2553 találat a(z) gazdaság-rss cimkére

Adószámos magánszemély jogosult-e kedvezményes áram- és gázfelhasználásra? Cikk

A lakossági fogyasztók és kormányrendeletben rögzített feltételek mellett a mikorvállalkozások támogatott áron jogosultak az áram- és gázfelhasználásra. Mi a helyzet akkor, ha valaki adószámos magánszemélyként lakást ad bérbe, ezért nem tartozik a lakossági kategóriába, de mivel nem jogi személy, így mikrovállalkozásnak sem minősül? Kis Gábor a Finacont Kft. számviteli és adótanácsadó szakértője olvasói kérdésre ezt a témát járta körbe.

Céges gépkocsival kapcsolatos közlekedési bírság Cikk

Céges gépkocsival begyűjtött közlekedési bírságot a munkáltató nem hárítja át a vétkes munkavállalóra. Keletkezik ezzel szja-fizetési vagy egyéb adókötelezettség? Olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

KSH: több mint 43 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak 2022 augusztusában az egy évvel korábbihoz képest Cikk

2022 augusztusában az ipari termelői árak átlagosan 43,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 66,6, az exportértékesítésé 31,6%-kal magasabbak voltak. A belföldi értékesítés árainak gyorsabb ütemű növekedését a jelentős drágulást realizáló energiaipar nagyobb részaránya okozta. Az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának és a forint gyengülésének is árfelhajtó hatása volt. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 10,3, az exporté 0,9, az ipari termelői árak pedig összességében 4,1 százalékkal emelkedtek – tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

3,6 milliárd forintos beruházás Jászberényben Cikk

A kormány döntött arról, hogy a háborús válság ellenére minden megkezdett fejlesztést be kell fejezni, jelenleg 9400 milliárd forint állami beruházás van folyamatban – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Szatmári Kft. új, automatizált raktárának alapkőletételén, Jászberényben.

Az infláció fölött nőttek a KGFB-ráfordítások Cikk

Az idei II. negyedévben a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainál (folytatva az eddigi trendet) 17 százalékkal nőttek a kárráfordítások. Az állománydíjak – hosszabb stagnálás, csökkenés után – 4 százalékkal emelkedtek 2021 azonos időszakához képest – olvasható az MNB friss KGFB-indexében. A kárráfordítással, biztosítási adóval korrigált KGFB-index a két évvel ezelőtti szintre állt vissza. Az autók átlagdíja közel 46,5 ezer forint volt június végéig.

Távmunka külföldről: 90 vagy 180 nap után kell a másik államban adót fizetni? Cikk

Az utóbbi években megváltozott a munkavégzés rendje. A magánszemélyek egy része a vészhelyzet alatt és azóta is szeretné munkáját távmunkában végezni, de nem feltétlenül az állandó lakóhelyéről, hanem külföldről. Külföldön történő munkavégzés engedélyezése érdekében egyre több munkavállaló fordul kéréssel a munkáltatójához, mert párja, családtagja külföldön dolgozik, vagy a feltöltődés érdekében más környezetben szeretné a munkáját végezni.

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Cikk

A forint új mélypontja 419,36 forintos jegyzés az euróval, 434,78 forintos jegyzés a dollárral és 441,67 forintos jegyzés a svájci frankkal szemben.

415 felett kezdett a forint – Új történelmi mélypont Cikk

A forint 415,35-nél kezdte a napot az euróval szemben, ez máris 0,7 százalékos gyengülést jelent a magyar deviza szempontjából tegnaphoz képest,írja a portfolio.hu.

Vitézy Dávid: így lehetne csökkenti a vasúti áruszállítási költségeit Cikk

A megemelkedett energiaköltségek miatt jelentősen veszített a versenyképességéből a környezeti szempontból leginkább fenntartható szállítási mód, a vasúti áruszállítás, ezért a Technológiai és Ipari Minisztérium javaslata alapján körülbelül 40 százalékkal csökkenhet a vasúttársaságok pályahasználati díja a hálózat-hozzáférési díj (HHD) felárának tervezett eltörlésével – írta Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára legfrissebb Facebook-bejegyzésében szerdán.

Amikor az egyéni vállalkozó mentesül a minimum közterhek fizetése alól Cikk

A biztosított és többes jogviszonyban nem álló (tehát nem nappali tagozatos diák vagy hallgató és heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonnyal nem rendelkező) egyéni vállalkozót havi minimális adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli. Ugyanakkor az e körbe tartozók esetében is meghatároz a jogszabály olyan időszakokat, amikor mentesülnek az adó- és járulékminimum fizetése alól.

Kamatemelés lezárása: megoszlanak az elemzői vélemények Cikk

Egyöntetűen meglepőnek nevezték a 125 bázispontos jegybanki alapkamat-emelés mértékét az MTI-nek nyilatkozó elemzők, a kamatemelési ciklus leállításáról azonban megoszlottak a vélemények.

Céges lakóingatlan felújításának áfája Kérdés

Matolcsy György az inflációról: a jegybank más eszközökkel folytatja küzdelmet Cikk

Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció elleni küzdelmet – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a mai 125 bázispontos kamatemelést követő sajtótájékoztatón.

Munkahelyi étkeztetés Kérdés

(Áfa) Szerviz számla továbbszámlázása önrész és avulás esetén Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mennyi lehet a legrövidebb napi munkaidő?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Próbaidő alatt okozott vagyoni kár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Alkalmi munkavállaló – kártérítés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs