249 találat a(z) fuvarozás cimkére

Fuvarozók, figyelem! Elektronikus autópályadíj-rendszert vezet be Szlovénia Cikk

Elektronikus autópályadíj-, úgynevezett DarsGo rendszert vezet be április 1-jével Szlovénia a 3,5 tonna feletti gépjárművekre, a többi járműre továbbra is a matricarendszer lesz érvényben – közölte a szlovén autópálya-kezelő vállalat (DKV).

3,5 tonnánál kisebb kocsival fuvaroz? Itt a sorvezető a költségtérítéshez Cikk

Bizonytalanok a 3,5 tonnát el nem érő össztömegű gépjárművel fuvarozó vállalkozások, hogy a sofőrök, árukísérők milyen összegben számolhatnak el igazolás nélkül kiküldetési költséget. Ismertetjük a jogszabályok vonatkozó előírásait.

Fuvarozás bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fuvarozó kft. a következő számlát állította ki: számla kelte: 2018.01.10; teljesítés időpontja: 2018.01.03; Fizetési határidő: 2018.02.26. Melléklet szerint a felrakás: 2017.12.28; lerakás: 2018.01.03. Kérdésem az lenne, hogy 2017 vagy 2018 évre számít ebben az esetben a bevétel? Áfa a teljesítés időpontjában van, de a bevétel? válasza sürgős lenne! Köszönettel;

Ekáer: magánszemély lehet-e címzett? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szlovákiában van egy cégem. Árut értékesítettem Németországba, amit magyarországi lakóhelyemen kisebb kamionokra pakolnánk, és úgy kerülne a vevőkhöz. Magyarországon nincs adószámunk, telephelyünk. Egyszeri alkalomról van szó. Kell a behozatal miatt ekáerszám? Ha igen, magánszemélyként kell kérnem azt? Van erre lehetőség az ekáerfelületen?

Biomassza Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozás keretein belül a vállalkozó biomasszát vásárolna fel mezőgazdasági termelőktől és nagy erőművekbe szállítaná, ahol tüzelőanyagként hasznosítanák. A felvásárlás az adott termelő földjéről történne, és közvetlen az erőműbe lenne beszállítva, tehát sem tárolnia nem kellene, sem átalakítást nem végez rajta. A kérdésem az, hogy ezt milyen formában teheti meg? Milyen tevékenységi kódot kellene felvennie ahhoz, hogy semmilyen végzettség ne kelljen neki hozzá és telephelyet se kelljen neki létrehoznia? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel. Oroszné

Közösségi jutalék számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy árufuvarozással foglalkozó cég külföldi áfát igényel vissza. A visszaigényléssel egy külföldi céget bíz meg (ez lehet francia, német, osztrák), amely a szolgáltatást kiszámlázza jutalékként. A számla összege áfát nem tartalmaz. Kérdés: az áfabevallás melyik sorában kell szerepeltetni a jutalékszámlát? Kérem mielőbbi válaszát! Tisztelettel.

Fuvarozás áfakulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdést tettem fel a fuvarozás áfakulcsáról, melyre válasz is érkezett. Sajnos nem egészen egyértelmű számomra az, amit közösségi fuvarozás áfakulcsáról írt válaszként: "a közösségi fuvarozás az indulás helyén adózik". Hogyan kell értenem, hogy ha a fuvarozási tevékenység nem adóalany részére történik közösségen belülre, hogy az indulás helye szerint adózik? Hiszen az indulás helye közösségen belüli ország. Akkor közösségi áfás lesz? Türelmét köszönöm előre is.

Fuvarozás áfakulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha egy társaság közúti árufuvarozással foglalkozik, mely tevékenysége során elhagyja a Magyar Köztársaság területét úgy, hogy közösségi területre vagy azon kívülre lép, akkor a magyarországi területen megtett út áfamegítélése milyen? Tárgyi mentes tevékenységnek minősül a közösségen belüli országban megtett út és a harmadik országbeli is? Vagy ezek közül valamelyik általános kulcs alá tartozik? Válaszát előre is köszönöm.

EU-n kivülre számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Magyarországon bejegyzett, magyar cég, egy kanadai anyavállalat Csehországban lévő leányvállalatának értékesít terméket, és e termék örökre Csehországban marad. A magyar cégnek áfásan vagy áfa nélkül kell számlát kiállítania? Melyik cég részére kell a számlát kiállítani, a cseh leánynak vagy a kanadai anyának? Megteheti-e azt, hogy a kanadai anyacégnek számláz, mert a cég ezt szeretné, de a cseh leánnyal volt gazdasági kapcsolata? A fuvarozást a TNT végzi, és csak a fuvardíjat számlázza a magyar cég felé.

Örülhetnek a magyar fuvarozó cégek: uniós megegyezés a kiküldetésről Cikk

Kompromisszum született a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályozás módosításának fő vonalairól az európai uniós tagországok foglalkoztatási és szociális ügyekben illetékes minisztereinek hétfői luxembourgi tanácskozásán. Az egyezség egyik legfontosabb pontja, hogy ezen módosítás előírásai nem fogják érinteni a fuvarozói szektort, arra vonatkozóan külön szabályokat hoznak majd.

Alkalmi fuvarozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nemzetközi fuvarozás során egy-egy fuvarhoz sofőrt alkalmaznánk. Egy fuvar kb. 6-7 napot vesz igénybe a vezetési és a pihenőidők betartása mellett. Kérdésem, hogy milyen szerződéssel tudjuk alkalmazni a dolgozót? Határozott idejű, egyszerűsített foglalkoztatás, megbízásos jogviszony? Bérként a minimálbért, a pótlékokat plusz a külföldi napidíjat kell adni? Segítségét köszönöm.

Figyelmeztetés fuvarozóknak: először csak levél jön a túlsúlyról, utána bírság Cikk

Mától küldhet figyelmeztetést a szabálysértő fuvarozóknak a nemzeti tengelysúlymérő rendszer, miután elindul az objektív felelősség elve alapján funkcionáló automatikus üzemmód – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Általános forgalmi adó, szállítmányozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nemzetközi szállítmányozással foglalkozó társaság fuvarmegrendeléseit külföldi, illetve belföldi alvállalkozók igénybevételével végzi. Gondot jelent számunkra néhány befogadott, illetve kiállított számla áfabevallásban történő szerepeltetése, amelyben szeretnénk a segítségét kérni. 1. USA-ból történő áruszállítást osztrák cég számlázza részünkre. A vámolás Magyarországon történik, a fuvar díja beépül az import áfa alapjába. Helyesen járunk-e el, ha ezt a számlát nem szerepeltetjük az áfabevallásban és az A60-as bevallásban sem? 2. Mi az 1. pontban lévő fuvart továbbszámlázzuk a belföldi megrendelő részére. Helyes-e, hogy az áfamentesen számlázott fuvarszámlánkat nem szerepeltetjük az áfabevallásunkban? Válaszát megköszönöm! Tisztelettel: Simonné Mészáros Ibolya

Láncügylet áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. termékét belföldön áfásan eladja "B" Kft.-nek, de az áru nem mozog. "B" Kft. eladja "C" Kft.-nek, aki egy magyar cég, de rendelkezik osztrák adószámmal (de Ausztriában se címe, se telephelye, semmi sincs). Árumozgás itt sincs. "B" számláz "C"-nek. A kérdés az, hogy megteheti-e "C" osztrák adószámára, áfa nélkül , azaz EU-n belüli értékesítésként? "C" osztrák adószámú Kft. osztrák áfás számlát állít ki "D"-nek. Az árut "D" osztrák cég közvetlenül "A" Kft.-től fuvarozza saját eszközzel.

Saját áru továbbítása, számlázása – kiegészítő kérdés Kérdés

Az AETR különbséget tesz saját számlás szállítás (ezt nevezi szállításnak), illetve mások árujának továbbítása között (ezt nevezi fuvarozásnak). Kérdés: számlázásnál, ha külön sorban szerepel a szállítás, akkor az adóra és a közúti árufuvarozásra vonatkozó jogszabályok szerint is helyesen járunk-e el, saját számlás szállításnak minősül-e, ha külön sorban szerepel?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Elmaradt szállásfoglalások számlázása

Bunna Erika

adótanácsadó

Csoportos jóváíró számla könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink