. Mivel a központi költségvetési juttatások szétosztásakor az iparűzési adót – bevezetésétől függetlenül – figyelembe veszik, majdnem minden település működteti ezt az adónemet. Ha ugyanis nem vezeti be, ez az összeg hiányzik a gazdálkodásából. Az EU döntött a kérdésben, de az ügy kapcsán az adótanácsadók szerepéről is sok szó esett: mit tehetnek és mekkora felelősségük van? Vámosi-Nagy Szabolcs, az E&Y adószakértője kommentál.

Iparűzési adó: mennyit buktak idáig a pereskedők? Cikk

Fellélegezhet a kormány és az önkormányzatok többsége is, miután az Európai Bíróság a múlt héten úgy döntött: nem ellentétes az uniós előírásokkal az iparűzési adó. Pórul jártak viszont az iparűzési adó eltörléséért pereskedő cégek.

Ledolgozzák hipa-tartozásukat a rétsági vállalkozók Cikk

A város szempontjából fontos munkák elvégzésével dolgozhatják le hátralékukat a Nógrád megyei Rétságon azok a vállalkozók, akik nem tudták rendezni a helyi iparűzési adóból származó tartozásukat - mondta az MTI-nek a polgármester.

Megbukhatott volna az iparűzési adó Cikk

Az Európai Bíróság nem találta ellentétesnek az uniós joggal a magyar iparűzési adót. Az önkormányzatok és a politikusok is erre a döntésre számítottak, de a Deloitte szerint az EB most szűkebben határozta meg a tiltott forgalmi adó fogalmát, mint korábban. Oszkó Péter szerint a kilencvenes években megbukott, a hipához hasonló dán adót sem törölné el ma az Európai Bíróság.

Növelhetik az áfakulcsot, törölhetik a hipát? Cikk

A Deloitte és a PwC lehetségesnek, a KPMG pedig szinte kizártnak tartja, hogy a helyi iparűzési adó (hipa) megbukjon csütörtökön az Európai Bíróságon. Ha mégis, az államnak közel ezer milliárd jogtalanul beszedett adóforintot kellene visszafizetnie, és évi 350-400 milliárd forintot pótolnia a költségvetésből. Milyen forgatókönyvek lehetségesek?

Az EB részletesen vizsgálja a magyar helyi iparűzési adót Cikk

Az Európai Bíróság (EB) csütörtökön előzetes döntéshozatali eljárás keretében meghallgatta az érintett cégek képviselőit a magyar helyi iparűzési adóval (hipa) kapcsolatban. Döntés kora ősszel várható.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Polgári jogi társaság

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Németországi tankolás elszámolása itthon

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs