99 találat a(z) fizetési határidő cimkére

Egymást hitelezik a vállalatok Kelet-Európában Cikk

Kiugró mértékben, 73 százalékkal nőtt a vállalatok közötti hitelezés a régióban tavalyhoz képest az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint. Az 1500 magyar és kelet-európai vállalat bevonásával készült, Fizetési Szokások Barométere című tanulmány szerint míg tavaly a B2B kereskedelemben a cégek az ügyletek 38,8 százalékában adtak halasztott fizetést a vevőiknek, addig az idén a tranzakciók 67,2 százaléka történt hitelre. A listát Szlovákia vezeti 91,5 százalékkal, Magyarország 77,8 százalékkal a harmadik helyen áll a régióban, míg Bulgária az utolsó, 33,6 százalékkal.

Határozott időszaki elszámolású ügyletek teljesítési időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság B társaságnak üzlethelyiséget adott bérbe. A bérleti szerződést B (bérbevevő) társaság 2018. november 30-ai időponttal felmondta, azonban a helyiséget csak 2019. január 22-én adta át kiürített állapotban. A bérbevevő nem akarta elismerni a szerződésszegést, és a 2018. december, illetve a 2019. január hónapra elmaradt bérleti díj, illetve közüzemi fogyasztások értékét. A bérbevevő társaság hosszas egyeztetés után 2019. őszére elismerte a tartozását. Befogadja és kifizeti az elmaradt bérleti díj és közüzemi szolgáltatások értékét. Kérdés: a bérbeadó társaság a határozott időszaki elszámolású ügyletek szabálya szerint számlázhatja-e ki a 2018. decemberi és a 2019. január 22-éig tartó időszak díját és a közüzemi szolgáltatások értékét? A szabály szerint, ha a fizetési határidő hosszabb, mint az elszámolt időszak utolsó napját követő 60. nap, úgy a teljesítési időpont az elszámolt időszak utolsó napját követő 60. nap. Ebben az esetben a 2018. december havi díj teljesítési időpontja 2018. 12. hó 31. napját követő 60. nap 2019. 03. hó 01. napja? A 2019. január 22-ig tartó időszak elszámolásánál a teljesítési időpontot január 22-étől, vagy a hónap végétől 31-étől kell számítani a 60. nap figyelembe vételével?

A magyar cégek kérik a leggyorsabban a számla kiegyenlítését Kelet-Európában Cikk

Rekordmértékben, húsz százalékkal nőtt a hitelezés a magyar cégek körében az egy évvel korábbi szinthez képest az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint. Az 1500 magyar és kelet-európai vállalat bevonásával készült, Fizetési Szokások Barométere című tanulmány szerint míg tavaly a vállalatközi kereskedelemben a tranzakciók 59,1 százaléka, addig az idén 77,8 százaléka történt hitelre. Ezzel Magyarország a harmadik helyen áll a régióban Csehország és Szlovákia után.

Fizetési határidő a teljesítéstől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy leendő partnere a teljesítési dátumtól akarja a fizetési határidőt meghatározni a felénk kiállított számláihoz. Próbáljuk meggyőzni, hogy ez a számlabeérkezés átfutási ideje miatt nem lesz jó, könnyen lehet, hogy az utalás a fizetési határidőn túl fog esni. Szerződésben szeretnénk rögzíteni, hogy a számlakiállítás idejétől számítsuk, ő ezt nem szeretné, ragaszkodik a teljesítés dátumához. Van erre konkrét meghatározás, hogy mikor kell/lehet a teljesítés dátumától számítani? Mivel tudnánk még meggyőzni?

Rövid fizetési határidőt szabnak lakossági ügyfeleiknek a magyar cégek Cikk

Rendkívül rövid fizetési határidőket szabnak a magyar vállalatok, emiatt sok egyéni ügyfél kénytelen halasztást kérni – derült ki a követeléskezelő Intrum 29 országra kiterjedő Európai Fizetési Jelentés című reprezentatív kutatásából.

Vagyonszerzési illeték megfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mennyi idő áll rendelkezésre ingatlan vásárlása után, hogy a tulajdonrészem után rám eső vagyonszerzési illetéket befizessem? Lehetséges-e halasztást/részletfizetést kérni? Válaszukat előre is köszönöm!

Fizetési határidő magánszemélyeknél – két napjuk van Cikk

Elérkezett az első negyedévi adóelőleg-fizetési kötelezettség a magánszemélyek számára, melynek határideje 2019. április 12. Az egyéni vállalkozókra, a mezőgazdasági őstermelőkre, valamint az e tevékenységek keretén kívül önálló tevékenységet folytatókra vonatkozik ez a határidő, valamint azokra, akiknél nem történt meg például a nem önálló tevékenységből származó jövedelem utáni adóelőleg-levonás, mivel az nem kifizetőtől származik.

Számla kifizetése a szolgáltatás minősége szerint Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem oktatási tevékenységet folytat, és tanfolyamot tartott egy cégnél. A szerződése szerint a kifizetést befolyásolja a hallgatók véleménye. A tanfolyam (kb. egy hetes, áfakörös) 2018 novemberében volt. Még mindig várják a hallgatói visszajelzéseket. 2019. januárban várható a válasz. A szerződésben az van rögzítve, hogy „amennyiben a tanfolyami résztvevők összességében ….. átlag alatt értékelik az oktatóra vonatkozó minőségi célokat, így a tanfolyami oktatás színvonalát, úgy a Megbízó nem köteles az oktatáshoz kapcsolódó teljesítési igazolás kiadására és a megbízási díj Megbízó számára történő kifizetésére”. Ugyanakkor egy korábbi pontban megírják, hogy 30 napos határidővel egyenlítik ki a díjat, amit a cégszerűen aláírt teljesítési igazolás és számla benyújtása után fizetnek ki. Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy a számlát ki kell állítani a tanfolyam időpontjának megfelelően. Azonban, ha a partner az említett okok miatt nem fogja kifizetni a díjat, akkor mi lesz a kiállított számlával? Bevétel, áfa és vevőkövetelések tekintetében mi lesz a feladat? Le kell sztornózni? Le kell írni ráfordításként? Az áfát be kell fizetni? Önellenőrzést kell végezni? Belezavarodtam a kérdésekbe, ezért kérem a segítségüket. Köszönettel: Lengyel Krisztina

Számlacsere Kérdés

Vállalkozóként teljesítettük az elvállalt munkákat, és eddig három számlát állítottunk ki a megrendelőmnek. Mindegyik összege meghaladja a 300 ezer forintot. A megrendelő most azt kéri, hogy ezeket a számlákat semmisítsem meg, és egyezzünk meg egy új fizetési határidőben, s akkor ő fizet. Mi viszont azt gondoljuk, hogy a már kiadott, átvett, majd fizetés nélkül visszaküldött számlámat nem szabad megsemmisíteni vagy összetépni és újakat kiállítani? Jól tudom? Abba belemennénk, hogy legyen új fizetési határidő, s erről megállapodjunk, de új számlákat nem akarok ugyanarról az ügyről kiállítani. Várom szíves válaszukat.

Fizetési határidő szállítási szerződések esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Értékesítéssel foglalkozó kft. szállítási szerződést kötne egy másik céggel, de a fizetési határidő hosszában nem tudnak megegyezni. A vevő ragaszkodik a 90 napos fizetési határidőhöz. Tudomásunk szerint ezt nem kötelező elfogadni, mivel a Ptk. szerint 60 napos az általános fizetési határidő, melytől csak kölcsönös megállapodással lehet eltérni. Pontosan milyen törvények szabályozzák a fizetési határidő mértékét? Van jogszabály arra vonatkozóan, hogy jogos a vevő igénye a 90 napos fizetési határidőre? Tisztelettel: Goschlerné Éva, Merkuranus Bt.

Most kell fizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat Cikk

Az élelmiszerlánc szereplőinek (növénytermesztőknek, állattenyésztőknek, élelmiszer-előállítóknak és -forgalmazóknak) május végéig kellett benyújtaniuk az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról szóló bevallásukat; az ekkor megállapított összeget két egyenlő részletben, július 31-éig, valamint 2019. január 31-éig kell elutalniuk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elkülönített fizetési számlájára – közölte a Nébih.

Több ügylet számlázása: termékértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Megtehetik-e termékértékesítés esetén az eladók, hogy egy vevővel időszakos elszámolásban állapodnak meg, és eszerint számláznak? Tehát 10 db szállítólevél időpontja június különböző napjaira esik. A rajtuk szereplő tételekről készült számla kelte 06. 29., a teljesítés időpontja 07. 29., fizetési határidő 07. 29. Helyes-e így a számlázás?

Előlegszámla kompenzálása. Kérdés

Egyik ügyfél a mezőgazdasági termeléshez szükséges anyagok szállitói számláját megkapta novemberi fizetési határidővel. A szállitó a későbbi termékeladásról előlegszámla kiállítását kéri, melyet az általa kiállitott számlával kompenzálna, melynek a fizetési határideje még nem járt le. Jogszerü-e ez a beszámitás?

Szállítószámla fizetési határidejének rögzítése a nyilvántartásokban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a bejövő szállítószámlák fizetési határidejét szerződés szerint a beérkezéstől számított 30. napra állapítja meg. Ez a dátum általában nem egyezik meg a számlán szereplő fizetési határidővel (postázás ideje miatt stb.). A számítógépes nyilvántartásunkban a beérkezéstől számított 30. napot adjuk meg fizetési határidőnek a pontos átutalás miatt. Problémát jelent-e ez a fajta nyilvántartás?

Folyamatos szolgáltatás heti számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk üdülőjét a szakszervezet üzemelteti. Eddig havonta történt az elszámolás, s üdülő használati díjat számláztunk nekik. A teljesítési dátum a hónap utolsó napja volt, a számla kiállításának napja, amikor kiállítottuk következő hónapban a számlát, a fizetési határidő pedig számla kiállítása+30 nap. Ilyen számlák kiállítására a nyári időszakban kerül sor (3-4 számla/év). Most szeretnének áttérni a heti elszámolásra. A nyaraltatási turnusok szombattól szombatig tartanak, s minden pénteken adnának erről adatot a számlázáshoz, s rákövetkező héten hétfőn számláznánk. Kérdésem, hogy ez ilyen formában folyamatos szolgáltatásnak minősül vagy sem? Ha folyamatos szolgáltatásnak minősül, és heti elszámolás van, ebben az esetben a teljesítést követően számláznánk. A számla teljesítés dátumának meg kellene egyeznie a fizetési határidővel? Hogyan kellene helyesen eljárnunk? Milyen teljesítési dátummal állíthatjuk ki a heti számlákat? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély adómentes bevétele

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Tagdíj átvállalása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Üzemanyag hatósági/piaci ár könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs