175 találat a(z) foglalkoztatás cimkére

Foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cégcsoport egyik "A" nevű vállalkozása főállásban több alkalmazottat foglakoztat. Szezonálisan évi 2-3 hónapot "A" cég 2 alkalmazottja a csoport B nevű vállalkozás gépeivel dolgozna. Nem szeretnénk az "A" cégben a munkaviszonyukat megszüntetni erre az időre és B cégben újat létrehozni, kvázi a munkaerőt szeretnék "bérbe adni". Csupán erre az időre fizetett bérköltség terheit szeretnénk B cégünknek átszámlázni, szolgáltatás formájában. Munkaügyi szempontból hogyan lehet kivitelezni a fenti esetet? Szükséges-e munkaszerződést módosítani? Kell-e 1041-es bejelentésen bármit is módosítani?

18 év alatti külföldi állampolgár foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk nyaranta szokta foglalkoztatni munkavállalói 18 év alatti gyermekeit. Van azonban román állampolgárságú munkavállalónk is, aki szeretné, hogy a gyermeke nyáron nálunk dolgozhasson. Kérdésünk, hogy van-e lehetőségünk fiatalkorú nem magyar állampolgár foglalkoztatására? Amennyiben igen, milyen módon?

Négyezernél több adózót fülelt le a NAV bejelentetlen foglalkoztatás miatt Cikk

4117 olyan adózó szerepel a NAV legfrissebb, április adatokat tartalmazó, be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatókról közölt listáján.

Így foglalkoztatható rokkantsági ellátásban részesülő személy Cikk

Egyéni vállalkozó rokkantsági ellátásban részesülő alkalmazottat szeretne felvenni. Hogyan teheti ezt meg? – kérdezte az Adózóna olvasója. Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

Megbízás és az idő viszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy vitatható-e egy biztosítási jogviszonyt nem keletkeztető megbízási szerződés jogossága, ha a feladat nagyságából vélelmezve, vagy például egy építési naplóban dokumentálva az derül ki, hogy a munka időigénye meghaladja egy heti 40 órás foglalkoztatás 30 százalékát. Tudom, hogy a megbízás feladat elvégzésére irányuló önálló tevékenység, csak azt szeretném tudni, hogy ilyen összefüggések itt vizsgálandók-e. A szerződő felek egyébként egy háztartásban élő közeli hozzátartozók. Köszönettel: Jászné

Növekedés, beruházások, fogyasztás, infláció: közölte előrejelzését a GKI Cikk

A magyar GDP 2014-ben, a beruházás és a fogyasztás 2017-ben haladta meg a pénzügyi világválság előtti szintet. Az ipar 2015-ben, a kiskereskedelem 2016-ban, az építőipar 2017-ben érte el ezt, a pénzügyi szektor azonban még most is nagyon messze van tőle – írja a 2018/1. részletes összefoglaló jelentésében a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Áfa-regisztráció és adószám belföldi foglalkoztatáshoz együtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon áfa-regisztrált külföldi cég az áfa-adószámmal párhuzamosan regisztráltathatja magát foglalkoztatási céllal is? Az áfa-regisztrációs adószámon nem lehet foglalkoztatni, külön adószám tartozik hozzá. A kettő futhat párhuzamosan? Szintén ide kapcsolódó kérdés, hogy amennyiben a külföldi cég dolgozóinak szállást (lakás) bérel, mert azok távol laknak a munkavégzés helyétől vagy külföldiek, ezzel a bérléssel már letelepedettnek minősül? Bolgár cégről van szó. Előre is köszönöm válaszát!

Diákok megbízásban, tanulószerződésben, szövetkezetben Cikk

A diákok különböző jogviszonyokban való foglalkoztatására más-más közteherfizetési előírások vonatkoznak. Írásunkban vázoljuk a megbízási jogviszonyban, tanulószerződés, illetve hallgatói munkaszerződés, valamint iskolaszövetkezet keretében történő foglalkoztatásuk főbb szabályait.

Ennyivel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt Cikk

A 2017. november–2018. januári időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 436 ezer volt, 35 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 1,2 százalékponttal 68,7 százalékra emelkedett – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Hogyan foglalkoztatható valaki heti egy-két órában? Cikk

Alkalmazható-e valaki heti pár órás munkára? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Foglalkoztatás. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alkalmazna magánszemélyt (akinek van 8 órás bejelentett munkahelye) vidéki telephelyére heti 1-2 órai munkára. Milyen formában teheti meg? Köszönöm válaszukat.

Iskolaszövetkezettől kölcsönzött munkaerő bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Iskolaszövetkezeten keresztül diákokat foglalkoztatunk, alkalmi jelleggel, nem rendszeresen. Ebben az esetben van-e a kölcsönzött munkaerő után a NAV felé bejelentési kötelezettségünk? Válaszát előre is köszönöm.

18 év alatti foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan foglalkoztathatok egy 17 és fél éves nappali tagozatos szakközépiskolást délutánonként, iskolaidőszak alatt? Hány órában? Milyen levonások terhelik a bérét? Illetve milyen törvényi előírásra kell figyelni, hogy ő még nem töltötte be a 18. életévét? Válaszát előre is köszönöm. Polyák Márta

Választott tisztségviselő jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakásszövetkezet felügyelőbizottsági/igazgatósági tagjai mint választott tisztségviselők tevékenységükért kizárólag egyéb munkavégzésre irányuló jogviszony keretében tiszteletdíjat kaphatnak, vagy foglalkoztathatóak megbízási szerződéssel, esetleg a szövetkezet alkalmazottjaként? Válaszát köszönöm!

Munkaidő, pihenőidő Kérdés

Tisztelt Cím! 12-14 órás munkaidővel hány egymást követő napon lehet a munkavállalót dolgoztatni? A munkaidő hajnali 4 óra és hajnali 5 órakor kezdődik felváltva egymás után. Ha munkavállaló 4 órakor kezd és 18 órakor fejezi be a munkát, akkor a következő napon kezdhet-e hajnali 5-kor? Három egymást követő napon ilyen időbeosztással lehet-e dolgozni? Mi a szabályos foglalkoztatás ilyen munkaidő mellett? A munkaszerződés heti 40 órás munkaidővel és egyenlőtlen időbeosztásra kötötték. Az éjszakai pótlékot köteles-e fizetni a munkáltató? Köszönöm a választ: Zsu

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Aktív időbeli elhatárolás biztosításoknál

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Közvetítő által kiállított vevői számla

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs