4650 találat a(z) gazdaság-rss cimkére

NAV-ellenőrzések: ezeken a helyeken legyenek résen a héten Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjának közlése szerint a 39. héten az alábbi helyeken lesznek adóhatósági helyszíni ellenőrzések.

A nap kérdése: megteheti-e a vállalkozás, hogy az alkalmi munkavállalóinak a bért havonta egy összegben fizeti meg? Cikk

Van-e arra lehetőség, hogy egy vállalkozás az általa foglalkoztatott alkalmi munkavállalók, mezőgazdasági idénymunkások bérét a munkavállaló kérésére havonta egy összegben fizesse meg? Természetesen csak abban az esetben, ha adott hónapban huzamosabb ideig foglalkoztatja – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

Változások az EPR szabályaiban: ezek az aktualitások Cikk

A közelmúltban került nyilvánosságra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerrel (EPR) kapcsolatos bevallás formanyomtatványa, illetve a jogszabályban is volt néhány kisebb változtatás. Ezeket gyűjtöttünk össze ebben a cikkben.

Munkába járás: lehet-e egyes munkavállalóknak 18, másoknak 24, illetve 30 forint/km támogatást adni? Cikk

Megteheti-e a munkáltató, hogy munkavállalóinak nem egyformán ad költségtérítést munkába járáshoz? Megoldható-e szabályosan, hogy valaki 18 forintot, mások pedig 24 vagy 30 forintot kapnak kilométerenként? Olvasói kérdésre dr. ifj. Magyar Attila a Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda ügyvédje válaszolt.

Egyéni vállalkozóból egyszemélyes kft.: ez kerül a nyitómérlegbe Cikk

Olvasónk egyéni vállalkozó egyszemélyes kft.-vé alakulásával kapcsolatban tett fel kérdést az Adózóna oldalán arra vonatkozóan, hogy a nyitómérlegbe mi kerülhet bele. Kis Gábor, a Finacont Kft. adó és számviteli tanácsadási partnere válaszolt az oldalon érkezett olvasói kérdésre.

Egyszemélyes kft. eladása: meddig tart az ügyvezetői felelősség? Cikk

Egyszemélyes kft. eladásra került. Az eladó ügyvezető esetében milyen hosszú az az időszak, amíg felelősséggel tartozik az eladott kft. adattartalma után? – kérdezte olvasónk, dr. Koltay Zsolt Miklós a budlegal Ügyvédi Társulás ügyvédje válaszolt.

Stripe fizetés elszámolása Cikk

Több olyan fizetési platform létezik, amely használatánál nem egyértelmű, hogy az önálló pénzforgalmi számlának minősül-e, vagy éppen csak egy fizetési szolgáltató, amely mögött a saját bankszámlánk áll, így nem magától értetődő ezek könyvelése sem. Olvasói kérdésre Gyüre Ferenc adótanácsadó válaszolt.

Nagy Márton: Nem lesz új bankadó, emelkedik az idei hiánycél, asztalon az üzemanyagár ügye Cikk

A növekedési és a stabilitási célok közötti harmónia megteremtése a kormány célja - mondta Nagy Márton a Portfolio-nak adott interjújában. A gazdaságfejlesztési miniszter a közgazdász vándorgyűlésen tartott előadása előtt elmondta, hogy a lakossági kamatstop két lépcsőben kerülhet kivezetésre, az ütemezése pedig a fogyasztás helyreállásától függ. Különadó-bevezetés és -emelés nem lesz, az állami cégeknél keletkező profit viszont elvonásra kerülhet – írja a portfolio.hu.

Bakuban tartott közös versenyjogi szemináriumot a GVH-OECD oktatási központja és az azerbajdzsáni versenyhatóság Cikk

A GVH-OECD Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ és az azerbajdzsáni versenyhatóság három napos, közös szemináriuma a versenypártolás kérdéseit járta körül – írja honlapján a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

AM: új szabályok jönnek a vetésváltásra és a nem termelő területek kijelölésére Cikk

Az Európai Bizottság a napokban egyértelművé tette, hogy 2024-re már nem tartja indokoltnak és nem teszi lehetővé, hogy a tagállamok saját döntésük alapján gazdálkodóiknak átmeneti mentességet biztosítsanak a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó, a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új szabályai alól – írja az Agrárminisztérium (AM) a kormany.hu-n.

A lakossági piaci gázár az ötszöröse annak, amennyiért az állam veszi Cikk

Miközben a hazai lakossági gáztarifák egy éve változatlanok, kilencedik hónapja folyamatosan esik az orosz importgáz ára, a Magyarországra érkező orosz földgáz köbmétere júliusban kerekítve 125 forintba került – derül ki a legfrissebb uniós statisztikából. Ez csökkenés a megelőző hónaphoz képest, hiszen júniusban a köbméterár még 166 forint felett volt, és jelentősen eltér a magyar kormány által kreált rezsiáraktól is – írja a 24.hu.

Csed, gyed többes jogviszonyban Cikk

A munka törvénykönyve nem tiltja, hogy valakinek több jogiszonya legyen egyszerre, legyen szó akár több munkaviszonyról, akár vállalkozásról munkaviszony mellett. Természetesen meg kell vizsgálni, hogy nem tiltja-e a munkahelyünk, hogy másol is munkát végezzünk, vagy vállalkozást indítsunk, illetve van-e bármilyen egyéb korlátozás, de ha ilyen nincs, akkor lehet egyszerre több biztosítási jogviszonyunk is. Várandósság esetén gyakran felmerül, hogy melyik jogviszonyból lehetünk jogosultak ellátásra, sokan azért létesítenek új jogviszonyt, megtartva a régit, hogy az újból is ellátást kapjanak. Ez azonban nem feltétlenül sikerül, ha nem figyelünk oda kellőképpen a jogosultsági feltételekre. Ezt vizsgáljuk most meg részletesebben.

Puha landolás – Heti PénzPiac – 2023. 38. hét Cikk

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Megtorpant az online kiskereskedelem, visszaesettt a bankkártyás tranzakciók száma Cikk

Az idei II. negyedévben mind értékben, mind a vásárlások számában visszaesett az online boltokban bankkártyával fizetett tranzakciók száma az év első három hónapjához képest. Ennek ellenére minden 5. bankkártyával itthon fizetett forintot webshopokban költünk el – derül ki a BiztosDöntés.hu összeállításából.

Alig változott péntek reggelre a forint árfolyama Cikk

Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben – közölte az MTI.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Koncertszervező helyi iparűzési adóalap

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Adószámos magánszemély

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Munkaviszony tanárnál

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1