84 találat a(z) foglaló cimkére

Előleg/foglaló áfája használt ingatlanok esetében Kérdés

Dr. Kelemen László adószakértő jogász 2017.03.16-án válaszolt Horváth Ildikó kérdésére fenti kérdés ügyében, azonban a válaszból az nem derült ki, hogy az áfabevallásban a vevőnek és az eladónak kell-e szerepeltetni a bevallásban az előleget, foglalót? Várom szíves válaszát. Köszönettel: Szabó Kálmánné

Ingatlanértékesítés tulajdonjog-fenntartással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk a tulajdonában lévő ingatlant értékesíti. Az ügylet fordított adózású (használt ingatlan, adókötelessé tétel, adóalanyok a felek). A vételár kifizetése szerződés szerint az alábbiak szerint történik: – A szerződés megkötésekor előleg utalása az eladó bankszámlaszámára. – Majd további két részletben, szintén az eladó bankszámlaszámára 2017.12.29-ig kell kiegyenlíteni a teljes vételárat. A foglaló után fizetett két vételárrészlet nincs nevesítve a szerződésben, és az sem, hogy az előleg vagy vételárrészletnek minősül-e. A birtokba adás, illetve a tulajdonjog-bejegyzés nem történt meg, az alábbiak szerint fogalmaz a szerződés: "Eladó a szerződés aláírásával ahhoz járul hozzá, hogy a jelen adásvételi szerződés benyújtásával az Inytv. 47/A § (1) bek. b) pontja alapján a Földhivatal az eljárást vegye nyilvántartásba, és tartsa függőben az Eladói Bejegyzési engedély benyújtásáig, de legfeljebb 2018.01.17. napjáig. Eladó a teljes vételár kiegyenlítésével egyidejűleg külön nyilatkozatban köteles feltétlen és visszavonhatatlan hozzájárulását adni ahhoz, hogy Vevő tulajdonjoga az ingatlan-nyilvántartásba vétel jogcímén minden további megkérdezés nélkül bejegyzésre kerüljön. (Bejegyzési engedély)." Kérdéseim a következők: 1. Az ingatlanértékesítés számlázása mikor, milyen dátumokkal kell, hogy megtörténjen? Áfa szempontjából mi a teljesítés napja? 2. Foglalóról/előlegről/részletről kell számlát kiállítani? 3. Sztv. szempontból mi az ingatlan kikerülésének napja?

Fordított áfa Kérdés

Cégünk egy ipari parkban vásárol egy földterületet, ami még kialakításra vár. A foglalóról megküldték a számlát, amit a fordított adózás szerint állítottak ki. A végleges számla a szerződés szerint kb. 2018. 7. hónapban lesz kiállítva, mikorra a telkek kialakítása, az út és a közművek elkészülnek. A telken a cég a saját gépkocsijainak karbantartására egy csarnokot kíván majd építeni. Fuvarozással foglalkozik a cég. Visszaigényelhetjük-e a foglalóhoz kapcsolódó áfát? Köszönettel: Rózsika

Ingatlaneladás Kérdés

Egy vállalkozás eladta a telephelyét (ingatlan). A foglaló kifizetése megtörtént. Kérdés: a foglalót le kell-e számlázni? A foglaló beszámít-e a vételárba?

Elbukott foglaló rendezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk eladó pozícióban van, és egyik vevőjének korábban kiszámlázott foglalót (27% áfásan). Az ügylet nem jött létre a vevő hibájából, a vevő a foglalót elveszítette. Milyen számlázási teendőnk van? Eredeti foglaló számla: 100 000 Ft + 27% áfáról szólt. Az eredeti foglaló számlát jóváírjuk - 100 000 Ft + 27% = - 127 000 Ft összegben, és ezzel együtt egy következő sorban kiszámlázunk 127 000 Ft-ot mint "elbukott foglalót" (áfamentesen). Jó-e így a logika? Mi lesz a számla teljesítési ideje? Amikor a vevő szerződésszegése bekövetkezett? Köszönöm válaszát előre is!

Ingatlan foglalójánál számlázás és áfa Kérdés

Tisztelt szakértő! Ingatlan foglalónál (ami fordított adózású lesz) a számlát hogy kell kiállítani? Áfa nélkül gondolom. A foglaló előlegnek számít vagy nem? Amiatt áfamentes, mert foglaló és nem előleg vagy a fordított adó miatt? A foglaló számlájára rá kell-e írni a "fordított adózás" szöveget?

Meddig foglaló a foglaló, hogyan kell nyilvántartani? Cikk

Részletre vásárláskor helyes-e a tulajdonjog vevőre átszállásáig a követelések között nyilvántartani a foglalót, vagy az a használati jog átadásának napján átvezethető a szállítói tartozás kiegyenlítésére? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Meddig foglaló a foglaló? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk az alábbi kondíciókkal vásárolt egy ingatlant: az ingatlan 30 százalékát foglalóként fizette, majd öt éven keresztül havi egyenlő részletekben fizeti ki a fennmaradó vételárat. A szerződés szerint a tulajdonjog az utolsó részlet kifizetésével száll cégünkre. Az ingatlant cégünk használatába adták, már adóköteles tevékenységünkhöz használjuk. A vételár szerződés szerint nem változik, a több évi részletekben történő fizetés külön kamattól mentes, ennek ismeretében határozták meg a felek a vételárat, és a havi részkiegyenlítések összegét. Helyes-e az utolsó részlet kifizetéséig – azaz a tulajdonjog átszállásig – a 30 százalékos foglalót a követelések között nyilvántartani, vagy a használati jog átadásának napján átvezethető a szállítói tartozás kiegyenlítésére? Válaszukat megköszönve, tisztelettel.

Ingatlanközvetítő iroda fogadhat-e letétet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretnénk a segítségüket kérni, hogy ha ingatlanirodánkba bejön egy vevő, megnézte az ingatlant és az megfelel neki, hagyhat-e ott nálunk foglalót, hogy az ingatlan biztosan az övé legyen. Erre a cég ha nyit egy letéti számlát (ha lehet ilyet nyitnia) és azon kezeli a vevők előlegeit, foglalóit az szabályos-e? Ha van erre lehetőség, akkor ezt hogyan kell könyvelni? Köszönjük szépen a segítséget!

Foglaló vagy nem foglaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbiban: egy kft. vásárolt egy 1 150 000 Ft értékű fagylalthűtőt. 2017. 02 hónapban 100 000 forintot átadott készpénzben az eladónak, majd 2017. 03. hónapban átutalt 1 050 000 forintot a tágyieszköz értékeként. A megkötött ingó adásvételi szerződésben (aminek a dátuma 2017. 03. 03.) a előlegfizetésről, foglalófizetésről nincs szó, csak a vételár szerepel, az eladó, a vevő neve, a szerződés tárgya, megbeszélt ár mellett. Az előre kifizetett 100 000 Ft a kft. házi pénztárában foglaló néven szerepel, de foglaló ez így? Köszönöm a segítséget.

Elvesztett foglaló Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy az elvesztett foglaló növeli-e a társasági adó alapját?

Új építésű lakás előlegének és foglalójának számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társasházépítési beruházó a lakásokra az építési szakaszban 20%-os összeget szeretne a leendő tulajdonosoktól elkérni, melynek egyik fele foglaló lesz, másik fele pedig előleg. Megfelel az ingatlan az 5%-os áfa szabályoknak. A kérdés, hogy miként történik a számlázás. A kezdő összeget a foglaló és az előleg esetében mikor kell számlázni, milyen áfával, és a végszámlán hogyan szerepeljen majd a végső átadáskor a korábban számlázott előleg és foglaló? Köszönöm a segítségét!

Ingatlanfoglaló – fordított áfa Kérdés

Ügyfelünk ingatlanértékesítése fordított áfa hatálya alá tartozik. A szerződés szerint 30% foglalót köteles neki fizetni a vevő, mely összeg a vételárba beleszámít. A foglaló jelen esetben keletkeztet-e áfafizetési kötelezettséget és levonási lehetőséget a vevő részére? A kiállított végszámlán az eladó levonja-e a már megkapott foglaló összegét, vagy a teljes ingatlanvételárról állítja-e ki a számlát? A teljes vételár összege hamarabb került átutalásra az eladó részére, mint a birtokbaadás időpontja. Ilyen esetben a számla teljesítési időpontja a birtokbaadás időpontja vagy a pénzmozgás időpontja?

Foglaló adózása Kérdés

Egy magánszemély szerette volna eladni üzletrészét 300 millió forintért. Ki is fizettek a részére 45 millió forint foglalót. Az ügylet azonban meghiúsult, mert a fennmaradó összeget nem tudták idejében kifizetni. Hogy adózik ez a magánszemélynél? Az szja törvény 1. melléklete 6.C pontja alkalmazható-e rá? Előre is köszönöm

Foglaló áfája Kérdés

Tisztelt szakértő! Társaságunk szerződést kötött az általa épített egyik lakás adásvételére. A szerződés keretében a vevő az első két részletet kifizette, amiből egy rész foglalónak minősült. A részletek esedékességekor a számlákat is kibocsátottuk, a még akkor hatályos 27 százalékos áfával. A több évi jogvitát követően a szerződés felbontásra került és a felek elszámoltak egymással. A szerződés és a megállapodás szerint is a foglaló összege a szerződés vevő hibájából történt meghiúsulása miatt társaságunknál marad. Mivel a szerződés nem jött létre, ezért jóváíró számlákat bocsátottunk ki az eredeti befizetett összegekről, az eredeti 27 százalékos áfával. A foglalóról viszont nem állítanánk ki számlát, mivel álláspontunk szerint az áfa hatálya alá nem tartozik, mivel az áfatörvény szerinti teljesítés nem történt. Jól gondoljuk-e hogy a foglaló összege áfamentes? Ha mégsem lenne áfamentes, akkor milyen áfakulcs terheli? Az eredeti 27 százalékos, vagy a szerződés bontáskor érvényes 5 százalékos? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsítetett foglalkoztatás hétvégén

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Foglalkoztatási bejelentés elmulasztása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs