84 találat a(z) foglaló cimkére

Foglaló számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem az alábbi kérdés megválaszolásában legyen segítségemre. Egy általánosan adózó cég tárgyi eszközei között nyilvántartott ingatlanát (nem új építésű) értékesíti. Ezen tevékenységre tekintettel bejelentkezett áfásnak, mivel beszerzéskor is áfásan vásárolta az ingatlan és a beszerzés áfáját levonásba is helyezte. A szerződés szerint a vevő foglalót fizet. A kérdésem, hogy a foglalóról helyesen állítja-e ki a számlát a következők szerint: teljesítés dátuma a számlára érkezés dátuma, feltünteti, hogy FA, vagyis fordított adózás, valamint hogy xy ingatlan értékesítés foglalója szerződés szerint? Válaszát előre is köszönöm!

Tehergépjármű foglaló Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Két áfakörös kft.-ről van szó, tehergépjármű-adásvételt terveznek, amelyet foglaló átadásával indítanának. Jól gondolom-e, hogy áfás számlát kell kiállítani a foglalóról? Esetleg elégséges más bizonylat kiállítása (adás-vételi szerződés, és átvételi elismervény)? Hogyan kell eljárni, ha az ügylet mégsem valósulna meg, az áfás számlát helyesbíteni/sztornózni kell, arra a teljesítési időpontra, amellyel az eredeti számlát állították ki? Ez utóbbi kérdés azért lehet érdekes, mert a vásárló cég havi áfabevalló. Köszönöm válaszukat!

Foglaló visszafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cég magánszemély vevőjének a foglaló kétszeres összegét fizeti vissza. Kell-e az eredeti foglaló összegén túli részből szja-előleget levonni, illetve milyen egyéb adóterhe lehet? Köszönöm a válaszukat.

Foglaló visszafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A foglalót áfatartalmú számlával bocsátotta ki a cég az összeg megfizetésekor. Az ügylet meghiúsulása miatt szerződés szerint a vevőnek visszajár a foglaló kétszeres összege. Milyen bizonylatot (bizonylatokat) kell kiállítani erről a gazdasági eseményről? Köszönöm szépen a segítségét.

Foglaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaság nyillászáró-értékesitéssel foglalkozik. A megrendelő foglalót fizet, melyről áfás számlát adunk, ezt figyelembe vesszük a végszámlánál. Helyes-e az áfa felszámítása, valamint a vevő, ha áfaalany, ez alapján visszaigényelheti-e az áfát ? Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlan értékesítés és a foglaló Kérdés

Lakásértékesítéssel kapcsolatosan lenne kérdésem. Ragaszkodom a foglalóhoz. Az ingatlanos szerint hiába ragaszkodom hozzá, ha a vevő azért nem tudja megvenni az ingatlant, mert a OTP elutasítja hitelkérelmét, akkor vissza kell adnom a foglaló értékét. Én úgy gondolom, hogy ez nem az én kockázatom, hogy ő kap-e hitelt vagy sem. Kérdésem tehát az, hogy vissza kell fizetni ebben az esetben a foglalót vagy sem?

Meghiúsult ügylet foglalója és előlege: Kúria kontra NAV Cikk

Történeti tényállás hiányában az elvárható eljárásra vonatkozó okfejtés csak az adóhatóság kötőerő nélküli tájékoztatása - állapította meg ítéletében a Kúria.

Foglaló után kell-e szja-t fizetni? Kérdés

Az ingatlan-eladás a magánszemély vevő hibájából meghiúsult. Az általa megfizetett foglaló a magánszemély eladónál keletkeztet-e szja-fizetési kötelezettséget? Köszönettel várom válaszát.

Elszámolható-e költségként a foglaló? Szakértői Kommentár

2006 májusában szerződést kötöttünk földterület vásárlására. A szerződésben a vételár 20 százalékának megfelelő összegű foglalóban állapodtunk meg, amelyet a szerződés aláírásakor megfizettünk az eladónak. Sajnos az ingatlanvásárlással kapcsolatos fejlesztéseinket nem tudjuk megvalósítani, a terület megvétele oka-fogyottá vált. Az eladó a foglaló visszafizetéséről nem hajlandó egyezkedni. Társaságunk a megfizetett foglalót elszámolhatja-e költségei között?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közvetített szolgáltatás/alvállalkozói teljesítés

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szeszes ital dekorációként

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Rejtett munkaviszony egyéni vállalkozó esetén?

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs