64 találat a(z) házipénztár cimkére

Jegyzett tőke könyvelésének időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., amelynek az ügyvezetője 2011.december 29-én, az alapításkor nyilatkozatot tett az ügyvédnek a törzstőke pénztárba történő befizetéséről. A kft. könyvelésébe a jegyzett tőke befizetése csak 2012. január 2-án került be, mert a cégbíróság ekkor jegyezte be a céget. A kérdésem az volna, hogy a pénztárbizonylat dátuma a jegyzett tőke befizetéséről lehet-e 2012. január 2-ai, a nyilatkozattal ellentétben? Ha nem, akkor a 2011. évről kellett volna-e beszámolót készíteni? Válaszát köszönöm!

Lakossági bankkártyahasználat céges beszerzésre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét annak számviteli, adózási és dokumentálási kezelésére, hogy mi a szabályos eljárás, ha a kft. ügyvezetője (aki egyben a tulajdonosa is a cégnek) rendszeresen a saját lakossági bankszámláját használja kisebb eszközbeszerzésre, üzemanyag-vásárlásra, majd a pénztárból a számla – amely a cégre szól – kifizetésre kerül készpénzben sa zámára? Helyes ez az eljárás? Van-e valamilyen adóvonzata, felmerül áfaprobléma? Köszönöm előre is a választ. Üdvözlettel. Papné

Pénztári pénzkészlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelő vagyok, és mindig lelkiismeretesen tájékoztatom az ügyfeleket a pénztári pénzkészlet egyenlegének "optimalizálásához" a kormányrendeletről, ami kimondja, hogy a vállalkozás a pénzeszközeit bankszámlán köteles tartani, kivéve azt az összeget, ami a készpénzes kifizetéseihez szükséges. Van egy ügyfelem, akinek a készpénzes kifizetése szinte nulla, mivel nagyon alacsony a szolgáltatásához kapcsolódó költségigénye. Tehát a pénzeszközeit bankszámlán tartja. A minap jelezte felém az ügyfél, hogy neheztel rám, mert a saját magánszemélyes hitelét nem tudta kiváltani a cég pénzével, mivel én jeleztem ennek a kormányrendeletnek a meglétét. Egy másik könyvelőtől azt az információt kapta, hogy ezt a pénzt ki lehetett volna venni a vállalkozás bankszámlájáról "behelyezni" a pénztárba, majd használni ezt a pénz saját célra, mondván, hogy a pénztáregyenleg mindent elbír, csak az a fontos, hogy ha esetleg bárki meg szeretné tekinteni, hogy valójában megvan-e a pénztáregyenleg, akkor meglegyen. Nyilván ilyenkor kölcsönkérnek valakitől. Én pedig úgy értelmezem, hogy a kormányrendelet azt mondja, hogy ami a vállalkozás életéhez szükséges, az legyen a pénztárban. Ha nulla a készpénzmozgás vagy minimális, akkor nem lehet megmagyarázni, hogy többmillió forint van a pénztában! Ez a kérdés most még aktuálisabbá fog válni, hiszen 2016. márciusban fel kell tölteni az 500 ezer forinttal alakult vállalkozások törzstőkéjét. Bírságolhat a NAV a magas pénzkészletért, ha az láthatóan nem jogos? Köszönöm.

Elhunyt vállalkozó, üres kassza – így köteles helytállni az örökös Cikk

Csak papíron volt pénz a kft. házipénztárában – derült ki az egyik tag halála után. Milyen felelősséget ró ez a másik tagra, továbbá az örökösökre? Olvasói kérdésre Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó válaszolt.

Törzstőkeemelés házipénztárból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérdezni, hogy a 2016. március 15-éig kötelezően előírt törzstőkét fel lehet-e emelni házipénztárból? Ha igen, akkor be kell-e ezt az összeget a bankba fizetni, és persze utána ki lehet-e venni, vagy nem szükséges ezt a kört megfutni? Köszönöm a választ előre is. Üdvözlettel: Sné

Elhunyt vállalkozó felelőssége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát az alábbiakra: Egy kétszemélyes kft. egyik tagja elhalálozott. A kft. működésében ő vett részt, a másik tag külföldi állampolgár, és csak finanszírozó szerepet töltött be. A zárómérleg elkészítésénél kiderült, hogy a pénztárban kimutatott összeg a valóságban nem létezik. A kérdés az, hogy az örökösök hogyan tudják így átvenni és üzemeltetni a vállalkozást, kit terhel a felelősség? A másik tag is most értesült erről a tényről. Mi a teendője a tagnak, illetve az örökösöknek? (Még annyit, hogy a kft.-nek tartozása nem volt sem az adóhatóság, sem az önkormányzat, sem a szállítói felé. Osztalékot egyik tag sem vett fel.) Köszönöm válaszát.

Amatőr adócsaló: a cégem pénze az én pénzem, vagy mégsem? Cikk

Tapasztalatok szerint cégvezetők sokasága óriási tévedésben van, amikor azt gondolja, hogy szabadon rendelkezhet a vállalkozása vagyonával. Egy nemrégiben pórul járt vállalkozó példáján keresztül mutatjuk be, mit ne tegyenek a vállalkozók.

Egyéni vállalkozó pénztára Kérdés

Az egyéni vállalkozó minden eredményét leadózza, ennek ellenére nagyobb összeg van a pénztárában. Ezt hogyan lehet kivenni?

Készpénzes vásárlásoknál kell-e azonosító adat? Cikk

Ha a vállalkozásnak nincs önálló pénztárosa, a készpénzes vásárlásoknál szerepelnie kell-e a számlán a vásárlásokat lebonyolító személy azonosító adatait? Olvasónk kérdésére Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

Házipénztár Kérdés

A vállalkozásnál nincs munkakörileg önálló pénztáros, mert az első számú vezető látja el a pénzkezelést, és a pénzkezelési szabályzatban rögzítettek szerint pénztárkiadási, illetve -bevételi bizonylatot akkor kötelező kiállítani, ha nincs alapbizonylat. A készpénzes vásárlások esetében a számlán szerepelnie kell-e az értékesítő=pénzátvevő aláírásának és személyi igazolvány számának, tekintve, hogy a pénztári kiadások tekintetében a pénz átvevőjét azonosítani szükséges?

Bt. egyszerűsített végelszámolása. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen feladatokat kell sorba venni – időrendi sorrendben – egy egyszerűsített eljárás során a betéti társaság megszűnése esetén? A társaságnak nincs tartozása, gyakorlatilag csak a házipénztári készpénzállománya és a jegyzett tőkéje van, amelyről számot kell adnia. Köszönettel [email protected]

Készpénzes számla későbbi elszámolása Kérdés

Mi a teendő akkor, ha a cég pénztárából korábbi időszakra vonatkozó számlát kell kifizetni? Előfordult már többhónapos csúszás, mert akkor került elő a számla az ügyvezető "zsebéből". A számviteli törvény azt írja, hogy a pénzmozgással egyidejűleg kell rögzíteni, márpedig a pénzmozgás a pénztárban a tényleges kifizetés napja lesz. Továbbá mit tehet a könyvelő, ha a készpénzes számla megérkezett, de nincs elég pénz a pénztárban, tagi kölcsönt pedig nem szeretne a tulajdonos betenni a könyvelésbe?

Házipénztár egyenlegének meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk (kft.) pénztár záróegyenlegét kérdezném, hogy 2011. évben és 2012. évben milyen módon, hogyan kellett meghatározni? Konkrétan a napi záróegyenleg kiszámításának módját kérdezném! Köszönöm!

Adott kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szíves segítségüket kérném az következő esetben: adott egy bt. egy nyugdíjas beltaggal – aki személyesen közreműködik – és egy kültaggal. A jegyzett tőke összege 40 000 forint. A tevékenység biztosítási szolgáltatás. A bt. főkönyvi kivonata alapján a bt. által tartósan adott kölcsönök összege 7 900 000 forint, a pénzeszközök 335 284 forint, ami pénztár, kamatok aktív időbeli elhatárolása 3 894 793 forint, eredménytartalék 4 591 507 forint, alapítókkal szembeni kötelezettségek 4 700 000 forint, a és NAV tartozás jelenleg 750 000 forint. A bt. biztosítási szolgáltatásból árbevételt ért el, a pénzt kölcsönszerződéssel kölcsönadta a bt. a beltagnak (a pénztár egyenlege így nem haladja meg az 500 000 forintot) a kölcsön után a jegybanki alapkamat + 5 % kamat lett aktív időbeli elhatárolásként elszámolva, és az előző évek beszámolója alapján 4 700 000 forint osztalékot is jóváhagytak.A beltag a kölcsönadott pénzt nem tudja visszafizetni (nincs meg), a NAV felé a tartozását sem tudja rendezni, és a bt.-t meg szeretné szüntetni. Milyen lehetőségei vannak, hogyan kell eljárni ebben az esetben?Hogyan kell lekönyvelni a kölcsön és a kamatának visszafizetését? Előre is köszönöm a segítséget: Kné

Házipénztár vezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cégnél a telephelyen nyugtás bevételek vannak forintban és euróban (utazási iroda, nem kell pénztárgép). Vezetik naponta a pénztárjelentéseket, minden nyugtát darabonként a befizetéskor azonnal felvezetnek. Mellette külön analitika van a nyugtás bevételekről. Én a könyvelésben megtehetem, hogy hó végi tételként egyösszegben könyvelem a nyugtás bevételeket és csatolom a részletes nyugtaanalitikát mellé? Az említett cégnél megvalósul a törvény szerinti azonnali pénzmozgás könyvelése az általuk vezetett pénztárjelentésekben. Válaszát előre is köszönöm. Páll Miklós

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetési határozat megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Honkongi szoftverszámla

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Külföldi napidíj mértéke

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close