37 találat a(z) háztartási alkalmazott cimkére

Magánszemély foglalkoztat másik magánszemélyt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mikor keletkezik járulékfizetési kötelezettsége magánszemélynél, ha egy másik magánszemélyt "foglalkoztat" (kutyasétáltatásra)? Két eset lehet: 1.) A magánszemély (aki nem társas vállalkozó, nem egyéni vállalkozó, máshol nem biztosított) rendszeresen (például minden nap egyszer) sétáltatja a gazdi kutyáját. 2.) Például diák, egyetemi tanuló (tanulás mellett) rendszeresen (például minden nap egyszer) sétáltatja a gazdi kutyáját. Egyszerűsített foglalkoztatás keretében maximum 120 napig foglalkoztathat egy magánszemély másik magánszemélyt. Mi történik akkor, ha esetleg több napot dolgozik, mint 120? Egyszerűsített foglalkoztatás keretében bejelentéssel és 1 000 forint regisztrációs díj megfizetésével meg van oldva a járulékfizetése, de mi lesz, ha esetleg több mint évi 120 napot sétáltatja a gazdi kutyáját a magánszemély? Kell-e bejelenteni? Kell-e járulékot fizetni? A illetmény havonta több mint valószínű, hogy nem éri el minimálbér 30 százalékát. Köszönettel!

Alkalmi és idénymunka: amikor teljes összegű járulékot kell fizetni Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatás kétségtelenül nagyon kedvező közteher-fizetési lehetőség, ami ugyanakkor a munkavállaló számára csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra ad jogosultságot, és még egészségügyi szolgáltatást sem biztosít.

Magánszemély ad munkát magánszemély részére Kérdés

Magánszemély ügyfelem tulajdonában lévő társasházban felújítást végeznek. A felújítás során munkát ad más, nem számlaképes magánszemélyek részére. Nem tartozik a munka a háztartási alkalmazotti munkák közé. Be kell-e jelentenie, mint megbízónak ezt a munkát? Hogyan adózik a munkát végző magánszemély? Köszönöm ha válaszolnak: CsK

Bébiszitter, házitanító, kertész: így kell leróni a közterheket Cikk

Az alkalmi bébiszitter, kertész közterhei regisztrációs díjjal olcsón megválthatók, ezért azonban semmire sem szereznek jogosultságot. Mik a következményei a díjfizetés elmulasztásának, illetve hogyan szerezhet jogosultságot az ellátásokra a háztartási alkalmazott?

Adók, járulékok befizetése Esemény

2014. november 12.

A háztartási alkalmazottakra is vonatkozik a munkajog Cikk

Tegnap lépett hatályba az ILO-egyezmény, amely kiterjeszti alapvető munkaügyi jogokat a háztartási alkalmazottakra is világszerte - írja a Napi Gazdaság.

Ki állja a cechet, ha nem jelentik be a bejárónőt? Cikk

Sokan abból élnek, vagy azzal egészítik ki a családi kassza bevételeit, hogy a tehetősebb háztartásokhoz szegődnek kisegítőnek a mindennapi élethez szükséges teendők elvégzésére. Az effajta munka bizalmi alapon szerveződik, a felek szemérmesen titkolják a nyomtalanul zsebből zsebbe kerülő munkadíjat, adót pedig nem fizetnek. Legtöbben nem tudják, hogy 2010. augusztus 15-étől nem is kell adózniuk, ám ennek az a feltétele, hogy a munkaadó havi ezer forint összegű regisztrációs díj fizetése mellett az adóhatóságnak bejelentse a háztartási alkalmazott foglalkoztatását.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close