31 találat a(z) forrásadó cimkére

Külföldi előadóművész adózása kifizetőtől Kérdés

Bérleti díjból levont forrásadó Kérdés

Ausztria forrásadó Kérdés

Ausztria forrásadó Kérdés

Forrásadó Kérdés

Ausztria – forrásadó Kérdés

Ausztria forrásadó Kérdés

Forrásadó áthárítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknek ipari berendezés bérbeadása kapcsán forrásadó-fizetési kötelezettsége keletkezett a cseh-magyar kettős adóztatást elkerülő egyezmény alapján. A felek a szerződésben a bérleti díjat úgy határozták meg, hogy az nem tartalmazza a forrásadót, azt a bérbevevő viseli. A forrásadót a szolgáltatás igénybe vevője fizeti be a cseh adóhivatalnak. Hogyan helyes ebben az esetben a számla kiállítása, hogy az mind a szerződésnek, mind az áfatörvénynek és a kettős adóztatást elkerülő egyezménynek megfeleljen? Szükséges-e kiszámlázni a forrásadó összegét, megemelve ennek bruttósított összegével a bérleti díjat, vagy a szerződésben foglalt átvállalási megállapodás alapján tudjuk kivezetni a kötelezettséget egyéb bevételként?

Külföldről kamat adózása cégek közöett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Romániai cégtől kamatot kap egy magyar kft. Romániában a cégnek le kell vonni a forrásadót, gyakorlatilag a magyar cég adózott jövedelmet kap. Magyarországon ez újra adózik társasági adóban? A levont forrásadó figyelembe vehető-e a magyar adózáskor, hogyan?

Cseh forrásadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Csehországban telephellyel nem rendelkező cég cseh partnernek adott bérbe vasúti kocsikat. A cseh partner a cseh-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményre hivatkozva a bérleti díjat jogdíjnak minősítette és 10 százalék forrásadót vont le a számla összegéből. Kérdésem: valóban jogdíjbevételnek minősül a vasúti kocsi bérbeadás? Ha igen, hogyan járunk el helyesen a társasági adó számításakor? A bevételből a hozzárendelhető költségek levonásával csak az üzleten ténylegesen elért nyereségre jutó adó vonható le, vagy az összes fizetendő társasági adó arányosan erre a bevételre jutó része?

Forrásadó visszaigénylése németországi osztalékadóból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar vállalkozás Németországban, egy német pénzintézetnél is rendelkezik értékpapírszámlával. Az értékpapírok között több részvény is van, német, amerikai, svájci cégek részvényei. A részvényekre fizetett osztalékokból különböző mértékben vontak le forrásadót 0-35 százalék között. A kettős adóegyezmények alapján az osztalékból levont adó maximum 15 százalék lehet. Hol (országonként, Németországban, Magyarországon) és milyen módon tudjuk visszaigényelni a túlvont forrásadót? Mi a visszaigénylés menete? Válaszát előre is köszönöm.

Svájc, forrásadó visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar vállalkozás svájci székhelyű részvénytársaságtól osztalékot kapott, melyből az osztalékot fizető 35 százalék forrásadót vont le. A kettős adóegyezmény értelmében a levonható adó mértéke 15 százalék lenne. Milyen módon, hol, milyen nyomtatvánnyal lehet a különbözetet visszaigényelni?

Osztalékfizetés anyavállalat részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. 100 százalékos tulajdonosa egy brit-Virgin-szigeteki székhelyű cég. A magyar kft. osztalékot fizetne a tulajdonos részére. Kell-e bármilyen forrásadót levonnia a magyar kft.-nek? Köszönöm válaszát előre is!

Kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény az Amerikai Egyesüllt Államokkal Kérdés

Egyéni vállalkozó ügyvéd az Amerikai Egyesült Államokba tanúskodik a magyar munkatörvénykönyv előírásairól, alkalmazásáról egy ott zajló bírósági eljárásban mint jogi szakértő. A tanúvallomásáért díjazásban részesül, amiből az Amerikai Adóhatóság 30 százalék forrásadót von le – az előzetes állásfoglalásuk szerint. Bár ügyfelem erről a jogi tevékenységéről számlát állítana ki, de az Amerikai Adóhatóság nem tekinti ezt a tevékenységet vállalkozási tevékenységnek. A kérdésem a következő: Az Amerikában jelenleg is hatályban lévő nálunk 49/1979.(XII.6.) MT rendelet számon nyilvántartott kettős adózás elkerüléséről szóló egyezményt alkalmazzák, mivel a nálunk már elfogadott és kihirdetett 2010.XXII. t.v. Amerikában még nem hagyták jóvá. Magyarországin hogyan adózik ez a jövedelem - melyik egyezmény szerint kell Magyarországon elbírálni a jövedelmet, - ha magánszemélyként szerzett jövedelemnek minősül, akkor - az Amerikában levont adóelőleggel leadózott jövedelemnek lehet tekinteni, - ha vállalkozóként szerzett bevétel (számla alapján) akkor az egyéni vállalkozásban hogyan lehet figyelembe venni a levont forrásadó összegét? - Mindezeket milyen dokumentumokkal tudjuk a Magyar adóhatóságnak igazolni? Várom válaszukat Köszönöm Számitásbaveszlek KFT Havasné

Társasháztól levont forrásadó könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasházunk ingatlanbérleti díjat számláz egy telefontársaság felé. A bérleti díjról számlát állítunk ki, mely a bruttó összeget tartalmazza. A telefontársaság a forrásadót levonja és a nettó összeget utalja át. A társasház egyszeres könyvelést vezet. Kérdésünk, hogyan könyveljük a bruttó összeget tartalmazó számlát és a telefontársaság által levont forrásadót, mivel a nettó összeg érkezik be a bankszámlára, a kimenő számlák így kiegyenlítetlenek maradnak. Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági támogatás elszámolása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Angliai munkabér adózása Magyarországon

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close