76 találat a(z) fizetési határidő cimkére

Előlegszámla Kérdés

Ügyfelem alvállalkozási szerződést kötött, a Megrendelő a vállalkozói díj – áfa nélküli összeg – 60 százalékának megfelelő előleget fizetett augusztus hónapban, amelyről úgy gondolom Ügyfelemnek előlegszámlát kell kibocsájtania. Értelmezési problémám van a teljesítési időpontot, valamint a fizetési határidőt időt illetően, mivel a munkálatok még nem kezdődtek meg. Tisztelt Szakértő szíves segítségét kérem a az előlegszámla kiállításánál a teljesítési határidőt illetően. Teljesítési időnek a pénz bankszámlára érkezés időpontját jelöljük? Fizetési határidőt, mivel a pénz már megérkezett, nem kell jelölni, vagy az is a bankszámlára érkezés időpontja? Köszönettel várom szíves válaszát: Jeney Béláné

Katás egyéni vállalkozó bevételszerzésének időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy katás alanyi mentes egyéni vállalkozónál mi számít a bevételszerzés időpontjának? Amelyik hónapra vonatkozik? Vagy a számlakiállítás hónapja? Vagy a fizetési (esedékességi) határidő? Vagy a fizetés kiegyenlítésének napja? Ha például egy katás könyvelő 2017 május hónapról 2017 június 1-jén 7 napos fizetési határidővel állít ki számlát, akkor a teljesítési időpont a számlán június 30. vagy az áfatörvény szerinti június 8-a? És a bevételszerzés időpontja kata szempontból június vagy július? És ez attól független, hogy ténylegesen mikor kapja meg az ellenértéket, ugye? És ha áfás lenne a katás egyéni vállalkozó? Tehát mit kell szerepeltetni teljesítési dátumként a számlán (időszakos teljesítésnél), és mi számít katás bevételszerzés hónapjának?

Pénzforgalmi elszámolású szállító fordított adózású számlája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egyik szállítója pénzforgalmi elszámolású. Fordított adózású számlát állított ki részünkre, melynek beérkezési ideje 2017.03.31. A számla kelte 2017.03.20, teljesítése 2017.03.09, fizetési határideje 2017.04.04. Ha a fizetési határidőnek megfelelően 2017.04.04-én fizetjük ki a számlát az áfát milyen időszakban kell szerepeltetni?

Áfafizetés határideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 58. és 61. paragrafusainak helyes értelmezésében kérnék segítséget. Egyéni vállalkozó fuvarosként a megrendelőmmel heti számlázásban állapodtunk meg, 60 napos fizetési határidővel, amely dátum teljesítésként szerepel a számláimon. A számla rendezése néhányszor a számlán szereplő 60 napon túl történt meg. Jól értelmezem-e az áfatörvény 61. paragrafusának (3) bekezdését, miszerint a számlán szereplő fizetési határidőtől (teljesítés) kezdődően még 45 napom van a számlában szereplő fizetendő áfám bevallására? Köszönöm válaszukat!

Ma lejár a fizetési határidő! Cikk

A nemzeti ünnep miatti munkaszüneti nap miatt az előírt március 15-ei határidő miatt valójában legkésőbb a mai napon kell befizetni a különféle helyiadókat és a gépjárműadó első félésévi adóelőlegét. a határideje több közteher – gépjárműadó, illetve különféle helyi adók – megfizetésének. A befizetés tényleges határideje – tekintettel a március 15-ei nemzeti ünnep miatti munkaszüneti napra – március 16-a.

2016 decemberi számla teljesítése könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 3 számlázási kérdésem lenne. 1. 2016 decemberi időszakra szóló szolgáltatói (vevő) számla kelte 2016.12.31., fizetési határidő 2017.01.10, így a teljesítés is 2017.01.10. A 2016-os könyvelésbe kell tennem a bevételt vagy a teljesítés szerint a 2017-esbe? Jól gondolom, hogy az áfa a 2017 első negyedéves bevallásba kerül? 2. Továbbá kérdésem lenne 2016-os telefonszámlával kapcsolatban. Elszámolási idõszak: 2016.11.20-2016.12.19. Teljesítés: 2017.01.09. Ennek könyvelése melyik évre esik, melyik évben költség? Az áfabevallásban a 2016-os évet érinti? 3. Karbantartási szállítói számla, karbantartás 2016 decemberében megtörtént, a számla kelte 2016, teljesítés 2016, de postán 2017-ben érkezett és akkor is lett kiegyenlítve. A 2016-os évben kerüljön könyvelésbe és az áfarésze? Köszönöm válaszukat előre is.

Fuvarozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben kérném állásfoglalását. Egy cég közösségi adóalany felé végez fuvarozást, a fuvardíjat euróban számlázza. A teljesítés időpontja 2017.01.29.; a számla kelte 2017.02.05.; a fizetési határidő pedig 2017.02.10. Ebben az esetben az áfabevallásban melyik árfolyamon kell számolni, és melyik hónap időszakában kell szerepeltetni? Tisztelettel: T. Mária

Elhatárolás vagy előző évi költség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakra szeretnék segítséget kérni. Vitát okoz, hogy az alábbi számlákat decemberre vagy januárra kell-e könyvelni: Például telefonszámla, internet számla, könyvelési díj számla: mely belső tartalma szerint 2016.12.01–2016.12.31-e közötti időszak számlája, de a számla kelte, a teljesítési idő, a fizetési határidő mind 2017. januári. Ezt a számlát 2016.12.31-ei teljesítéssel 2016-ban kell lekönyvelni a szállítóba eltérített áfával, vagy 2017-ben könyveljük le januárban és a nettó összeget visszahatároljuk 2016-os költségnek? Ha a számla belső tartalma szerint a leszámlázott időszak például 2016.12.15-étől 2017.01.15-éig tart, akkor az a helyes eljárás (mivel a számla 2 évet érint), hogy 2017. januári teljesítéssel januári áfa-visszaigényléssel januárra könyveljük és a 15 napra eső költséget visszahatároljuk 2016-ra? Tehát a kérdés igazából az, hogy a belső tartalmuk szerinti költségeket hiába minden dátum már 2017. januári rajta, még december 31-ei teljesítéssel decemberre könyveljük, ha csak decemberi költség van a számlán? És nem helyes, ha csak a költség vissza van határolva és a beszámolóba nincs a rövid lejáratú kötelezettségek között, mint szállítói tartozás? Hiszen ha decemberre könyveljük ezt a számlát, akkor ugyan úgy a költségeknél megjelenik mintha vissza határoltuk volna, csak a rövid lejáratú kötelezettségünk is nő. Köszönöm szépen a segítségüket!

Határozott idejű elszámolású számla uniós partnernek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretnék segítséget kérni, hogy egy havi elszámolású, nem ingatlanhoz kapcsolódó bérletidíjszámlának mi lesz a teljesítési dátuma, illetve mely dátum alapján szerepeltetem az áfabevallásban, ha a fogadó fél uniós partner, és a számlát a leszámlázott hónap után pár nappal állítjuk ki? Az áfatörvény 58. § (1) bekezdés b) alapján a fizetési határidőre tippelnék teljesítési dátumként, ha az a valós teljesítést 60 napon belül követi. A 60. § (1) bekezdés a) viszont kimondja, hogy a fizetendő adót a számla kelte alapján kell bevallani esetünkben, amivel a héa-irányelvnek felel meg az áfatörvény. Kérdésem, hogy helyesen állítjuk-e ki a számlát, ha a számlateljesítés dátumát a fizetési határidővel egyenlően töltjük ki, de az áfabevallásban a számla keltével szerepeltetjük azt?

Katás bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kata alanya a decemberi munkáit december végén számlázza, a fizetési határidő január hónap. A számla összege januárban folyik be a kataalany bankszámlájára. Ebben az esetben ez már januári bevételnek számít, hiába decemberi a számla kiállítása?

Folyamatos teljesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságuk szerződéses jogviszonyban van egy másik társasággal. A szerződés értelmében a megbízott minden hónapban munkavédelmi és tűzvédelmi feladatokat lát el részünkre, ezért a szerződésben foglalt összeget tárgyhónapot követő hó első napjaiban társaságunk felé leszámlázza. Megítélésünk szerint ez folyamatos teljesítésű ügylet, és miután a tárgyhónapot követően kerül a számla kiállításra, szerintünk a teljesités időpontja a fizetési határidővel kellene hogy megegyezzen (a fizetési határidő ált. 8 nap). Partnerünk szerint a teljesités időpontja a munkavégzésükkel érintett hónap utolsó napja, a számla kelte a tárgyhónapot követő hónap első napjai közül valamelyik nap, és mint írtam a fizetési határidő ált. 8 nap. Szerintem egyértelműen megvalósul az áfatörvény 58 § (1a) b) pontja. Kérem, erősítsenek meg ebben, vagy ha nem jól értelmezem akkor kérem segítségüket abban, hogy rájöjjek arra, hogy mit értettem félre. Előre is köszönöm!

Eltérő munkabér-kifizetési napok Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató bérkifizetési napként két időpontot kíván meghatározni és nem konkrét naptári napot. A kérdésem a következő: megteheti-e a munkáltató, hogy bérkifizetési napként a tárgyhót követő X. munkanapként határozza meg a bérkifizetés napját (természetesen a tárgyhót követő hónap 10-én belül) és nem konkrét naptári napot kell, hogy meghatározzon? Továbbá az is kérdésként merül fel, hogy ugyanazon munkahelyen, ugyanazon munkakörben lehet-e más a bérkifizetés napja, mivel a munkáltató azt tervezi, hogy az átutalással teljesítendő munkabér-kifizetéseket két munkanappal előbb kívánja teljesíteni, mint a készpénzben teljesítendő munkabér-kifizetéseket? Jogszerű ez az eljárás? Válaszukat megköszönöm!

Költségátalány 40 euró Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégként minden számlát határidőben fizetek, de történt a közelmúltban, hogy az általam határidőben kifizetett számla összegét valamilyen okból visszautalták, és ezzel egyidejűleg a számlát lesztornózták. Röviddel ezután ismét kaptam egy csekket, vagyis, hogy a korábban visszautalt pénzt mégis fizessem be. Ez utóbbi esetben felszámolhat-e a fél késedelem miatt költségtérítést, mert ezt a számlát már egy félreértés miatt valóban késve fizettem be? Az eredeti számla összegét határidőben, az utólag módosított számla összegét pedig határidőn túl fizettem be. Úgy gondolom, hogy mivel eredeti számlát határidőben, az utólag mégis jónak titulált számlát viszont nem határidőben fizettem be, nem jogos a költségátalány. Vagy egy ilyen esetben akár egy számlára vonatkozóan többször is felszámító költségátalány? Előre is köszönöm a válaszát..

Alanyi mentes vagy áfás számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Időszakos elszámolású ügyleteknél a teljesítés időpontja – ha a számla kiállítása és a fizetési határidő is követi az elszámolás időpontját – a fizetési határidő. Ez esetben a fizetési határidő alapján kell a bevételeket figyelni az alanyi mentesség értékhatáránál? Ha 2016 novemberében értékhatártúllépés miatt át kell lépjen a normál adózás alá, de a parlament megszavazza a 2017-es áfaváltozásokat, akkor 2017-től ismét választhatja az alanyi adómentességet, ha a bevétele nem haladta meg a 8 millió forintot? Ez esetben, ha 2017-es fizetési határidővel állít ki számlát, azt már ismét alanyi adómentes minőségében teheti meg? Köszönettel.

Teljesítés dátuma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk számítógépes szolgáltatást nyújt partnereinek. Jelen esetben egy 6 hetet átölelő iőszakról van szó, ameddig rendelkezésre bocsátjuk termékünket. Kérdésem milyen dátumokkal helyes kiállítani a számlát? Időszak: 2016.09.21 – 2016.10.14 Kiállítható e a számla 2016. 09. 26.án, korábban mint az időszak utolsó napja? Előlegnek minősül e az? Fizetési határidő szerződés szerint, kézhezvételtől számított 15 nap. Jó dátumnak minősül-e 2016. 10. 11.? Igaz az a kiállítástól számított 15. nap, de cégünk tudja, hogy a kiállítás és a kézhezvétel között eltelhet néhány nap, így nem szigorú a határidőt illetően. Valamint a teljesítési dátum lehet-e az időszak utolsó napja, 2016. 10. 14?! Kérem mindkét esetben, ha helyesek a dátumok, ha nem, írja meg a vonatkozó szabályozást, amiből kiderül, hogyan jár el helyesen a cég. Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Online számlázás és a PTGSZLAH

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Flottakezelő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close