5924 találat a(z) gazdaság-rss cimkére

Egyéni vállalkozás helyzete másodfokú ítélet esetén Kérdés

Jegyzett tőke leszállítása (eredménytartalék, anyavállalati kölcsön) Kérdés

Közel hároméves mélypontra lassult a német infláció márciusban Cikk

Az előzetesen közölttel összhangban közel hároméves mélypontra lassult a németországi infláció márciusban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közzétett végleges adatai szerint – közölte az MTI.

2026-ig 45 milliárd forintot biztosít a kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciókhoz Cikk

A kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók agráriumban és a válságkezelésben betöltött szerepére, továbbá jelentőségére figyelemmel, a gazdaság élénkítése, a válságok által okozott negatív gazdasági hatások mérséklése érdekében az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók kibővítéséről döntött – jelentette be pénteki közleményében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, közölte az MTI.

Gyökeres változás jön az EU-pénzeknél, Brüsszel teljesen más támogatási modellt akar Cikk

A tervezett EU-bővítés miatt az Európai Bizottság teljesen átalakítaná a felzárkóztatási politikát, így a támogatások elosztási rendszerét is, mivel a mostani 27 tagállammal működő unióban is problémák látszódnak a rendszerben. Magyarország esetében is látszik, hogy míg a nemzetgazdaság egésze közelíti az EU-átlagot például az egy főre jutó GDP-mutatónál, de egyes régiók még le is maradtak az elmúlt években. Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős biztos szerint bár most is látszódnak sikerek, decentralizáltabb rendszer kell a jövőben, teljesítményalapú mutatókkal – írja a portfolio.hu.

Elnyújtott hatás – Heti Pénzpiac – 2024. 15. hét Cikk

A Global Tax-Office Kft. heti pénzpiaci összefoglalója az elmúlt hét fontosabb pénzpiaci és gazdasági eseményeit tartalmazza, melyek hatással lehetnek a hazai vállalkozások életére.

Jövedéki termékek beszerzése külföldről Cikk

Sokszor hallani, hogy az EU egyik fő vívmánya az áruk szabad áramlása, amiből sajnos sokan csak azt az egyszerű és egyben téves következtetést vonják le, hogy szabadon vásárolhatnak más tagállamból. Sajnos ez nem ilyen egyszerű. Jelen írás célja bemutatni, hogy a természetes személyek milyen feltételek és szabályok mentén hozhatnak be belföldre jövedéki terméket más EU tagállamból vagy harmadik országból. Először a más EU tagállamokból történő beszerzés szabályait tekintjük át.

Élelmiszeripari pályázatok már a nyáron Cikk

Mintegy 480 milliárd forint értékű forrást szán az élelmiszeripari fejlesztésekre a gazdasági kormányzat a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv keretében. Az ehhez kapcsolódó, a napokban közzétett pályázatok számos tekintetben a korábbiaknál is kedvezőbb feltételekkel nyújtanak támogatást az érintett piaci szereplőknek – mondta dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön az Agroinform.hu közel 400 résztvevővel lezajlott online konferenciáján.

Olcsóbb lesz az üzemanyag Cikk

Péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken – írja a holtankoljak.hu.

Szárnyal a globális hotelipar Cikk

Kiemelkedő évet zárt a nemzetközi hotelpiac: 2023-ban az egy kiadható szobára jutó árbevétel 13,5 százalékkal, az átlagos napi szobaár 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, miközben az átlagos szállodai foglaltság 64,4 százalékról 69,7 százalékra emelkedett – derül ki a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég által közzétett negyedéves iparági elemzésből.

Munkanap-áthelyezések 2025-ben: ezekre figyeljenek a munkáltatók Cikk

A foglalkoztatás területéért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium már április 8-án rendeletben szabályozta a 2025. évi munkaszüneti napok körüli munkatrendet. A sietség oka nem ismert, a rendelet lényegét, és a fontosabb szempontokat az alábbiakban mutatjuk be.

3,6 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest Cikk

2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek az árak, a telefon- és internetszolgáltatás 10, százalékkal drágult – közölte honlapján a KSH.

Most kissé erősödött, de az év eleje óta 2–4,8 százalékkal gyengült a forint a devizapiacon Cikk

Most kissé erősödött, de az év eleje óta 2–4,8 százalékkal gyengült a forint a devizapiacon,

Megjelent az áprilisi VálaszAdó Cikk

Ilyentájt már a magánszemélyek és a cégek is közelítenek az adózási célegyenes felé. Jellemzően mindenki számot vet azzal, milyen évet zárt 2023-ban, s hogyan alakult a szaldója az adóhivatal felé: újabb összegeket kell lerónia, vagy esetleg jelentős summát igényelhet vissza.

Egyéni vállalkozók, őstermelők, magánszemélyek, figyelem: ismét itt az szja-előleg-fizetési határidő! Cikk

Április 12-éig kell megfizetniük a 2024. évre vonatkozó első negyedévi adóelőleget az szja-törvény hatálya alá tartozó magánszemélyeknek. Ide sorolhatók az egyéni vállalkozók, az őstermelők, és azok a magánszemélyek, akik nem tartoznak az előzőek szerinti körbe, de jogszabály esetükben adóelőlegfizetési-kötelezettséget ír elő, mert például nem kifizetőtől származik az összevonandó jövedelmük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Egyéni vállalkozás külföldön

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink