45 találat a(z) haszonbérlet cimkére

A kormányzati igazgatási szünet hatása az adásvételi- és haszonbérleti szerződésekre Cikk

A kormány 2022. december 22. napjától 2023. január 6. napjáig igazgatási szünetet rendelt el, valamennyi úgynevezett kormányzati igazgatási szervre. A földforgalmat tekintve ez az intézkedés a mezőgazdasági igazgatási szerveket – másnéven a földhivatalokat – is érinti, írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Alhaszonbérlet kifizetése, számlázása Kérdés

Határozott idejű haszonbérleti szerződés után járó szja Kérdés

Földtulajdonosi közösségek – helyi iparűzési adó Kérdés

Kártalanítás Kérdés

Saját ingatlan haszonbérbe adása utáni értékesítés Kérdés

Termőföldbérlés: fontos változás 2022-ben Cikk

Idén január 1-jétől a termőföld bérleti díját banki átutalással vagy belföldi postautalvánnyal kell megfizetni, tehát megszűnik a készpénzes fizetés lehetősége. Az új szabályt nemcsak az újonnan kötött, vagy ezután módosítandó szerződések esetén kell alkalmazni, hanem a korábban megkötött és jóváhagyott szerződésekre is vonatkozik, amennyiben a haszonbérlet ellenszolgáltatása pénzfizetés.

Felülírhatják a haszonbérleti szerződéseket a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházások Cikk

Lejártuk előtt megszüntethetők a haszonbérleti szerződések a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások miatt a Nemzeti Földalapról szóló 2010. évi LXXXVII. törvény napokban hatályba lépett módosítása nyomán. Az érintett bérlőkkel az állam – a későbbiekben rendeletbe foglalt szabályok szerinti – kompenzációs megállapodást köthet.

Termőföld ingatlan értékesítésének szja-mentessége Kérdés

Termőföld bérbeadása: amikor adómentes a bevétel, és amikor nem az Cikk

Mostanában fizetik meg a bérlők a termőföld-tulajdonosoknak a 2020. évi bérleti díjakat. Mikor adómentes a kapott összeg, és mikor kell utána adózni? Ugyan az erre vonatkozó rendelkezések az elmúlt egy évben nem változtak, érdemes újra felidézni az alkalmazandó szabályokat.

Praxisjog Kérdés

Haszonbérleti szerződés: adómentes vagy nem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 17 évig bérelt egy földterületet, amely szerződés lejárt. Most további 3 évre hosszabbítana ugyanarra a területre. Véleményem szerint nem áll fenn az adómentesség feltétele, miszerint a határozott időre kötött megállapodás (szerződés) időtartama nem éri el az 5 évet, hiába bérli már hosszú ideje. Helyes-e a gondolatmenet? Köszönettel: József

Közös képviselő - erdőgazdálkodó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő, aki magánszemélyek által megbízott erdőgazdálkodó is. Erre az évre szeretnének kifizetni ~ 2 M forintot a tagoknak. Az erdőgazdálkodásról szóló törvény alapján, én úgy értelmezem, hogy többlet haszonbérletet lehet fizetni. Osztalékot semmiképpen, mert nem erdőbirtokossági társulatról van szó. Véleményem szerint mindenkivel haszonbérleti szerződést kell(ett) kötni, továbbá az erdőgazdálkodó mint őstermelő, meg kell hogy fizesse a 2 M forint költség után a 15 százalék szja-t és a 17,5 százalék szochót. A fennmaradó összeget lehetne felosztani a tagok között. Kérdésem önök felé az, hogy jól értelmezem-e a jogszabályt? Amennyiben igen, egy megerősítést kérnék erre vonatkozóan. Amennyiben nem, úgy tisztelettel kérem, szíveskedjenek a helyes megoldást részemre megírni. Várom válaszukat! Köszönettel és tisztelettel: egy könyvelő

Földbérleti díj áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" nevű Zrt. mezőgazdasági (0111 Gabonafélék termesztése) tevékenységet folytató általános szabályok szerint adózó áfaalany. Lakó- és nem lakóingatlan bérbeadására vonatkozóan az áfakötelezettséget választotta. Több magánszeméllyel földbérleti szerződéseket kötött. Az "A" nevű zrt. a bérbeadók hozzájárulásával egy "B" nevű mezőgazdasági tevékenységet folytató, általános szabályok szerinti áfaalany kft. művelésébe, alhaszonbérletbe ad több földterületet is. Az "A" nevű zrt. fizeti ki a földbérleti díjakat valamennyi magánszemély földtulajdonosnak, azon területek után is, amelyeket alhaszonbérlet keretében művelésre átengedett "B" nevű kft.-nek. Az "A" nevű zrt. az alhaszonbérbe adott területek után az általa kifizetett földbérleti díjat "B" nevű kft. részére tovább szeretné hárítani. Az lenne a kérdésem, hogy "A" nevű zrt.-nek az alhaszonbérbe adott területek után továbbhárítandó földbérleti díjat "B" nevű kft. részére áfakötelesen kell-e megtennie, tekintettel arra, hogy az általános szabályok szerinti adókötelezettséget választotta nem lakóingatlan bérbeadására vonatkozóan?

Termőföld haszonbérbe adása: adózik-e az örökös a kapott díj után? Cikk

Magánszemély haszonbérleti szerződést kötött 2018-ban, és később elhunyt. Az örökösök kapják meg az idei haszonbérleti díjat, és folytatják tovább a bérbeadást. Az szja-törvény szerinti adómentességi feltételek az örökhagyó szerződésében fennálltak. Kérdés, hogy az örökösök "érvényesíthetik"-e az adómentességet? Vagy az örökhagyó halálával megszűnik 5 éven belül a szerződés, és így adókötelessé válik az örökösök haszonbérbe adásból származó jövedelme? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyes mellett egyéni vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Airbnb adószámos magánszemély

Széles Imre

tb-szakértő

Járulékkedvezmény

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs